Menu
Bábovky a chlebíčky

Perníkový chlebíček s melasou

Zima už je tady a s ní přichází i báječné voňavé pečení. A teď nemám na mysli jen vánoční cukroví. Nevím proč, ale v zimě mám potřebu péct sladkosti se spoustou skořice, zázvoru, vanilky, zkrátka se vším, co krásně provoní kuchyň a zpříjemní ten zimní čas. A perník k těmto dobrotám samozřejmě patří.

Receptů na perníků je velká spousta, někdo přidává do těsta jablko, další zase povidla či marmeládu. Můžete ho promazat nebo polít čokoládou. Já tentokrát zkusila recept, kde se do těsta přidává melasa. Ta mu dodá nejen tmavý vzhled, ale především specifickou a nezaměnitelnou chuť. Určitě ji proto nevynechávejte ani ničím nenahrazujte. 

Perník je krásně vláčný a voňavý, není příliš sladký, ale to určitě není na škodu. Skvěle chutná s bílým jogurtem nebo kopečkem zakysané smetany. Pekla jsem v chlebíčkové formě, ale pokud ji nemáte po ruce, klidně si ho připravte v klasickém „pekáčku“.

Perníkový chlebíček s melasou:

240 g polohrubé mouky

1 lžička jedlé sody

špetka soli

3-4 lžičky perníkového koření

110 g změklého másla

50 g cukru krupice

120 g třtinové melasy*

2 vejce

240 ml podmáslí 

Troubu předehřejte na 175 stupňů, chlebíčkovou formu o rozměru ca. 30×10 cm vymažte máslem a vysypte moukou, strouhankou nebo mletými ořechy. 

V misce smíchejte prosátou mouku s jedlou sodou, solí a perníkovým kořením.

V jiné misce vyšlehejte společně máslo s cukrem, pak přidejte postupně melasu a obě vejce. Do této směsi střídavě přidávejte moučnou směs a podmáslí. Nakonec těsto prošlehejte hezky do krémova a nalijte do připravené formy.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40-45 minut. Špejlí si ověřte, že je chlebíček propečený. 

Nechte asi 15 minut chladnout ve formě, pak opatrně překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí lehce pocukrujte moučkovým cukrem. 

Skvěle chutná s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Vláčný a dobrý vydrží několik dní. 

*Melasu koupíte v prodejnách zdravé výživy, v některých supermarketech nebo lékárnách. Konzistencí trochu připomíná tekutější med, ale má tmavě hnědou až černou barvu. 

inspirace z webu https://www.tastesoflizzyt.com/

Vytisknout recept

14 Comments

  • Anonymní
    22. 11. 2018 v 19:33

    Dobrý večer Míšo, tohle vypadá moc zajímavě a lákavě;-)
    Jednou jsem zkoušela recept s melasou a moc to nevyšlo:-( ale pokud máme nyni recept od vás, už se toho nebojim a jdu do toho – od vás kvalita zaručena:-) hezký večer Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2018 v 21:25

      Hanko, děkuji 🙂 melasa má specifickou chuť a ne každému chutná 🙂 ale zkuste a uvidíte 🙂 chystám s ní ještě jeden recept, tak alespoň budete vědět 🙂 pěkný večer 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 11. 2019 v 9:15

    Pekla jsem o víkendu, moc dobré a voňavé, děkuji, Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2019 v 20:39

      I já děkuji 🙂

      Odpovědět
  • ELIŠKA D.
    24. 10. 2020 v 12:52

    Vynikající. Dělala jsem z celozrnné mouky, ale i tak je chlebíček krásně kyprý. Konečně jsem našla využití pro melasu, která mi samotná, ani v jogurtu nebo kaši, vůbec nechutná, ale v kombinaci s perníkovým kořením to udělalo výbornou chuť. A to podmáslí tam myslím také dělá hodně. A většinou se mi buchty s ním srážejí, ovšem chlebíček mi vyběhl opravdu hezky.
    Chtěla bych se jen tak všeobecně zeptat ohledně trouby – v jaké poloze je nejlepší péct právě chlebíčky, bábovky atd? Mám teď mřížku v troubě uprostřed (klasická elektrická trouba), říkala jsem si, že se to propeče nejrovnoměrněji, ale často se mi moučníky po vytažení srazí. A také mi trvá hodně dlouho, než se propečou zevnitř, často už to má takovou pevnou kůrku, ale vnitřek těsta se stále lepí na špejli. Je lepší péct třeba naspodu a nakonec zapnout jen horní ohřev, aby se to nespálilo? Vím, že to chce asi hlavně zkoušet s vlastní troubou, ale kdyby byl nějaký osvědčený tip, budu ráda.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 10. 2020 v 20:18

      Ano, do pečení je melasa skvělá. Já peču obvykle asi v jedné třetině trouby a používám program horní a spodní ohřev. Nerada peču na horkovzduch, protože mám pocit, že pečivo vysušuje. Většina litých těst se peče delší dobu, to je v pořádku, pokud Vám hodně tmavne, můžete ke konci teplotu snížit nebo chlebíček či bábovku zakrýt pečícím papírem.

      Odpovědět
  • Lenka
    18. 2. 2022 v 15:55

    miluju Vaše stránky, všechny recepty co jsem vyzkoušela vyšly na 100% a tenhle recept je naprosto geniální. Řekla bych nejlepší perníková „bábovka“ co jsem kdy vyzkoušela. Moc Vám děkuji za sdílení s Vašimi báječnými recepty, za který mi musí být neskutečně moc „nedoceněné“ práce. Mé 3 dcery (10, 11, 13 let , )kdykoliv chtějí něco vyzkoušet upéct, odesílám vždy na Vaše stránky a i oni mají ty jednodušší recepty vždy bezchybné. !

    Odpovědět
  • Karolína
    4. 1. 2023 v 21:07

    Dnes jsem ho pekla, přesně podle receptu (jen vejce jsem nahradila veganskou alternativou vejce – kvůli alergii). A je naprosto výborný, vláčný, tak akorát sladký a s výraznou perníkovou chutí.

    Překvapilo mě, jak bylo těsto za syrova světlé a zvažovala jsem navíc přidání kakaa. Nakonec jsem ale důvěřovala receptu. A on během pečení skutečně ztmavnul do krásné tmavohnědé!

    Díky za recept, ukládám si!

    Odpovědět
  • míša
    6. 1. 2023 v 11:32

    Dobrý den Míšo,
    myslíte že by tento recept fungoval i s bezlepkovou moukou? Např.pohankovou, ta tak z těch bezlepkových nejlíp drží.. děkuji moc,
    míša

    Odpovědět
  • Sam
    18. 1. 2023 v 9:14

    Zdravím, šlo by nahradit máslo olejem? Vejce ušlehat s cukrem, přidat olej..

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ