Menu
Mini dortíky

Borůvkovo-citronové dortíky

Čerstvé lesní borůvky bychom v zimě asi hledali těžko, naštěstí se do těchto dortíků skvěle hodí mražené. Takže pokud máte zásobu v mrazáku a nemáte pro ně lepší využití, můžete je zkusit. No a pokud nemáte po ruce borůvky, věřím, že skvěle budou chutnat třeba maliny nebo lesní směs.

Dortíky jsem tentokrát sestavila v silikonové formě bez použití menších vnitřních polokoulí. Postup je sice hodně podobný, ale dortík získá zase trochu jiný vzhled. Uvnitř se kromě krémů skrývá ještě kousek vanilkového korpusu a celý dortík je posazen na linecké sušence. Jen čerstvé borůvky na ozdobu jsem nesehnala 🙂 a to by mi úplně stačily ty kanadské 🙂

Z níže uvedeného receptu připravíte asi 8-9 dortíků.

Borůvková pěna: 

3 g práškové želatiny + 15 ml studené vody

100 g mražených lesních borůvek

1-2 lžičky cukru krupice

100 g smetany ke šlehání 33%

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte ca.10 minut nabobtnat.

Borůvky dejte do kastrůlku, přidejte cukr a lžíci vody. Při nižší teplotě společně svařte. Tekutiny by mělo zůstat jen malé množství, jednoznačně převažují kousky borůvek.

Stáhněte z kamen, nechte trochu zchladnout, přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění.

Smetanu ušlehejte do polotuha a po částech vmíchejte do borůvkové směsi.

Silikonovou formu si položte na tácek a otvory naplňte asi do poloviny borůvkovou směsí. Já jsem použila polokoule o průměru ca. 7 cm a směs mi vystačila na 8 porcí. Dejte zamrazit.

Smetanovo-citronová náplň:

3 g práškové želatiny + 15 g studené vody

25 ml mléka

12 g cukru krupice

90 g mascarpone

40 g citronového krému – recept na blogu

80 g smetany ke šlehání 33%

+ kolečka vanilkového dortového korpusu

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.

Mléko zahřejte společně s cukrem, míchejte do rozpuštění. Je toho malé množství, takže ideálně v misce v mikrovlnné troubě. Přidejte nabobtnalou želatinu a promíchejte, až se zcela rozpustí.

Po částech začněte k mléku přidávat mascarpone a následně i citronový krém. Pomocí balonové metly nebo stěrky promíchejte do hladka.

Zvlášť ušlehejte do polotuha smetanu a po částech přidejte ke krému.

Připravte si kolečka dortového korpusu, která by měla být menší, než průměr polokoule.

Na ztuhlou (zmrzlou) borůvkovou směs dejte připravený krém, neplňte až po okraj. Lehce vmáčkněte kolečko korpusu a uhlaďte do roviny. Pokud je potřeba přidejte trochu krému po stranách, aby tam nebyly mezery. Tímto způsobem naplňte všechny dortíky a dejte do mrazáku alespoň na 24 hodin.

Čirá glazura:

150 g cukru krupice

150 g studené vody

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce práškové želatiny (7 g) + 3 lžíce studené vody

Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte 10-15 minut nabobtnat.

Cukr dejte do kastrůlku a zalijte studenou vodou. Při nižší teplotě přiveďte k varu a minutu povařte. Stáhněte z kamen, nechte jen lehce zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do rozpuštění, pak přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte.

Směs přelijte přes jemné sítko a nechte zchladnout na teplotu 28-29 stupňů.

Dokončení dortíků

linecká kolečka – lze vynechat a dortík posadit rovnou na tácek

čerstvé borůvky nebo jinou dekoraci na ozdobu

Chladicí mřížku položte na tácek, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky po částech vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou.

Opatrně pomocí nože a párátka přeneste dortík na lineckou sušenku nebo tácek. Doporučuji párátko zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést. Pravděpodobně se vám nepovede polít všechny dortíky najednou, polevu použijte opakovaně, jen si hlídejte teplotu.

Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem dala jen malou kytičku z fondánu. Původně jsem chtěla ozdobit čerstvou borůvkou, ale jako na potvoru je nikde neměli 🙂

Dokončené dortíky skladujte v lednici, servírujte po několika hodinách, až zcela rozmrznou.

recept na čirou glazuru z webu Cupcake Savvy´s Kitchen

Vytisknout recept

16 Comments

  • www.pavlinalatalova.cz
    25. 2. 2018 v 10:37

    To vypadá nádherně! :3

    MagicBeautyLife

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2018 v 15:42

      díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 2. 2018 v 17:36

    Jééé, to je zase krása, Míšo! Já se vždycky tak těším, až sem dáte zase nějaké dortíčky. Pokaždé myslím, že už nelze nic nového vymyslet…a jak vidím, jde!:-) Pořád řeším, jestli dávám správný poměr želatiny, gramy mi moc nejdou, tak dávám prostě 2 lžičky a vody od oka. Dortíčky se dobře krájí, drží tvar, tak snad je to tak správné 🙂 Přeji Vám krásný březen (skoro) bez mrazů a chřipek, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2018 v 20:01

      Mileno, moc děkuji :))) také se vždycky divím, co dokáží cukráři vymyslet, fantazie v tomto oboru je nekonečná 🙂 Tak to já želatinu vždy pečlivě odměřuji, když se jí dá totiž hodně, tak z toho může být tuhé želé (sulc) a to by asi nebylo moc dobré 🙂 Ale pokud máte vyzkoušenou Vaši lžičkovou metodu, tak není důvod měnit. Mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 3. 2018 v 12:08

    Dobrý den, stala jsem se závislá na Vašem blogu :-D. Máte tu krásné a výborné deserty a moc ráda se sem chodím kochat i inspirovat :). Chci se zeptat, kde jste sehnala ty plastové podložky pod dortíky?
    Děkuji, Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2018 v 15:25

      Evo, díky 🙂 plastové tácky jsem koupila v kamenné prodejně u Fialy na Zličíně 🙂

      Odpovědět
  • Lucka
    4. 3. 2018 v 7:04

    Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jakou želatinu používáte? Už dlouho nemůžu sehnat nějakou osvědčenou, ke které bych se vracela. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2018 v 7:18

      Lucko, zdravím, používám práškovou želatinu Dr. Oetker na ztužení krémů, malý modrý sáček 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 5. 2018 v 13:25

    Dobrý den, kde bych prosím sehnala tuto formu – polokoule? Děkuji za odpověď 🙂 Martina.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2018 v 18:13

      Martino, formu koupíte např. na monacoint.cz, fialapraha.cz, cukrarske-pomucky.cz, ale i spoustě dalších 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 11. 2018 v 7:49

    Dobrý deň, už dlhý čas obdivujem vaše výtvory a hlavne teraz, pred sviatkami, neodolám a vašu stránku otváram každý deň. Obdivujem najmä tortičky zo silikónových foriem. Už mám doma veľké a malé pologule a teraz netrpezlivo očakávam formu Samurai, ktorú som po dlhom hľadaní objavila. Takže sa teším na skúšanie vašich špecialít. Chcem sa len opýtať na želatinu, ktorú používate – na SK máme od Dr. Oetkera v 50g sáčkoch želatinový stužovač (za studena) a v malých 20g sáčkoch klasickú želatinu na varenie. Používate tú za studena? Prajem vám veľa tvorivých nápadov a skláňam sa pred vami za to, že ste ochotná podeliť sa s nimi so všetkými. Pekný deň prajem do Čiech 🙂 Ľuba

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2018 v 16:45

      Ľubo, moc děkuji za Váš obdiv 🙂 ano, tyhle dortíčky jsou hodně lákavé a také návykové. Jakmile koupíte jednu formu, už se Vám líbí nějaká další 🙂
      Želatinu používám klasickou práškovou od Dr. Oetkera na ztužení krémů, pozor, nejedná se o ztužovač za studena 🙂 Ať se daří 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    18. 11. 2020 v 19:09

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli máte zkušenost s polokoulemi bez polevy, chtěla bych je udělat pro diabetiky a nenašla jsem vhodnou alternativu. S polevou je dělám často, ale trochu se bojím, aby se bez ní „neroztekly“.
    Dekuji
    Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 11. 2020 v 20:06

      Jano, polokoule se určitě neroztečou, ale časem okorají a nebudou vzhledově moc pěkné 🙂 jako alternativa by mohl být samotový nástřik velvet sprejem.

      Odpovědět
  • Kateřina
    24. 2. 2021 v 15:13

    Dobrý den, dortík vypadá moc pěkně, akorád místo sušenky bych použila piškotový korpus, myslíte že by to šlo dohromady? děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 2. 2021 v 19:32

      Ano, určitě šlo, jen bych ho možná schovala dovnitř dortíku, aby neokoral a neoschnul 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ