Menu
Dorty

Švarcvaldský dort

Nechci vás zahlcovat jen samými recepty na vánoční cukroví, i když se mu většina z vás asi teď věnuje. Jenže cukroví se bude jíst až o svátcích a ty jsou zatím daleko. Takže se v mezi čase určitě najde nějaký důvod i pro dort 🙂 A pokud ne, můžete si ho upéct i na Vánoce, na svátečním stole mu to bude slušet. 

Pro ty kteří neznají, bych švarcvaldský dort charakterizovala asi takto, měkoučký kakaový korpus, nadýchaný šlehačka a lehce nakyslé višně. Chuťově velmi vyvážená a lety prověřená kombinace. Některé recepty uvádějí pro tento dort čokoládový korpus, já mám ale radši kakaový. Je více nadýchaný a krásně měkký. A pokud použijete kvalitní kakao, chutná jako čokoládový.  

Višňovou náplň doporučuji připravit den předem, aby se dobře vychladila a rozležela. Višně jsem použila kompotované, ale můžete dát i mražené. Protože samotná šlehačka nedrží moc tvar a někdy začne do druhé dne pouštět vodu, přidala jsem k ní trochu mascarpone. Na chuti to vůbec nepoznáte, krém je nadýchaný, ale pevnější. Při šlehání přidávám velmi malé množství krupicového cukru, které slouží jako ztužovač, nikoliv na oslazení 🙂

Kakaový korpus o průměru 20 cm:

125 g cukru krupice

5 vajec, odděleně

60 g oleje

50 g hladké mouky

30 g hrubé nebo polohrubé mouky

35 g kakaa

Troubu předehřejte na 185 stupňů, dortovou formu u průměru 20 cm vyložte pečícím papírem.

Obě mouky a kakao prosejte do mísy, nechte stranou.

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Z počátku šlehejte samotné bílky na střední otáčky, až se vytvoří pěna, začněte pomalu přidávat cukr a zvyšte šlehání na maximum.

Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje. Přidejte k vyšlehaným bílkům a promíchejte.

Opatrně vmíchejte moučnou směs, nejlépe ve dvou až třech dávkách. Míchejte pouze stěrkou nebo vařečkou, nikoliv šlehačem.

Těsto dejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě asi 10 minut dopékejte. Špejlí si ověřte, zda je korpus propečený. 

Korpus nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dorty a korpus překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a dejte do chladu.

Višňová náplň:

višňový kompot (velká sklenice, pevný podíl cca 350 g)

1-2 lžičky kukuřičného škrobu

griotka, třešňovice

Višně z kompotu slijte a nechte stranou. Šťávu, stačí cca polovina, dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Kukuřičný škrob rozmíchejte v trošce studené šťávy a přidejte do kastrůlku. Nechte chvilku společně povařit. Šťáva by měla lehce zhoustnout, asi jako omáčka k masu 🙂 Stáhněte z kamen a přidejte dle chuti griotku nebo třešňovici. Podle chuti můžete přisladit. Až směs vychladne, přidejte odložené višně a dejte vychladit do lednice. Můžete připravit i 1-2 dny předem. 

Šlehačkový krém:

200 ml smetany ke šlehání 40%

250 ml smetany ke šlehání 33%

200 g mascarpone

1-2 lžíce cukru krupice

+ strouhaná čokoláda nebo hoblinky na zdobení

Obě smetany, mascarpone i cukr dejte do mísy a vše společně vyšlehejte. Zpočátku šlehejte pomalu, než se mascarpone promíchá, pak můžete otáčky zvýšit. Díky mascarpone je šlehačka pevnější a lépe si drží svůj tvar. Cukr je v tomto případě spíš jako ztužovač, šlehačka by měla zůstat neslazená. 

Sestavení dortu

Kakaový korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. První plát položte na tác nebo podnos a prokapejte připravenou višňovou šťávou. Rozetřete asi třetinu krému a rozložte polovinu višní. Můžete klidně přidat i trochu šťávy. Přiklopte druhým plátem a lehce ho přimáčkněte. Postup opakujte, cca 10 višní si nechte stranou na zdobení, zakončete třetím plátem. Celý dort pomažte, malou část krému si nechte na zdobení. Pokud by Vám na zdobení nezbylo, nevadí, stačí pak vyšlehat jen trochu samotné šlehačky a dozdobit 🙂

Jakmile dort celý obmažete, boky dortu ozdobte strouhanou čokoládou. Jde to trochu hůře, ale jde to 🙂 doporučují vzít dort zespodu do jedné ruky a druhou rukou čokoládu lehce „nasypávat“ na boky dortu. Případně můžete pomocí plastové stěrky strouhanou čokoládu na boky nahrnovat. Čokoládu je potřeba k dortu lehce přimáčknout, aby držela. 

Zbytek krému dejte do sáčku z řezanou trubičkou a nastříkejte na dort malé „kopečky“. Do každého vmáčkněte jednu osušenou višni. Střed dortu posypte strouhanou čokoládou.

inspirace na korpus z http://forum.dortomanie.cz/

Vytisknout recept

170 Comments

  • Ivet
    28. 11. 2016 v 14:17

    Ten vypadá božsky!!! ♥

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2016 v 14:51

      Děkuji :))

      Odpovědět
  • U Ilonky
    28. 11. 2016 v 17:43

    Božský……Ila

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2016 v 19:06

      Děkuji :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 11. 2016 v 18:46

    Dobrý večer Milo, ani nevíte, jak krásně jste mi nahrála 🙂 O víkendu jsme byli s dětmi a manželem v naší oblíbené kavárně. Chodíme tam ochutnávat jejich výborné dortíky a manžel si tentokrát poprvé objednal "švarcvald". Znám jeho chutě, a tak jsem si říkala, že to určitě není ta správná volba, ale mýlila jsem se, byl tou chutí nadšený. 6.1. slaví narozeniny, takže je jasné, jaký dort tentokrát upeču 🙂 Už se těším, až ho podle Vašeho receptu vyzkouším. Už jsem jich podle Vás pekla několik a vždy to dopadlo perfektně, jste prostě moc šikovná 🙂 Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2016 v 19:09

      Lenko, hezký večer, tak to jsem ráda, že jsem se Vám trefila do noty 🙂 budu moc ráda, když ho vyzkoušite a ještě radši, pokud se povede a bude oslavenci chutnat 🙂 moc děkuji za Vaši přízeň a důveru v recepty 🙂 pěkný advent. Mila

      Odpovědět
  • Sim.
    28. 11. 2016 v 21:47

    Opravdu nádherný a povedený cukrářský výkon. Jste nesmírně šikovná. Odpočíváte u pečení? Asi ano, protože tak báječné výtvory musí vzniknout z pohody. Mějte se krásně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 11. 2016 v 7:31

      Simi, moc děkuji 🙂 ano, pečení je pro mě relax, ale hlavně velký koníček, moc mě to baví :)) Mějte se fajn a krásný advent.

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 11. 2016 v 6:29

    Já měla čest být u toho když se fotilo a ochutnávalo a musím říct že se jen rozplýval na jazyku, je to zatím asi nejlepší čokoládový korpus co jsem kdy jedla, vřele doporučuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 11. 2016 v 7:33

      Dáši, děkuji 🙂 tak to jsem ráda, že Ti chutnal 🙂 tenhle korpus je fakt moc dobrý, údajně je to podle cukrářských norem korpus na sachr dort 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    29. 11. 2016 v 17:43

    Švarcvalský dort je jeden z nejlepšich co znám. Dokážu si představit, že bych ho upekla, snad i správně rozkrojila, ale to zdobení….navrch dostat hoblinky na boky dortu…ne, to bych nedokázala.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2016 v 7:36

      Možná se jen zbytečně podceňujete 🙂 nebo si můžete dort udělat bez zdobení, i tak bude určitě chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 12. 2016 v 18:51

    Dobrý den Míšo, dort vypadá lákavě, určitě vyzkouším. Chci jen velice poděkovat a ocenit, jak laskavě, trpělivě vysvětlujete podrobnosti Vašeho cukrářského umění nám, méně šikovným. Není to všude běžné, někteří si své triky chrání. A Vás to baví, ráda předáte, co víte, proto máte tolik příznivců. Na Vašem blogu jsem několikrát týdně. Moc děkuju a zdravím. Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2016 v 8:00

      Ireno, zdravím Vás a moc děkuji za milý komentář 🙂 ano, baví mě nejen péct, ale i předávat svoje zkušenosti dál, odhalila jste mě 🙂 moc si vážím Vašich návštěv a budu ráda, když mi i nadále zachováte přízeň. Krásný den. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 12. 2016 v 13:28

      Vyzkoušený a je luxusní. Irena

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2016 v 14:38

      Ireno, to byla rychlost 🙂 děkuji :))

      Odpovědět
  • Unknown
    13. 12. 2016 v 6:11

    Dobrý den, prošla jsem asi sto receptů na tento dort a ten Váš se mi líbí nejvíce. V sobotu mám narozeniny a chci ho nachystat pro hosty.Jen se bojím, že mi slehacka padne,když si ho připravím den dopředu. Ale jdu do toho 😊Přeju Vám krásné vánoce a děkuji za recept. Ol.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 9:23

      Tak to mě moc těší, že právě můj recept Vás oslovil 🙂 také jsem dort plnila den před servírováním a v pohodě. Pokud použijete kombinaci 33% a 40% smetany a přidáte mascarpone, tak krém drží velmi dobře 🙂 budu ráda, když mi dáte vědět, jak to dopadlo 🙂 krásné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 1. 2017 v 11:06

    Dobrý den Míšo,
    tak já ani nevím, jestli Vám zase psát o tom, že další receptík je prostě a zase báječný. Pro návštěvu jsem pekla tento kousek a po ochutnání jednoho vykrojeného dílku, jako že abychom věděli co servírujeme, jsme se museli držet, aby na odpoledne vůbec něco zbylo. Moc děkuji! Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 1. 2017 v 13:33

      Zdravím Evo, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že Vám dort tak zachutnal. Jinak bez váhání pište komentáře, jsem za ně moc ráda a vždy mi udělají velkou radost 🙂
      Krásný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 1. 2017 v 21:39

    Dort je naprosto exkluzivní, recept perfektní. Dříve jsem tento dort kupovala ve francouzské cukrárně cca za 1200 Kč, později mi přestal chutnat, neboť se zhoršili. Myslela jsem, že už tuto lahůdku nikdy neochutnám v původní vynikající chuti. Tento recept předčil mé očekávání, od teď dělám pouze osobně. Děkuji za perfektní recept!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 1. 2017 v 7:26

      Tak to mě moc těší, že jste opět našla svůj oblíbený dort 🙂 teď si ho můžete upéct kdykoliv na něj budete mít chuť. Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 1. 2017 v 17:26

    Dort jsem upekla manželovi k narozeninám, i syn ,který sladké nemusí si 2x přidal, je opravdu vynikající a není moc sladký. Děkuji za úžasný recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2017 v 17:39

      Děkuji, tak to mě velmi těší 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    8. 2. 2017 v 6:27

    Dobrý den Míšo,
    tenhle úžasný recept jsem vyzkoušela na své narozeniny minulý víkend. Byl naprosto úžasný, zmizel během jednoho dne.
    Neměla jsem formu o velikosti 20cm, jen 23cm,tak jsem ho rozkrojila jen na dvakrát, což asi nikomu nevadilo :-), byl úžasný i tak.
    Moc děkuji za vaše recepty. O víkendu jdu opět dělat vaše úžasné kynuté koláče
    Krásný den.
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2017 v 7:37

      Marcelo, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že dort tak chutnal 🙂 vůbec nevadí, že jste použila větší formu.
      Děkuji za přízeň. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 2. 2017 v 15:46

    Dobrý den,
    mohu se zeptat, od koho jaké značky nakupujete šlehačku? Mám s nimi nějaké špatné zkušenosti a vždy mi tečou po ozdobení.
    Děkuji, hezký den.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2017 v 17:53

      Dobrý večer, šlehačku kupuji čerstvou 33% v hranaté krabičce se stříškou, nejčastěji v Lidlu. Pokud potřebuji opravdu pevnou, tak 40% od Kunína (červený kelímek). Když přidáte do šlehačky trochu mascarpone, podobně jako v tomto receptu, šlehačka bude lépe držet tvar a nevyteče 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 3. 2017 v 16:47

    Dobrý den, peču narozeninovy dort a jako obvykle se s jistotou obracím na Vaše stránky. Jen bych byla vděčná kdyby jste mi poradila jak postupovat, aby mi korpus po vyndani z trouby nespadl což se mi bohužel často stává. Velmi děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 3. 2017 v 19:49

      Moc děkuji za důvěru v recepty na mém blogu 🙂 pokud Vám korpus "spadne" jen trochu, je to zcela normální. Já mám korpus vždy uprostřed lehce vyboulený a při chladnutí to spadne. Nicméně pokud se Vám propadá hodně, několik cm, bývá to obvykle rychlým šleháním bílků na začátku …

      Odpovědět
  • Valide
    6. 7. 2017 v 21:19

    Přesně tento dort jsem pekla podle receptu z časopisu, kde byl pod názvem "Černý les". Je moc dobrý a pěkný.
    Ještě bych se chtěla zeptat, prosím, kde kupujete trubičky na nanášení krémů, máte krásně řezanou. Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 7. 2017 v 7:27

      Ano, tento dort je v zahraničí také znám pod názvem Black forest cake 🙂 špičky kupuji v cukrářských obchodech, obvykle profi nezerové 🙂

      Odpovědět
  • Anjuska
    9. 7. 2017 v 15:14

    Dobrý den přeji, dortík jsem pekla už několikrát k narozeninám a určitě nééé naposled. Naprosto úžasný korpus v kombinaci se šlehačkovomascarpone krémem no a nakonec ty višničky to už je úplný chuťový koncert. Na to se dají pět jen ódy. Peču na větší korpus 26 a dělím na 16 kousků…Všichni si chtějí přidávat.😁😁😁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 7. 2017 v 12:53

      Anjusko, moc děkuji 🙂 to mě velmi těší, že má dort takový ohlas. Sama ho mám velmi ráda, takže se nedivím, že chtějí všichni přídavek :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 7. 2017 v 17:21

    Tak jsem dneska recept zkoušela a naprosto super, i ozdobit se mi celkem povedlo 😀 hledala jsem dlouuho recept, podle kterého dort udělám a jsem ráda, že jsem se nakonec rozhodla pro tenhle 🙂 děkuji! 🙂 Lucka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 7. 2017 v 19:23

      Lucko K., moc děkuji 🙂 jsem ráda, že jste měla při výběru receptu šťastnou ruku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 7. 2017 v 10:34

    Dobry den. Bude lepší upect korpus v patek a v sobotu rano plnit,odpoledne podavat, nebo radeji cele udelat v patek? Dekuji. Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2017 v 12:20

      Katko, zdravím, já osobně bych naplnila v pátek, aby se hezky rozležel, nicméně finální obmazání i zdobení klidně udělejte až v sobotu ráno 🙂 Ale nic nezkazíte, když ho celý připravíte v sobotu. Korpus je krásně měkoučký a díky šlehačce nepotřebuje dlouho rozležet 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 7. 2017 v 13:23

    Diky. Rada bych ho udelala v patek, jen mam obavy,aby korpus v lednici nejak nezmokval… a v sobotu budu delat jeste jiny dortik pro diabetika,tak abych toho nemela moc �� diky.

    Odpovědět
  • Katka Kuklova
    14. 7. 2017 v 23:36

    Zdravim Milu😊dnes jsem robila tento Vas uzasny dorti….jste sikovna…..noc sikovnaa…uzasne stranky…luxusni recepty….vy skvela zenska se zlatym srdickem….musim se natrit….neslo mi vubec uhlazeni dortu….to na to mate zensky nejake specialni skoleni ne????Ja nervak… kdyby pod nama nebyla hospoda….a chudaci kuraci nenuseli kourit venku to Vam rikam ten vy letel😂😂😂😂😂😂jak stihacka oknem…..ne a ne to uhlatit….a ja se ptam Proc….😉😉😉😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 7. 2017 v 21:01

      Katko, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 uhlazení dortu hezky do roviny chce jen trochu cviku a praxe a hodně trpělivosti 🙂 pak také vhodný nůž nebo stěrka. Krému je lepší dávat silnější vrstvu, pak to jde lépe. No a základem je hezký rovný korpus 🙂 příště to určitě bude lepši 🙂

      Odpovědět
  • MíšaPuš
    6. 10. 2017 v 23:17

    Dobrý den Mílo, musím opět pět ódy na Váš dort 🙂 Luxusníí, stal se mým nejoblíbenějším 😉 Všem moc chutnal. Chtěla bych synovi vyrobit dvoupatrový dort k narozeninám. Můžu se prosím zeptat, zda je možné udělat spodní patro pistáciový a horní švarcvaldský nebo spíš obráceně? Bojím se, aby mi to nespadlo 🙂 Celé to bude potažené fondánem. Moc děkuji a děkuji, že jste 🙂 že se podělíte o své zkušenosti a my amatéři můžeme zkoušet :-))

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2017 v 8:52

      Míšo, zdravím a děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že dort chutná, také patří k mým oblíbeným 🙂 Určitě můžete patra nakombinovat, pistáciový je pevnější, bude tedy lepší dole. Nicméně pokud byste dort vyztužila, můžete je i prohodit. Já osobně dávám výztuhy do všech patrových dortů. Jen mi přijde škoda, schovávat takové dobré dorty pod fondán 🙁 ale chápu, že dětem se to líbí.
      Děkuji za přízeň a mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • MíšaPuš
    16. 10. 2017 v 21:51

    Moc děkuji za radu a odpověď 🙂 Dvoupatrový dort se díky Vám povedl báječně! Fondán mi taky moc nechutná, ale přesně tak, kvůli dětem.. :-))
    Mějte se krásně, těším se na další vyzkoušení receptú Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2017 v 7:44

      Míšo, děkuji za zprávu, to mě moc těší, že se vše povedlo 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 11. 2017 v 13:52

    Dobrý den, Míšo. Mohla bych mít také dotaz? 🙂 Mám domácí třešně/ višně nakládané v alkoholu a nemám pro ně využití. Daly by se také do dortu použít? Ale "omáčku" bych musela udělat z něčeho jiného, že, jinak by to byl dost silný lihový dort. :)) Děkuji, Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2017 v 14:32

      Jano, zdravím, ano, nakládané višně by se také daly určitě použít. Akorát jak píšete, bude chybět šťáva 🙂 asi bych to možná nakombinovala, použila třeba část kompotu a část těch nakládaných.

      Odpovědět
    • Unknown
      3. 11. 2017 v 21:56

      Děkuji moc za odpověď! Jana

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 1. 2018 v 11:37

    Dobrý den. Dort vypadá nádherně. Ráda bych ho upekla mamince k narozeninám. Nejsem v pečení dortu moc zběhlá, ale učím se :-). Potřebovala bych poradit, zda se dá dort udělat už ve čtvrtek, ale konzumovat až v sobotu. Jde mi o to, že ten dort budu převážet asi 1,5 hod. v autě a nevím, jestli když to naplním v patek dopo, jestli do odpoledne na převoz dostatečně ztuhne. A ještě bych se ráda zeptala, kolik kousků je z této velikosti korpusu? Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 1. 2018 v 14:22

      Míšo, zdravím Vás a děkuji za komentář. Osobně bych doporučila promazat dort až v pátek, náplň je šlehačková a tu je lepší dlouho neskladovat. Jinak tento dort právě díky šlehačce zcela neztuhne, nicméně převoz by měl určitě vydržet 🙂 počet porcí záleží, jak velké kousky budete servírovat, já bych to viděla cca. 10 kousků … 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 1. 2018 v 20:24

    Moc děkuji za odpověď, snad se povede 🙂 budu se těšit na Vaše další vyborne recepty.

    Odpovědět
  • Anonymní
    24. 1. 2018 v 9:13

    Dobrý den, děkuji za úžasný recept. Tento víkend jsem vyzkoušela. Dort měl velký úspěch. Korpus je opravdu povedený a kombinace všech surovin vydařená. Jen pár poznámek: Korpus nebyl tak vysoký, aby se mi ho podařilo rozříznout na 3 pláty, ale to samozřejmě nevadilo. A krému bych příště udělala o trošku více, nevystačilo mi na ozdobu (na ty bobánky nahoře :)), což byla škoda. Ale celkově jsem to zvládla a měla z výsledku radost. Děkuji Vám za vše co pro nás "cukrářky" děláte a připravujete. Radka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 1. 2018 v 14:15

      Radko, velké díky za Váš komentář, jsem ráda, že chutnalo 🙂 nepoužila jste větší formu, že nebyl korpus tak vysoký? Krému si příště klidně udělejte více 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 1. 2018 v 18:56

    Dobrý den, jsem nadšená Vaším receptem na tento dort. Moc ráda ho vyzkouším, chtěla bych od Vás poradit, zda korpus pečete v troubě s použitím ventilátoru nebo bez. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2018 v 11:13

      Zdravím, peču pouze spodní a dolní ohřev, bez horkého vzduchu 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      31. 1. 2018 v 13:27

      Dobrý den, děkuji moc za rychlou odpověď. Dám vědět, jak se dort povedl. Jiřina

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 2. 2018 v 22:00

    Dobrý den, dort byl skvělý,určitě ještě někdy zopakuji. Jsem moc ráda, že jsem objevila Vaše úžasné recepty. Jiřina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 2. 2018 v 9:58

      Jiřino, moc děkuji za info 🙂 Budu ráda, když zkusíte i další recepty. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 2. 2018 v 12:31

    Dobrý den. Dort se povedl a maminka byla nadšená! Myslím, že jsem ho nepekla naposled. Jsem moc ráda, že jsem tyto stránky objevila,akorát se obávám, že než všechno vyzkouším tak se už neunesu 🙂 teď mam v planu upéct dceři do školky na narozeniny cupcakeky, ted už si jen stačí na vašich stránkách vybrat jaké. Ještě jednou děkuji za skvělé recepty. Míša

    Odpovědět
  • Lenka
    27. 3. 2018 v 22:35

    Dobrý večer, jsem nadšená z Vašich stránek. Dnes celý den si je prohlížím. Zaujal mě tento dort. Chtěla bych ho upéct. Jakou má velikost trubička, kterou jste dort zdobila? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 3. 2018 v 7:39

      Díky za nadšení 🙂 je mi líto, ale už si přesně nepamatuji, jakou špičkou jsem zdobila. Nicméně obecně používám špičky velké nerezové s větším průměrem 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    28. 5. 2018 v 18:16

    Dobrý večer Míšo,
    poradíte mi prosím jak nejlépe nastrouhat čokoládu tak krásně jako to máte vy? Mě se to vůbec nedaří.
    Tento váš dort budu dělat už po několikáte, těší se veliké oblibě.
    Jste skvělá.

    Hezký večer

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 5. 2018 v 20:29

      Marcelo, zdravím Vás 🙂 zkuste čokoládu "naškrábat" škrabkou na brambory. Už si přesně nepamatuji, zda jsem to tak dělala i u tohoto dortu, ale jak tak koukám na fotku, tak to tak bude 🙂
      Jinak jsem moc ráda, že jste si dort oblíbila, mě osobně tahle kombinace taky moc chutná 🙂
      Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Jitu
    6. 6. 2018 v 19:30

    Zdravím Mílo, tento dort podle Vašeho receptu mám právě v troubě a moc se na něj těším.Nějak jsem Váš blog znovuobjevila a už u něj zůstanu.Budu péct ještě 2 dorty na sobotní velkou rodinnou oslavu a určitě to budou zase Vaše recepty.Jen nevím, který dřív.Děkuji Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 6. 2018 v 14:19

      Jitko, zdravím, tak to moc ráda slyším 🙂 věřím, že se dort povede a bude chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2019 v 20:42

    Dobrý den, chci moc poděkovat za tento skvělý recept. Dort měl obrovský úspěch. Podle manžela má ale jednu chybu – je příliš malý. 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2019 v 7:40

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anna M.
    24. 2. 2019 v 7:12

    Ahoj Míšo,včera proběhla oslava narozenin.Vnuk má krásných 16.Upekla jsem mu dort,korpus podle tohoto receptu.Je moc dobrý,nadýchaný.Krém jsem udělala čokoládový a do krému přidala višně v rumu.Byl prudce jedlý a měl úspěch,i když tak krásně zdobit jako ty neumím.Jsi jednička,díky Anna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 2. 2019 v 11:11

      Anno, tak to jsem moc ráda, že se dort vydařil 🙂 je důležité, že byl dobrý, vzhled časem určitě doladíš 🙂 pělnou neděli 🙂

      Odpovědět
      • Martina
        12. 6. 2021 v 21:41

        Dobrý večer Míšo,opět výborný recept.Dort jsem pekla na oslavu maminčin narozenin,všem moc chutnal.Kombinace višní s krémovým mascarpone prostě nemá chybu.Díky za dobré recepty Martina..

        Odpovědět
  • Anonymní
    26. 2. 2019 v 19:14

    Dobrý den, asi se zeptám hloupě, ale dá se ten kukuřičný škrob nahradit bramborovým, nebo ten není úplně vhodný?
    Moc děkuji za informaci 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2019 v 17:01

      Žádný dotaz není hloupý 🙂 určitě by to nahradit šlo. Já jsem zvyklá používat kukuřičný, přijde mi prostě lepší, proto ho uvádím v receptu. Jen nevím, zda se používá ve stejném poměru bramborový i kukuřičný, budete muset zkusit.

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 3. 2019 v 11:52

    Dobry den, jsem naprosto nadsena z Vasich stranek. Prave jsem upekla tento korpus. Rozpocitala jsem suroviny na vetsi formu, ale korpus se mi nezda moc vysoky. Prosim o radu. Kolik by melo zhruba merit kazde patro. Staci 1cm ? Dekuji moc.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2019 v 16:42

      Kakaový korpus obvykle moc vysoko nevyběhne, pokud chcete vyšší, je lepší udělat z více vajec. Máte na myslí zřejmě výšku plátu po prokrojení 🙂 já dělám obvykle 2 cm, ten 1 cm se mi zdá zbytečně málo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 3. 2019 v 17:40

    Dekuji za reakci. Nakonec mi vysel kazdy plat asi 1,5 cm a naplneny je vysoky akorat. Uz se na nej tesime :).

    Odpovědět
  • Anonymní
    21. 5. 2019 v 13:26

    Dobrý den, krásný recept, jen bych se chtěla zeptat, kolik zhruba té griotky ? A bez by vadilo? Nemám odhad, aby to nebylo moc alkoholový 🙂
    děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 5. 2019 v 18:11

      Já dávám od oka, přesné množství Vám bohužel neřeknu 🙂 klidně ale můžete vynechat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 10. 2019 v 16:22

    Dobrý den, je možné višně nahradit jiným ovocem? Chci jej připravit pro děti… Mám ma mysli např. broskve, borůvky… Děkuji Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2019 v 14:04

      Jano, ovoce klidně použijte dle vlastního výběru. Sice už to pak nebude švarcvald, ale to nevadí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 1. 2020 v 11:36

    Dobrý den, Míšo,
    vaše stránky jsem objevila minulý týden – a právě včas, v lednu a v únoru máme v rodině několikery narozeniny a to bez dortu prostě nejde, že 🙂 Jako první z vašich receptů jsem upekla tenhle a super, moc dobrý, na druhý den nezbylo. Díky moc za vaše pečlivé rady, vychytávky a krásné fotky. Až to všechno vyzkouším, budeme jako koule :-)) Dana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2020 v 7:20

      Dano, skvělé, že jste mě objevila 🙂 a věřím, že i další recepty budou mít úspěch jako tento švarcvaldský 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 1. 2020 v 17:42

    Dobrý den paní Mílo. Vyskoušela jsem Váš recept a byl vynikající akorát si dělám svůj korpus, ale je hodně podobný Vašemu. Oceňuji nápad s mascarpóne to nemělo chybu. Děkuji za inspiraci Šárka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2020 v 19:57

      Šárko, díky 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 3. 2020 v 18:40

    Dort jsem vyzkoušela a měl veliký úspěch,moc děkuji za vaše stránky

    Odpovědět
  • Denča
    7. 5. 2020 v 20:07

    Dobrý den, chci se zeptat, jak docílit toho, aby mi do druhého dne dort neokoral? Dát do nějaké dózy na dort, folii nebo je nějaký fígl? Jinak je to naprosto vynikající recept. 🙂 D.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 5. 2020 v 20:01

      Pokud ho obmáznete silnější vrstvou, tak neokorá 🙂 samozřejmě pokud máte dort už nakrojený, můžete ho uzavřít do dózy.

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 6. 2020 v 17:56

    Perfektní dortík. Dělala jsem už několikrát a vždycky dopadne perfektně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 6. 2020 v 19:37

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Hanka
    31. 8. 2020 v 15:54

    Dobrý den, moc děkuji za výborný recept! O víkendu jsem pekla mamince k narozeninám a měl velký úspěch. Nadýchané těsto, lehký šlehačkový krém a do toho ty lehce nakyslé višně vytuněné griotkou…. no ještě teď se mi sbíhají sliny 🙂 Prý už jiný péct nemám 😀 Ještě jednou moc děkuji!!!
    Krásný den Hanka

    Odpovědět
  • Radka
    21. 11. 2020 v 13:33

    Dobrý den,
    tento týden jsem poprvé pekla a zároveň poprvé ochutnala Švarcvaldský dort a jsem nadšená. Děkuji za úžasný recept. Hlavně mám radost z chuťově výborného a vláčného korpusu, který určitě využiji i k přípravě jiných dortů. Přeji vám krásný víkend. R.V.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 11. 2020 v 13:52

      Tak to jsem moc ráda, děkuji. Ano, tenhle korpus se dá využít i k jiným krémům, chutná skvěle.

      Odpovědět
  • Veronika
    11. 3. 2021 v 10:07

    Paráda! Manžel miluje šlehačkove dorty a řekl, že tenhle by mohl klidně každé narozeniny 🙂
    Nechtěla se mi kupovat griotka, tak jsem dala trochu rumu a nebyl moc cítit, příště dám víc 🙂 a taky si příště udělám víc šťávy z višní 😉 👍
    Děkuji za parádní recept!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 3. 2021 v 11:32

      Griotka není nutná, ale k višním mi prostě nějak pasuje víc, než ten rum 🙂 přestože jinak dávám rum skoro do všeho 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    26. 3. 2021 v 20:29

    Dobry den, dekuji za vase stranky ☺️ Tenhle dort js uz delala krem je vyborny a skvela kombinace. Ale dneska mi korpus vubec nevyskocil. Proriznu podle me snad jen jednou, nevite kde muze byt chyba? Bilky js slehala dlouho, byly pevne. Pekla js dle vas, forma stejna. Navic uprostred sopka, ta ale docela splaskla 🤦‍♀️ Moc dekuji za odpoved

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 3. 2021 v 9:22

      Na vině může být šlehání bílků příliš rychle nebo přešlehání … případně méně šetrné míchání těsta … ale opravdu těžko říct, takto na dálku 🙂

      Odpovědět
  • Gabča
    16. 4. 2021 v 12:48

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc vyběhne ( nakyne) v troubě? Zvětší se o dost ?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2021 v 17:02

      Záleží, jak dobře se Vám povede těsto 🙂 nicméně odhaduji tak o jednu třetinu by vyběhnout měl 🙂

      Odpovědět
  • Šárka
    14. 5. 2021 v 15:13

    Dobrý den, mám formu v průměru 26 cm. Myslíte, že mám vše zdvojnásobit? Přijde mi toho děsná hromada.
    Na druhou stranu forma 20 cm se mi zdá strašně málo.

    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 5. 2021 v 15:48

      Stačilo by všechny suroviny vynásobit násobkem 1,7 🙂 na mém IG profilu mám ve výběrech tipy, jak si přepočítat suroviny na velikost formy.

      Odpovědět
  • Šárka
    14. 5. 2021 v 18:00

    Děkuji, jste moc hodná.

    Odpovědět
  • Šárka
    15. 5. 2021 v 22:12

    Hlásím, že dort je vynikající! Korpus mě mile překvapil. Do náplně jsem tedy místo mascarpone použila tučné tvarohy a vše perfektně drží; použila jsem tedy raději jen 40% šlehačky a ztužovač. Děkuji!

    Odpovědět
  • Michaela
    13. 7. 2021 v 10:35

    Dobrý den Míšo. Za prvé Vám musím vyjádřit velkou poklonu za Vaši práci. Máte opravdu zlaté ručičky. Pekla jsem podle Vás už mnoho dezertů a vždy všem chutnalo 🙂 Tento dort už jsem také zkoušela a chutě byl božský! Akorát jsem měla hodně mokrý korpus. Nevíte, čím to mohlo být? Při testu propečení byla špejle úplně suchá, korpus jsem nechala vychladnout a měla ho ve fólii skoro 24 hodin. No a když jsem šla sestavovat dort, tak byl na povrchu úplně mokrý, jak kdyby byl neupečený. Mohlo to být tou lednicí? Co myslíte?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 7. 2021 v 12:05

      Pokud měl vlhkou jen tu horní vrstvu, tak to je zcela běžné. Určitě je potřeba dostatečně propéct a do folie balit až po úplném vychladnutí. Do lednice dávat nemusíte, můžete nechat při pokojové teplotě 🙂

      Odpovědět
  • Aneta
    28. 10. 2021 v 16:06

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli má velikost vajec opravdu tak velký vliv na výšku výsledného korpusu? Dnes jsem pekla tento korpus na dvakrát… Poprvé výška 5cm. Nedalo mi to, šla jsem pect druhý… Řídila jsem se přesně vaším videem na IG a stejně zase 5cm. Pořád mi to vrtá v hlavě. Vejce velikost M, ale přišly mi menší. Moc děkuji za odpověď a hezký sváteční den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 10. 2021 v 17:23

      Ano, velikost je jedna věc, ale základ je opravdu dobře vyšlehaný sníh a následné zamíchání těsta 🙂 jo a taky forma, musím být stejně velká, i jeden centimetr navíc udělá rozdíl 🙂

      Odpovědět
      • Aneta
        28. 10. 2021 v 18:48

        Mám ráfek Dr ranty, byl nastavený přesně na 20cm. Myslím si, že bílek byl vyšlehany dobře(když jsem porovnávala špičku s vaším vyslehanym bilkem ve videu) , těsto micham velkou štěrkou opatrně, ale třeba opravdu někde dělám chybu :-(. Hlava mi to nebere 🤦🏻‍♀️ moc děkuji za odpověď.

        Odpovědět
  • Monika
    6. 11. 2021 v 5:06

    Dort už jsem pekla dceři a je naprosto báječný! Letos ho chce opět k narozeninám,jen už tedy větší 🙂 mohla bych Vás poprosit o radu? Jak převést jednotky na formu 25.cm průměr?Přiznám se že matika mi jde hůře než pečení 🙂 Jinak Vaše „výtvory“ jsou neskutečné a jste mou milou inspiraci! Děkuji Vám za to!

    Odpovědět
  • Lucie
    14. 11. 2021 v 21:54

    Dobrý den, dnes jsem pekla tento dort. Postupovala jsem přesně dle Vašeho receptu a povedl se. Peču s velkým nadšením už od dětství (cca 40 let), z korpusů jsem měla vždy respekt, ne vždy se povedl. Je opravdu dobré použit ráfek místo rozvírací formy. Stouplo mi sebevědomí a na 17.11. upeču karamelovo – hruškový dort z Vašich stránek. Mám i Vaši kuchařku a zvažuji i nějaký kurz, nejspíše on line. Ráda bych Vám vyjádřila svůj obdiv a uznání. Jste mistryně svého oboru. Tak mě napadlo, že by Vás mohli navrhnout na státní vyznamenání, místo některých výtečníků. Ani ne za to jak úžasně pečete, ale hlavně za to, jak nezištně a velkoryse se o své umění a recepty dělíte s ostatními a tím rozdáváte radost. A činíte svět lepším…. a sladším.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2021 v 8:10

      Milá Lucie, díky za krásný komentář, moc si toho vážím a přeji hodně úspěchů při dalším pečení 🙂

      Odpovědět
  • janatka
    20. 11. 2021 v 20:00

    Dnes vyzkoušeno pro syna. Moc nám chutnal.

    Odpovědět
  • Tereza
    11. 2. 2022 v 20:57

    Dobrý den, před 10 dny jsem objevila Váš instagram a následně i tento blog a jsem nadšená. Tento dort je naprosto luxusní a za těch 10 dní jsem ho upekla už 5x. A to jsem nikdy dorty nepekla. Lepší korpus jsem nejedla a všichni, kdo ho ochutnali, souhlasili. Už se nemůžu dočkat, až podle Vás zase upeču další.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2022 v 20:13

      Tak to je tedy si rekord 🙂 moc děkuji a věřím, že Vás osloví i nějaký další recept 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    20. 2. 2022 v 19:39

    Už jsem podle vás pekla několik dortů a nějaké rolády. Jinam už ani nekoukám. Tenhle dort jsem pekla naposled a byl naprosto vynikající. Děkuji za tak vynikající recepty.

    Odpovědět
  • Zuzana
    3. 3. 2022 v 13:00

    Dobrý den Míšo,
    mám prosbičku….Kde kupujete kompotované višně (bez pecek)?
    Jinak se přidávám ke všem chválám. Peču už jen podle Vašich receptů. Jsou lehké, takové „čisté“ a poctivé. Krásně popsané recepty, které nikdy nezklamou. Velice děkuji a přeji mnoho dalších krásných nápadů a úspěchů.
    Zuzka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 3. 2022 v 18:27

      Zuzko, díky. Kdysi jsem kupovala kompotované v Lidlu, dnes používám raději mražené, mají intenzivnější chuť.

      Odpovědět
  • Bety
    3. 5. 2022 v 21:11

    Dobrý den Míšo, objevila jsem Váš blog díky pořadu „peče celá země“ a nemůžu se vynadívat! Lepší blog jsem ještě nenašla. Už jsem podle Vás pekla asi pět receptů a všechno bylo dokonalý :-)! Mám jednu otázku k tomuto dortu. Píšete, že nyní používáte spíš mražené višně. Jaký je poté postup výroby višnové náplně,když mražené višne nemají vodu? Jen povaříte s troškou vody a pak zahustit škrobem?
    Moc děkuji a ať se Vám ve všem daří:-)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 5. 2022 v 10:38

      Tak to mě těší, že jste mě „našla“ 🙂 ano, mražené višně jsou lepší, nejsou tak sladké a mají intenzivnější chuť. Příprava je přesně jak píšete, višně povařím s trochou cukru a oni pustí vodu, kterou pak zahustím 🙂

      Odpovědět
  • Jana T
    27. 5. 2022 v 1:16

    Dobry den Miso, mam rada vase recepty, je vidiet ze sa peceniu venujete z laskou. Rada by som vyskusala tento korpus a chcem sa opytat, ak chcem piect vo forme 24 cm, staci spravit z 1 1/2 davky alebo mam radsej spravit rovno 2? S tymto mam pri peceni vzdy dost problem, ked potrebujem iny rozmer ako je recept. Zdravi fanusicka pecenia z Calgary

    Odpovědět
  • Míša
    6. 6. 2022 v 23:05

    Dobrý den Míšo, již po 3 jsem dělala Vás korpus, pokaždé z něj mám ale spíš placku(na jedno prokrojeni). Čím to může být? Bílky Slezák do pěny pomaleji, pak přidávám cukr i otáčky. Sníh míchám též opatrně. Nějak nevím, co dělám špatně, když se všem okolo daří 😁 děkuji 🌸

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 6. 2022 v 7:10

      Buď bude sníh málo vyšlehaný, musí být opravdu pevný, ale nepřešlehaný. Vše ostatní už se pak míchá jen stěrkou, svižně, ale s citem … jiný zádrhel v tom podle mě nebude 🙂 jedině pokud byste měla větší formu než je uvedena v receptu.

      Odpovědět
  • Lucie
    18. 8. 2022 v 22:21

    Dobrý den, Míšo. Prosím vás, čím to může být, že se mi po vyndání z trouby stal z dortu kužel? Vršek dortu se začal stahovat…Dělala jsem tedy do formy 18 cm, může to být tím? Pekla jsem o něco déle, je možné, že nebyl dopečený? Děkuji za radu

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 8. 2022 v 8:15

      Řekla bych, že byl možná spíše přepečený … Neměla jste boky formy vymazané a vysypané moukou? Po upečení je dobré korpus i s formou přetočit na horký plech, chladne pak rovnoměrně a zůstane pěkně rovný.

      Odpovědět
      • Lucie
        19. 8. 2022 v 11:14

        Boky nevymazávám🤷používám vysoké ráfky bez dna, tak korpus přetočit nemůžu 😥😯stává se mi to poslední dobou docela často u všech korpusů 😔

        Odpovědět
        • Míša Landová
          19. 8. 2022 v 11:31

          Tak jestli nebudou na vině ty vysoké ráfky …

          Odpovědět
          • Lucie
            19. 8. 2022 v 12:52

            A v čem konkrétně prosím?

          • Míša Landová
            20. 8. 2022 v 8:53

            V jejich výšce … já mám korpus při pečení vždy až nahoru k ráfku či spíše lehce nad a díky otočení na horký plech se hezky vyrovná a chladne rovnoměrně. Já používám vysoké ráfky jen na sestavování dortů, peču v klasických ca. 6-8 cm vysokých …

  • Anna
    25. 11. 2022 v 18:32

    Dobrý den Míšo,
    chtěla bych upéct tento dort k narozeninám. ale ve větší formě, cca průměr 25 cm. Mohla byste mi poradit jak navýšit poměr surovin? Moc Vám děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Lenka B.
    11. 12. 2022 v 22:05

    Vynikající dort! Dělala jsem ho dceři k 5. narozeninám a slavil velký úspěch u všech. Dcera obvykle jen olíže krém z korpusu, ale u tohoto dortu snědla vše a byla nadšená! 🙂

    Odpovědět
  • Romana
    27. 1. 2023 v 7:53

    Dobrý den, Míšo, peču často a vlastně už jen podle vás. Máte tolik lákavých receptů, většinou se vždy povede. Mám jen trošku problém s korpusy a nevím proč se mi nedaří jako vám. Nikdy mi totiž nevyběhnou tak, abych mohla proříznou 2x. Mohla byste mi prosím poradit, jak na to? Tajemství asi tkví v délce šlehání? Jak asi dlouho žloutky?Jak dlouho a na jaký stupeň šleháte bílky? Mám Kitchenaid robot, na vašich fotkách se také objevuje. Mně přijde, že je mám vždy krásné vyšlehané, ale začnu zamíchávat mouku a tím to začne být jaksi utlučené:( Včera jsem pekla, ale musela jsem udělat korpusy 2 a oba byly jen tak 5,5cm vysoké. Při dnešních cenách surovin bych chtěla také umět korpus promazat dvakrát:)
    Děkuji a přeji krásný den. Romana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 1. 2023 v 17:09

      Romano, základ je v dobře ušlehaném a pevném sněhu a následně vše míchat jen stěrkou ručně a s citem 🙂 Sníh je dobré šlehat při střední rychlosti (6), pozvolna a delší dobu. Na IG mám ve výběrech video, kde je myslím přímo tento recept, tak zkuste kouknout. A samozřejmě je potřeba mít stejně velikou formu 🙂

      Odpovědět
  • Romana
    1. 2. 2023 v 9:33

    Děkuju za odpověď. Nemám problém se světlými korpusy, jen s tmavými. Přijde mi, že než stěrkou zamíchám kakaovou mouku do ušlehaných vajec, tak mi to spadne. Zítra mě čeká další pokus, tak budu šlehat ještě o něco déle a uvidíme:) Formu mám stejně velikou.
    Hezký den. Romana

    Odpovědět
  • Pavlína
    4. 2. 2023 v 14:12

    Recept na korpus úžasný, tak lehoučký se mi ještě nepovedl 😘, jen jsem si přetvořila recept a místo klasické šlehačky jsem dala pařížskou, my jsme doma hold na kakao a čokoládu 😉. Nejlepší dort, co jsem kdy upekla. Děkuji, hned si ho zopakuji 🙃

    Odpovědět
  • Veronika
    19. 3. 2023 v 9:26

    Zdravím Míšo,
    vajíčka do korpusu mají být pokojové teploty,že?
    Mohu dát prirodni kakao nebo radeji klasické?
    A pak smetany a mascarpone slehat vse vychlazene rovnou z lednice?
    Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2023 v 13:05

      Ano, vejce pak mají lepší nášleh. Já jsem si oblíbila přírodní kakao, ale můžete použít i holandského typu. Ano, suroviny na krém musí být řádně vychlazené.

      Odpovědět
  • Pavlína
    24. 3. 2023 v 15:32

    Dobrý den, mohla bych použít i višně sušené a předem namočit? Jak potom vytvořit tu šťávu? Moc děkuji

    Odpovědět
  • Ivana
    30. 4. 2023 v 0:14

    Dobry den,

    Prosim korpusy pecete uplne bez kypriciho prasku?
    Dekuji, jste úžasná

    Odpovědět
  • Květa
    16. 5. 2023 v 23:12

    Dobrý den Míšo, kde kupujete ty mražené višně?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 5. 2023 v 11:59

      Obvykle v Makru 🙂

      Odpovědět
      • Květa
        17. 5. 2023 v 12:57

        Aha, tak to mám daleko, tak budu muset pro višnový kompot do Lidla. Děkuji za info.❤️

        Odpovědět
        • Irena
          18. 5. 2023 v 9:53

          mají i v Kauflandu

          Odpovědět
  • Veronika
    23. 6. 2023 v 20:44

    Dobrý den,
    mám dotaz šel by tento dort udělat formou rolovaného dortu? (Ten jsem dělala jako úplně svůj první dort a byl naprosto úžasný)
    Moc děkuji za odpověď.
    V.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 6. 2023 v 18:43

      Šlehačka není příliš vhodná pro rolovaný dort, nebude to dobře držet …

      Odpovědět
  • Petra
    22. 10. 2023 v 18:18

    Míšo, dort je báječný. Všichni jsme si moc pochutnali, určitě ho budu péct častěji. Krásný večer. Petra

    Odpovědět
  • Romana
    2. 2. 2024 v 9:50

    Krásný den, ráda a většinou úspěšně peču podle vašich receptů. Byla jsem i na vašem kurzu stékaného dortu:) Světlý korpus mám zmáklý a povede se vždy a vždy je krásně vysoký. Stále ae bojuji s korpusem tmavým, nevím proč, ale ať vyšlehám vše jak má být, stejně ho nemám nikdy tak vysoký. Občas se mi i stane, že po u pečení, když ho rozkrojím, tak je vidět, že bilky nebyly uplně dobře rozmíchány. No jo ale kdybych míchala ještě víc, tak mi našlehaná hmota úplně spadne. Přijde mi, že mouka s kakaem se vmíchává hůř než pouze mouka. Jsem z toho trochu nešťastná, jelikož má rodina vyžaduje jenom čoko dorty a mě to nebaví, protože se mi tak nedaří:) Nemáte prosím k tomuto korpusu video? Na FB jsem tedy nenašla, IG nemám.
    Děkuji. Romana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 2. 2024 v 11:10

      Romano, máte pravdu, kakaový korpus se připravuje právě díky kakau trochu hůře. Sníh musí být dostatečně vyšlehaný, ale nesmí být přešlehaný. Video mám na IG ve výběrech a pokud se nepletu, dá se to prohlédnout i když tam účet nemáte, klidně i na PC – Jak na kakaový korpus Nicméně už delší dobu mám v plánu i na tento korpus natočit video 🙂

      Odpovědět
      • Romana
        3. 2. 2024 v 8:39

        Dobrý den Míšo, bohužel bez přihlášení na IG mě to nepustí:( Nevadí. Budu s netrpělivostí vyčkávat vašeho videa třeba na FB:) Děkuji. R.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          4. 2. 2024 v 16:38

          Tak to mě mrzí 🙁 ale upřímně, na FB nemám moc v plánu videa přidávat.

          Odpovědět
          • Stanislava
            14. 2. 2024 v 17:12

            Dobrý den, rozpustí se cukr krupice v krému? Případně nějaký tip, jak slehat? Myslela jsem, že se do takových krému dává spíše mouckovy. Jsem amater. Zítra budu péct k narozeninám.
            Moc děkuji.
            Stanislava

          • Míša Landová
            16. 2. 2024 v 9:29

            Šlehá se pozvolna a při nižší rychlosti a cukr se tak krásně rozpustí.

  • Míla
    19. 3. 2024 v 14:30

    Hezký den paní Míšo, příští týden má manžel 75 a nechci být „jako furt“ tak jsem dnes zkusila tento korpus na nečisto, abych věděla jak se mi zadaří. No paráda, se zbytkem si příští týden nějak poradím, sice nebude to tak krásné , ale pokud by byl aspoň na 20% tak hezký a chutnal oslavenci, tak budu spokojená i já. Dávejte na sebe pozor a přeji Vám samé dobré dny.
    Míla

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2024 v 10:22

      Mílo, tak to je skvělé, že se pouštíte do nových výzev 🙂 dort určitě zvládnete na jedničku 🙂

      Odpovědět
  • Míla
    20. 3. 2024 v 15:12

    Hezký den, paní Míšo. Manžel má 75 a protože nás bude o trochu víc, tak bych chtěla dort upéct ve formě 24 cm, vím že mám suroviny násobit 1,5x (do ted jsem pekla ve formě 21 cm z 5ti vajíček a naprostá spokojnost i rozkrojila jsem na 3x). Jen se chci zeptat zda raději použít 7 nebo 8 vajíček ( 7,5 mi přide úsměvné), bojím se že mi to vyteče z formy. Nebo ji nastavit pro jistotu papírem? Děkuji za odpověď a přeji samé dobré dny – Míla

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2024 v 10:26

      Ono hodně záleží na velikosti vajec, pokud máte menší, dejte osm, pokud větší, stačit bude sedm 🙂

      Odpovědět
  • Aneta B.
    8. 4. 2024 v 7:47

    Vypadá skvěle. Myslíte že by tento korpus držel tvar i na vysokém dortu? Chtěla bych tento dort upéct na sváteční událost, ale potřebuji aby byl alespoň 20cm vysoký 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2024 v 9:02

      Ono to není ani tak o korpusu, ale spíše celkovém provedení dortu … tedy i krém, velikost, chlazení apod. Nicméně korpus je vhodný na patrové dorty, takže by měl zvládnout i vysoký.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ