Menu
Cukroví

Kakaové linecké s marmeládou

Recept na tradiční linecké jsem Vám představila už loni a musím říct, že ohlasy na něj jsou víc než kladné. Takže mi to nedalo a zkusila jsem letos jeho kakaovou variantu. Možná není tak fotogenická jako ta světlá, ale za vyzkoušení určitě stojí. Kakaem jsem nešetřila, takže má cukroví intenzivní kakaovou chuť, která příjemně ladí s marmeládou.

Stejně jako u „světlé“ varianty se s těstem moc dobře pracuje. Netrhá se, nedrobí, ani příliš nelepí. Při válení jen lehce podsypávejte, aby se do těsta nedostalo příliš mouky navíc. Můžete také rozvalovat mezi dvěma archy pečícího papíru. Chuť cukroví samozřejmě ovlivní kvalita použitého kakaa a marmelády. Já jsem použila naši domácí rybízovou, která je příjemně nakyslá, ale skvělá bude určitě i meruňková nebo višňová.

Přestože mám doma vykrajovátek plnou krabici, každoročně před Vánocemi neodolám a něco nového koupím 🙂 Letos mi padla do oka dvoudílná plastová vykrajovátka od Tescomy. Mají tu správnou „malou“ velikost, takže cukroví vypadá roztomile. Hrany vykrajovátek jsou pěkně ostré a na rozdíl od kovových se nebudou časem deformovat a reznout 🙂

Na kakaové linecké těsto si připravte: 

150 g másla, změklého

110 g moučkového cukru

3 žloutky

190 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)

40 g kvalitního kakaa

oblíbená marmeláda (rybízová, meruňková, višňová …)

Mouku a kakao společně prosejte do misky.

Změklé máslo prošlehejte společně s moučkovým cukrem a žloutky. Není potřeba do pěny, jen aby se vše krásně spojilo. Přisypte mouku s kakaem a šlehačem krátce prošlehejte, až vznikne drobenka. Těsto vyklopte na vál a dopracujte rukama do vláčného těsta. Pracujte rychle, snažte se nepřidávat další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte asi na 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout. Díky tomuto zpracování těsta bude cukroví krásně měkké a vláčné hned po upečení.

Pokud chcete péct s předstihem a nechat cukroví rozležet, můžete si těsto zadělat klasickým způsobem. Na vál prosejte mouku s kakaem, přidejte moučkový cukr, pokrájené máslo a žloutky. Vypracujete těsto, které nechte odležet v lednici.

Troubu zapněte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.

Těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše a vykrojte libovolné tvary. Já jsem použila plastová vykrajovátka od Tescomy, díky kterým hezky a pravidelně vykrojíte střed.

Na jeden plech dávejte vždy tvary podobných velikostí, aby se pekly stejnoměrně. Já peču obvykle na jednom plechu ty s vykrojeným středem a na druhém plné tvary.

Pečte ve vyhřáté troubě asi 6 minut, samozřejmě v závislosti na velikosti jednotlivých kousků. Upečené cukroví nechte zcela vychladnout, pak promažte oblíbenou marmeládou a nechte pár dnů rozležet. Skladujte v uzavřené dóze nebo papírové krabici nejlépe v chladnější místnosti. Před servírováním můžete lehce pocukrovat, u těchto kakaových to vypadá moc hezky.

inspirováno receptem z webu http://www.mamincinyrecepty.cz/ 

Vytisknout recept

29 Comments

  • Anonymní
    25. 11. 2016 v 18:54

    Ahojda Milu,tak moc díky. Hned zítra zkouším a těším se.Vypadá to vše nádherně čokoládově!Zdraví Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 11. 2016 v 20:15

      Ahoj Ilčo, díky, je opravdu hodně kakaové, ale dobré 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 12. 2016 v 12:44

    Ahojky tak jsem to dneska vyzkoušela a je to super toto cukrový 🙂 díky že se o to podělila 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2016 v 14:37

      Skvělé 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Miri
    29. 11. 2017 v 17:02

    Mílo, to je super nápad, udělat kakaové linecké, mám moc ráda kakaové sušenky, letos to zkusím, jen se zeptám, na čem doporučujete vyvalovat? A jak docílit toho, abych po upečení neměla to tmavé cukroví takové jako "umazané od mouky" od formiček nebo pomoučnění – kterému se během přípravy kvůli lepení těsta asi nevyhnu?
    děkuji moc Miri 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2017 v 20:13

      Miri, děkuji 🙂 já vyvaluji na silikonové podložce a lehce posypávám moukou. Pokud nechcete podsypávat, doporučuji válet mezi dvěma foliemi 🙂 jde to skvěle a mouku nepotřebujete 🙂

      Odpovědět
  • susan34
    25. 11. 2018 v 21:18

    Dobrý večer môžem otázku musí byť do vasich koláčikov použité maslo alebo môžem použiť aj heru?ďakujem a receptík na kokosové pusinky,rumové kuličky a medovníčky nemáte?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2018 v 7:12

      Zdravím, heru nepoužívám, takže zkušenost nemám, ale mělo by to jít zaměnit. Jen chuť bude úplně jiná 🙂 požadované recepty na blogu nemám.

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 12. 2018 v 11:34

      Zdravim. Delam podle Vas cukrovi uz od predlonska a musim rict, ze je skvele a vzdy vyslo na jednicku. A letos poprve, protoze dceri zjistili alergii na laktozu, jsem zacala pect z bezlaktozoveho masla a hlavne bezlaktozove Hery a chut je uplne stejna. Profik a odbornik by samozrejme rozdil asi poznal, ale "normalni" smrtelnik rozdil nepozna. Ma to uplne stejnou chut. Aspon co muzu soudit. Jiz jsem delala rohlicky a svetle linecke. Petra S.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 12. 2018 v 13:24

      Petro S., moc děkuji za komentář, myslím, že se bude hodit i někomu dalšímu, kdo trpí podobnými problémy 🙂 bezlaktozóvé výrobky mají stejnou chuť, to mám vyzkoušené, tam rozdíl opravdu znát není 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    11. 12. 2020 v 22:43

    Zdravím, těsto mám pěkně hladké, dělala jsem ho podle prvního postupu, ale při válení se mi dost lepí a praská, nedá se to vyválet bez poškození. Je to možné kvůli tomu že bylo v lednici jen půl hodiny? Mám ho tam nechat déle nebo je chyba v těstě? Mám silikonovou podložku a plastový váleček.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2020 v 16:57

      Ano, je to dost dobře možné, těsto potřebuje rozležet několik hodin, ideálně přes noc. A je samozřejmě potřeba podsypávat při válení.

      Odpovědět
  • Adéla
    9. 12. 2021 v 16:26

    Dobrý chuť mě to

    Odpovědět
  • Anna
    12. 1. 2022 v 12:55

    Ahoj Míšo,tohle vánoční cukroví jsem k Vánocům pekla podruhé.Mám pět top receptů které o Vánocích peču vždy.Kakaové linecké už rozhodně mezi top recepty patří.Díky

    Odpovědět
  • Pavla
    4. 12. 2022 v 10:32

    Dobrý den, Míšo, když dneska upeču, vydrží mi cukroví 2 týdny, než začnu zdobit? 🙂
    Děkuji Vám za odpověď

    Odpovědět
  • Berenika
    5. 12. 2022 v 17:48

    Dobrý den, dalo by se těsto použít i na cukroví pečené ve formičkách (ořechy, rohlíčky)? Ráda bych upekla více druhů z jednoho těsta. Děkuji

    Odpovědět
  • sami
    7. 12. 2022 v 16:49

    Zdravim, prosim mam otazku, chtela bych udelat vetsi davku toho cukrovi, muzu zdojnasobit ingredience nebo to bude problem?
    Dekuji

    Odpovědět
  • Hanka
    6. 12. 2023 v 15:07

    Dobrý den, myslíte, že by se ke spojování cukroví hodil lemon curd? Díky a přeji klidné svátky. U nás budou a cukrovím dle vašich receptů.

    Odpovědět
  • Tereza
    7. 12. 2023 v 12:12

    Dobrý den,
    včera jsem recept zkoušela a musím říct, že těsto chutná naprosto božsky. Bohužel ačkoliv jsem těsto dělala podle receptu, stalo se mi to stejné, jak už tady někdo psal – po 30 minutách v lednici se těsto drobilo a nebylo možné vyválet. Nechala jsem ho tedy ještě přes noc a trochu se to zlepšilo, ale pořád téměř nešlo vyválet a rozpadalo se to. Zvádla jsem z toho vykrojit jen opravdu malinkaté hvězdičky a nakonec z toho budou jen takové sušenky, pokud se to tedy nerozpadne. Nevím, kde se stala chyba.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 12. 2023 v 12:57

      Máslo nesmí být příliš změklé a teplé, jinak ho pohltí mouka a tzv. se spaří. Stačí jen lehce povolené a zpracovat těsto rychle. Delší odležení je určitě lepší.

      Odpovědět
  • D
    7. 12. 2023 v 17:29

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat: asi tak přibližně na kolik kousků cukroví tento recept je? 20-30?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 12. 2023 v 19:33

      Záleží na velikosti kousků a síle těsta, nicméně já jich měla kolem 50 už celých slepených.

      Odpovědět
  • Eva
    29. 12. 2023 v 9:05

    Dobrý den Míšo,tak mám díky vám nový druh cukroví,který už nebude chybět nejen na vánočním stole.Upekla jsem plné tvary,srdíčka,kolečka,slepila,jsem je višňovou marmeládou a potáhla větší vrstvou polevy,čokolády se smetanou.Na závěr jsem je ještě dozdobila hoblinkami z čokolády,krásně vypadají a chuť famozní.Do těsta jsem přidala ještě malinko skořice,je to čokoládová bomba,hodně připomínající schwarcvald,tak jsme si tento druh i tak pojmenovali.Přeju Vám vše nejlepší v Novém roce,hodně zdraví,štěstí a pohody a moc díky za úžasné recepty.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ