Menu
Koláče

Křehký koláč s tvarohem a citronovým krémem

Původně jsem chtěla udělat jen „obyčejný“ tvarohový koláč. Pak jsem ho ale na poslední chvíli doplnila o citronový krém, a v tu chvíli se posunul na žebříčku dezertů o několik úrovní výše. Kombinace křehkého těsta, vláčné tvarohové náplně a lehce nakyslého krému je prostě dokonalá. Nevěříte? Vyzkoušejte 🙂

Křehké těsto je potřeba předpéct, ale věřím, že vás tento krok neodradí. Právě v souvislosti s předpečením občas dostávám dotazy, co jsou to vlastně „ty luštěniny“, které se sypou na těsto do formy. Není to žádná záhada, stačí si koupit sáček obyčejných fazolí nebo hrachu a ty pak používat na předpékání opakovaně 🙂

Do náplně jsem použila vaničkový tvaroh, který jsem nechala krátce odkapat. Zbaví se přebytečné vody a je pak jemnější a krémovější. Nicméně pokud máte vyzkoušený dobrý tvaroh v kostce, klidně použijte i ten. Vejce se do náplně přidávají odděleně, přičemž bílky jsou ušlehané na sníh. Řekla bych, že právě díky tomu je náplň krásně nadýchaná, vláčná a krémová.

Koláč doporučuji upéct alespoň den před servírováním, aby se stihl dostatečně proležet. Já pekla v sobotu večer a v pondělí ráno byl ideální 🙂

Křehké těsto (koláčová forma průměr 22 cm):

90 g másla

40 g moučkového cukru

2 žloutky

140 g hladké mouky

citronová kůra (citronový olej)

špetka soli

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a krátce prošlehejte (promíchejte), až se vše začne spojovat v těsto.

Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku, případně jen malé množství.

Hotové těsto zabalte do folie a dejte asi na 30 minut odležet do lednice. Můžete si ho připravit i den předem.

Troubu předehřejte na 170 stupňů a zapněte horký vzduch.

Připravte si koláčovou formu s průměrem dna 22 cm. Pokud jste zvyklý svou formu vymazávat, klidně tak udělejte. Formy keramické a s nepřilnavým povrchem se obvykle nemusí.

Vychlazené těsto rozválejte na potřebnou velikost, přeneste do formy a dobře vmáčkněte. Upravte okraje, případné kousky ořízněte. Dno párkrát propíchněte vidličkou, vyložte pečícím papírem a nasypte luštěniny (na slepé pečení). Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až je těsto lehce do zlatova.

Korpus nechte chladnout ve formě, vypněte horký vzduch a teplotu trouby snižte na 150 stupňů. Připravte si tvarohovou náplň.

Tvarohová náplň:

400 g tučného tvarohu ve vaničce (lehce odkapaného)

80 g cukru krupice

2 vejce, odděleně

1 lžička vanilkového cukru/extraktu

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

1 lžíce hladké mouky

Tvaroh dejte do misky, přidejte polovinu cukru a žloutky. Dobře promíchejte, případně lehce prošlehejte. Přidejte vanilku, citronovou kůru a mouku, zapracujte.

Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh, který po částech vmíchejte do tvarohové směsi.

Z předpečeného korpus sundejte luštěniny i pečící papír a na korpus rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Bude možná trošku vyšší, než korpus, ale to vůbec nevadí.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů (bez horkého vzduchu) asi na 40 minut. Náplň v troubě lehce nabude, ale až bude chladnout, spadne zase do roviny. Koláč nechte ještě chvilku chladnout ve vypnuté, otevřené troubě. Pak přendejte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout.

Citronový krém (lemon curd)

Citronový krém si připravte podle receptu na blogu. Jen doporučuji malou změnu ke konci přípravy. Máslo zapracujte do krému tyčovým mixérem, nikoliv šlehačem, jak je uvedeno. Možná to zní trochu divně, ale věřte, že krém pak bude krásně nadýchaný a jemný.

Citronový krém nechte chvilku vychladit v lednici, teprve pak ho naneste na vychlazený koláč. Případně můžete zdobit až jednotlivé porce při servírování.

Dávka citronového krému v receptu by měla stačit akorát na tento koláč.

Vytisknout recept

22 komentářů

  • Siraelxy
    20. 2. 2018 v 13:02

    Tak tohle je koláč vyloženě pro mě. Miluji citronové dezerty.
    O všem? Ovšem!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 2. 2018 v 18:44

      Díky, Míšo 🙂

      Odpovědět
    • Siraelxy
      2. 2. 2019 v 16:43

      Skoro přesně po roce musím napsat komentář. V pátek jsem ho přinesla do práce kde ho ochutnal 8 ženských a všechny chtějí recept 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2019 v 7:57

      Skvělé, jsem moc ráda, že i po tak dlouhé době, jste si na recept vzpomněla 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Ilona Ř.
    20. 2. 2018 v 13:03

    Přesně, tvaroh, citron, mňam !
    Zkusím 🙂
    Jen prozraďte proč v tomto koláči jsou v návodu na těstě luštěniny ?

    Odpovědět
    • Marie
      20. 2. 2018 v 18:23

      vše je popsáno v popisu práce , je to krásně vysvětleno ,proto aby se těsto během pečení nemělo tendencí zvedat ,snad nevadí že odepisují za majitelku receptů

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 2. 2018 v 18:44

      Marie, díky za zodpovězení dotazu ohledně luštěnin 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 2. 2018 v 8:56

    Dobrý den, sleduji, nestačím se divit a toužím být stejně dokonalá jako vy. Ráda bych se zeptala, jak vyndáváte ten koláč. Máte formu kde je dno zvlášť? Nebo nějaký fígl? Mám jen formy "vcelku", buď keramické, nebo teflonové, a když chci koláč vyndat, musím ho nejdřív rozkrájet, což se mi často nehodí :-). Díky za odpověď a za to, že se dělíte o ty úžasné recepty 🙂 Jarka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2018 v 15:47

      Jarko, zdravím a děkuji 🙂 chcete to jen chuť a nadšení, pak už to jde skoro samo 🙂 Tahle forma má vyjímatelné dno, takže se koláč poměrně snadno vyndá. Nicméně křehké koláče peču raději v keramické formě a prozradím Vám jeden trik, jak koláč vyndat celý 🙂 stačí si ustřihnout proužek pečícího papíru (4-5 cm), který vložíte do formy pod těsto. Proužek musí být delší, tak aby na obou stranách vykukoval. Po upečení koláč pak pomocí tohoto proužku vytáhnete, za ty konce, které vyčnívají. Mám to vyzkoušené u slaného quiche, ale určitě to bude fungovat i tady, jen musí být koláč vychladlý, aby se nezlomil 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 2. 2018 v 9:36

    Dobrý den, tenhle trik jsem zkoušela, ale přišlo mi, že plocha koláče je moc velká, nebo jsem měla proužek úzký…. vyzkouším znovu, v každém případě děkuji 🙂 . Mám to podobně. Miluju pečení, i když nejsem z oboru a když chce někdo upéct, musí to nechat na mě, a ne si diktovat 🙂 Jak se něco MUSÍ upéct, není to od srdce a z lásky a nepovede se to 🙂 Mějte se moc krásně, na víkend budete u nás doma ke kávě :-):-):-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 2. 2018 v 14:20

      Tak zkuste dát příště proužky papíru dva, křížem přes sebe 🙂 jen Vám bude muset někdo pomoct s koláčem ven z formy 🙂
      Mějte se fajn a snad "Vám" budu u kávy chutnat :)) Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 2. 2018 v 12:37

    Dobrý den Míšo, koláč vypadá naprosto famózně, už se moc těším, až ho vyzkouším �� Váš blog sleduji stále a moji kluci s nadšením ochutnávají dobroty dle vašich perfektnich receptů, jen tak dál .Děkuji a přeji vam hodně dalších návštěvníků. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 2. 2018 v 14:22

      Hanko, zdravím Vás a moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí a s úspěchem pečete. Vaše "ochutnávače" Vám závidím, já už mám s odbytem někdy problém :)) pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Lucie Lavická
    28. 2. 2018 v 12:19

    Tak jsem také vyzkoušela.Jenom jsem těsto rozdělila do muffinové formy a upekla mini dortíčky. Děti je mají raději. Zmizely opět bleskovou rychlostí,jako vše co jsem podle Vašeho blogu upekla.Jen tak dál.Krásný den přeji Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2018 v 13:04

      Lucko, díky, tak ty musely vypadat roztomile 🙂 také mám ráda "miniatury". Díky za důvěru i přízeň, těším se na další komentář. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 5. 2018 v 19:54

    Ahojky..chci se zeptat…budu dělat kolacna sobotu…a dnes jsem si udelalakremu…a mám hodně v lednici a ztuhl mi…jak ho datna ten koláč? Nějaký fígl nebo si musím udělat nový? Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 5. 2018 v 21:22

      Lenko, zdravím, není třeba dělat nový, myslím, že pomůže, když se krém našlehá a pak opatrně nanese na vychlazený koláč. Lemon curd nikdy neztuhne úplně, takže by to neměl být problém 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 7. 2019 v 12:42

    Dobrý den, právě jsem zkusila podle receptu svůj první lemon curd a je teda úplně řidký, tak jsem ho ještě tedy dala zchladnout do lednice..je to normální? Děkuji 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 7. 2019 v 14:29

      Citronový krém tuhne chladem, takže je normální, že je teplý řídký 🙂 v lednici by měl ztuhnout.

      Odpovědět
    • Unknown
      10. 7. 2019 v 17:31

      děkuji moc za rychlou odpověď 😉 no, trošku to ztuhlo, ale krémem bych to určitě nenazvala, slepovat makronky si s tím neumím představit, tak nevím, co jsem udělala špatně 🙁 do teplého jsem pak tyčovým mixérem (těmi noži) zapracovala to máslo, nebo jestli jsem to málo povařila..ale měla jsem i teploměr a vytáhla to na těch 70, tak myslíte, že jsem měla zahřívat déle? Děkuji.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 7. 2019 v 18:44

      Lemon curd není typický krém jako třeba máslový 🙂 já bych ho přirovnala spíše k marmeládě 🙂 do makronek zrovna ideální v této podobě není. Jednak není pevný a hlavně makronky v krátké době rozmáčí 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      10. 7. 2019 v 18:56

      aha, já myslela, že se dává i do makronek 😉 tak v tom případě se snad povedl, je to taková kašička 😉 koláč je v lednici, tak snad bude chutnat..díky za recepty 😉

      Odpovědět

Zanechte komentář