Menu
Dorty

Dort z karamelizovaných banánů

Banány … je až neuvěřitelné, jak u nás tohle exotické ovoce zdomácnělo. Kde jsou ty časy, kdy se daly koupit jen v zimě a ještě v omezeném množství 🙂 Dnes si banány můžeme koupit celý rok a ještě z nich pečeme úžasné dobroty. Moučníky jsou díky nim krásně vláčné, nemusí se tolik sladit a ještě krásně voní. 

Tak nějak podobně je to i s tímhle dortem. Banány jsou navíc ještě před přidáním do těsta zkaramelizované, takže jejich chuť je více intenzivní a karamelová. Nebojte, příprava není nijak záludná ani složitá a chuťový zážitek Vám to vynahradí. Dort jsem doplnila jogurtovo-smetanovým krémem se špetkou skořice, který ho báječně doplňuje. Opět jsem zvolila postup, kdy necháte jogurt přes noc vykapat. Krásně zhoustne a zbaví se přebytečné vody. Vybírejte dobré a kvalitní jogurty, nejlépe smetanové nebo řeckého typu. Zapomeňte na nízkotučné varianty, přestože je v těstě celozrnná mouka, tohle je dezert, tedy nic dietního 🙂

Na těsto si připravte:

250 g (150 + 100 g) cukru krupice

250 g banánů (oloupaných)

15 g másla

vanilkový extrakt

175 ml rostlinného oleje

2 vejce

150 g hladké mouky

75 g celozrnné hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)

1 lžička skořice

2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky jedle sody

50 ml bílého jogurtu cca 3%

Troubu si předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm si vyložte pečícím papírem. 

Banány rozlámejte na malé asi 2 cm kousky. Do menšího rendlíku dejte 150 g cukru, zalijte 25 ml vody a dejte vařit. Nemíchejte, jen občas zahýbejte rendlíkem. Cukr začne pomalu zlátnout a měnit se na karamel. Přidejte máslo, promíchejte, nejlépe dřevěnou vařečkou. Přidejte banány a míchejte, dokud se banány s karamelem nespojí a nezměknou, netrvá to dlouho. Sundejte se sporáku a nechte vychladnout.

V míse smíchejte obě mouky, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu, nechte stranou.

Vejce a zbývajících 100 g cukru vyšlehejte do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte banány i s karamelem a zašlehejte. Banány jsou měkké, měli by se krásně rozpadnout. Přisypte moučnou směs a dobře promíchejte, můžete i šlehačem. Nakonec přidejte jogurt. 

Směs nalijte do formy a dejte péct na 45 – 50 minut nebo až je korpus upečený. Nechte chvilku vychladnout, pak opatrně vyndejte z formy. Korpus si můžete udělat i den předem, na noc ho zabalte do folie a dejte do lednice. 

Jogurtový krém se skořicí:

450 – 500 g smetanového nebo řeckého jogurtu

300 g smetany ke šlehání min. 33%

4 lžíce krupicového cukru

1/2 lžičky skořice

Jogurt nechte přes noc vykapat v plátnu nebo přes kávový filtr. Po dokapání by ho mělo být cca 300 g, hodně záleží, jaký druh jogurtu použijete. V míse ho lehce našlehejte.

Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuhu a opatrně vmíchejte do tvarohu. Dle chuti můžete přisladit. 

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte, krém si rozdělte na tři části a promažte. Můžete ozdobit vlašskými ořechy, já použila glazované v cukru. Myslím, že by se na něj také skvěle hodil slaný karamel, ale ten už jsem nestihla udělat.

Každopádně dort bude určitě chutnat i dětem, otestovala jsem na svém dvouletém synovci a spořádal pěkný kousek 🙂

inspirace z webu www.bananachocolate.wordpress.com

90 Comments

  • Petra S
    21. 10. 2014 v 17:40

    Ještě mám dotázek k tomuto dortíku. Chystám se na něj v pátek a chci se zeptat zda je do náplně vhodná Hollandia selský jogurt, nebo raději zvolit nějaký víc smetanový? Děkuji Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 10. 2014 v 18:19

      Myslím, že Hollandia bude dobrá 🙂 já použila 3% jogurt částečně smíchaný se zakysanou smetanou. Jen ho před okápaním promíchejte. Těším se na Váš komentář 🙂 hezký večer Míša

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 10. 2014 v 19:08

      Petro, Tak Hollandie se na krém moc neosvědčila, jak píše Maruš, radši tedy ten smetanový nebo řecký, to bude jistota 🙂

      Odpovědět
    • Petra S
      26. 10. 2014 v 11:50

      Opět vynikající recept! Dortík nám moc chutnal, kombinace banánového těsta a jogurtu se skořicí je opravdu výborná 🙂 A díky za info o Hollandii, použila jsem Choceňský jogurt 10% a byl super.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 10. 2014 v 12:00

      Zdravím Petro, díky :)) moc mě těší, že další recept byl opět úspěsný a jsem ráda, že jste si všimla zprávy o jogurtu 🙂 hezkou neděli 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 10. 2014 v 18:43

    Ahoj Míšo, tak jsem na víkend upekla dortík a musím říct,že byl moc dobrý i Lukašek si pochutnal.Měla jsem ho sice trochu nižší tak jsem ho prokrojila jen jednou,ale na chuti mu to snad neubralo.Na krém jsem použila Holandii,kterou jsem musela doplnit tučným tvarohem,jelikož mi po vykapáni velkého kelímku(500ml) zbylo jen 160 g.
    Ahojky Maruš

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 10. 2014 v 19:06

      Ahoj Maruš, jsem moc ráda, že dort všem chutnal :)) a moc děkuji za tvou zkušenost s jogurtem Hollandia, určitě se bude hodit Petře S. Nicméně je vidět, že už si zkušená cukrářka, poradila sis s tím :)) hezký večer. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 10. 2014 v 12:14

    Dort byl skvělý díky za recept Jitka Vitnerova

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 11. 2014 v 13:57

      Díky Jitko 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 11. 2014 v 9:49

    Dobrý den. Potřebuju poradit. Korpus už mám hotový. Mám dort slepit kremem už dnes večer nebo bude lepší až zítra dopoledne. Podávat se bude až zítra v podvečer. Nevim jak stabilní je ten krém. Děkuji Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2014 v 14:51

      Zdravím Terezo, je to asi jedno, krém je myslím dost stabilní. Zdobila jsem s ním cupcakes a jeden poslední se jedl až třetí den a pořád byl dobrý :)) jen je potřeba, aby jogurt byl dostatečně vykapaný a hustý, aby krém držel.

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 11. 2014 v 17:19

      Tak opět musim moc moc poděkovat za úžasný recept. Díky vám se tady všichni ještě olizuji 🙂 Použila jsem řecký jogurt a nechala ho celou noc vykapat a krém je pevný a hlavně vynikající 🙂 ještě jednou děkuji a těším se na další recepty.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 11. 2014 v 17:51

      Díky Terezo :)) jsem ráda, že dort nezklamal, Vašich komentářůsi moc vážím, je to pro mě skvělá zpětná vazba :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 11. 2014 v 20:07

    Dobrý den,
    dort je vynikající.Děkuji Vám za tyto stránky, jsou pro mě velkou inspirací.
    Ráda bych jednou pekla a zdobila jako Vy.
    Hezký večer Ilona

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2014 v 20:17

      Ilono, moc děkuji za Vaše milá slova 🙂 velmi si jich vážím. Všechno se dá naučit, chce to jen chuť a nadšení do pečení a pak to jde skoro samo 🙂 já sama jsem toho spoustu odkoukala z internetu a jsem moc ráda, že moje stránky jsou zase inspirací pro Vás :)). Hezký večer. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 12. 2014 v 7:11

    Dobrý den,
    hledala jsem na svátky pro rodinku, až přijedou, nějaký nový recept ke kávičce, abych překvapila a našla jsem Vaše úžasné stránky a tento dort. Moc se na vyzkoušení těším, snad se vydaří. Jen jsem se chtěla zeptat, když se dodrží i velikost formy, je opravdu tak krásně vysoký? Děkuji za krásné inspirativní stránky, i já se vše o pečení učila a stále učím z internetu…
    Krásné pohodové svátky. Soňa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 12. 2014 v 8:07

      Dobré ráno Soňo, moc děkuji za Vaše milé řádky 🙂 budu ráda, pokud zde najdete inspiraci. Mě dort krásně vyskočil takhle do výšky, ale samozřejmě záleží na typu trouby, velikosti vajec, zkrátka když dva dělají totéž, výsledek nemusí být stejný 🙂 když tak prokrojíte jen jednou a i tak bude určitě chutnat skvěle. Přeji krásné svátky a držím palce, ať se dort povede. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      22. 12. 2014 v 13:27

      Prosím ještě o radu, dort chci na 25.12., potřebuji poradit, jak si to mám rozvrhnout, kdy mohu korpus upéct, kdy namazat, peču sice dorty, ale zde nevím, jestli by to bylo stejné ta příprava. Ořechy se mi také povedly, tak snad i ten dortík. Děkuji Soňa

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 12. 2014 v 19:38

      Soňo, hezký večer, dort se dá připravit klidně v rámci jednoho dne, jen je potřeba nechat korpus pořádně vychladnout. Stejně tak ale můžete upéct korpus 23.12., na noc zabalit do folie a do lednice, na Štědrý den promazat a nechat do 25.12. rozležet. Tenhle typ dortu je podobný jako např. mrkvový, korpus je krásně vláčný a chutná i samotný bez krému. Hezké svátky 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      26. 12. 2014 v 15:01

      Hezký sváteční podvečer,Milo,
      chtěla bych vám velice poděkovat za vynikající receptík a rady k němu, musím říct, že rodinka nešetřila chválou. Měla jsem prokrojený sice jen jednou, nebyl tak krásně vysoký, jako ten váš, ale na to jste mě již upozorňovala, ale na vynikající chuti to nic neubralo, rozhodně jsem nedělala naposled, už nyní si ho rodinka co nejdříve vyžaduje. Díky a těším se až z vašich stránek opět něco vyzkouším. Soňa

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 12. 2014 v 20:06

      Hezký večer Soňo, děkuji 🙂 moc mě těší, že se dort povedl a hlavně, že chutnal. Přeji klidné sváteční dny a těším se na další komentář. M.

      Odpovědět
    • Unknown
      30. 5. 2016 v 6:36

      Dobrý den Milo,prosím chci dnes na rychlo péči vás dort a tak nestihnu okapat jogurt.Jak mohu ještě udělat náplň nebo jaká by se hodila?Jsem začátečník a umím jen maslovou 🙁

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 5. 2016 v 6:45

      Dobré ráno, můžete použít krém, který je u receptu na Mrkvový dort s javorovým sirupem 🙂 vikendovepeceni.cz/2015/01/mrkvovy-dort-s-javorovym-sirupem.html dorty jsou chuťově hodně podobné. Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 2. 2015 v 18:32

    Hezký večer Milo. Děkuji i já za tento skvělý dort, který jsem měla možnost poprvé ochutnat u své mamky o svátcích (Soňa viz. Komment výše). Sama jsem ho dnes již podruhé dělala a vždy také s obrovským úspěchem. Podobný dort jsem ještě nikdy neochutnala, tak proto asi tak chutná. Děkuji a už se těším na další nové recepty, které jsou všechny moc zajímavé.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2015 v 19:00

      Ireno, hezký večer i Vám. Moc děkuji za komentář, jsem velmi ráda, že má banánový dort stále více příznivců 🙂 myslím, že si to zaslouži. Bude mi potěšením, pokud Vás zaujmou i ostatní recepty a budu se těšit na další komentář. M.

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 3. 2015 v 16:31

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat na ten vanilkový extrakt,v surovinách je uvedený,ale v postupu ho nikde nevidím..

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2015 v 17:31

      Děkuji za upozornění 🙂 extrakt nejlépe přidat do těsta společně s banány … hezký večer. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      23. 3. 2015 v 20:45

      Nakonec jsem extrakt vynechala,ale dort byl stejně skvělý,děkuji za recepty,všechno vypadá moc lákavě 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 3. 2015 v 20:55

      Myslím, že to vůbec nevadí 🙂 dominantní jsou v tomhle receptu banány a karamel. Každopádně jsem moc rada, že Vám dort chutnal 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 8. 2015 v 8:53

    Dobrý den,
    myslíte, že se k dortu bude hodit i krém z tvarohu a smetanového sýra? 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2015 v 10:06

      Dobrý den, ano, určitě 🙂 myslím, že i v této verzi bude chutnat skvěle 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 9. 2015 v 11:00

    Dobrý den,

    chystám se na tento úžasný dortík a chci se zeptat, jak na ty glazované ořechy v cukru. Jen rozpustit cukr a ořechy v něm namočit?
    Předem děkuji, Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2015 v 11:19

      Lenko, dobrý den, postup na glazované ořechy najdete u receptu na Mrkvový dort s javorovým sirupem 🙂 vikendovepeceni.cz/2015/01/mrkvovy-dort-s-javorovym-sirupem.html
      Pěknou neděli. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 9. 2015 v 13:59

    Děkuji za super rychlou odpověď. Hezký den, Lenka

    Odpovědět
  • Anonymní
    22. 9. 2015 v 8:08

    Dobrý den Míšo,

    musím vám velmi poděkovat za tento receptík. V neděli jsem dortík upekla a chutnal nejen mému dvouletému synkovi, ale hlavně jeho velmi velmi vybíravému tatínkovi. Určitě dortík zařadím do mého pečícího repertoáru. Zkouším ráda nové recepty, ale většinou se vracím ke své klasice. Jsem opravdu moc ráda, že mám díky vám recept na nový, neokoukaný a ještě k tomu vynikající dort.
    Přeji hezký den,
    Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 9. 2015 v 10:47

      Lenko, dobrý den, děkuji, tak to jsem moc ráda, že měl dort úspěch i u tak náročného strávníka 🙂 chuťově podobný a také moc dobrý je i Mrkvový dort s javorovým sirupem, určitě také někdy zkuste. Hezký den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 10. 2015 v 9:05

    Dobrý den,

    chci se jen zeptat jestli se dá na tento dort bez problému použít místo klasického cukru cukr třtinový případně obilný sirup? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 10. 2015 v 11:35

      Dobrý den, do těsta můžete bez obav použít cukr třtinový. Karamel dělám jen z bílého cukru, se třtinovým nemám zkušenosti, ale podle diskusí na netu by to mělo taky fungovat 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 2. 2016 v 7:34

    Dobrý den,narazila jsem na tenhle recept a podle ohlasů bude asi fakt dobrý.Chci se zeptat,do základního těsta je potřeba jaký jogurt?Bílý tučný nebo může být i odtučněný?Děkuji za odpověď LENKA

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2016 v 11:04

      Lenko, zdravím Vás, troufám si říct, že dort je opravdu dobrý 🙂 do základního těsta používám bílý jogurt cca 3% tuku. Ale klidně můžete dát i smetanový, je to malé množství. Nízkotučnému bych se radši vyhnula 🙂 Do krému určitě ale jogurt s min. 10% tuku. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 4. 2016 v 14:08

    Zdravím, byla jsem požádána o upečení dortu pro vegány…hned mě napadl tento, který jsem již pekla…vynechala jsem vajíčko a místo másla dala rostlinný tuk…krém jsem dělala z rostliné šlehačky…musím říci, že měl úspěch….ještě jednou dík za skvělý recept Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 4. 2016 v 19:32

      Katko, děkuji za zprávu, tak to je skvělé, že se dá dort upravit i takto 🙂 určitě to inspiruje i někoho dalšího 🙂 díky. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 7. 2016 v 6:41

    Dobrý den Míšo,
    že zbožňuji Vaše stránky ani nemusím psát, obdivuji stále víc Vaši vytrvalost a skvělé nápady. Kamarádka chce k narozeninám banánový dort s čokoládovým krémem. Myslíte si prosím, že by šlo na tento korpus použít krém-pařížskou šlehačku, tak jak ji děláte u pařížského dortu? Děkuji a těším se na další recepty. Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 7. 2016 v 8:07

      Dášo, zdravím Vás, moc děkuji za Vaši přízeň 🙂 tuhle kombinaci jsem zatím nezkoušela, ale myslím, že by to mohlo být dobré 🙂 Kombinaci banánu a čokolády dělám obvykle v podobě kubánského dortu, to je vlastně takový pařížský s banány 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      14. 7. 2016 v 15:24

      Děkuji, to je super nápad, už jsem si ho vyhledala. Asi udělám tento korpus a zbytek jako kubánský dort:-)
      Mějte se moc hezky Dáša

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 10. 2016 v 18:00

    Dobrý den,děkuji za skvělý recept. Dort jsem pekla tchyni k narozeninám a všichni byly nadšeni. Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 10. 2016 v 7:30

      Terezo, zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že dort měl takový úspěch. Míša

      Odpovědět
  • Eli
    14. 12. 2016 v 11:21

    Dobrý den, mohu se zeptat jakou formu na dort 23cm používáte? Ráfek mám, klasickou rozevírací také, ne tedy 23cm, ale docela se mi líbí silikonové rozevírací se skleněným dnem. Máte s nimi nějakou zkušenost? Děkuji ELiška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2016 v 12:20

      Eliško, zdravím, na tento dort používám obvykle klasickou formu s odnímatelným dnem, takovou tu černou nepřilnavou. Ráfek používám spíše na klasické dortové korpusy. Přiznám se, že silikonové formy na pečení nepoužívám, nějak jsem k nim nenašla cestu 🙂 ale na dezerty za studena jsou perfektní 🙂

      Odpovědět
    • Eli
      14. 12. 2016 v 13:13

      Děkuji za zprávu :-), ty klasické mám dvě, ale už se mi u jedné opakovaně stalo, že forma začala dost špatně těsnit :-(. Nicméně se taktéž obávám rozevírací silikonové :-). Přikoupím tedy asi novou klasickou. ještě jednou děkuji. Miluju Váš blog, máte skvělé recepty. Návštěvy se jen oblizují 🙂

      Odpovědět
  • Andrea
    31. 5. 2017 v 8:46

    Dobrý den, nedávno jsem tento dort připravila svému synovi ke 3. narozeninám a musím řict, že si na něm pochutnala celá rodina, je opravdu výborný :). Nyní bych se do něj chtěla znovu pustit a chci se Vás zeptat, zda je možné dát na vršek dortu nějaké čokoládové ozdoby, jako jsou např. spirálky, vějířky, kornoutky, atd. Netuším, zda by to na jogurtovém krému nepáchalo nějakou neplechu. Případně, zda je možné dort omazat krémem i na bocích a celý ho pak přelít čokoládovou polevou (hořká čokoláda + smetana). Předem moc děkuji za odpověď. Hezký den, Andrea.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 5. 2017 v 12:24

      Andreo, zdravím Vás, tak to mě moc těší, že dort tak zachutnal 🙂 čokoládové ozdoby jsou obecně bez problému, toho bych se určitě nebála, klidně je dejte 🙂 horší by to bylo s fondánem či marcipánem. Dort klidně můžete celý obmazat, jen bude asi potřeba více krému, než je v receptu. Pokud Vám to jde chuťově k sobě, můžete polít o čokopolevou, jen bych doporučila nechat dort několik hodin dobře zatuhnout, než budete polévat 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
    • Andrea
      31. 5. 2017 v 15:34

      Moc děkuji za odpověď. Jinak podle Vašich receptů je pečení radost :). Vždy, když je nějaká příležitost k upečení dortu, nebo prostě když je čas a chuť na něco opravdu dobrého, táhne mě to sem k Vám :). Takže děkuji za recepty a inspiraci. Mějte se fajn, Andrea.

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 9. 2017 v 19:07

    Včera jsem vyzkoušela tento recept, s krémem z receptu na Mrkvový dort. Byl opět vynikající! Vaše recepty jsou taková jistota, že peču klidně na oslavu bez předchozího zkoušení a vždy se skvělým výsledkem 🙂 Děkuji a přeju stálou radost z pečení! Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 9. 2017 v 9:37

      Katko, děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnalo. Ano, oba dorty jsou hodně podobné, takže krémy lze bez problému kombinovat 🙂 jinak mě moc těší, že máte v mé recepty takovou důvěru 🙂 děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 10. 2017 v 22:38

    Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli máte zkušenost z jedlým papírem, čím ho podmazat? Mám v plánu upéct tenhle dort dceři k narozeninám, miluje banánové dorty, ale přemýšlím co dát nahoru pod ten papír, krém bude asi moc vlhký.
    A ještě se poohlížím po nějakém receptu z jablky, máme jich plnou zahradu, tak něco dobrého na víkendové pečení 🙂
    Moc ráda peču podle vašich receptů, jsou úžasné i krásně popsané. Moc Vás zdravím Jarka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2017 v 8:50

      Jarko, zdravím a děkuji za komentář 🙂 ano, jedlý papír jsem používala, nejlépe položit na nějaký krém s obsahem másla a papír nahoře pak ještě potřít speciálním gelem, který se obvykle prodává s jedlým papírem.
      Receptů s jablky mám na blogu několik, za sebe mohu doporučit Vídeňský jablečný závin 🙂 ale i ostatní jsou skvělé 🙂
      Děkuji za přízeň, jsem ráda, že se recepty líbí. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 10. 2017 v 14:51

    Zdravím Míšo.A děkuji za odpověď. Ještě mě napadlo jestli by to mohla být i nutela na podetření toho papíru?
    A nakonec jsem upekla makovy zavin a zároveň i jablečný 🙂
    Přeju pěkný víkend a zdravím Jarka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:34

      Jarko, nevím, jaký motiv obrázku máte, ale doporučuje se pod papír světlý krém, nutela by mohla prosvítat. Vhodný byl ještě třeba pudingovo-máslový, ale budete ho potřebovat jen trochu, tak mi to přijde zbytečné. Osobně bych vyšlehala asi trošku másla s cukrem a slabě dort nahoře másla 🙂 případně je chuťově moc dobrý sněhový máslový krém, recept na blogu 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 11. 2017 v 13:02

    Neskutečně dobrý dort…!jeden z nejlepších,co jsem kdy jedla…!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2017 v 14:30

      Iveto, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 11. 2017 v 9:25

    Dobrý deň 🙂 nechcem byť za blbú, ale chcem sa opýtať na tých 25 ml vody do korpusu.. naozaj je to len 25ml? Podľa obrázka to vyzerá na 250ml, alebo je to len pustená "šťava" z banánov a cukru.. ďakujem.. Jarka 🙂

    Odpovědět
    • Anonymní
      25. 11. 2017 v 11:02

      už som vyspúšala.. a došla na to, že je to správne 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2017 v 15:56

      Jarko, díky, poradila jste si i beze mě 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    31. 1. 2018 v 9:09

    Dobrý den Míšo, tak tenhle dort měl velký úspěch👍na velké dorty moc nejsem, ale přesvědčil mě svým lehkým postupem a pak i skvělou chutí..děkuji za recept Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2018 v 11:15

      Lenko, zdravím a děkuji 🙂 ano, tenhle dort je skvělý a poměrně jednoduchý 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 4. 2019 v 14:39

    Dobrý den Míšo,
    chci se zeptat, když nemám čas dát vykapat jogurt, nedá se to nějak obejít? Děkuji za odpověď, Michaela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2019 v 20:16

      Míšo, zdravím, jedině nahradit krémem se sýra, mascarpone a smetany, podobný jako třeba do mrkvového dortu 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    28. 4. 2020 v 19:02

    Dobrý den, zrovna dělám tento dort a měla bych k němu dva dotazy. 😊 Chtela bych na něj dat zrcadlovou polevu. Myslíte si, že se mu nic nestane, kdyz poputuje na par hodin do mrazaku? Pařížskému kremu to nevadilo.
    A druhá otazka: musim tu polevu delat z bile cokolady, protoze chci barvy prizpusobit dané prilezitosti, ale kdyz jsem ji delala poprvé, vypadalo to, ze se to zdarilo, ale pri krájení byla tuhá jak kaučuk, takže se mi bortil i dortik při tom krájení a vlastně poleva neni ani nejak dobrá. Delala jsem ji z bile cokolady a salka, jiny recept jsem ani nenašla. Nevíte, v cem může být chyba?
    Dekuji moc za rady a tipy.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2020 v 19:37

      Z mého pohledu je velká škoda kazit tento dort zrcadlovou polevou. Já osobně s ní nemám velké zkušenosti, takže Vám moc neporadím. Pokud jste měla polevu tuhou, zřejmě jste dala moc velké množství želatiny nebo svařila rozvar na vyšší teplotu 🙂

      Odpovědět
  • M
    31. 8. 2021 v 10:07

    Dobrý den,
    o tomto dortu jsem uvažovala už delší dobu, jen hledala příležitost. Ta se našla nedávno a udělala jsem hned dvojitou dávku. Jako ze všeho od Vás, další den už nebyl ani drobeček. Navíc mne chuť karamelu s banánem nadchla natolik, že jsem stejným způsobem zkusila zkaramelizovat letní jablka (s větším podílem ovoce) a použila na kynutý koláč s drobenkou. Obyčejný koláč to neskutečně povýšilo. Moc děkuji za výborný nápad s karamelizací a skoro lituji, že jsem s receptem tak dlouho otálela. Určitě si vše vynahradím v budoucnu. Přes víkend jsem dělala z posledních jablíček přesnídávku a místo běžného rozvaření jsem je karamelizovala. Opět vynikající. Ještě jednou děkuji za Vaši práci.
    Maruška

    Odpovědět
  • Ren
    29. 12. 2021 v 20:24

    Dobrý den, moc prosim o radu…chci upéct dort k narozeninám ročnímu ditku. Lze krem s prekapanym jogurtem míchat s mascarpone? Dekuji 🙏🏻

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 12. 2021 v 8:03

      Teoreticky ano, ale krém bude příliš hutný, a obávám se, zda při šlehání s mascarpone nezřídne …

      Odpovědět
  • Jana
    4. 2. 2022 v 19:59

    Skvělý dort,skvělý recept,skvělá paní Míša.Díkybohu za Vás a vaše recepty.Hezký večer.

    Odpovědět
  • Martina
    22. 2. 2022 v 22:56

    Výborný korpus.
    Plním krémem mascarpone, šlehačka, cream spread a lehce cukr moučka. Plus ještě dovnitř lehce slaný karamel s tonka fazolí a nesolené arašídy. Top 🙂

    Odpovědět
  • Jana
    6. 3. 2022 v 20:17

    Dobrý večer paní Míšo,potřebovala bych poradit.Chci tento vynikající dort upéct vyšší.
    Na 1,5 dávky surovin mám použít vysoký ráfek se dnem,nebo mám korpus upéct 1 dávku v 23 cm formě
    a půl dávky v průměrem stejné formě.Dají se i dát 2 naplněné korpusy z celé dávky na sebe?Děkuji a přeji
    hezký zbytek dne.Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 3. 2022 v 10:44

      Já osobně bych raději rozdělila těsto do dvou forem a pekla odděleně 🙂 tento dort nevím, ale dávala jsem na sebe mrkvový nebo red velvet a v obou případech to drželo 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    7. 3. 2022 v 18:52

    Paní Míšo, děkuji za Vaše rady. Vy jste pro mě cukrářská bohyně. Křehké, jemné, vynikající korpusy,lahodné krémy, nadýchané buchty plus vše ostatní, recepty popsané tak,že přesně fungují,co víc si pekař amatér může přát.Ještě jednou děkuji a krásné předjarní dny.Jana

    Odpovědět
  • Stanislava
    11. 3. 2022 v 19:10

    Prosím a kdy se dává ta jedla soda?

    Odpovědět
  • Kristýna
    26. 8. 2022 v 13:53

    Dobrý den,
    chtěla bych upéct tento dort, ale moje sestra nemůže prášek do pečiva. Mohla bych ho vynechat případně přidat více sody? Nebude to hořké?
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 8. 2022 v 17:13

      A co vinný kámen, tj. prášek bez fosfátů?

      Odpovědět
      • Kristýna
        1. 9. 2022 v 13:25

        Moc děkuju za radu, netušila jsem že něco takového existuje, vyzkouším. Tentokrát jsem zkusila dát lžičku jedlé sody a vyšlehat sníh s bílků – dost krásně vyskočil, povedlo se mi ho rozkrojit na 3 plány a byl výborný. Moc děkuji za tento recept, určitě jsem nepekla naposledy!

        Odpovědět
  • Lenka Š.
    19. 3. 2024 v 12:07

    Míšo zdravím, nejprve moc děkuji za Vaše stránky a Vaši energii, kterou do toho vkládáte. a druhá část dotaz: Kdyz bych chtěla drt upáct jako plát a vykrajovat z toho minidortíky..jde to tak udělat? A nemáte nějakou obecnou radu jak dlouho péct?
    Děkuji moc Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2024 v 10:21

      Mám obavu, aby to v nízké vrstvě nebylo vysušené … určitě péct rychleji a na vyšší teplotu.

      Odpovědět
      • LENKA
        24. 3. 2024 v 16:26

        Aha … Dekuju moc. Lenka

        Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ