Menu
Cookies a sušenky

Melasové cookies

Sušenky tohoto typu mám moc ráda. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř vláčné a lehce „žvýkavé“. Melasa jim dodává nezaměnitelnou chuť amedově zlatou barvu. Voní kořením a mě tak trochu připomínají nadcházející Vánoce. 

Jejich příprava je velmi jednoduchá, z těsta se připraví malé kuličky, které se obalí v cukru a dají na plech. Během pečení se „roztečou“ na placičky a lehce popraskají. A právě tohle se mi na nich líbí nejvíce. Jak se během pečení pomalu mění z kuliček na sušenky a krásně při tom pukají 🙂 

Takže pokud už se nemůžete dočkat Vánoc a pečení cukroví, tak si to těmihle sušenkami trochu přibližte 🙂

Melasové cookies (cca 20 ks):

130 g špaldové mouky (použila jsem mix hladké a celozrnné)

1 lžička jedlé sody

1 lžička skořice 

1/2 lžičky mletého zázvoru 

1/4 lžičky mletého hřebíčku 

špetka soli 

55 g másla 

50 g třtinového cukru 

1 velký žloutek 

3 lžíce melasy 

+ třtinový cukr na obalení 

V misce smíchejte prosátou mouku s jedlou sodou, kořením a špetkou soli, odložte stranou. 

Máslo rozpusťte (v mikrovlnce nebo na kamnech) a přidejte cukr, míchejte do mírného rozpuštění. Přidejte melasu a následně i žloutek, vše dobře promíchejte. 

Přisypte moučnou směs a prošlehejte, aby se vše hezky spojilo. Těsto je mazlavé, možná to půjde lépe jen vařečkou. Dejte do lednice asi na 30 minut vychladit, tak aby šly z těsta dělat kuličky. 

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. 

Z těsta tvořte malé kuličky, obalte v třtinovém cukru a ve větších rozestupech klaďte na plech. Při pečení se roztečou na placičky. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-9 minut. Nechte vychladnout na plechu. Skladujte v uzavřené dóze. 

inspirace z webu http://www.dessertfortwo.com/

Vytisknout recept














14 Comments

  • U Ilonky
    7. 11. 2016 v 13:12

    Zas něco jiného, píšu si recept…Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 11. 2016 v 7:29
  • Amellia
    7. 11. 2016 v 20:53

    Jééé já jsem dělala něco hodně podobného – akorát já znám sušenky pod názvem crincles 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 11. 2016 v 7:30

      Označení "crincles" platí pro všechny sušenky, které jsou takhle popraskané 🙂 můžete si je udělat v jakékoliv příchuti 🙂

      Odpovědět
    • Amellia
      8. 11. 2016 v 8:55

      Je mi to jasné, já jsem právě také dávala melasu a stejné koření 🙂 Je to taková podzimní kombinace 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 11. 2016 v 18:18

    Dobrý den, poradíte kde bych koupila tu melasu? děkuji moc Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 11. 2016 v 18:37

      Lucko, zdravím, melasu koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo některých lékárnách 🙂 má konzistenci podobnou medu a je tmavě hnědá až černá.

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 11. 2016 v 12:59

    Jsou úžasné. Pekla jsem je. Jen jsem přidala špetku soli

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 11. 2016 v 16:04

      Děkuji 🙂 to moc ráda slyším 🙂 špetka soli v receptu je 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 11. 2016 v 15:22

    Moc dobre, diky za inspiraci. Misto zloutku jsem dala jen vodu, masla o chlup min a neroztekly se, jen kulicka trochu ztratila tvar. Tammy

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 11. 2016 v 16:06

      Tammy, děkuji 🙂 koukám, že to jde i bez žloutku 🙂 ale správně se roztéct mají, to je na nich to hezké 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      17. 11. 2016 v 10:11

      Byly vyborne i neroztekle, jako knofliky. A byly tak dobre, ze jsme je ve 3 snedli behem odpoledne vsechny. Uz tonemuzu pect, takhle pred vanocemi. 🙂 🙂 Bychom se neunesli. T.

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 2. 2017 v 14:04

    Nádhera. Hned bych vyzkoušela ale bohužel nemám melasu. Nevíte, čím by se dala nahradit? Mám na ně velkou chuť:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2017 v 7:13

      Díky 🙂 melasu koupíte v prodejnách zdravé výživy, je škoda ji nahrazovat 🙂 nicméně můźete dát místo ní med či kukuřičný sirup, jen jsou možná trochu sladší, tak bych ubrala trochu cukru 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ