Menu
Cukroví

Perníkový adventní kalendář

Na začátek bych ráda zdůraznila, že nejsem perníkářka a perníčky peču zcela výjimečně 🙂 Obvykle jen na Vánoce a počítám se tak mezi začátečníky, čemuž odpovídá i mé kreativní provedení v této oblasti 🙂 Nicméně zkusit se má všechno a protože moji synovci milují perníčky, rozhodla jsem se jim připravit adventní kalendář z perníčků.

Základem je samozřejmě dobré těsto, které si udělejte klidně několik dní předem. Rozleží se, zvláční a bude se s ním dobře pracovat. Použijte čerstvé koření, ať už použijete hotovou směs nebo si namícháte své vlastní. Můžete přidat kakao, aby byly perníčky tmavší. Obvykle čím více je másla v těstě, perníčky jsou měkčí a nepotřebují tolik rozležet.

Každopádně důvodem, proč jsou perníčky tvrdé, může být i velké množství mouky, které přidáte během válení nebo dlouhá doba pečení. Perníčky je dobré vytáhnout z trouby včas jakmile se lehce rozvoní. Pro lesk se potírají hned po upečení rozšlehaným vajíčkem. A pokud do něj přidáte trošku barvy, budou pak barevné i perníčky 🙂

Na zdobení můžete použít domácí polevu z moučkového cukru nebo vsadit na ty hotové kupované. Já jsem vyzkoušela zdobicí tubičky od Dr. Oetkera a šlo to s nimi nad očekávání snadno 🙂 Ještě tak mít ten talent a trpělivost na zdobení 🙂 V každém případě nechte perníčky před zdobením trochu odležet, než se pustíte do zdobení, aby poleva dobře držela a nepraskala.

Perníkový adventní kalendář (velikost A4)

Těsto na perníčky:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíce Holandského kakaa Dr. Oetker
  • 1 lžička Jedlé sody Dr. Oetker
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 3-4 lžičky Perníkového koření Dr. Oetker
  • vejce na potření
  • Zdobicí tubičky Dr. Oetker

Máslo rozpusťte a přidejte med. Vejce vyšlehejte s cukrem, pak přidejte vlažné máslo s medem. Nakonec přisypte směs mouky, kakao, koření, jedlé sody a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte dostatečně odležet, ideálně několik dní.

Troubu předehřejte na 170 stupňů (horní/dolní ohřev), plechy vyložte papírem na pečení.

Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše a vykrojte obdélník o velikosti ca. A4, který bude tvořit základ kalendáře. Ze zbytku těsta vykrajujte menší perníčky, které budou tvořit jednotlivé dny kalendáře.

Pečte ve vyhřáté troubě ca. 8 minut podle velikosti kousků, větší obdélník o něco déle. Ihned po upečení potřete perníčky rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout.

Odleželé perníčky ozdobte dle vlastní fantazie cukrovou polevou pomocí tubiček. Pokud chcete, můžete perníčky očíslovat jako dny adventu. Obdélník také ozdobte cukrovou polevou a perníčky pomocí polevy přilepte.

Perníčky, které vám zbydou, můžete schovat na svátky nebo použít na jiné dekorace.

Video postup jak na perníkový kalendář najdete na mém Instagramu 🙂

8 Comments

Zanechte komentář