Menu
Koláče

Křehké makové koláčky

Už několik dní mě pronásleduje chuť na něco sladkého s pořádnou vrstvou makové náplně. Mohla bych si samozřejmě udělat svůj oblíbený makový koláč s drobenkou, ale protože se nerada opakuji, začala jsem pátrat po novém receptu. Při hledání se opět projevila má slabost pro mini dezerty a tak to vyhrály tyhle malé koláčky doslova nadupané mákem.

Těsto je krásně křehké, není přeslazené a doslova se rozplývá na jazyku. Přidává se do něj malé množství zakysané smetany, díky níž je těsto pružné a na rozdíl od běžného křehkého těsta se netrhá. Moc dobře se s ním pracuje, není potřeba ani příliš podsypávat.

Zatímco recept na těsto jsem si vypůjčila z jednoho polského blogu, makovou náplň si dělám podle sebe. Mám ráda vláčnou a jemnou náplň, která nedusí v krku. Dávám poměrně malé množství cukru a zahušťuji piškotovými drobečky. A samozřejmě nesmí chybět také rum a citronová kůra 🙂

Koláčky se pečou ve formě na muffiny, kterou stačí jen lehce vymazat máslem. Pokud si je připravíte z celé dávky, budete muset péct na dvakrát nebo ve dvou formách.

Jako první si připravte makovou náplň, aby vystydla. Můžete si samozřejmě připravit i den předem

Na 16-18 koláčků budete potřebovat:

Maková náplň:

200 g mletého máku

400 ml mléka (polotučné, tučné)

3-4 lžíce cukru krupice

piškotové drobečky 60-80 g

rum dle chuti

citronová kůra z 1 citronu nebo pár kapek citronového oleje

Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.

Křehké těsto:

(hrnek o objemu 240 ml)

2 a 1/4 hrnku hladké mouky

200 g másla, studeného

2 žloutky

špetka soli

1/4 hrnku moučkového cukru

1 vrchovatá lžíce zakysané smetany (smetanový jogurt)

Prosátou mouku smíchejte se solí, dejte do sekací nádoby nebo mixéru a přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Párkrát promixujte, až vznikne drobenka. Přidejte žloutky, moučkový cukr a smetanu a promixujte, až se vše spojí do těsta. Trvá to jen chvilku. Těsto zabalte do folie a dejte na 30-60 minut do lednice. Těsto můžete samozřejmě připravit i ručně, pomocí vidličky nebo nože nejdříve smíchejte mouku s máslem do drobenky, pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto.

Troubu předehřejte na 190 stupňů, formu na muffinky vymažte máslem.

Těsto vyválejte do tenka a vykrojte kolečka s průměrem o něco větším, než jsou otvory pro muffiny. Kolečky vyložte otvory formy, lehce přimáčkněte a naplňte makovou náplní. Ze zbytku těsta vykrojte kolečka o velikosti muffinového otvoru, vykrojte do nich třeba kytičku nebo hvězdičku a položte na makovou náplň. Lehce přimáčkněte. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až lehce zhnědnou.

Po upečení nechte koláčky chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte každý koláček a opatrně vyndejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí lehce pocukrujte.

inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/

Vytisknout recept

13 Comments

  • Anonymní
    25. 1. 2016 v 18:05

    Děkuju za recept, makových moučníků nikdy není dost a tento vypadá na makovou bombu:-) Jen by mě zajímalo kde kupujete mák? Já ho snad začnu pěstovat, protože v posledních letech ať ho koupím, kde ho koupím, tak mi smrdí zatuchlinou nebo čím. A to kupuju nenamletý…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 1. 2016 v 18:54

      Máte pravdu, tady je máku opravdu hodně 🙂 dříve jsem si mák mlela sama, měla jsem většinou přímo od zemědělce. Poslední dobou ale kupuju mák už namletý a je dobrý. Kupuju ale jen v Lidlu, pořád stejný 🙂 myslím, že tam mají i nemletý. Mák může žluknout nebo zhořknout a to je pak problém.

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 1. 2016 v 21:58

    Hmmmm, tak tyhle makové koláčky, to je i můj šálek kávy – tu bych si k nim hned dala:-) Ukládám, brzy i zkusím – teď jsem ze stejného těsta dělala tartaletky s čokoládovou náplní….děkuji a přeji bezva dny, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2016 v 17:53

      Mileno, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 1. 2016 v 16:38

    Dobrý den, opět luxusní, tvarohové jsem nakonec nedělala jen makové a švestková povidla. Super. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2016 v 17:52

      Martino, děkuji 🙂 to moc ráda slyším, povidla by mohla být také dobrá :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 1. 2016 v 11:28

    zdtavim….opet a zas super.zkusila jsem i s tvarohem a povidly,nejdriv jsem myslela ze se rozpadnou,ale jak vychladly….byly moc dobre:-)) lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2016 v 18:27

      Lenko, díky 🙂 jsem ráda, že chutnají a je fajn, že to funguje i s jinými náplněmi 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 2. 2016 v 19:35

    Právě jsem je vytáhla z trouby ,24 ks,jsou výborné.Dala jsem do formy papírové košíčky tak jsem nemusela vymazávat a šly krásně vyndat.Díky za recept Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2016 v 10:01

      Jano, tak to mě moc těší, že koláčky chutnají 🙂 a skvělý nápad, použít papírové košíčky 🙂 Míša

      Odpovědět
  • minefelicite
    14. 2. 2016 v 20:14

    Sháňka po makových 🙂 receptech mě zavedla až na tento blog … a myslím, že je tu spousta dobrot !!! ♥ Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 2. 2016 v 20:33

      Ivo, vítám Vás a děkuji 🙂 budu ráda, když Vás zaujmou i jiné recepty 🙂 Míša

      Odpovědět
  • marta
    15. 10. 2022 v 21:41

    Malo sladké

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

2

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ