Menu
Cookies a sušenky

Máslová kolečka s marmeládou

Jako dítě jsem měla moc ráda třené linecké banánky plněné marmeládou a máčené v čokoládě. Většinou se u nás doma kupovalo takové to větší balení, kde jich bylo několik a já si vždy vybírala kousek, který byl nejvíce namočený do čokolády. Nedávno jsem měla možnost po letech kupovaný banánek zase ochutnat a řeknu vám, byl to hnus. 

Takže abych si chuť trochu napravila, upekla jsem si „banánky“ vlastní. Nejsou to sice banánky, ale kolečka a na rozdíl od většiny receptů obsahují jen bílky, nikoliv žloutky či celá vejce. Přesto jsou skvělá. Samozřejmě za předpokladu, že je slepíte dobrou marmeládou a namočíte do čokolády, nikoliv do tukové polevy, která se jako čokoláda jenom tváří 🙂

Máslová kolečka (ca. 15-16 kousků):

190 g změklého másla

75 g moučkového cukru

30 g bílků (jeden menší bílek)

225 g hladké mouky

špetka soli

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vylože pečícím papírem.

Hodně změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, pak přidejte bílek. Nakonec vsypte prosátou mouku se solí a vymíchejte hladké těsto.

Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na plech kolečka nebo klidně banánky. Dejte po jednom plechu péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut, až jsou hezky do zlatova.

Dokončení:

pikantní marmeláda – višeň, červený rybíz

ca. 100 g hořké čokolády min, 50-60%

lžička kakaového másla

Kolečka slepte marmeládou a nechte trochu ztuhnout. 

Dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbývající třetinu společně s kakaovým máslem a míchejte do úplného rozpuštění. Kakaové máslo čokoládu trochu „naředí“ a zároveň zajistí, aby lépe ztuhla. Míchejte do úplného zchladnutí, pro urychlení můžete přelít do čisté a chladné misky. 

Do čokolády namáčejte kolečka jedním koncem, na mřížce nechte ztuhnout. Kolečka skladujte při pokojové teplotě. 

inspirace z webu https://perleensucre.com/

Vytisknout recept

42 Comments

  • Anonymní
    25. 8. 2019 v 21:35

    Je zvláštní, Míšo, že asi jsme to my, děti, měly všechny stejné – Vašemu popisu o výběru banánku co nejvíce namočeném v čokoládě jsem se smála, protože jsem k tomu přistupovala úplně stejně:-))) Taky jsem je milovala a tohle těsto s bílkem vůbec neznám, hned zítra musím zkusit, děkuji. Moc se těším na posezení s kávičkou, mňam…..a Vám přeji pohodové dny, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 8. 2019 v 8:21

      Myslím, že nejvíce máčené kousky si vybírá asi většina z nás, co miluje čokoládu :)) mějte se krásně a užívejte zbytek léta.

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 8. 2019 v 21:15

    Taky chci zkusit, vyzkoušela jsem už pár receptů, než jsem našla ten,co mi vyhovuje.Je skoro totožný,jen jsou v něm celá vejce,tak chci zkusit jen s bilkem, děkuju.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 8. 2019 v 8:21

      Budu ráda, když zkusíte i tento recept 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 8. 2019 v 19:59

    Míšo, hlásím se taky do klubu pojídačů nejvíce namočených banánků:-D…. Asi jsme to tak měli opravdu všichni, můj manžel to dělá dodnes:-)))) už se těším, že je o víkendu vyzkouším, určitě budou super, jako všechno od Vás;-). Díky Hanka

    Odpovědět
  • Šárka
    1. 9. 2019 v 22:24

    Tato úžasná kolečka jsem zkoušela na chatě, neměla jsem sáček z řezenou trubičkou a všechny pokusy o domácí výrobu této pomůcky ztroskotali, nakonec jsme se synem vytvořili rozpatlaná kolečka, prý motorové pily. Nezvládla jsem je polít ani slepit, protože děti mi je snědli z plechu než stačila vystydnout 😀 Díky za báječný recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 9. 2019 v 5:32

      Myslím, že to vůbec nevadí, těsto je dobré samo o sobě 🙂

      Odpovědět
  • Zdenka
    8. 9. 2019 v 16:10

    Vyborné, jemné krehké hneď po upečení. Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 9. 2019 v 16:29

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • tetkapernikarka
    10. 9. 2019 v 15:28

    Dobrý den,už jsem si tento recept s dovolením opsala 🙂
    Moje známá vždy říkala…"jako babičky,přidat bílek,aby to křupalo"
    Babičky to měly všechno vychytané:-)Nikdy nezapomenu na maminčiny košíčky,dělám je také,ale u ní vždycky chutnaly tak nějak líp 🙂
    Kolečka určitě vyzkouším,protože jsem i já zbožňovala banánky a stejně tak vyhledávala,který je víc s čokoládou 🙂
    Děkuji za recept.Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 9. 2019 v 19:47

      Aleno, děkuji za milý komentář, máte pravdu, babičky věděly jak na to 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 9. 2019 v 14:11

    Dobry den, chci se zeptat, pokud pouziju maslo, neroztecou se tvarove? Mam zkusenost, ze pokud pouzivam maslo, vzdy se tvar znici. S herou nebo stelou se to nestava, ale chutove to neni dobre.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2019 v 7:35

      Rozdíl před a po upečení můžete porovnat na fotkách, ale myslím, že nějak zásadně se neroztečou. Máslo bych určitě nenahrazovala 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      18. 9. 2019 v 12:03

      Dekuji za odpoved. At se dari.

      Odpovědět
  • Marie
    24. 9. 2019 v 17:26

    dobrý den tak jsem dnes i když není víkend a žádná oslavička musela vyzkoušet vaše kolečka (banány) a jsou dokonalé ,netroškařila jsem a rovnou udělala dvojtou dávku ,děkují vám tímto za super recept ,toto vyměním o vánocích za linecké a nemusím to péct měsíc dopředu aby to bylo to pravé ,tento váš recept je jedlý okamžitě .Akorád se chci zeptat nevadí kdž to kakaové máslo nahradím máslem?Už jsou slepené (pár kousku snězených) a čekají na poslední dokončovácí fází ……, čoko :))

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2019 v 19:57

      Občas je potřeba udělat si radost i v týdnu 🙂 a kolečka jsou na to jako dělaná. Pokud dáte klasické máslo, tak Vám čokoláda nikdy zcela neztuhne, ale nahradit to samozřejmě jde.
      PS – Recept na linecké mám také na blogu, je měkké hned po upečení a je vážně skvělé, takže ho klidně také zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 11. 2019 v 21:48

    Dobry vecer, kolecka jsou moc dobra, taky je fajn, ze se dava pouze bilek, to se na Vanoce bude hodit 🙂 Jen testo bylo dost tuhe, slo docela spatne strikat, az se mne po prvnim plechu (delala jsem z dvojite davky) protrhl sacek a testo teklo vsude, jenom ne tam, kde melo 🙂 Opravdu testo ma byt dost tuhe? Dekuji, Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2019 v 20:38

      Martino, vidíte, mě bílky dost často chybí :)) těsto by nemělo být nějak extra tuhé. Je potřeba mít hodně změklé máslo a bílek pokojové teploty, tak by to mělo být v pohodě 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    1. 12. 2019 v 18:37

    Dobrý den, Míšo. Máte zkušenost s trvanlivostí těchto koleček? Ráda bych je vytvořila jako vánoční cukroví, což obyčejně dělám 14 dní – tři týdny dopředu. Předpokládám, že to bude vpohodě, stejně jako třeba linecké, ale raději se ještě ptám 😊 Děkuji, Nikola

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2019 v 20:16

      Nikolo, bohužel zkušenost s trvanlivostí nemám, protože se u nás snědí vždy rychle 🙂 ale řekla bych, že ty dva týdny budou v pohodě 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana Levi
    2. 4. 2020 v 12:55

    Měla jsem trošku obavu, že mi nepůjdou stříkat na plech krásné tvary jako Vám kvůli tuhosti, ale zbytečně! Šlo to moc dobře a ani po upečení se nerozjely. Voňavé máslové sušenky jsem musela bránit vlastním tělem, děti by mně je snědli dřív než bych je namazala a namočila v čokoládě. Polevu jsem teda měla s klasickým máslem a proto skladuji v lednici, neztuhne to tak. Chtěla bych vyzkoušet to kakaove máslo a porovnat 🙂 Děkuji moc za provoněnou kuchyni 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2020 v 7:46

      Tak to jsem ráda, že se vše povedlo 🙂 Kakaové máslo je fajn, určitě doporučuji někdy vyzkoušet.

      Odpovědět
  • Denisa
    4. 11. 2020 v 13:43

    Dobrý den, chtěla bych udělat tyto kolečka pro mého syna, ale ten má alergii na vajíčko tedy i bílek. Nevíte jestli bych ho mohla v receptu vynechat anebo čím ho můžu nahradit? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 11. 2020 v 21:23

      Tohle zrovna není ideální recept, kde by se dal bílek vynechat nebo něčím nahradit 🙁 vegani používají bramborový protein jako náhradu bílku, ale zkušenost s tím nemám. Doporučuji sáhnout raději po jiném receptu bez vajec, např. Máslové sušenky Melting moments

      Odpovědět
      • Kořénková Iboja
        14. 11. 2021 v 10:17

        Bílek se dá nahradit vývarem z cizrny, nebo nálevem z konzervované cizrny. Jde krásně ušlehat jako Bílek a používat do jakéhokoliv pečení.

        Odpovědět
  • Kristýna
    22. 11. 2020 v 14:28

    Dobrý den Míšo,
    Chtěla bych udělat tyto třené banánky na strojku na maso( nový , koupen na cukroví😉), půjde toto těsto s tím nástavcem na cukroví ? Jestli máte tu zkušenost? Děkuji

    A moc moc děkuji za nádhernou kuchařku a krásné věnování❤️.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2020 v 15:26

      Tak v tomhle Vám bohužel neporadím, zkušenost se strojkem nemám 🙁 dělala jsem pouze sáčkem a špičkou. Jediná rada je, zkusit to 🙂

      Odpovědět
      • Kristýna
        30. 11. 2020 v 8:32

        Děkuji moc za recept, banánky jsou úžasné , křehké a jemné.
        Přes mlýnek na maso to ale , už nikdo nezkoušejte😉, zdobící sáček je jistota👍.

        Odpovědět
  • Kačka F
    22. 12. 2020 v 20:15

    Moc povedené cukroví. Snad nám nějaké zbyde na Vánoce, protože je opravdu vynikající a já chodím denně ujidat 😀

    Odpovědět
  • Ráďa
    12. 3. 2021 v 8:29

    Milá Míšo,
    Vaše stránky jsem objevila nedávno, máte vše pěkně napsané, krásně vyfocené a na první pohled chutné. Za týden se chystám na Váš čokodort s višněmi. Včera jsem pekla tyto sušenky – děkuji za recept, stále „ujíždím“ na polomáčeném lineckém :). Sušenky tohoto stylu jsem dělala poprvé. Těsto mi také vyšlo velmi tuhé, až praskl zdobicí pytlík 🙂 …dokončila jsem tedy plastovou zdobičkou od Tescomy. Máslo jsem měla nakrájené a vyndané asi 3hodiny z ledničky, ale možná by chtělo spíš ohřát v mikrovlnce…? Nebo co dodat zbylý žloutek? K čokoládě jsem přidala místo kakaového másla trochu kokosového oleje. Celkový výsledek skvělý, všem toto linecké chutná :). Mějte se krásně!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2021 v 9:32

      Radko, jsem ráda, že jsem byla objevena, děkuji 🙂 Máslo je dobré lehce nahřát, aby bylo hodně změklé. Někdy pomůže nahřát krátce v troubě i mouku. V tomto těstě je pouze bílek. Pokud chcete klasické třené linecké, tak ho mám na blogu taky, určitě zkuste 🙂 Třené linecké banánky

      Odpovědět
  • Hana
    13. 11. 2021 v 15:01

    Míšo, tak jsem včera zkusila tyhle kolečka a jsou naprosto výborne, krásné drží tvar a chuť luxusní. Ostatně jako všechny recepty od vás. Moc děkuji za váš blog. Chodím sem často pro inspiraci ☺️

    Odpovědět
  • Marcela
    24. 9. 2022 v 20:05

    Dobrý večer Míšo, mně se úplně rozjely. Chtěla jsem je červené, přidala barvivo,myslíte, že to může být tím? A bílek jsem mela studeny:( Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 9. 2022 v 18:30

      Ano, na vině může být buď barva nebo i ten bílek … pokud přidáte do změklého másla studený bílek, máslo se zdrcne, ale tipovala bych to spíš na tu barvu …

      Odpovědět
  • Ludmila
    23. 3. 2023 v 9:20

    Dobrý den, Chci se zeptat, lze nějak nahradit kakaové máslo?😊
    Co má vlastně za funkci?😊
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2023 v 19:49

      Dost dobře nahradit nejde, díky němu ztuhne čokoláda při pokojové teplotě a nelepí. Dříve se používal ztužený tuk. Asi nejvhodnější alternativa je kokosový olej.

      Odpovědět
      • Ludmila
        26. 3. 2023 v 20:33

        Děkuji moc😊
        Jste skvělá

        Odpovědět
  • Ludmila
    24. 3. 2023 v 16:50

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím nahradit kakaové máslo?
    A co vlastně má za funkci?
    Moc moc děkuji😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 3. 2023 v 15:39

      Kakaové máslo dost dobře nahradit nejde, čokoládu naředí, vytemperuje a ta díky němu ztuhne a nelepí při pokojové teplotě. Nejvhodnější alternativou je snad kokosový olej …

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ