Menu
Cukroví

Křehké plněné rohlíčky

Křehké rohlíčky plněné krémem se špetkou vanilky a rumu. To je další recept z naší rodinné kuchařky, o který se s vámi letos podělím. Rohlíčky se u nás doma pečou každý rok a pokud si dobře pamatuji, obvykle zmizí jako první. Letos jsem si na ně pořídila nové, menší formičky. Rohlíčky jsou roztomile prťavé a ze stejné dávky se jich připraví víc.

Přestože se jedná o lety prověřený recept, letos jsem si dovolila udělat malou změnu. Klasický máslový krém jsem nahradila sněhovým máslovým krémem, který se mi do cukroví osvědčil už loni. Obsahuje sníh z tepelně upravených bílků, díky kterému je krém jemný a nadýchaný. Není přeslazený a při pokojové teplotě lépe drží tvar.

Příprava rohlíčků není nijak složitá, ale je dobré ji rozdělit do dvou fází. Rohlíčky doporučuji upéct 1 – 2 týdny předem, aby se hezky rozležely a teprve pár dnů před svátky naplnit krémem a ozdobit čokoládou.



Křehké plněné rohlíčky (cca 80 malých):

250 g hladké mouky

80 g moučkového cukru

120 g másla

2 žloutky

1 lžíce smetany ke šlehání 33%

na špičku nože prášku do pečiva

citronová kůra nebo citronový olej

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru (nebo pár kapek citronového oleje). Vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky ve tvaru rohlíčků. Já jsem použila hodně malé cca 5,5 cm, ale klidně si udělejte i větší. Formičky vymažte a vysypte jak jste zvyklý nebo použijte níže uvedenou směs 🙂

Směs na vymazání formiček:

2 lžíce polohrubé mouky

2 lžíce rostlinného oleje

2 lžíce ztuženého tuku, změklého

Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete každou formičku. Formičky stačí vymazat pouze jednou před prvním plněním, další už není potřeba. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití, je skvělá i na ostatní formy jako třeba bábovka.

Z těsta oddělujte malé kousky, každý vyválejte do slabého válečku a vmáčkněte do formičky. Těsta se snažte dávat opravdu malé množství, protože během pečení nabude. Dejte péct do vyhřáté trouby (180°C) na 7 – 8 minut až začnou lehce zlátnout. Jako většina cukroví, je potřeba bedlivě hlídat 🙂

Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. Ne nadarmo se tyhle rohlíčky jmenují „křehké“, takže se nelekejte, pokud se vám jich při vyklápění několik zlomí. Což vůbec nevadí, při lepení se to schová.

Rohlíčky dejte do krabice a nechte 1-2 týdny v chladu odležet.

Plnění rohlíčků:

sněhový máslový krém – recept

1 lžička vanilkového extraktu

rum, dle chuti

čokoláda cca 80-100 g (event. čokoládová poleva)

Sněhový máslový krém si připravte podle receptu na mém blogu. Ke konci šlehání přidejte vanilkový extrakt a po lžičkách rum, dobře zašlehejte. Jeho množství záleží na vaší chuti.

Krém si přendejte do sáčku s trubičkou a na polovinu rohlíčků krém nastříkejte. Přiklopte zbývajícími půlkami bez krému a lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte čokoládu. Krém pravděpodobně nespotřebujete celý, hodně záleží, jak moc budete plnit.

Čokoládu nasekejte na malé kousky a asi 2/3 dejte rozpustit. Můžete v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná, přidejte zbývající třetinu čokolády a míchejte do rozpuštění. Za stálého míchání nechte čokoládu zcela vychladnout. Pro urychlení můžete přendat do jiné misky, čokoláda se tak rychleji ochladí.

Do čokolády namáčejte oba rohy každého rohlíčku a nechte zcela zaschnout. Správně připravená čokoláda zaschne na rohlíčku během chvilky při pokojové teplotě.

Rohlíčky dejte do krabice a uložte do chladu. Doporučuji plnit až pár dnů před svátky.

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

45 Komentáře

  • Anonymní
    1. 12. 2016 v 15:24

    Děkuji vám za recept:-) už jsem zkoušela linecké.Bylo výborné.
    Pěkný večer
    Věra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2016 v 7:45

      Věro, děkuji 🙂 snad Vám budou i tyhle rohlíčky chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Ivana
    1. 12. 2016 v 18:27

    Mílo, teda to je skvělé, to mě fakt oslovilo. Díky za recept, Ivana.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2016 v 7:54

      Ivano, děkuji, to jsem moc ráda 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 12. 2016 v 17:22

    Jdu do nich. Každý rok zkouším jeden nový druh a toto se mi moc líbí 🙂 Krásný advent děkuji za všechny vaše úžasné recepty! Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2016 v 7:53

      Ivano V., tak to jsem ráda, že Vás tento recept oslovil 🙂 děkuji a věřím, že Vám budou chutnat. Pěkný advent.

      Odpovědět
  • Siraelxy
    4. 12. 2016 v 17:12

    Mílo, letos peču jen podle vašich receptů…tedy budu péct. A na tyto rohlíčky se obzvláště těším.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2016 v 17:30

      Míšo, děkuji 🙂 tak to mě moc těší a vážím si toho. Doufám, že Vás recepty nezklamou. Ještě jich pár chystám … 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 12. 2016 v 11:02

    Dobrý den Mílo, bez teploměru na krém se asi neobejdu že?
    Děkuji

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2016 v 11:10

      Marcelo, zdravím, ano, teploměr je potřeba, bílky se totiž při teplotě cca 70 stupňů "uvaří" a máte tak jistotu, že jsou tepelně upravená. Pokud pečete pravidelně, teploměr se Vám určitě bude hodit i na jiné recepty 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 12. 2016 v 13:04

    Tak se nedalo nic dělat a musela jsem si koupit formičky na rohlíčky :-)) A to jsem opravdu letos už žádné nové druhy cukroví přidávat nechtěla … Díky, Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2016 v 17:08

      Katko, děkuji 🙂 tak toho si velmi vážím, vím, že to není snadné přidávat nové druhy 🙂 taks nad Vám rohlíčky budou chutnat 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      22. 12. 2016 v 19:20

      Ano, povedly se a chutnají moc. Z letošních nově vyzkoušených receptů jasný favorit na zařazení do základního repertoáru :-)) Krásné Vánoce! Katka.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 12. 2016 v 6:52

      Katko, tak to jsem moc ráda 🙂 hezké svátky 🙂

      Odpovědět
    • Zlatka
      14. 12. 2021 v 13:43

      Dobrý den letošní vánoce jsou ve znamení vašeho cukroví. Udělala jsem už skoro všechny druhy. Cukroví je sice pracnější ale stojí za to.

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 12. 2016 v 15:09

    Milo, letos jsem se rozhodla, že nějaké vánoční cukroví musí být podle Vás, protože s Vašimi recepty mám jen ty nejlepší zkušenosti. Volba padla na tyto rohlíčky. Byla jsem zvědavá hlavně na ten krém, nikdy jsem máslový s bílkem nedělala.
    A výsledek? Naprostá spokojenost. Vše se dařilo a rohlíčky byly výborné, zmizely jako první. Je pravděpodobné, že budou i příští rok:))
    Krásný nový rok přeje Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 12. 2016 v 15:53

      Martino, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že volba cukroví byla úspěšná a moc mě těší, že Vám rohlíčky chutnaly 🙂 hezký nový rok.

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 1. 2017 v 20:08

    Milá Mílo,právě jsem dodělala ty ,,Vaše rohlíčky….",vím, že je dávno po Vánocích ale dříve jsem pro nemoc neměla čas je dokončit.Rohlíčky byly v chladnu a čekaly na svůj den. Chutnají luxusně a do víkendové návštěvy dětí budou jistě ještě luxusnější.Pekla jsem i Vaše kremrole,které jsem musela péct 2x – první várku v nestřeženém okamžiku do posledního drobečku sežral náš pes…
    Moc děkuji za skvělé recepty, pravidelně sleduji Vaše stránky a jsou super. Chystám se na další Vaše recepty, děkuji Mirka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 1. 2017 v 13:02

      Milá Mirko, myslím, že teď po Vánocích budou rohlíčky chutnat ještě víc 🙂 věřím, že i dětem 🙂 Je vidět, že i kremrole se povedly, když chutnaly pejskovi 🙂 příště je musíte lépe schovat.
      Děkuji Vám za návštěvy blogu, jsem ráda, že se Vám recepty líbí. Mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 11. 2018 v 12:55

    Dobrý den, ráda peču podle Vašich receptů, letos se chystám na tyto rohlíčky – jen se chci zeptat, zda směs na vymazávání formiček je vhodná i to silikonových formiček? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 11. 2018 v 19:08

      Zdravím, rohlíčky vřele doporučuji 🙂 nemám zkušenost se silikonovými formičkami, ale dle mého názoru by se neměly vymazávat vůbec 🙂

      Odpovědět
  • marci
    17. 12. 2018 v 9:47

    Dobrý den Míšo,
    nedávno jsem objevila Váš blog a moc se mi líbí. Tak jsem se rozhodla,že letos ke svým osvědčeným receptům přidám jeden nový – křehké plněné rohlíčky a k tomu sněhový máslový krém. Z krému jsem měla trochu strach, ale vše nad očekávání dopadlo výborně. Rohlíčky i krém jsou luxusní a dokonce manžel při ochutnávání prohlásil, že je to nejlepší krém jaký jsem udělala. Takže moc děkuji za recept a budu se těšit na další zajímavé recepty.
    Přeji hezké vánoční svátky
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 12. 2018 v 19:54

      Milá Marcelo, děkuji, jsem moc ráda, že jste mě "objevila" a s úspěchem hned něco vyzkoušela 🙂 musím říct, že už jiný krém do cukroví také nedělám, oblíbila jsem si ho i v různých kombinacích. Mějte se fajn a pěkné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Kajka
    2. 10. 2020 v 0:10

    Dobrý den,
    prosím, odkazy na sněhový krém nefungují. Mohu poprosit o nový link, kde bych recept na krém našla? Moc děkuji!

    Odpovědět
  • Markéta Hašlová
    16. 11. 2020 v 11:25

    Dobrý den, Míšo,
    chtěla jsem se zeptat, zda by šla mouka nahradit mandlovou moukou a popřípadě kolik jí asi tak dát. Děkuji a krásný den

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 11. 2020 v 15:31

      Zdravím, obávám se, že tohle zrovna není recept vhodný na záměnu mouky. Rohlíčky jsou velmi křehké i s běžnou moukou, natož pak zcela bez mouky a tím i bez lepku.

      Odpovědět
      • Markéta Hašlová
        16. 11. 2020 v 17:29

        Dobře děkuji Vám 🙂

        Odpovědět
  • Lenka
    8. 12. 2020 v 20:31

    Prave jsem rohlicky vyklepala z formicek, vypadají vyborne a napadlo mne je udělat na sladkokyselo s krémem s lemon curd. Nevíte zda by nešel sněhový krém ochutit lemon curd…nemáte náhodou zkušenost nebo osvědčený poměr? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2020 v 21:48

      Ano, krém můžete určitě ochutit citronovým krémem, na blogu tuto kombinaci mám u dortu 🙂 poměr podle chuti.

      Odpovědět
  • Michaela
    4. 1. 2022 v 10:49

    Dobrý den, chystám se upéct Vaše rohlíčky, jelikož jsem zkoušela nový recept z netu, ale rohlíčky nesly vyklopit a rozpadaly se. Prosím o informaci, jakou smetanu dat do těsta. A kde mohu koupit teploměr na krem?
    Máte úžasné stránky…už se těším až nějakou dobrotu upeču 😉
    Děkuji, ať se Vám daří.
    Michaela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 1. 2022 v 14:04

      Tyhle rohlíčky jsou také křehké a občas se při vyklápění některý zlomí. Smetana je klasická ke šlehání, už jsem to doplnila do receptu 🙂 Teploměr koupíte v domácích potřebách, např. Tescoma či Orion nebo mají dobrý i v Ikea.

      Odpovědět
      • Michaela
        4. 1. 2022 v 14:13

        Děkuji za zprávu. Ještě dotaz k polevě. Jak udělat správně čokoládovou polevu. Můžu ji udělat z čokolády a smetany místo ztuženého tuku???
        Děkuji a mějte se krásně.

        Odpovědět
  • Aneta
    22. 11. 2023 v 16:54

    Dobrý večer,Míšo. Mohu udělat do formiček na orechy? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Sonya
    21. 12. 2023 v 18:55

    Merry Christmas loving your webpage and having a go at the for christmas. Is it important to chill the dough??

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 12. 2023 v 11:30

      Thank you. Yes, it is important to chill the dough before baking. Merry Christmas.

      Odpovědět
  • Sonya
    15. 5. 2024 v 20:39

    Hi Misa
    Love this recipe made them for Christmas and they were a huge success. I wanted to ask u can I add ground walnuts to this recipe and do i need to reduce the flour amount if I add ground walnut? I dont want to eliminate the flour and make it flourless i just want to make walnut flavor ones.

    Thank you for sharing ur wonderful recipe. I am in Auistralia.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 5. 2024 v 9:42

      Hello Sonya, I am glad you love this recipe. It will be better to substitute small amount of flower with walnut, not add. Please let me know the result 🙂 have a nice day in Australia.

      Odpovědět
  • Eva
    7. 12. 2024 v 20:10

    Milá Míšo, začínám péct cukroví všechno podle Vašich nádherných receptů( asi 5druhů) a zjistila jsem, že nemám nic ořechového. Proto bych chtěla zkusit do tohoto krému dát ořechy. Myslíte, že to půjde? Krém jsem ještě nezkoušela, ale myslím si, že by to snad nevadilo?
    Děkuji a přeji klidné předvánoční dny .
    Moc děkuji za Vaše perfektní recepty, co jsem pekla, vždycky výborné.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2024 v 19:38

      Evo, tak to mě moc těší a děkuji za důvěru 🙂 Tyhle rohlíčky jsou skvělé, tak jak jsou, ořechy bych tam nedávala. A co přidat ještě jeden recept s ořechy? Doporučuji Plněné kakaové ořechy, Išelské ořechové dortíčky nebo bez krému Ořechové čtverečky 🙂

      Odpovědět
      • Eva
        11. 12. 2024 v 20:56

        Děkuji za odpověď, máte tak úžasné recepty, že člověk neví, co by dřív pekl😄. Také co ty kila navic, ono by se to peklo a ochutnávalo, že?
        Vyberu něco ořechového.
        Krásné svátky Míšo.
        Eva

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ