Menu
Dorty

Kubánský dort

Protože sliby se mají plnit, nejen o Vánocích, mám pro vás dnes slíbený recept na kubánský dort. Je to opět moje vlastní verze dortu, do které jsem poskládala to nejlepší z předchozích a mnohokrát vyzkoušených receptů. Jediné, co v mém „dortu“ nenajdete a ve správném kubánském by asi být mělo, je marmeláda. Ta je u nás doma povolená jen na chleba s máslem, ale do dortu ne 🙂

Kubánský dort by měl mít jen jeden vyšší plát kakaového korpusu, hustě pokladený správně zralými banány a pokrytý vysokou vrstvou pařížské šlehačky. Celý dort je politý čokoládovou polevou a ozdobený dle fantazie každého.

Korpus jsem použila z receptu na Švarcvaldský dort, který je krásně měkký a nadýchaný. Pařížskou šlehačku jsem vylepšila trochou mascarpone, krém je tak pevnější a je menší riziko přešlehání. No a poleva, tu už znáte z tolika mých receptů, že bych ji ani nemusela psát 🙂

Protože byl dort součástí velké oslavy, která se nesla v duchumini dortíků, připravila jsem dort do formy o průměru 18 cm. Aby vás nemátla velikost dortu na fotografiích zachovala jsem tuto velikost i pro recept. Pokud byste chtěli dort větší, doporučuji dávku zdvojnásobit a použít formu 23-24 cm. V tomto případě nemusíte banány podélně krájet, klidně použijte celé. 

Kakaový korpus o průměru 18 cm:

2 velká vejce (velikost „L“), odděleně

50 g cukru krupice

20 g hladké mouky

12 g hrubé nebo polohrubé mouky

15 g holandského kakaa

23 g rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu u průměru 18 cm vyložte pečícím papírem.

Obě mouky a kakao prosejte do mísy, nechte stranou.

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Z počátku šlehejte samotné bílky na střední otáčky, až se vytvoří pěna, začněte pomalu přidávat cukr a zvyšte šlehání na maximum.

Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje. Přidejte k vyšlehaným bílkům a promíchejte.

Opatrně vmíchejte moučnou směs s kakaem. Míchejte pouze stěrkou nebo vařečkou, nikoliv šlehačem. Dobře se mi osvědčila také lehká balonová metla.

Těsto dejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus propečený. Pozor, nepečte příliš dlouho, aby se korpus nevysušil.

Korpus nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dorty a korpus překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a dejte do chladu.

Pařížská šlehačka (připravit den předem):

250 ml smetany ke šlehání 33%

1 tyčinku ledových kaštanů 45 g

65 g hořké čokolády 55-60%

+ 50-60 g mascarpone k našlehání

Smetanu dejte do hrnce a na mírném ohni zahřejte. Přidejte nalámané ledové kaštany a za stálého míchání nechte rozpustit. Přiveďte k varu a nechte povařit asi minutu, pak stáhněte z kamen a vmíchejte hořkou čokoládu. Tu již nevařte. Míchejte do rozpuštění, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Nechte vychladnout, zakryjte a dejte přes noc do lednice.

K sestavení dortu si připravte:

korpus a vychlazenou pařížskou šlehačku + mascarpone

2-3 menší banány, rozkrojené podélně na poloviny

rum na prokapání korpusu

Vychlazenou pařížskou šlehačku dejte do misky, přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Doporučuji šlehat pomalu a opatrně, aby se krém nepřešlehal.

Korpus položte na tác či podnos, v případě potřeby seřízněte do roviny. Prokapejte lehce rumem a lehce mázněte šlehačkou. Rozložte po celé ploše půlky banánů, řeznou stranou dolů. Ideální jsou takové ty hodně zatočené, které hezky kopírují kulatý korpus 🙂

Na banány naneste šlehačku, snažte se ji vmáznout hezky do všech mezer mezi banány. Vrstva šlehačky by měla být vysoká a plně zakrývat banány. Uhlaďte do roviny a dejte do lednice vychladit, nejlépe na několik hodin.  

Čokoládová poleva:

100 g hořké čokolády 50-60%

100 g smetany ke šlehání

Nasekanou čokoládu dejte do misky, zalijte horkou smetanou a nechte chvilku odstát. Pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Poleva by měla být úplně studená. 

Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně. 

Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu. Po zatuhnutí polevy dozdobte, já jsem použila čokoládu s transfer folii a rumové pralinky. 

Krájejte ostrým slabým nožem, který můžete předem nahřát v horké vodě. Pokud chcete mít řezy hladké, po každém zakrojení nůž otřete. 

recept na korpus z webu http://forum.dortomanie.cz/index.php

Vytisknout recept

124 Comments

  • Sim.
    12. 3. 2017 v 20:09

    To je opravdu nádherný dort a myslím, že bude naším oblíbeným. Moc děkuji za tento recept i za detailní návod. Hmm, budu si muset dávat pozor a nesníst z něj rumovky, jsem na nich závislá:-). Mějte se krásně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2017 v 8:33

      Simi, moc děkuji 🙂 snad Vám bude chutnat 🙂 tak na něj rumové pralinky nedávejte a radši si je snězte 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    12. 3. 2017 v 20:16

    Úžasný nádherný, vyzkouším určitě. Bude určitě božsky chutnat. Jak dokážete udělat tak pravidelné řezy?
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2017 v 8:37

      Marcelo, moc děkuji 🙂 vyzkoušejte. Pravidelné řezy docílíte, když rozkrájíte rovnou celý dort na začátku 🙂 když odkrajujete postupně, nikdy už ty porce nejsou stejné 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    12. 3. 2017 v 20:17

    Nevím proč, ale Kubánský dort ve mně evokuje dětství. Přitom jsme ho doma nikdy nepekli. Tak to bude asi tou Kubou 🙂 Určitě ho brzy vyzkouším.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2017 v 8:37

      Míšo, zdravím a moc děkuji 🙂 na Kubě jsem nikdy nebyla, ale tenhle dort můžu 🙂 vyzkoušejte.

      Odpovědět
  • Sylva
    12. 3. 2017 v 20:55

    Milá MiLo, to je prostě úžasné, jak jste nekonečně laskavá. Nejen, že se s námi podělíte o recept, ale jste precizní v popisu, a to tak, že se nikdo nemusí bát "vrhnout" do výroby (nejen) této dobroty. Děkuji za inspirující stránky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2017 v 8:38

      Sylvo, zdravím a moc děkuji za Vaše slova 🙂 děkuji za přízeň a jsem ráda, že to s mými recepty tak jde 🙂 pěkný den.

      Odpovědět
  • www.pavlinalatalova.cz
    13. 3. 2017 v 9:24

    Tak ten bude brzy na seznamu! Vypadá úžasně 🙂

    MagicBeautyLife

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2017 v 16:24

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • U Ilonky
    13. 3. 2017 v 9:27

    MILUJU TENHLE DORT….DÍKY ZA PŘIPOMENUTÍ…ILČA

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2017 v 16:26

      😉 díky

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 3. 2017 v 12:54

    Krásna, pedantná práca. Vďaka za postup. Určite vyskúšam. Ľuba

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2017 v 16:25

      Ľuba, děkuji 🙂 budu ráda, když zkusíte.

      Odpovědět
  • Starry_girl
    13. 3. 2017 v 13:23

    Kubánský dort mám moc ráda a pařížská šlehačka s ledovými kaštany bude určitě vynikající. Pokud se mi nepodaří nikoho zaúkolovat, tak si ho holt upeču sama 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2017 v 16:28

      Myslím, že vlastnoručně vyrobený bude více chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    13. 3. 2017 v 18:09

    Lákavý dort a díky za recept, i když peču hodně dlouho, nikdy není receptů dost. Někdy se setkávám s tím, že "dort je můj vlastní recept a je tajný,nikomu recept nepovím" 🙁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2017 v 7:18

      Natalie, děkuji 🙂 máte pravdu, nové recepty se vždy hodí 🙂 vidíte, já jsem naopak ráda, že se mohu o recepty podělit, o to víc, když pak mají u mých čtenářů úspěch.

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 3. 2017 v 4:47

    Ďakujem opäť za úžasný recept ktorý mi padol práve vhod, kedže má priateľ narodeniny. Pôvodne som chcela upiecť Ovocný dort- podľa vášho receptu, ktorý sa mi už niekoľko krát podaril a je to už taká stálica na našich oslavách 🙂 Máte úžasné recepty, ste veľmi šikovná.

    Mám otázku, prosím, aká má byť výška tortovej formy s týmto priemerom? pýtam sa preto, lebo na internete som našla rôzne výšky a formu si chcem kúpiť nech sa mi tortu podarí upiecť na 100%, tak nechcem riskovať piecť vo väčšej 🙂
    Ďakujem Nina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2017 v 7:20

      Nino, moc děkuji za Váš komentář, jsem ráda, že je ovocný dort oblíbený 🙂 Já peču v klasické dortové formě s odnímatelným dnem, která je cca 5-6 cm vysoká. V tomto případě je to ale poměrně jedno, protože korpus je hodně nízký 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 3. 2017 v 16:30

    Zdravim Milo…pecu uz jen podle Vas.Zila jsem v domneni, ze u nas nejedou tmave buchty a cca pred hodinou jsem dodelala kubansky dort…pro navstevu na nedeli.Zmizel a uz neni, nechapu:-)) Takze pecu druhy a nevychazim z udivu:-)) Asi nejlepsi vizitka pro Vas:-)) :-)) Zdravi Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 3. 2017 v 9:13

      Lenko, zdravím Vás a moc děkuji za milý komentář 🙂 jsem moc ráda, že i "tmavá buchta" u vás doma měla úspěch. Máte pravdu, to je pro mě nějvětší odměna 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 3. 2017 v 10:23

    Moc krásný dort. Zítra upeču, jen se obávám jednoho kroku a to polévání čokoládou- jak se vám povedlo ho polít tak rovnoměrně a nakrájet tak, aby čokoláda nepopraskala?:) obávám se, aby čokoláda při polévání na vychlazeném dortu netuhla příliš rychle a nevytvořila vrstvy..

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2017 v 17:29

      Děkuji 🙂 nemusíte mít strach, díky smetaně poleva zcela neztuhne, je to tzv. krájeci poleva, která při krájení nepraská. Stačí mít dlouhý a úzký nůž a po každém zakrojení ho otřít, tak budou řezy hladké 🙂 poleva musí být před nalitím úplné studená a taková hustší, nalijete ji celou nahoru a ona hezky steče i po stranách. Nalévá se na vychlazený, nemražený dort, takzě poleva netuhne rychle 🙂

      Odpovědět
      • Anna
        9. 7. 2021 v 19:05

        Muzu se zeptat, jak docilit toho aby po stranach nebyly ty stekance, prosim? 🙂 dort je jinak opravdu vynikajici jen ta poleca ta mi nejde

        Odpovědět
        • Míša Landová
          11. 7. 2021 v 8:27

          Polevu nesmíte mít moc hustou, aby stekla po stranách, případně můžete nožem upravit.

          Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2017 v 16:47

    Krásnej dort,budu péct v sobotu na narozeniny,akorát místo banánu dáme višně a pralinky milujeme tak i pařížskou šlehačku….

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 3. 2017 v 7:25

      Tak to můžete upéct rovnou višňový dort, který mám také na blogu :))

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 3. 2017 v 4:28

    Dobry den, dortik jsem upekla a byl vyborny. Vsem moc chutnal. Opet dekuji za prehledny a presny postup. To same presny a prehledny postup a jeste vyborne muffiny s kefirem. Dekuji s Vami je radost pect.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 3. 2017 v 7:25

      Katko, zdravím, tak to mě moc těší, že se dort povedl a všem chutnal 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí, děkuji za přízeň.

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 4. 2017 v 19:59

    Dobry vecer, dortik dnes dokoncen (vcera jsem pekla korpus a pripravila ganache na krem), je vyborny, ale opravdu malinky. Priste budu delat z dvojnasobku surovin a na krem dokonce 2,5x tolik surovin, co je v zakladu 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 4. 2017 v 9:01

      Ano, je malý 🙂 ale jsem ráda, že chutná. Není problém upéct z větší dávky 🙂 děkuji.

      Odpovědět
    • Anonymní
      12. 4. 2017 v 13:59

      Prosim, mam jeste otazku. Dnes zacnu delat krem a zitra cely dortik dokoncim, ale nevim, jak prodlouzit trvanlivost bananu, aby v dortu vydrzely tak 2 dny ? Cerstve se zacnou brzo kazit, jeden den byl dort hotov a dalsi den se musel zkonzumovat, jde to nejak udelat, aby se banany nezacaly tak rychle kazit ? Moc dekuji

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2017 v 18:03

      Nemyslím, že by se banány v dortu kazily. Lehce zhnědnou, to je pravda, ale chuťově jsou dobré. Je ale potřeba vybrat dobré banány, ne přezrálé ani nezralé a pokud pečete dort z dvojité dávky, nemusíte je ani krájet, můžete dát celé. Některé recepty uvádí, že můžete banány pokapat citronovou šťávou, ale v tomto případě by to podle mě narušilo chuť dortu.

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 4. 2017 v 17:41

    Přidávám se s pochvalou, dort je výborný. Pekla jsem (z dvojnásobné dávky) přímo na oslavu, bez předchozího zkoušení, u Vašich receptů už vím, že vše klapne 🙂 Povedlo se jako vždy. Díky a přeju hodně příjemných chvil u pečení! Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2017 v 18:04

      Katko, zdravím a moc děkuji za pochvalu 🙂 jsem ráda, že chutnalo, mnohem víc mě ale těší důvěra, kterou máte v mé recepty. Budu se snažit i nadále nezklamat 🙂 pěkné Velikonoce 🙂 Míša

      Odpovědět
  • radushka.v
    14. 4. 2017 v 16:22

    Tak já jdu taky na to :). Od Vás už mám vyzkoušený tento krém – jen bez mascarpone, tak se těším:). A jde určitě i bez ovoce, že?:) případně se mi trochu nabízí i maliny:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2017 v 16:34

      Skvělé 🙂 mascarpone dodá krému jemnost a tak trochu zabrání případnému přešlehaní 🙂 ovoce můžete samozřejmě vynechat, ale je to škoda, banány jsou pro kubánský dort typické :)) bez nich je to spíš paříž 🙂 maliny jsem zatím nezkoušela, ale k čokoládě se hodí, skvělé jsou i višně 🙂 volte podle toho, co máte doma rádi 🙂

      Odpovědět
    • radushka.v
      14. 4. 2017 v 16:37

      Jj, višně už jsem právě dávala – podle Vašeho višňového dortu :). Akorát teď bohužel nemám, jen višňový džem ( i když s celými kousky). Úplně nejvíc byly višně v sirupu, akorát jsem je teď nemohla sehnat:(. Jinak bych neváhala. Tak ještě popřemýšlím nad malinami, i když mám jen mražené.

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 4. 2017 v 7:36

    Hezký den,Milo, musím Vám napsat,že díky Vám jsem se z pekařky 'pecu pouze rychlé buchty na plech' postoupila do kategorie 'pecu už i dorty a koláče' . Neuvěřitelné!! Přátelé po mne chtějí ať jim něco upeču!! Díky Vám, umíte to nádherně popsat a vyfotit, že jsem si troufla i já a pečení se pro mně stalo zábavou a relaxem.A je to i chutné… Raději jsem si recepty vytiskla,kdyby blog zmizel,ale to se doufám nikdy nestane! Těším se na další výzvy a děkuju.Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2017 v 18:50

      Lenko, zdravím Vás a moc děkuji za krásný komentář 🙂 jsem ráda, že jste se díky mému blogu posunula v pečení dál a baví Vás to. Pro mě největší odměna a smysl psát dál 🙂 zatím nemám v plánu končit 🙂 mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 7. 2017 v 12:20

    Výborná připomínka předrevolučních zákusků, díky.:-) Jen vynechávám ty ledové kaštany s palmáčem. Nemáte recept na nalší vzpomínku, myslím, že se jmenoval Mila dort a byl to světlý piškot, hmota s mletými oříšky (snad se želatinou) a šlehačka? Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 7. 2017 v 21:04

      Hanko, zdravím a děkuji za komentář 🙂 "historických" zákusků mám na blogu více, bohužel Mila dort mi nic neříká 🙁

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 8. 2017 v 10:16

    Dobrý den, jsem nadšená maminka co hrozně ráda peče. Vaše stránky jsem objevila úplně náhodou, ale klobouk dolů. Myslím, že i úplný začátečník musí každý recept zvládnout. Takhle krásně a podrobně popsané recepty se moc nevidí a ty fotky no nádhera. Je vidět, že Vás to taky baví. Hned jsem si Vaše recepty vytiskla a postupně zkouším . Kubánský dort no jedna báseň, opravdu vypadá stejně jako na Vašem obrázku. No poslala bych Vám fotku mé 13- leté dcery ( která se právě " cpe 🙂 a poživačně mlaská), která mě o tento dort prosila více jak rok. Přeji další úspěšné recepty a jen tak dál. Monča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 8. 2017 v 19:56

      Mončo, zdravím a moc děkuji za krásný komentář 🙂 jsem ráda, že jste můj blog objevila a že se recepty líbí a i daří realizovat 🙂 fotku příště klidně pošlete do majlu nebo přes facebook 🙂 ráda se podívám. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Marie
    3. 1. 2018 v 7:30

    Výborný dort a nejlepší blog pro začínající i pokročilé cukrařinky….nikdy nezklame ta naše Míša ��❤️

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2018 v 17:10

      Maruš, moc a moc děkuji za podporu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 2. 2018 v 12:22

    Hezký den, chtěla bych se zeptat. Šlehačku vyšlehat studenou, nebo aby měla cca pokojovou teplotu? Normálně má být pokojové teploty, ale nevím jestli v tomto případě něco mění např. to převaření. Děkuji Pavlína

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 2. 2018 v 14:24

      Pavlíno, zdravím Vás, tak to slyším poprvé, že by se šlehačka měla šlehat "teplá", naopak se doporučuje metly i mísu dát předem vychladit. Každopádně já šlehám vždy dobře vychlazenou z lednice nejen tu samotnou, ale i obdoby pařížské jako je třeba tahle 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      22. 2. 2018 v 21:27

      Ano moje babička i mamka, vyšlehávaly šlehačku pokojové teploty, třeba tu na ovocné knedlíky. Vždy tvrdily, že když vyšlehávaj studenou tak se jim nevyšlehá a byla to ta tučná (33%). Budu se řídit Vámi, děkuji a přeji hezký den 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 3. 2018 v 16:20

    Dobrý den. děkuji Vám za výtečný recept a mám dotaz, máte nějaký "fígl" na přendavání politého dortu z mřížky aby se úplně nepomuchlal? Šíleně jsem s tím bojovala 😀 Předem děkuji za odpověď. Váš blog je super! 🙂 Přeji krásný den Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2018 v 19:55

      Aleno, díky za "vyzkoušení", jsem ráda, že chutnalo 🙂 já si dort lehce nadzvednu nožem a vsunu pod něj ruku a na ruce pak přenesu na tác a zase si vypomůžu nožem, abych ho položila 🙂 chce to jen trénink a nebát se. Případně si můžete pod dort říznout papírovou podložku, která bude stejně velká nebo nepatrně menší, než dort. Díky ní bude dort trochu pevnější a bude se tak s ním lépe manipulovat.

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 3. 2018 v 21:28

    Tento dort peču už po x-té, stala se z něj oblíbená klasika a mám ho hned hotový.
    U něj žádné vylepšováky nezkouším, není to potřeba. Jako malý dárek je super. Děkuji! Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2018 v 12:53

      Skvělé 🙂 děkuji Ivano 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2018 v 20:02

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat – jakou značku čokolády používáte na polévání dortů? Jinak Vaše stránky jsou úžasné, velmi ráda peču a podle Vašich receptů to je i snadné a vždy chutné 🙂 Děkuji a hezký večer. Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 20:16

      Markéto, zdravím Vás, na polévání obvykle používám čokoládu na vaření z Lidlu, tu velkou 200 g ve zlatém obalu 🙂 jinak jsem ráda, že se blog líbí, děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 3. 2018 v 20:50

    Právě jsem dodělala tento dort a věřím, že bude i výborný na chuť 😉
    Těsto jsem udělala bez lepku z rýžové mouky a místo hrubé jsem použila mleté mandle (jen nešly prosít :-)), ale vyběhlo ukázkově a drobky napovídají, že to bude poživatelné.
    Pařížská šlehačka překvapila tím, jak rychle se díky čokoládě vyšlehala, ani jsem nedávala mascarpone (tak jdu prozkoumat váš web, jestli tu máte nějaký cheesecake). Zkrátka velmi děkuji, už teď tuším, že jsem ho nepekla naposledy!
    Veronika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2018 v 16:49

      Veroniko, děkuji, skvělé, že i bezlepková varianta funguje 🙂 ano, pařížská je díky čokoládě skvělá a dobře drží tvar, mascarone není nutné 🙂 věřím, že Vás zaujmou i další recepty, mám tu pár i bezlepkových. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 3. 2018 v 17:19

      Sklidil úspěch! Na mě byl tedy moc čokoládový, ale je pravda, že jsem použila 70% čokoládu, neb to byla ta nejmíň vysokoprocentní, co Tesco mělo 🙂
      Díky!

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 5. 2018 v 1:37

    Tento víkend som robila švagríkovi k narodeninám a všetci chválili. Len nabudúce musím spraviť z dvojitej dávky, lebo bolo málo 😀 😀 😀 Hana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2018 v 6:45

      Hano, děkuji 🙂 ano, tahle dávka je opravdu malá, klidně si ji zdvojnásobte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 5. 2018 v 12:02

    Dobrý den! Také bych Vám chtěla moc poděkovat za srozumitelně a detailně rozepsaný recept na famózní kubánský dort. Dělala jsem ho poprvé a to rovnou na oslavu narozenin. Vše se naštěstí povedlo na jedničku. Oslavenec i hosti si pochutnali, já měla obrovskou radost a posílala jsem Vám telepaticky milion díků. 🙂 Dort je sice hodně sytý, chutná ale úžasně čokoládově a chválím především korpus, ten je prostě bombastickej! 🙂 Díky moc.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 5. 2018 v 20:24

      Díky moc 🙂 jsem ráda, že se vše vydařilo a dort chutnal 🙂

      Odpovědět
  • Sofie S.
    30. 7. 2018 v 8:21

    Milá Míšo! Nedávno jsem Vám psala, že nevím, kam přidat svůj první komentář k Vaší bezplatné škole cukrařiny (a pečení vůbec) – a že ho tedy dám k prvnímu receptu, co jsem podle Vás pekla (kakaové řezy). Pak jsem si ale uvědomila, že první byl právě tenhle dort (který tedy nedosahoval Vašich estetických kvalit, zejména proto, že jsem do polevy rázně vrazila 250 ml smetany, ne předepsaných 100ml), ale odzoben koulemi z marcipánu nakonec nevypadal až tak hrozně a hlavně – udělal radost k narozeninám někomu, kdo je ke mě velmi, velmi laskavý. Hledala jsem, četla a srovnávala recepty na Kubánský dort asi dva měsíce – a nakonec si vybrala ten Váš – a byla to pro mě skutečně klika, protože od té doby se frekvence, se kterou peču, značně zvýšila – stejně jak radost, kterou z pečení mám. Takže za to, že jsem objevila Vaše skvělé, přívětivé, srozumitelné stránky, které úskalími pečení provedou i idioty, jako jsem já, vděčím Kubánskému dortu. A jsem hrozně ráda, že jsem Vás našla. Přeju vše dobré a držím palce všem pravidelným návštěvníkům (jako jsem já), aby Vás to jen tak nepřestalo bavit!!! Díky za všechny rady a to úsilí, které do svého blogu dáváte! Sofie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 7. 2018 v 16:56

      Milá Sofie, moc a moc děkuji za opět velmi milý a potěšující komentář 🙂 moc mě těší, že ve Vás probouzím radost z pečení a že se na mé stránky opakovaně a hlavně s důvěrou vracíte. Moc si toho vážím 🙂 krásné léto.

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 10. 2018 v 7:55

    Dobrý den Míšo,pokud bych chtěla tento dort dělat do klasické formy 24 cm, mám zvětšit dávky všeho o polovinu? Moc děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 10. 2018 v 20:03

      Zdenko, pokud chcete formu 24 cm, tak je potřeba udělat vše z dvojité dávky 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    24. 2. 2019 v 11:12

    Dobrý den, musím vám poděkovat za naprosto úžasný recept, včera jsem dělala dort na oslavu narozenin a jen se po něm zaprasilo, jak byl výborný, korpus lehký, vůbec ne suchý, krém sladký tak akorát. Sice vzhledově se tomu vašemu nepřiblížil ani omylem :-)) ale při konzumaci to nikonn nevadilo. Ukladam si ke svým oblíbeným. Ještě jednou děkuji za to, co děláte a že se s námi dělite o své recepty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 2. 2019 v 11:48

      Děkuji, jsem moc ráda, že se dort povedl 🙂 vzhled časem určitě vyladíte, hlavní je, že všem chutnal 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 4. 2019 v 20:38

    Dobrý den,
    moc se mi líbí Vaše stránky. Máte vše úžasné a hodně už od Vás dělám.
    Chtěla bych se zeptat, zda musí být v pařížské šlehačce podle Vás ledové kaštany? Raději bych je nahradila třeba kvalitní mléčnou čokoládou…. Nebo prosím jaký by měl být poměr, když chci použít jen kvalitní 58% čokoládu, 35% šlehačku a mascarpone z Lidlu :-). Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 4. 2019 v 15:27

      Ledové kaštany můžete nahradit hořkou čokoládou 50-60%. Na 250 ml smetany 33% použijte ca. 80-90 g čokolády 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2019 v 10:57

    Dobrý den Míšo,
    tak jsem o víkendu upekla "Kubánce" dle Vašeho receptu a musím říct, že celá rodina se olizovala až za ušima. Sice to nebyl takový fešák jako ten Váš, ale i tak stál za hřích 🙂 Díky Vašemu blogu přestávám kupovat kuchařky a peču zásadně jenom podle Vás :-)) ještě jednou děkuji a přeji jen to nej…. S laskavým pozdravem, Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2019 v 17:57

      Hanko, moc děkuji 🙂 vzhled časem určitě vylepšíte a důležitá je hlavně chuť. Mějte se fajn a děkuji za přízeň.

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2020 v 13:21

    Hezké odpoledne Míšo,
    opět luxusní recept. Dělala jsem rovnou z dvojité dávky a všichni nadšení. Ostatně jako u všech Vašich receptů :-). Akorát mi řekněte, jak ten dort modelujete, že máte takové rovné boky a krásné ostré hrany. To se mi stále nedaří. Děkuji za Vaši práci. Zuzka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 2. 2020 v 16:29

      Zuzko, díky 🙂 ty ostré hrany jsou jen výsledek praxe a stovky dortů za mnou 🙂 uhlazuji jen nožem, žádné fígly v tom nejsou.

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 2. 2020 v 20:01

    Naprosto luxusní stranky😍nebojím se vyzkouset žádný recept a to jsem zacatecnik tak podrobne vysvětlene popisky u vsech receptu🤩luxusniii😍
    I makronky jsem dělala již podruhé a mám skore 50/50😂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2020 v 7:57

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Šá
    19. 3. 2020 v 17:23

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Anonymní
    15. 5. 2020 v 19:23

    Nevim proc, ale pri zaslehavani mouky mi bilky spadnou tak na pulku. V troube sice pekne vybehne,po vyndani ale spadne. Krem je super, krasne zhoustne po naslehani a poleva je krasne hladka a leskla. Je to vynikajici.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 5. 2020 v 18:21

      Mouka se nezašlehává, jen opatrně vmíchá stěrkou, aby sníh nespadl. To může být i důvod, proč Vám korpus spadl. Na vině může být i šlehání bílků na příliš vysokou rychlost.

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 7. 2020 v 16:36

    Dobrý den, u nás marmeláda do dortu může, dokonce nám tam chutná, jaká má správně přijít to tohoto dortu? 😉 děkuji za odpověĎ. Edita

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:29

      Já si myslím, že meruňková 🙂

      Odpovědět
  • Renata
    20. 1. 2021 v 19:37

    Tento dort mám moc ráda. proto jsem ho hned vyzkoušela a povedl se na jedničku. Podle Vašich receptů je tak snadné péct. Děkuji!

    Odpovědět
  • Martina
    28. 1. 2021 v 3:12

    Dobrý deň, pani Miša, nádherný dort. Ďakujem za recept – v sobotu budem piecť pre syna na narodeniny. Chcela by som sa opýtať: dali by sa ladové gaštany (tyčina) niečím nahradiť? Oni majú totiž v zložení látku, ktorej sa vyhýbame (https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E476). Odporučili by ste mi niečo, prosím? Veľká vďaka.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 1. 2021 v 8:42

      Martino, děkuji. Recept je několik let starý, dnes už ledové kaštany také nepoužívám. Můžete nahradit kvalitní čokoládou, ideálně mix hořké a mléčné.

      Odpovědět
      • Martina
        29. 1. 2021 v 18:17

        Dakujem velmi pekne 🤩

        Odpovědět
  • Daniela
    10. 2. 2021 v 0:02

    Dobrý den, Míšo,

    v receptu používáte 50-60% čokoládu. Dala by se místo toho použít 70%?
    Děkuji

    Odpovědět
  • Marcela
    29. 5. 2021 v 14:17

    Zdravím paní Míšo, ráda bych zkusila dle Vás kubánský dort, ale poměr cukru a mouky mi přijde zvláštní. Opravdu je to pouze 32 g mouky a 50 g cukru. Ani žádný prášek do pečiva?
    Děkuji za upřesnění.
    Marcela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 5. 2021 v 7:48

      Ano, poměr je v pořádku, k mouce musíte připočíst také kakao, které mouku zčásti nahrazuje 🙂 korpus vyběhne díky dobře ušlehanému sněhu, prášek do pečiva není potřeba.

      Odpovědět
  • Marcela
    30. 5. 2021 v 20:22

    Milá Míšo, moc moc děkuji. Vše jsem dodržela jak píšete a dort je báječný,sice trochu šišatý,ale to se tréninkem vylepší. Jsem moc ráda,že jsem objevila Vaše stránky a už budu péct pouze dle Vás. Už se těším do další výzvy z Vašich báječných receptů. Jste úžasná!

    Odpovědět
  • Šárka
    28. 7. 2021 v 12:18

    Velice děkuji za výborný recept. Těsto vynikající, což jsem už poznala u Schwarzwaldu 🙂Zase jsem tedy mascarpone nahradila tvarohem, prostě mi víc chutná, jinak vše, jak jste doporučila. Už se koukám po dalším receptu na víkend 😁

    Odpovědět
  • Drahomíra
    13. 9. 2021 v 17:52

    Milá Míšo,
    dortík měl premiéru minulý týden ve ST, kdy jsme jeli za známými na chatu, vidíme se max. 2x do roka a já si uvědomila, že bude mít paní 1.10. padesátku a že už se do té doby neuvidíme.Měla jsem tady banány a tak jsem zkusila Váš dortík.Nebylo moc času na zdobení, neboť se nápad zrodil na poslední chvíli.Tedy ale musím Vám napsat, že neměl chybu a udělal velkou a nečekanou radost.A tak pro velký úspěch, neboť nás jeho chuť dostala, jsem ho pekla ještě tento týden znovu.Fotky pošlu:-) Budu se opakovat, ale Váš blog recepty nemají konkurenci.Děkuji, děkuji moc. Drahomíra

    Odpovědět
  • Anet
    3. 10. 2021 v 8:34

    Dobrý den, lze pouzit i smetana 31%? Jaky je vlastne mezi nimi rozdil? Dekuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 10. 2021 v 16:47

      Doporučuji min. 33%, nižší smetana se nemusí vyšlehat. Rozdíl je v obsahu tuku 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    28. 11. 2021 v 1:26

    Dort je naprosto skvělý! Dělala jsem již podruhé, jednoduchý a fakt moc dobrý, rodina si ho strašně chválí, div nevěřili, že není koupený 😆 moc díky za recept!

    Odpovědět
  • Petra W. Jedličková
    25. 1. 2022 v 21:07

    Mnohokrát děkuji za Váš podrobný recept na Kubánský dort. Do puntíku jsem dodržela postup a dort se mi prvně v životě povedl. Poměry dokonalé, vše detailně popsáno, zvládne i amatér jako já. Nejlepší domácí dort, co jsem kdy ochutnali. Děkuji Vám. Petra

    Odpovědět
  • Monika
    22. 4. 2022 v 16:43

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, proč se mi pařížská šlehačka srazila po přidání mascarpone ? Nechala jsem vychladit pouze na chodbě, ne v lednici. Oboje mělo stejnou teplotu. Zkoušela jsem nahřát a při šlehání znova sraženo.
    Poradíte ?
    Děkuji Monika🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2022 v 8:29

      Vše musí být vždy dostatečně vychlazeno několik hodin v lednici, případně jste mohla přešlehat …

      Odpovědět
  • IP
    18. 8. 2022 v 12:27

    Dobrý den,

    vždy pečete korpusy na horní a dolní ohřev? Omylem jsem naposled měla zapnutý horkovzduch a korpus byl takový suchý, né moc dobrý.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 8. 2022 v 20:48

      Ano, korpusy peču vždy na horní a dolní ohřev, mám stejný pocit jako Vy, že horkovzduch vysušuje. Nicméně pokud použijete, doporučuji péct na nižší teplotu.

      Odpovědět
  • Bára
    24. 11. 2022 v 20:53

    Prosím na větší formu zdvojnásobit i ingredience na šlehačku a polevu?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 11. 2022 v 9:26

      Záleží, jak velkou formu chcete použít 🙂 ale ano, pokud násobíte suroviny na korpus, musíte i na náplň.

      Odpovědět
  • Martina
    21. 1. 2023 v 19:40

    Dobrý den, Míšo, sleduji tento blog pravidelně, mám od Vás i nějaké kurzy. Dnes jsem se pustila do Kubánského dortu. A už po druhé mám problém s polevou. Dělám ji přesně podle receptu, používám hočkou Callebaut 54% Ale stále mám polevu tekutou. Píšete, že ji musim nechat vychladnout. Poleva má 35°C a už neteče. Na dort se mi vyleje jen „kejda“. Rozetřu to, ale není to pak tak hladké…Co dělám špatně? Jak to, že poleva není tekutá? Už jsem to dělala dvakrát a dvakrát to samé. Moc děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 1. 2023 v 9:09

      U polevy se řiďte spíše hustotou, já nikdy teplotu neměřím. Ano, zchladnout musí, protože po přípravě je hodně teplá a také řídká. Ještě mě napadá, jestli nepoužíváte tučnější smetanu?

      Odpovědět
      • Martina
        23. 1. 2023 v 14:32

        Používám 33% smetanu a už při smíchání s čokoládou je to poměrně husté (řidké to určitě není).Mám použít 31%?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          25. 1. 2023 v 8:54

          Tak to je divné … a máte to dostatečně zahřáté a tím pádem rozpuštěné? Čokoláda 50-55%? 🙂

          Odpovědět
          • Martina
            25. 1. 2023 v 13:06

            Ohřívám smetanu (Olma 33%) v MW, má většinou 50°C (kouří se z ní), čokoládu používám Callebaut hořká 54%, naleju horkou smetanu a rozpustim a pak tyčákem ještě míchám. Ale už v tu chvíli to mám tak akorát na polévání (je to tekuté, ale ne řidké), nechávám vychladnout „na ter“ což teda odpovídá asi 33°C a to už je dost husté, tak že když to vyleju na dort zustane mi „hromadka“ na vrchu a musim jí ručně rozetřít…Zkusím příště více zahřát smetanu, nic jiného mě asi také nenapadá…

          • Míša Landová
            26. 1. 2023 v 21:30

            Pokud nemáte smetanu dostatečně horkou, je potřeba čokoládu předem rozpustit. Podle mě to nemáte dostatečně teplé a tím pádem i řídké, a díky mixování tyčákem to ještě zhoustne …

  • Bára
    22. 1. 2023 v 19:09

    Mám stejný problém, taky se mi nepovedlo vytvořit tekutou polevu. Jinak byl ale recept skvělý 🙂

    Odpovědět
  • Lenka
    17. 9. 2023 v 11:14

    Jezdila jsem na nejlepší Kubánský dort do jedné kavárny za městem, nikdy jsem neměla lepší…. Dokud jsem nevyzkoušela tento recept, teď dělám nejlepší Kubánec široko daleko já 🙂 Díky vám Míšo, moc dekuji za tento recept. Váš blog také doporučuji kudy chodím, už jsem od vás pekla spoustu věcí a vždycky TOP STROP!!!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 9. 2023 v 13:38

      Lenko, moc děkuji za krásnou recenzi i šíření mých receptů dál. Moc si toho vážím 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    15. 10. 2023 v 14:33

    Dobrý den, šel by tento dort udělat se zrcadlovou čokoládovou polevou? Líbí se mi poleva co máte na malých dorticich u jiného receptu, dalo by se použít na tento dort? Co je potřeba udělat? Nechat pár hodin v mrazáku? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 10. 2023 v 8:49

      Myslím, že ano, jen bude potřeba ho dobře zachladit před politím. Do mrazáku bych vzhledem k banánům asi nedávala.

      Odpovědět
  • Zuzana
    24. 1. 2024 v 23:55

    Dobre den, trosku opozdene se dělím o recenzi na tento dort, který jsem dělala pro tatku k narozeninám v prosinci (přál si čokodort). Dělala jsem z dvojité dávky, protože je nás hodně, a byl vynikající! Přesně takový typ dortu je podle mého a taťkova gusta 😊👍. (Hodně krému, výrazná čokoládová chuť). Další úspěšný první pokus díky tomuto blogu. Děkuji

    Odpovědět
  • Romča
    17. 3. 2024 v 14:11

    Včera jsem ho prvně pekla a povedl se na 1*. Menší velikost opravdu stačí. Díky čokoládě je hodně hutný. Všem moc chutnal. Recepty dle paní Míši se vždy povedou. Peču téměř už jen podle váš:-).

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

4.8

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ