Menu
Koláče

Prošívaný kakaový koláč s tvarohem

Většina z vás určitě zná nebo alespoň někdy slyšela o buchtě zvané „prošívaná deka“. Základem je kakaové těsto, které je doslova „prošité“ tvarohem. A protože byl doma vznesen požadavek na něco tvarohového, zkusila jsem udělat takovou rychlou a jednoduchou verzi tohoto oblíbeného moučníku. A samozřejmě v menším formátu, než je originál 🙂

Koláč jsem připravila do koláčové formy, jen musím příště použít trochu větší průměr. Těsto pak bude nižší a tvaroh nebude tak hustě. Prostě, aby bylo vidět to prošívání. Do receptu jsem vám uvedla už formu větší, která podle mě bude ideální.

Do těsta jsem použila přírodní kakao, které jsem si poslední dobou hodně oblíbila pro jeho bohatou kakaovou chuť i vůni. Je přirozeně kyselé, protože neprochází procesem alkalizace (jako holandské kakao), a proto si při pečení dobře rozumí s jedlou sodou. Najdete ho už standardně v běžných obchodech, já použila to od Dr. Oetkera.

Do náplně jsem použila tvaroh v kostce, který jsem trochu naředila mlékem, aby šel na koláč lépe nanášet. Myslím ale, že můžete bez obav použít vaničkový tvaroh a mléko vynechat. Vy si s tím určitě poradíte 🙂

Prošívaný kakaový koláč s tvarohem

Kakaové těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 50 g přírodního kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 200 g zakysané smetany nebo jogurtu

Prosátou mouku smíchejte s kakaem, solí a jedlou sodou. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, pak pozvolna zašlehejte olej. Střídavě přidávejte směs mouky a zakysané smetany.

Těsto rozetřete do vymazané koláčové formy o průměru 24-26 cm.

Tvarohová náplň:

  • 250 g jemného tvarohu v kostce
  • 50-60 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • mléko na zředění

Všechny suroviny promíchejte do hladka. Mléko přidejte dle potřeby, tak aby tvaroh nebyl příliš hustý. Pokud použijete tvaroh ve vaničce, mléko můžete vynechat.

Náplň si přendejte do sáčku a spirálovitě nastříkejte na připravené kakaové těsto.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 30-40 minut. Špejlí si ověřte propečenost.

10 Comments

  • Jitka
    5. 2. 2022 v 8:42

    Prošívanou deku peču často,ale ráda vyzkouším i váš recept. Jen máte asi v receptu překlep, vejce vyšlehat s cukrem do pěny ne s olejem, že?
    Každopádně jdu prozkoumat lednici, jestli mám tvaroh. 🙂

    Odpovědět
  • Šárka
    9. 2. 2022 v 18:10

    Dobrý den, Míšo,

    právě jsem upekla a někde udělala chybu, neb mi těsto nevyběhlo.
    Je fakt, že jsem použila holandské kakao a kypřící prášek, postup jsem dodržela. Zamíchávání mouky a zakysané smetany jsem dělala ručním šlehačem, což mohla být chyba a měla jsem dělat jen rukou, nevím. Poradíte? Aby mi nevyběhlo těsto ani nepamatuji 🤷 Nicméně chutná mi i tak🙂Cukru jsem dala 2/3, ale to dělávám běžně.
    Děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2022 v 22:08

      Kombinace prášku do pečiva a holandského kakaa je v pořádku, ale pokud jste sodu nahradila ve stejném množství, nemůže to fungovat. Prášku se dává mnohem více, jsou to zcela odlišná kypřidla 🙂

      Odpovědět
      • Šárka
        9. 2. 2022 v 22:54

        Dala jsem plnou lžičku, možná jsem měla dát celý sáček.

        Odpovědět
  • Anna Vidlářová
    14. 3. 2022 v 13:50

    Dobrý den, kolik by bylo tedy množství kypřícího prášku? Dá-li se zde jedlá soda nahradit..
    Velmi děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2022 v 8:31

      Soda se obvykle nahrazuje trojnásobným množství prášku do pečiva. Nicméně vždy záleží na daném receptu. Vyzkoušeno nemám, takže nevím, jak se koláč bude chovat.

      Odpovědět
  • Anna
    15. 3. 2022 v 14:55

    Velmi děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Monika
    1. 4. 2022 v 14:42

    Děkuji za skvělý recept! Takový už jsem dlouho chtěla péci. Použila jsem holandské kakao a třtinový cukr a kombinace fungovala dobře.

    Odpovědět

Zanechte komentář