Menu
Cookies a sušenky

Čokoládové cookies se zázvorem

Miluju čokoládu a mám ráda zázvor, ale kombinaci obou surovin pohromadě jsem si nedokázala představit. Proto když jsem před pár týdny objevila recept na tyhle cookies, rozhodla jsem se je vyzkoušet. Pravda, chvilku mi to trvalo, protože nejdřív jsem neměla doma melasu, pak mi zase chyběl zázvor, ale nakonec se zadařilo. 

No nebudu Vás napínat, cookies jsem včera upekla a měla jsem co dělat, abych je všechny nesnědla ještě teplé. Už samotné těsto bylo tak dobré, že kdybych ho neujídala, bylo sušenek o něco víc.

Cookies jsou navrch křehké a křupavé, uvnitř jemné a vláčné. Zpočátku vyniká chuť čokolády, pak se ale jemně rozvine chuť koření, zázvoru a melasy. Luxusní záležitost 🙂 Uvidím, jak obstojí v náročném testu u ostatních členů rodiny, mě osobně ale nadchly. 

Na 40 – 50 cookies budete potřebovat:

1 a 1/2 hrnku hladké mouky

1 a 1/4 lžičky mletého zázvoru

1 lžička mleté skořice

1/4 lžičky mletého hřebíčku

1/4 lžičky muškátového oříšku

1 lžíce holandského kakaa

120 g změklého másla

1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru

1/2 hrnku tmavého třtinového cukru

1/4 hrnku melasy

1 lžička jedlé sody

1 a 1/2 lžičky vařicí vody

200 g hořké čokolády min. 50%, nasekané na malé kousky

na obalení asi 1/4 hrnku krupicového cukru

V míse smíchejte mouku, mletý zázvor, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a kakao. Odložte stranou. Čokoládu nasekejte na drobné kousky.

Ve větší míse nebo v robotu vyšlehejte změklé máslo se strouhaným zázvorem do pěny, přidejte cukr a melasu a dobře zašlehejte. 

V malé misce smíchejte jedlou sodu s vařicí vodou.

Při nízkém výkonu šlehače zašlehejte polovinu moučné směsi, pak přidejte jedlou sodu s vodou a nakonec zbývající mouku. Přisypte čokoládu a rukama těsto dopracujte. Je poměrně tuhé a kousky čokolády by měly být v těstu patrné. 

Těsto zmáčkněte do silnější placky, zabalte do folie a dejte asi na dvě hodiny do lednice odpočinout. 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. Ze ztuhlého těsta tvarujte kuličky, každou obalte v krupicovém cukru a dejte na plech. Nedávejte úplně vedle sebe, kuličky se lehce „rozjedou“. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 12 minut, až kuličky na povrchu prasknou. V půlce pečení můžete plech otočit.

Ihned po upečení jsou cookies měkké, proto je nechte chvilku vychladnout na plechu, pak teprve přendejte na mřížku nebo tácek. Uchovávejte v uzavřené dóze.

Z výše uvedeného množství jsem připravila 42 sušenek. Kuličky jsem dělala o velikosti asi jako kulaté lízátko Chupa Chups 🙂 

No a jak dopadl test sušenek u ostatních členů rodiny? Překvapivě dobře, všem moc chutnaly, dokonce i zapřísáhlým odpůrcům zázvoru. Nutno ale podotknout, že jsem fakt o jeho přítomnosti zatajila 🙂 a chuť čokolády tady prostě zvítězila.

inspirace z webu www.wannacomewith.com

15 komentářů

  • KaM Patchwork
    6. 2. 2016 v 17:49

    Právě jsem je Míšo vytáhla z trouby a zkusila ještě teplé, vynikající, mňam ;o).
    Děkuji za recept a přeji pohodové dny.Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2016 v 9:45

      Katko, děkuji 🙂 to jsem moc ráda, vypadají sice trochu obyčejně a jsou moc dobré 🙂 pokud máte ráda zázvor, tak za zkoušku určitě stoji ještě Zázvorové cookies s melasou
      Pěknou neděli. Míša

      Odpovědět
  • Prostě máma
    17. 3. 2016 v 13:51

    Dobrý den,

    předem bych Vám chtěla pochválit krásný foodblog. Narazila jsem na něj náhodou a už jsem si opsala spoustu receptů a teď o víkendu se chystám na Váš mrkvový koláč. Ohledně tohoto receptu, který mě taktéž zaujal, bych se chtěla zeptat, kde kupujete melasu.

    Děkuji a jen tak dál
    Zuzka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2016 v 14:00

      Dobrý den, Zuzko, moc děkuji za Vaše slova a jsem ráda, že jste "mě" našla :))
      Melasu kupuji v obchodě se zdravou výživou, ale myslím, že jsem ji viděla v některých větších supermarketech (Tesco, Albert), sehnat se dá určitě i na e-shopech. Sušenky zkuste, jsou vynikající 🙂
      Děkuji. Míša

      Odpovědět
    • Prostě máma
      29. 3. 2016 v 15:00

      Děkuju za odpověď. Mimochodem mrkvový koláč měl velký úspěch 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 11. 2016 v 16:38

    Dnes jsem je upekla. Jsou úžasné. Přidala jsem trochu soli a víc zázvoru. Jsou prostě pro dospělé. Děkuji za váš veb. Je boží. Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2016 v 18:05

      Marie, moc děkuji 🙂 to jsem moc ráda, že sušenky chutnají 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 1. 2017 v 9:52

    Dobrý den Míšo,
    zkusila jsem jednu várku upéct jako vánoční cukroví a syn si je včera objednal k narozeninám. Rozležely se a jsou úžasné. Děkuji!
    Eva
    PS: dneska večer jdu na věnečky, po velkém úspěchu manželovi do práce 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 1. 2017 v 14:08

      Evo, zdravím Vás, tak to moc ráda slyším 🙂 že Vám sušenky tak zachutnaly.
      Jo, věnečky jsou fajn, těch se člověk asi nepřejí 🙂 ať se podaří. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 2. 2017 v 15:48

    Miso, moc dekuji za recept.
    Cookies jsou naprosto skvele. Delala jsem je v bezlepkove verzi a povedly se vyborne. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 2. 2017 v 16:29

      Evo, já děkuji 🙂 za důvěru i vyzkoušení 🙂 ne každý najde odvahu. A je fajn, že se dají upéct i bezlepkově 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 9. 2017 v 14:04

    Úžasné, stejně jako Váš blog. Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 9. 2017 v 16:53

      Mileno, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 11. 2017 v 11:57

    Dobrý den ,jdou sušenky upéct bez Melasy ?Dékuji ☺

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 11. 2017 v 10:42

      Zdravím, melasa jim dodává specifickou chuť, vynechat ji zřejmě můžete, jen nevím, jak moc to ovlivní výsledek 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář