Menu
Cookies a sušenky

Křehké kakaové sušenky

Tohle je přesně ten typ sušenek, které na první pohled nevypadají příliš lákavě, spíš trochu obyčejně. Jakmile ale ochutnáte, troufám si říct, že u jednoho kousku nezůstanete. Jsou krásně jemné, křehké, převažuje chuť másla a kakaa. 

Zaujaly mě ze dvou důvodů. Do těsta se dávají pouze bílky, nikoliv celá vejce, navíc vyšlehané. Těžko říct, zda jsou to právě bílky, díky kterým jsou sušenky tak skvělé nebo to, že autorem receptu je světově uznávaný cukrář Pierre Hermé. A právě on byl tím druhým důvodem, proč jsem se do sušenek pustila. Pokud slyšíte tohle jméno poprvé, věřte, že tomuhle pánovi vděčí makronky za svůj celosvětový boom 🙂

Příprava sušenek je velmi jednoduchá, vyšleháte máslo s cukrem, přidáte mouku s kakaem a ušlehané bílky. Těsto pak pomocí sáčku nastříkáte na plech do libovolných tvarů. Pár minut v troubě a na stole máte vynikající sušenky k odpolední kávě. 

Kakaové sušenky (Viennese Chocolate Sables): 

260 g hladké mouky

špetka soli

30 g kakaa

250 g změklého másla

100 g moučkového cukru

2 bílky

Troubu předehřejte na 175 stupňů, 2 – 3 plechy si vyložte pečícím papírem.

Prosátou mouku smíchejte se solí a kakaem, nechte stranou. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny, trvá to několik minut. Vmíchejte moučnou směs a na malé otáčky šlehačem nebo ručně stěrkou dobře promíchejte. 

Bílky vyšlehejte, ne úplně do tuha, jen tzv. měkké špičky. Vmíchejte do těsta. 

Těsto si přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou a na plech nastříkejte sušenky. Velikost i tvar záleží jen na Vás, já dělala sušenky poměrně malé, z dávky mi jich vyšlo asi 50 ks. 

Sušenky dejte péct do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut (dle velikosti). 

Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte. Skladujte v uzavřené dóze. 

inspirace z webu http://pastry-workshop.com/

Vytisknout recept

24 Comments

  • Anonymní
    21. 11. 2015 v 13:17

    Zrovna jsem si dnes říkala, MiLo, že máme za chvilku Vánoce, a že se tady časem jistě objeví nějaké úžasné cukroví. Tyhle zajímavé sušenky nejsou sice asi vánoční, ale úžasné opravdu jsou. Také by mě lákal ten našlehaný bílek, o Pierre Hermé ani nemluvím, to je prostě král cukrářů. Teď mi to nedá spát, dokud je nezkusím:-) Hezký víkend, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2015 v 20:50

      Máte pravdu, Mileno, Vánoce se pomalu blíží 🙂 původně jsem myslela, že recepty na cukroví přidávat nebudu, protože u nás se peče jen klasika, ale asi neodolám a pár novinek vyzkouším 🙂 mějte se fajn 🙂

      Odpovědět
  • Joina
    22. 11. 2015 v 7:38

    Pěkná křehká tečka, když honí mlsná 🙂 Určitě to chutná dobře 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2015 v 7:59

      Děkuji 🙂 ano, jsou perfektní, když honí mlsná 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 3. 2017 v 9:36

    Dobrý den, děkuji Vám za úžasné recepty a chtěla bych se zeptat,zda by se daly tyto sušenky udělat bez kakaa a se skořicí ? Děkuji a těším se na další vynikající recepty. Dana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 3. 2017 v 13:40

      Dano, zdravím, ano, myslím, že by to šlo 🙂 místo kakaa dejte kukuřičný škrob a přidejte dle chuti skořici.

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 12. 2017 v 12:33

    Dalo by sa to cesto dat aj do formiciek?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2017 v 17:56

      Obávám se, že spíš ne. Možná tak do siliknových, ale vyzkoušeno nemám.

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 9. 2018 v 11:54

    Zdravim Milo, susenky jsou skvele. Myslite, ze by sly udelat bez kakaa? Nebo treba s kokosem? Nevite, jake by bylo mnozstvi? Dekuji Lenka

    Odpovědět
  • Anonymní
    30. 9. 2018 v 11:57

    Jee pardon,az ted jsem si vsimla, ze uz tu stejny dotaz je. A s tim kokosem by to bylo stejne jako se skorici?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 10. 2018 v 18:38

      S kokosem už to bude trochu horší, kousky by mohly dělat problém při stříkání trubičkou 🙂 nicméně můžete vyzkoušet, kokosem bych nahradila malé množství mouky nebo můžete použít kokosové aroma.

      Odpovědět
  • Sofie S.
    11. 12. 2018 v 10:26

    Milá Míšo! Některé pokyny (třeba "pak jen stříkejte na plech libovolné tvary") Vám i většině Vašich čtenářek přijdou tak samozřejmé, jako je asi tak dýchání – tedy není potřeba se nad nimi nijak pozastavovat. Přesto máte fanoušky, pro které je práce s cukrářským sáčkem premiérou a při vytváření čehosi jako věnečků nejen že zničí 4 pytlíky, ale kupříkladu si málem zlomí obě ruce (a úsilím překousnou jazyk). Nicméně recept je jako vždy skvělý a znovu díky za vše, především za to, že do toho dáváte všechnu tu energii a čas – a navíc ještě nejste povýšená. Ať se Vám daří na co sáhnete přeje Vaše nenadaná cukrářka Sofie S.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2018 v 20:07

      Sofie,zdravím Vás a děkuji, myslím, že se určitě zbytečně podceňujete, určitě vše zvládáte perfektně 🙂 Doporučuji používat pytlíky silikonové, ty jsou pevné a mají větší výdrž 🙂 navíc se dají použít opakovaně. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 11. 2019 v 16:17

    Pekla jsem včera, vynikající sušenky, děkuji, Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 11. 2019 v 7:22

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Mia
    1. 5. 2022 v 23:30

    Zdravím…narazila jsem na tento úžasný recept na kakaové sušenky a ráda bych ho zkusila,jen se chci zeptat,zda bych místo sáčku mohla použít takovou tu zdobící sadu jako pistoli s nástavci různá kolečka a špičky.Děkuji moc za odpověď.Mia

    Odpovědět
  • Lenka
    13. 7. 2022 v 9:07

    Dobrý den. Makronky zvládám již levou zadní podle vašeho receptu. Mají krásnou nozku, jsou hladké, barevné a nejsou duté. Ale tyhle sušenky fakt nechápu. Vyslehala jsem máslo s cukrem, selhala jsem dlouho, do pěny. Potom jsem přidala mouku a kakao a měla jsem místo těsta drobenku. Přidala jsem bilky a těsto bylo pořád hrozně hutné! Nevím kde se stala chyba. Přidala jsem ještě dva neuslehane bilky a upekla, ale těsto bylo opravdu jak beton… Sušenky jakž takž. Chci zkusit znova, ale nevím kde se stala chyba..

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 7. 2022 v 9:17

      Těžko říct, kde je chyba. Máslo musí být hodně změklé, můžete ho i lehce nahřát. Stejně tak bílek nesmí být z lednice, ale musí mít pokojovou teplotu. Podobně jako u receptu na Třené linecké banánky i tady hraje velkou roli teplota surovin 🙂 Já pořád říkám, že jsou mnohem těžší recepty, než makronky 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        13. 7. 2022 v 21:48

        Děkuji za odpověď. Vyzkouším znova 🙂

        Odpovědět
  • Lucie
    16. 12. 2022 v 14:02

    Dobrý den,
    velmi ráda podle Vás peču a všem vždy vše chutná. Chci se zeptat k těmto sušenkám, jak dlouho po upečení asi vydrží. Ráda bych je upekla dnes a schovala je na Vánoce. Už jsem je několikrát pekla, ale nikdy nevydržely déle než den :-), tak nemám odzkoušeno. Jinak musím říct, že mě osobně nejvíc chutnají s tou skořicí, lepší než Esíčka.

    Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2022 v 13:01

      Bohužel s delším skladováním také zkušenost nemám … vždy jsem pekla jen jako sušenky 🙂

      Odpovědět
  • Sim.
    10. 10. 2023 v 17:16

    Sušenky jsou naprosto luxusní. Udělala jsem z nich esíčka, i když napoprvé asi každé jiné. Také ruce OUVEJ. Zvládl to jeden jednorázový sáček. Dneska, tj. druhý den jsou ještě lepší. Tenhle recept bude naše stálice. Moc děkuji.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ