Menu
Cukroví

Křehké plněné rohlíčky

Křehké rohlíčky plněné krémem se špetkou vanilky a rumu. To je další recept z naší rodinné kuchařky, o který se s vámi letos podělím. Rohlíčky se u nás doma pečou každý rok a pokud si dobře pamatuji, obvykle zmizí jako první. Letos jsem si na ně pořídila nové, menší formičky. Rohlíčky jsou roztomile prťavé a ze stejné dávky se jich připraví víc.

Přestože se jedná o lety prověřený recept, letos jsem si dovolila udělat malou změnu. Klasický máslový krém jsem nahradila sněhovým máslovým krémem, který se mi do cukroví osvědčil už loni. Obsahuje sníh z tepelně upravených bílků, díky kterému je krém jemný a nadýchaný. Není přeslazený a při pokojové teplotě lépe drží tvar.

Příprava rohlíčků není nijak složitá, ale je dobré ji rozdělit do dvou fází. Rohlíčky doporučuji upéct 1 – 2 týdny předem, aby se hezky rozležely a teprve pár dnů před svátky naplnit krémem a ozdobit čokoládou.



Křehké plněné rohlíčky (cca 80 malých):

250 g hladké mouky

80 g moučkového cukru

120 g másla

2 žloutky

1 lžíce smetany ke šlehání 33%

na špičku nože prášku do pečiva

citronová kůra nebo citronový olej

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru (nebo pár kapek citronového oleje). Vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky ve tvaru rohlíčků. Já jsem použila hodně malé cca 5,5 cm, ale klidně si udělejte i větší. Formičky vymažte a vysypte jak jste zvyklý nebo použijte níže uvedenou směs 🙂

Směs na vymazání formiček:

2 lžíce polohrubé mouky

2 lžíce rostlinného oleje

2 lžíce ztuženého tuku, změklého

Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete každou formičku. Formičky stačí vymazat pouze jednou před prvním plněním, další už není potřeba. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití, je skvělá i na ostatní formy jako třeba bábovka.

Z těsta oddělujte malé kousky, každý vyválejte do slabého válečku a vmáčkněte do formičky. Těsta se snažte dávat opravdu malé množství, protože během pečení nabude. Dejte péct do vyhřáté trouby (180°C) na 7 – 8 minut až začnou lehce zlátnout. Jako většina cukroví, je potřeba bedlivě hlídat 🙂

Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. Ne nadarmo se tyhle rohlíčky jmenují „křehké“, takže se nelekejte, pokud se vám jich při vyklápění několik zlomí. Což vůbec nevadí, při lepení se to schová.

Rohlíčky dejte do krabice a nechte 1-2 týdny v chladu odležet.

Plnění rohlíčků:

sněhový máslový krém – recept

1 lžička vanilkového extraktu

rum, dle chuti

čokoláda cca 80-100 g (event. čokoládová poleva)

Sněhový máslový krém si připravte podle receptu na mém blogu. Ke konci šlehání přidejte vanilkový extrakt a po lžičkách rum, dobře zašlehejte. Jeho množství záleží na vaší chuti.

Krém si přendejte do sáčku s trubičkou a na polovinu rohlíčků krém nastříkejte. Přiklopte zbývajícími půlkami bez krému a lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte čokoládu. Krém pravděpodobně nespotřebujete celý, hodně záleží, jak moc budete plnit.

Čokoládu nasekejte na malé kousky a asi 2/3 dejte rozpustit. Můžete v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná, přidejte zbývající třetinu čokolády a míchejte do rozpuštění. Za stálého míchání nechte čokoládu zcela vychladnout. Pro urychlení můžete přendat do jiné misky, čokoláda se tak rychleji ochladí.

Do čokolády namáčejte oba rohy každého rohlíčku a nechte zcela zaschnout. Správně připravená čokoláda zaschne na rohlíčku během chvilky při pokojové teplotě.

Rohlíčky dejte do krabice a uložte do chladu. Doporučuji plnit až pár dnů před svátky.

Vytisknout recept

40 Comments

  • Anonymní
    1. 12. 2016 v 15:24

    Děkuji vám za recept:-) už jsem zkoušela linecké.Bylo výborné.
    Pěkný večer
    Věra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2016 v 7:45

      Věro, děkuji 🙂 snad Vám budou i tyhle rohlíčky chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Ivana
    1. 12. 2016 v 18:27

    Mílo, teda to je skvělé, to mě fakt oslovilo. Díky za recept, Ivana.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2016 v 7:54

      Ivano, děkuji, to jsem moc ráda 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 12. 2016 v 17:22

    Jdu do nich. Každý rok zkouším jeden nový druh a toto se mi moc líbí 🙂 Krásný advent děkuji za všechny vaše úžasné recepty! Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2016 v 7:53

      Ivano V., tak to jsem ráda, že Vás tento recept oslovil 🙂 děkuji a věřím, že Vám budou chutnat. Pěkný advent.

      Odpovědět
  • Siraelxy
    4. 12. 2016 v 17:12

    Mílo, letos peču jen podle vašich receptů…tedy budu péct. A na tyto rohlíčky se obzvláště těším.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2016 v 17:30

      Míšo, děkuji 🙂 tak to mě moc těší a vážím si toho. Doufám, že Vás recepty nezklamou. Ještě jich pár chystám … 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 12. 2016 v 11:02

    Dobrý den Mílo, bez teploměru na krém se asi neobejdu že?
    Děkuji

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2016 v 11:10

      Marcelo, zdravím, ano, teploměr je potřeba, bílky se totiž při teplotě cca 70 stupňů "uvaří" a máte tak jistotu, že jsou tepelně upravená. Pokud pečete pravidelně, teploměr se Vám určitě bude hodit i na jiné recepty 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 12. 2016 v 13:04

    Tak se nedalo nic dělat a musela jsem si koupit formičky na rohlíčky :-)) A to jsem opravdu letos už žádné nové druhy cukroví přidávat nechtěla … Díky, Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2016 v 17:08

      Katko, děkuji 🙂 tak toho si velmi vážím, vím, že to není snadné přidávat nové druhy 🙂 taks nad Vám rohlíčky budou chutnat 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      22. 12. 2016 v 19:20

      Ano, povedly se a chutnají moc. Z letošních nově vyzkoušených receptů jasný favorit na zařazení do základního repertoáru :-)) Krásné Vánoce! Katka.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 12. 2016 v 6:52

      Katko, tak to jsem moc ráda 🙂 hezké svátky 🙂

      Odpovědět
    • Zlatka
      14. 12. 2021 v 13:43

      Dobrý den letošní vánoce jsou ve znamení vašeho cukroví. Udělala jsem už skoro všechny druhy. Cukroví je sice pracnější ale stojí za to.

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 12. 2016 v 15:09

    Milo, letos jsem se rozhodla, že nějaké vánoční cukroví musí být podle Vás, protože s Vašimi recepty mám jen ty nejlepší zkušenosti. Volba padla na tyto rohlíčky. Byla jsem zvědavá hlavně na ten krém, nikdy jsem máslový s bílkem nedělala.
    A výsledek? Naprostá spokojenost. Vše se dařilo a rohlíčky byly výborné, zmizely jako první. Je pravděpodobné, že budou i příští rok:))
    Krásný nový rok přeje Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 12. 2016 v 15:53

      Martino, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že volba cukroví byla úspěšná a moc mě těší, že Vám rohlíčky chutnaly 🙂 hezký nový rok.

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 1. 2017 v 20:08

    Milá Mílo,právě jsem dodělala ty ,,Vaše rohlíčky….",vím, že je dávno po Vánocích ale dříve jsem pro nemoc neměla čas je dokončit.Rohlíčky byly v chladnu a čekaly na svůj den. Chutnají luxusně a do víkendové návštěvy dětí budou jistě ještě luxusnější.Pekla jsem i Vaše kremrole,které jsem musela péct 2x – první várku v nestřeženém okamžiku do posledního drobečku sežral náš pes…
    Moc děkuji za skvělé recepty, pravidelně sleduji Vaše stránky a jsou super. Chystám se na další Vaše recepty, děkuji Mirka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 1. 2017 v 13:02

      Milá Mirko, myslím, že teď po Vánocích budou rohlíčky chutnat ještě víc 🙂 věřím, že i dětem 🙂 Je vidět, že i kremrole se povedly, když chutnaly pejskovi 🙂 příště je musíte lépe schovat.
      Děkuji Vám za návštěvy blogu, jsem ráda, že se Vám recepty líbí. Mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 11. 2018 v 12:55

    Dobrý den, ráda peču podle Vašich receptů, letos se chystám na tyto rohlíčky – jen se chci zeptat, zda směs na vymazávání formiček je vhodná i to silikonových formiček? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 11. 2018 v 19:08

      Zdravím, rohlíčky vřele doporučuji 🙂 nemám zkušenost se silikonovými formičkami, ale dle mého názoru by se neměly vymazávat vůbec 🙂

      Odpovědět
  • marci
    17. 12. 2018 v 9:47

    Dobrý den Míšo,
    nedávno jsem objevila Váš blog a moc se mi líbí. Tak jsem se rozhodla,že letos ke svým osvědčeným receptům přidám jeden nový – křehké plněné rohlíčky a k tomu sněhový máslový krém. Z krému jsem měla trochu strach, ale vše nad očekávání dopadlo výborně. Rohlíčky i krém jsou luxusní a dokonce manžel při ochutnávání prohlásil, že je to nejlepší krém jaký jsem udělala. Takže moc děkuji za recept a budu se těšit na další zajímavé recepty.
    Přeji hezké vánoční svátky
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 12. 2018 v 19:54

      Milá Marcelo, děkuji, jsem moc ráda, že jste mě "objevila" a s úspěchem hned něco vyzkoušela 🙂 musím říct, že už jiný krém do cukroví také nedělám, oblíbila jsem si ho i v různých kombinacích. Mějte se fajn a pěkné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Kajka
    2. 10. 2020 v 0:10

    Dobrý den,
    prosím, odkazy na sněhový krém nefungují. Mohu poprosit o nový link, kde bych recept na krém našla? Moc děkuji!

    Odpovědět
  • Markéta Hašlová
    16. 11. 2020 v 11:25

    Dobrý den, Míšo,
    chtěla jsem se zeptat, zda by šla mouka nahradit mandlovou moukou a popřípadě kolik jí asi tak dát. Děkuji a krásný den

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 11. 2020 v 15:31

      Zdravím, obávám se, že tohle zrovna není recept vhodný na záměnu mouky. Rohlíčky jsou velmi křehké i s běžnou moukou, natož pak zcela bez mouky a tím i bez lepku.

      Odpovědět
      • Markéta Hašlová
        16. 11. 2020 v 17:29

        Dobře děkuji Vám 🙂

        Odpovědět
  • Lenka
    8. 12. 2020 v 20:31

    Prave jsem rohlicky vyklepala z formicek, vypadají vyborne a napadlo mne je udělat na sladkokyselo s krémem s lemon curd. Nevíte zda by nešel sněhový krém ochutit lemon curd…nemáte náhodou zkušenost nebo osvědčený poměr? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2020 v 21:48

      Ano, krém můžete určitě ochutit citronovým krémem, na blogu tuto kombinaci mám u dortu 🙂 poměr podle chuti.

      Odpovědět
  • Michaela
    4. 1. 2022 v 10:49

    Dobrý den, chystám se upéct Vaše rohlíčky, jelikož jsem zkoušela nový recept z netu, ale rohlíčky nesly vyklopit a rozpadaly se. Prosím o informaci, jakou smetanu dat do těsta. A kde mohu koupit teploměr na krem?
    Máte úžasné stránky…už se těším až nějakou dobrotu upeču 😉
    Děkuji, ať se Vám daří.
    Michaela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 1. 2022 v 14:04

      Tyhle rohlíčky jsou také křehké a občas se při vyklápění některý zlomí. Smetana je klasická ke šlehání, už jsem to doplnila do receptu 🙂 Teploměr koupíte v domácích potřebách, např. Tescoma či Orion nebo mají dobrý i v Ikea.

      Odpovědět
      • Michaela
        4. 1. 2022 v 14:13

        Děkuji za zprávu. Ještě dotaz k polevě. Jak udělat správně čokoládovou polevu. Můžu ji udělat z čokolády a smetany místo ztuženého tuku???
        Děkuji a mějte se krásně.

        Odpovědět
  • Aneta
    22. 11. 2023 v 16:54

    Dobrý večer,Míšo. Mohu udělat do formiček na orechy? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Sonya
    21. 12. 2023 v 18:55

    Merry Christmas loving your webpage and having a go at the for christmas. Is it important to chill the dough??

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 12. 2023 v 11:30

      Thank you. Yes, it is important to chill the dough before baking. Merry Christmas.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ