Menu
Cookies a sušenky

Perníčkové cookies

Nebojte, vánoční cukroví ještě nepeču, je to jen taková malá rozcvička. Když už mi doma zbyla melasa z Perníkového chlebíčku, tak proč ji nevyužít ještě na další voňavý recept. Tentokrát v podobě perníčkových sušenek neboli cookies, opět se spoustou koření. Takže pokud se chcete taky trochu rozcvičit, pusťte se do nich 🙂

Sušenky tohoto typu mám moc ráda, dokonce radši, než klasické perníčky. Na blogu už několik obdobných receptů mám, přesto mě láká zkoušet pořád další a další. Na první pohled cookies možná působí trochu „tvrdě“, ale jsou takové příjemně „žvýkavé“, moc dobré. A když je dobře schováte, vydrží skvělé několik dní.

Perníčkové cookies (30-40 ks): 

170 g změklého másla

170 g třtinového cukru

1 vejce

80 g třtinové melasy

300 g hladké mouky

2 lžičky jedlé sody

1 lžička muškátového oříšku

1 lžička skořice

1 lžička mletého zázvoru

moučkový cukr na obalení

Změklé máslo prošlehejte s cukrem, postupně přidejte vejce a melasu.

Prosátou mouku smíchejte s jedlou sodou a kořením a vmíchejte po třetinách do máslové směsi. Promíchejte do hladka, přikryjte folií a dejte do lednice na dvě hodiny vychladit.

Mezitím si předehřejte troubu na 185 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem.

Ze ztuhlého těsta tvarujte kuličky, každou obalte v moučkovém cukru a klaďte v dostatečných rozestupech na plech. Kuličky se během pečení „roztečou“ na placičky. Pečte ca. 9-10 minut ve vyhřáté troubě. Nechte na plechu zcela vychladnout.

Velikost sušenek záleží na vás, pokud chcete mít všechny stejně veliké, můžete si těsto odvažovat. Já jsem dělala poměrně malé, dávala jsem ca. 20 g na jednu sušenku 🙂

Sušenky skladujte v uzavřené dóze.

inspirace z webu https://www.twosisterscrafting.com/

Vytisknout recept

34 Comments

  • Ilona
    24. 11. 2018 v 18:43

    Vypadá to báječně, úplně mě to láká vyzkoušet, i když nemám melasu 😉
    Krásný večer.
    Ilona

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 11. 2018 v 14:05

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Štěpánka
    25. 11. 2018 v 10:50

    Dobrý den,bude to znít hloupě,ale nemám žádné zkušenosti s třtinovou melasou.
    Poradíme,kde koupit,děkuji Štěpánka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 11. 2018 v 14:05

      Štěpánko, zdravím, melasu koupíte v obchodech se zdravou výživou, v některých lékárnách nebo supermarketech, případně se dá objednat přes internet 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    25. 11. 2018 v 13:42

    Zkuste obchod se zdravou vyzivou.

    Odpovědět
  • Iva
    25. 11. 2018 v 18:12

    …. vyzkoušela jsem, jsou výborné, ale za mně bych ubrala cukru, jelikož se obaluje cukrem, a přidala bych ještě nějaké výraznější koření, chuťově výtečné, v chuti mimo jiné je cítit tzv. ocásek (melasa). Zařadím do oblíbených. Děkuji Ivka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2018 v 7:11

      Děkuji 🙂 ano, cookies obecně jsou hodně sladké a to jsem trochu cukru ještě ubrala 🙂

      Odpovědět
  • Lucie Lavická
    27. 11. 2018 v 8:41

    Míšo, jsou výborné.Děti chtěly péct už o víkendu,ale neměli jsme melasu.Včera ráno jsme ji běželi koupit,cookies upekli a jsou opravdu skvelé.A hlavně rychlé a jednoduché na přípravu.Zvládnou v pohodě i malé děti.Děkujeme a přejeme krásné dny.Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 11. 2018 v 19:09

      Lucko, moc děkuji 🙂 tak to je fajn, že máte malé pomocníky, to jim pak musí o to víc chutnat, když si je upečou sami 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 11. 2018 v 14:53

    Dobrý den,…co se stane, když melasu vynechám ? 🙂 Děkuji Terka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 11. 2018 v 19:10

      Myslím, že se nestane nic 🙂 jen bude těsto možná trochu tužší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 11. 2018 v 19:44

    Dobrý večer Míšo, tak tohle je nádhera a již i vyzkoušená dobrota;-) co dodat… Prostě díky za vás a vaše recepty. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2018 v 17:46

      Hanko, já děkuji za Vaši přízeň a důvěru :))

      Odpovědět
  • hekute
    28. 11. 2018 v 6:11

    Hezký den – děkuji za moc dobrý recept, cukr jsem také snížila, kromě melasy jsem měla ještě zbyteček kukuř,sirupu, tak jsem ho přidala, kuličky jsem dělala jen 10 g, neobalovala v cukru, ale po krátkém vychladnutí po upečení – namáčela v rozpuštěné čokoládě. Děti jim okamžitě začaly říkat perníčky. Jsou výborné. Udělám je brzy znovu.Díky za recept. Helena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2018 v 17:47

      Heleno, moc děkuji, nejen za komentář, ale i za tip na vylepšenou verzi s čokoládou 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 12. 2018 v 12:21

    Dobry den,susenky jsem ochutnala od kamaradky a byly uzasne. Chystam se na ne taky,ale kvuli sestre bych potrebovala vymyslet i bezlepkovou vatiantu,nemate zkusenost? Diky moc za pripadny typ cim mouku nahradit (bezlepkove nepecu )

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2018 v 18:19

      Zdravím, v bezlepkovém pečení také nejsem moc zkušená, nicméně zkusila bych mouku z části nahradit mletými mandlemi a z části bezlepkovou moukou. Já mám dobré zkušenosti s rýžovou 🙂 zkuste a případně dejte vědět, jak to dopadlo 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      6. 1. 2019 v 16:51

      Tak jsem napulila bezlepkovou hladkou a mandlovou mouku a bylo to moc dobre…i s testem se pracovalo vyborne:) diky za rcp!

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 12. 2018 v 16:47

    Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jestli můžu melasu nahradit javorovym sirupem. S pozdravem Eva.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2018 v 17:22

      Evo zdravím, javorový sirup je proti melase hodně sladký, takže pokud ho použijete, ubrala bych trochu cukru 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 12. 2018 v 17:35

    Děkuji. Vypadají moc dobře a musí určitě dobře chutnat. Chtěla bych to dávat jako dárek. Vaše recepty jsou úžasné a vynikající. Vše co podle vás upeču se vždy podaří a všem to moc chutná. Míšo přeji Vám krásné svátek a budu se těšit na vaše další úžasné recepty.Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2018 v 7:36

      Evo, moc děkuji 🙂 přeji i Vám krásné nadcházející svátky.

      Odpovědět
  • Hanka
    18. 12. 2018 v 11:05

    Evičko,Vaše stránka a recepty z ní jsou naprosto famózní,jste mou velkou pomocnicí,za což Vám velice děkuji.
    Vše co jsem dosud od Vás dělala,mělo veliký úspěch a velké ohlasy,nejen u rodiny ale i v okolí a každý se chtěl přidat. Má pětiletá dcera se těší na každičký den co spolu budeme opět péči nové recepty od Vás
    Těšíme se na další tipy a nápady a přejeme spoustu sil a nadšení do dalšího pečení stejbě hako máne my.
    Krásný adventní čas..

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2018 v 19:04

      Hanko, děkuji, nejsem sice Evička, ale i tak jsem ráda, že se Vám moje recepty líbí 🙂 Je fajn, že pečení baví i Vaši dceru, třeba z ní vyroste báječná cukrářka. Mějte se fajn a krásné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 12. 2018 v 15:54

    Dobrý den, když je upeču např. ve čtvrtek, vydrží mi do Vánoc? Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2018 v 19:05

      Petro, zdravím, není to sice klasické cukroví, ale v uzavřené dóze vydrží sušenky několik dní 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 10. 2019 v 9:58

    Míšo, Váš blog jsem objevila před více než rokem a nadšeně zkouším jeden recept za druhým, tyto cookies jsou u nás doma oblíbené, dcera miluje perníčky a tohle je velice rychlá a jednoduchá varianta. Trochu jsem si Váš recept obměnila, nedávám tolik cukru a místo melasy jsem dala velkou lžíci medu, jsou výborné. Zatím nemám ověřeno, jak dlouho vydrží uskladněné, u nás doma se hned sní. Váš blog je velmi inspirativní, děkuji za něj a za recepty a tipy. Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2019 v 9:27

      Jitko, tak to je skvělé, že jste můj blog objevila a už rok zachováváte přízeň 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Adéla
    19. 12. 2020 v 7:24

    Dobrý den, velmi mě zaujal tetnto recept♡ Ale nemám bohužel doma melasu. N
    Ke možné místo toho použít javorový sirup, med, nebo klasický cukr? Popřípadě kolik g mám dát, přeci jen sladkost se u sladidel liší.
    Děkuji za odpověď Vaše recepty jsou úžasné:)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2020 v 20:03

      Melasa jim dává specifickou chuť, ale nahradit se samozřejmě dá. Nejlepší je asi med 🙂

      Odpovědět
  • Radka Nagyová
    3. 10. 2021 v 11:32

    Dobrý den, právě jsem narazila na Váš recept, chystám se na něj a mám dotaz. Toho muškátového oříšku opravdu celá lžička? Mockrát jsem četla i slyšela, že je nebezpečný a musí se používat velmi opatrně a pouze po špetkách. Tak tápu a nevím 🙂. Radka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 10. 2021 v 16:56

      Ano, zarovnaná lžičková odměrka, což je asi 1,5 gramu. Oříšek se škodlivý až v dávce nad 25-30 g, což je několika násobně více, než v receptu. Navíc určitě nesníte všechny sušenky najednou 🙂 nicméně pokud máte obavu, klidně dejte méně 🙂

      Odpovědět
  • Katka
    29. 11. 2022 v 13:32

    Výborné a jednoduché. Skoro celou práci odvedl můj 4letý syn. Místo melasy jsme dali datlový sirup,ubrali cukru a k odpolednímu čaji/kávě perfektní. Míšo,děkuji.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ