Křehké rohlíčky plněné krémem se špetkou vanilky a rumu. To je další recept z naší rodinné kuchařky, o který se s vámi letos podělím. Rohlíčky se u nás doma pečou každý rok a pokud si dobře pamatuji, obvykle zmizí jako první. Letos jsem si na ně pořídila nové, menší formičky. Rohlíčky jsou roztomile prťavé a ze stejné dávky se jich připraví víc.
Přestože se jedná o lety prověřený recept, letos jsem si dovolila udělat malou změnu. Klasický máslový krém jsem nahradila sněhovým máslovým krémem, který se mi do cukroví osvědčil už loni. Obsahuje sníh z tepelně upravených bílků, díky kterému je krém jemný a nadýchaný. Není přeslazený a při pokojové teplotě lépe drží tvar.
Příprava rohlíčků není nijak složitá, ale je dobré ji rozdělit do dvou fází. Rohlíčky doporučuji upéct 1 – 2 týdny předem, aby se hezky rozležely a teprve pár dnů před svátky naplnit krémem a ozdobit čokoládou.
Křehké plněné rohlíčky (cca 80 malých):
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
120 g másla
2 žloutky
1 lžíce smetany ke šlehání 33%
na špičku nože prášku do pečiva
citronová kůra nebo citronový olej
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru (nebo pár kapek citronového oleje). Vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky ve tvaru rohlíčků. Já jsem použila hodně malé cca 5,5 cm, ale klidně si udělejte i větší. Formičky vymažte a vysypte jak jste zvyklý nebo použijte níže uvedenou směs 🙂
Směs na vymazání formiček:
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce ztuženého tuku, změklého
Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete každou formičku. Formičky stačí vymazat pouze jednou před prvním plněním, další už není potřeba. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití, je skvělá i na ostatní formy jako třeba bábovka.
Z těsta oddělujte malé kousky, každý vyválejte do slabého válečku a vmáčkněte do formičky. Těsta se snažte dávat opravdu malé množství, protože během pečení nabude. Dejte péct do vyhřáté trouby (180°C) na 7 – 8 minut až začnou lehce zlátnout. Jako většina cukroví, je potřeba bedlivě hlídat 🙂
Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. Ne nadarmo se tyhle rohlíčky jmenují „křehké“, takže se nelekejte, pokud se vám jich při vyklápění několik zlomí. Což vůbec nevadí, při lepení se to schová.
Rohlíčky dejte do krabice a nechte 1-2 týdny v chladu odležet.
Plnění rohlíčků:
sněhový máslový krém – recept
1 lžička vanilkového extraktu
rum, dle chuti
čokoláda cca 80-100 g (event. čokoládová poleva)
Sněhový máslový krém si připravte podle receptu na mém blogu. Ke konci šlehání přidejte vanilkový extrakt a po lžičkách rum, dobře zašlehejte. Jeho množství záleží na vaší chuti.
Krém si přendejte do sáčku s trubičkou a na polovinu rohlíčků krém nastříkejte. Přiklopte zbývajícími půlkami bez krému a lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte čokoládu. Krém pravděpodobně nespotřebujete celý, hodně záleží, jak moc budete plnit.
Čokoládu nasekejte na malé kousky a asi 2/3 dejte rozpustit. Můžete v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná, přidejte zbývající třetinu čokolády a míchejte do rozpuštění. Za stálého míchání nechte čokoládu zcela vychladnout. Pro urychlení můžete přendat do jiné misky, čokoláda se tak rychleji ochladí.
Do čokolády namáčejte oba rohy každého rohlíčku a nechte zcela zaschnout. Správně připravená čokoláda zaschne na rohlíčku během chvilky při pokojové teplotě.
Rohlíčky dejte do krabice a uložte do chladu. Doporučuji plnit až pár dnů před svátky.
Vytisknout recept |
42 Comments
Anonymní
1. 12. 2016 v 15:24Děkuji vám za recept:-) už jsem zkoušela linecké.Bylo výborné.
Pěkný večer
Věra
Víkendové pečení
2. 12. 2016 v 7:45Věro, děkuji 🙂 snad Vám budou i tyhle rohlíčky chutnat 🙂
Ivana
1. 12. 2016 v 18:27Mílo, teda to je skvělé, to mě fakt oslovilo. Díky za recept, Ivana.
Víkendové pečení
2. 12. 2016 v 7:54Ivano, děkuji, to jsem moc ráda 🙂
Anonymní
2. 12. 2016 v 17:22Jdu do nich. Každý rok zkouším jeden nový druh a toto se mi moc líbí 🙂 Krásný advent děkuji za všechny vaše úžasné recepty! Ivana V.
Víkendové pečení
3. 12. 2016 v 7:53Ivano V., tak to jsem ráda, že Vás tento recept oslovil 🙂 děkuji a věřím, že Vám budou chutnat. Pěkný advent.
Siraelxy
4. 12. 2016 v 17:12Mílo, letos peču jen podle vašich receptů…tedy budu péct. A na tyto rohlíčky se obzvláště těším.
Víkendové pečení
4. 12. 2016 v 17:30Míšo, děkuji 🙂 tak to mě moc těší a vážím si toho. Doufám, že Vás recepty nezklamou. Ještě jich pár chystám … 🙂
Anonymní
5. 12. 2016 v 11:02Dobrý den Mílo, bez teploměru na krém se asi neobejdu že?
Děkuji
Marcela
Víkendové pečení
5. 12. 2016 v 11:10Marcelo, zdravím, ano, teploměr je potřeba, bílky se totiž při teplotě cca 70 stupňů "uvaří" a máte tak jistotu, že jsou tepelně upravená. Pokud pečete pravidelně, teploměr se Vám určitě bude hodit i na jiné recepty 🙂
Anonymní
11. 12. 2016 v 13:04Tak se nedalo nic dělat a musela jsem si koupit formičky na rohlíčky :-)) A to jsem opravdu letos už žádné nové druhy cukroví přidávat nechtěla … Díky, Katka.
Víkendové pečení
11. 12. 2016 v 17:08Katko, děkuji 🙂 tak toho si velmi vážím, vím, že to není snadné přidávat nové druhy 🙂 taks nad Vám rohlíčky budou chutnat 🙂
Anonymní
22. 12. 2016 v 19:20Ano, povedly se a chutnají moc. Z letošních nově vyzkoušených receptů jasný favorit na zařazení do základního repertoáru :-)) Krásné Vánoce! Katka.
Víkendové pečení
23. 12. 2016 v 6:52Katko, tak to jsem moc ráda 🙂 hezké svátky 🙂
Zlatka
14. 12. 2021 v 13:43Dobrý den letošní vánoce jsou ve znamení vašeho cukroví. Udělala jsem už skoro všechny druhy. Cukroví je sice pracnější ale stojí za to.
Míša Landová
14. 12. 2021 v 18:59Tak to mě těší, děkuji 🙂
Anonymní
31. 12. 2016 v 15:09Milo, letos jsem se rozhodla, že nějaké vánoční cukroví musí být podle Vás, protože s Vašimi recepty mám jen ty nejlepší zkušenosti. Volba padla na tyto rohlíčky. Byla jsem zvědavá hlavně na ten krém, nikdy jsem máslový s bílkem nedělala.
A výsledek? Naprostá spokojenost. Vše se dařilo a rohlíčky byly výborné, zmizely jako první. Je pravděpodobné, že budou i příští rok:))
Krásný nový rok přeje Martina
Víkendové pečení
31. 12. 2016 v 15:53Martino, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že volba cukroví byla úspěšná a moc mě těší, že Vám rohlíčky chutnaly 🙂 hezký nový rok.
Anonymní
17. 1. 2017 v 20:08Milá Mílo,právě jsem dodělala ty ,,Vaše rohlíčky….",vím, že je dávno po Vánocích ale dříve jsem pro nemoc neměla čas je dokončit.Rohlíčky byly v chladnu a čekaly na svůj den. Chutnají luxusně a do víkendové návštěvy dětí budou jistě ještě luxusnější.Pekla jsem i Vaše kremrole,které jsem musela péct 2x – první várku v nestřeženém okamžiku do posledního drobečku sežral náš pes…
Moc děkuji za skvělé recepty, pravidelně sleduji Vaše stránky a jsou super. Chystám se na další Vaše recepty, děkuji Mirka
Víkendové pečení
18. 1. 2017 v 13:02Milá Mirko, myslím, že teď po Vánocích budou rohlíčky chutnat ještě víc 🙂 věřím, že i dětem 🙂 Je vidět, že i kremrole se povedly, když chutnaly pejskovi 🙂 příště je musíte lépe schovat.
Děkuji Vám za návštěvy blogu, jsem ráda, že se Vám recepty líbí. Mějte se fajn. Mila
Unknown
26. 11. 2018 v 12:55Dobrý den, ráda peču podle Vašich receptů, letos se chystám na tyto rohlíčky – jen se chci zeptat, zda směs na vymazávání formiček je vhodná i to silikonových formiček? Děkuji 🙂
Víkendové pečení
27. 11. 2018 v 19:08Zdravím, rohlíčky vřele doporučuji 🙂 nemám zkušenost se silikonovými formičkami, ale dle mého názoru by se neměly vymazávat vůbec 🙂
marci
17. 12. 2018 v 9:47Dobrý den Míšo,
nedávno jsem objevila Váš blog a moc se mi líbí. Tak jsem se rozhodla,že letos ke svým osvědčeným receptům přidám jeden nový – křehké plněné rohlíčky a k tomu sněhový máslový krém. Z krému jsem měla trochu strach, ale vše nad očekávání dopadlo výborně. Rohlíčky i krém jsou luxusní a dokonce manžel při ochutnávání prohlásil, že je to nejlepší krém jaký jsem udělala. Takže moc děkuji za recept a budu se těšit na další zajímavé recepty.
Přeji hezké vánoční svátky
Marcela
Víkendové pečení
17. 12. 2018 v 19:54Milá Marcelo, děkuji, jsem moc ráda, že jste mě "objevila" a s úspěchem hned něco vyzkoušela 🙂 musím říct, že už jiný krém do cukroví také nedělám, oblíbila jsem si ho i v různých kombinacích. Mějte se fajn a pěkné svátky. Míša
Kajka
2. 10. 2020 v 0:10Dobrý den,
prosím, odkazy na sněhový krém nefungují. Mohu poprosit o nový link, kde bych recept na krém našla? Moc děkuji!
Míša Landová
3. 10. 2020 v 9:22Pokud jste měla uložený odkaz ještě ze starých stránek, tak ten bohužel už nefunguje. Ale stačí zadat název krému do hledáčku a snadno najdete 🙂
Sněhový máslový krém
Markéta Hašlová
16. 11. 2020 v 11:25Dobrý den, Míšo,
chtěla jsem se zeptat, zda by šla mouka nahradit mandlovou moukou a popřípadě kolik jí asi tak dát. Děkuji a krásný den
Míša Landová
16. 11. 2020 v 15:31Zdravím, obávám se, že tohle zrovna není recept vhodný na záměnu mouky. Rohlíčky jsou velmi křehké i s běžnou moukou, natož pak zcela bez mouky a tím i bez lepku.
Markéta Hašlová
16. 11. 2020 v 17:29Dobře děkuji Vám 🙂
Lenka
8. 12. 2020 v 20:31Prave jsem rohlicky vyklepala z formicek, vypadají vyborne a napadlo mne je udělat na sladkokyselo s krémem s lemon curd. Nevíte zda by nešel sněhový krém ochutit lemon curd…nemáte náhodou zkušenost nebo osvědčený poměr? Dekuji
Míša Landová
8. 12. 2020 v 21:48Ano, krém můžete určitě ochutit citronovým krémem, na blogu tuto kombinaci mám u dortu 🙂 poměr podle chuti.
Michaela
4. 1. 2022 v 10:49Dobrý den, chystám se upéct Vaše rohlíčky, jelikož jsem zkoušela nový recept z netu, ale rohlíčky nesly vyklopit a rozpadaly se. Prosím o informaci, jakou smetanu dat do těsta. A kde mohu koupit teploměr na krem?
Máte úžasné stránky…už se těším až nějakou dobrotu upeču 😉
Děkuji, ať se Vám daří.
Michaela
Míša Landová
4. 1. 2022 v 14:04Tyhle rohlíčky jsou také křehké a občas se při vyklápění některý zlomí. Smetana je klasická ke šlehání, už jsem to doplnila do receptu 🙂 Teploměr koupíte v domácích potřebách, např. Tescoma či Orion nebo mají dobrý i v Ikea.
Michaela
4. 1. 2022 v 14:13Děkuji za zprávu. Ještě dotaz k polevě. Jak udělat správně čokoládovou polevu. Můžu ji udělat z čokolády a smetany místo ztuženého tuku???
Děkuji a mějte se krásně.
Míša Landová
4. 1. 2022 v 15:14Smetana Vám nikdy neztuhne při pokojové teplotě, není proto vhodná na cukroví. Doporučuji kakaové máslo, najdete např. u receptu na Lískooříšková kolečka nebo použít čokoládu Callebaut Ice.
Aneta
22. 11. 2023 v 16:54Dobrý večer,Míšo. Mohu udělat do formiček na orechy? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
23. 11. 2023 v 9:34Ano, klidně můžete 🙂
Aneta
23. 11. 2023 v 10:21Moc dekuji. Krásný čas předvánoční 🌲
Sonya
21. 12. 2023 v 18:55Merry Christmas loving your webpage and having a go at the for christmas. Is it important to chill the dough??
Míša Landová
22. 12. 2023 v 11:30Thank you. Yes, it is important to chill the dough before baking. Merry Christmas.
Sonya
15. 5. 2024 v 20:39Hi Misa
Love this recipe made them for Christmas and they were a huge success. I wanted to ask u can I add ground walnuts to this recipe and do i need to reduce the flour amount if I add ground walnut? I dont want to eliminate the flour and make it flourless i just want to make walnut flavor ones.
Thank you for sharing ur wonderful recipe. I am in Auistralia.
Míša Landová
18. 5. 2024 v 9:42Hello Sonya, I am glad you love this recipe. It will be better to substitute small amount of flower with walnut, not add. Please let me know the result 🙂 have a nice day in Australia.