Menu
Mini dortíky

Citronové dortíky s mangem

Netajím se tím, že nemám ráda ovocné krémy a zvláště pokud jde o lehké pěny či pěnové náplně. Proto těch ovocných u mě na blogu moc nenajdete. Jsem prostě čokoholik 🙂 Ale abych alespoň trochu vyrovnala poměr receptů a zároveň vyslyšela přání některých z vás, přináším dnes něco ovocného … citronové dortíky s mangovým pyré uvnitř. 

Citronová náplň je příjemně nakyslá a mangové pyré ji dobře doplňuje. Dortík je pokrytý jen slabou vrstvou čiré polevy, která nenarušuje jeho chuť, zároveň mu ale dodá patřičný lesk. Dortíky jsem „posadila“ na ovesnou sušenku a ozdobila kousky čokolády. Alespoň na ozdobu jsem jí tam prostě někam musela vmáčknout :))

Dortíky chutnají skvěle, tedy soudě podle reakcí některých konzumentů. Jsou svěží a pro ty, kteří moc nemusí čokoládu, určitě dobrá volba. No a pokud vás zajímá můj názor, tak nejsem asi příliš objektivní, abych posoudila 🙂 Ale budu upřímná, dortík jsem samozřejmě ochutnala, citronový krém mám moc ráda, ale pokud bych měla na výběr, sáhnu určitě po něčem čokoládovém 🙂 tohle prostě není můj šálek kávy 🙂

Z níže uvedeného receptu připravíte cca 6 malých dortíků, použila jsem formu ve tvaru čtverečků 6 x 6 cm, vhodné budou i polokoule o průměru 6-7 cm. Originál silikonové formy koupíte např. na http://www.monacoint.com/eshop/http://www.snadne-peceni.cz/ nebo v kamenných obchodech Fiala Praha. 

Mangová náplň (lze připravit i několik dní předem):

150 g mangového pyré (středně velké zralé mango)

2 g práškové želatiny (2/3 lžičky) + 10 ml studené vody

Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte 5-10 minut nabobtnat.

Mangové pyré připravíte jednoduše, jen rozmixováním zralého čerstvě oloupaného manga. V případě potřeby můžete přisladit, dle mého názoru je to ale zbytečné.

Nabobtnalou želatinu opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě. Stačí pár sekund na nižší výkon, pozor, nesmí se vařit. K rozpuštěné želatině po lžičkách přidávejte mangové pyré a dobře promíchejte. Směs rozdělte do silikonové formy – malých polokoulí (případně jiný tvar, lze použít třeba i tvořítka na led) a dejte do mrazáku ztuhnout, stačit by měla cca hodina. Náplně je trochu více, než budete potřebovat, ale v malém množství by se hůře připravovala. Zamražené můžete uchovat na další dortíky 🙂

Citronový krém:

4 velké žloutky

100 g cukru krupice

110 ml citronové šťávy (čerstvě vymačkané)

2 lžičky práškové želatiny + 2 lžíce studené vody

100 g studeného másla, rozkrájené na menší kostičky

Želatinu dejte do misky, zalijte dvěma lžícemi studené vody a nechat 5-10 minut nabobtnat.

Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Citronovou šťávu zahřejte a horkou nalijte do žloutkové směsi. Dobře promíchejte, přelijte do kastrolu a vařte při nižší teplotě do zhoustnutí (podobně jako puding). Stáhněte z kamen, nechte jen nepatrně zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Dobře promíchejte do jejího úplného rozpuštění. 

Nakonec přidejte kousky másla a míchejte, až se zcela rozpustí. Směs je hezky hladká a krémová. Přelijte přes jemné sítko, aby se odstranili případné kousky.

Sestavení dortíků (cca 6 ks)

Připravte si silikonovou formu, já použila malé čtverce 6 x 6 cm, skvěle se ale hodí i polokoule (průměr 6-7 cm). Formu si položte na tácek, aby se pak lépe přenášela do mrazáku. 

Nejprve naplňte jednotlivé otvory citronovým krémem, asi tak do poloviny. Z mrazáku si vyndejte připravené mangové náplně a do každého dortíku jednu vmáčkněte. Zalijte citronovým krémem a uhlaďte do roviny. Dejte do mrazáku alespoň na 12 hodin zamrazit (možno i déle). 

Čirá glazura:

3/4 hrnku cukru krupice

3/4 hrnku studené vody

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce práškové želatiny + 3 lžíce studené vody

Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte asi 5-10 minut nabobtnat. 

Cukr dejte do kastrůlku a zalijte studenou vodou. Při nižší teplotě přiveďte k varu a minutu povařte. Stáhněte z kamen, nechte jen lehce zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do rozpuštění, pak přidejte citronovou šťávu.

Směs přelijte přes jemné sítko a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Polevu je možné připravit i den předem a následně zahřát na požadovanou teplotu. Lze ji i zamrazit. 

Dokončení dortíků 

sušenky potřebné velikosti (kupované či domácí) – použila jsem jsem ovesné s kokosem

čokoládové dekorace 

Chladicí mřížku položte na tácek, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky po částech vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Pak opatrně pomocí nože a jehlice na maso přeneste na připravenou sušenku. Doporučuji jehlici zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést. 

Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila kousek bílé čokolády s transfer folií a malý kousek hořké čokolády. 

Zbývající polevu můžete použít opakovaně, možno i zamrazit. 

inspirace z youtube Cupcake Savvy´s Kitchen

Vytisknout recept

28 komentářů

  • Anonymní
    15. 9. 2017 v 9:23

    to je taková nádhera ….

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 9. 2017 v 17:43

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 9. 2017 v 11:14

    Dobrý den Míšo, už jsem se na tento recept těšila, měla jste je vyfocené již dřív u jiného receptu a já si říkala, copak je to zase za dobrůtku:-):-) Tak mě napadlo, že mám doma plný mrazák meruňkového pyré, že by místo manga?? :-):-)Moc díky za recepty a za to, že Vás to pořád baví. Mě taky baví podle Vás péct:-)Zdraví Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 9. 2017 v 17:46

      Dášo, zdravím a moc díky za komentář 🙂 ano, dělala jsem je už před časem a postupně recepty přidávám 🙂 ano, mango určitě půjde dobře nahradit meruňkami nebo broskvemi, je to chuťově podobné. Někteří mango dokonce ani podle chuti nepoznali :)) jinak také díky za přízeň a snad nám to nadšení z pečení ještě dlouho vydrží :))) mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 9. 2017 v 12:07

    Pekla jsem od Vás již po svatebních koláčcích, které sklidili mimochodem moc velký úspěch, i další sladkosti. Jen bych se chtěla zeptat, nebyl by recept na ty muffiny s růžovo-bílou šlehačko a malinami, nebo jsou to cupceky? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 9. 2017 v 17:49

      Děkuji, jsem ráda, že se recepty líbí a mají úspěch 🙂 na fotce jsou cupcakes (muffiny se krémem nezdobí :)) je to kombinace dvou receptů, které již na blogu mám, vanilkové cupcakes a malinový krém, jen jsem pyré jen lehce vmíchala, aby krém zůstal dvoubarevný 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 9. 2017 v 19:44

    Jůůů, to je nádhera, Míšo! I ta kombinace citron/mango, to je prostě super! Ta forma je taková něžná, jemná, tu si prostě musím koupit. Děkuji za recept i inspiraci a přeji Vám bezva víkend a nekončící inspiraci, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 9. 2017 v 20:32

      Mileno, moc děkuji :)) no můj šálek kávy to zrovna není :))) ano, nejen tato, ale i další formy od Silikomartu jsou úžasné 🙂 pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Madla
    16. 9. 2017 v 16:17

    Miluju mangovou pěnu a tyhle dortíky, ač jsou trošku složitější, určitě brzy prubnu, mňam! Vypadá to tak nádherně a přitom je to popsáno jako poměrně jednoduchá záležitost. Nu, snad se povede 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 9. 2017 v 20:33

      Madlo, díky :)) zas tak složité to není, určitě to zvládnete 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 9. 2017 v 11:48

    Wau, úžasné, nádherné, precizní… Moc děkuji za recept!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 9. 2017 v 19:42

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • www.pavlinalatalova.cz
    18. 9. 2017 v 10:06

    Vypadá to fantasticky. Mango jsem si poslední dobou oblíbila takže i tomuhle dávám velkou naději. Jsem vyučená cukrářka takže si troufám říct, že bych to snad i měla zvládnout 😀

    MagicBeautyLife

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2017 v 16:38

      Děkuji 🙂 vyzkoušejte, jako cukrářka a tím určitě nebudete mít problém 🙂

      Odpovědět
  • Portishead
    18. 9. 2017 v 12:36

    Po úplném dokončení již lze uchovávat v lednici? (ne v mrazáku).
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2017 v 16:38

      Ano, jakmile polijete glazurou, tak se dají jen do lednice 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 9. 2017 v 18:39

    Tajemství bílých dortíků odhaleno :-). Myslím, že to může být skvělá chuťová kombinace. Obdivuji Vaši trpělivost, kterou si takové dezerty určitě žádají :-). Mějte se hezky Sylva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2017 v 10:33

      Sylvo, děkuji 🙂 ano, záhada odhalena 🙂 obecně jsou dortíky trochu časově náročnější, ale výsledek pak stojí za to 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • luanna
    20. 9. 2017 v 0:03

    ahoj, našla jsem stránku náhodou, hledala jsem na pinterestu něco z lístkového těsta , tak jsem klikla tvoji stránku sladké – slané, ale nic tady nemáš, ale jinak skvělé, například muffiny a cheescake ty miluju, díky, ať se daří
    luanna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2017 v 10:32

      Zdravím, blog je zaměřen na sladké pečení 🙂 slaných receptů tu moc nemám. Receptů z listového těsta je plný internet a jsou hodně jednoduché, nicméně pár jich tady taky mám, stačí kliknout na štítek Listové těsto 🙂

      Odpovědět
  • Šárka
    29. 10. 2017 v 8:48

    Dobrý den, dortíky jsem zkoušela a po vyndání z mrazáku byly krásné, polila jsem je glazurou a vše ok, dala je do lednice a když jsem je po dvou hodinách vyndala byly úplně rozteklé. 🙁 Nevíte prosím čím by to mohlo být? A jakou želatinu používáte?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 10. 2017 v 9:33

      Tak to me mrzí, ze se dortiky nepovedly. Pokud se roztekli a nedrží tvar, tak bude zřejmě problem v zelatine. Měla jste ji dostatečně nabobtnalou? Neprošla varem nebo hodně vysokou teplotou? Ja pouzivam praskovou zelatinu od Dr.Oetkera.

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 10. 2017 v 9:38

      Varem neprošla, ale právě vůbec nebobtnala ani po dlouhé době. Jinak jsem také použila želatinu od Dr. Oetkra tu extra silnou na půl litru tekutiny, nevím tedy zda to nechtělo tu do krémů.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 10. 2017 v 9:42

      Tak mohla být nějaká špatná …. Ja používám tu na ztužení krémů, jemně mletá …

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 10. 2017 v 9:46

      Tak příště zkusím také tu na ztužení krémů, děkuji a pěkný den.

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 5. 2018 v 8:03

      To je jasné, čím to bylo 🙂 paní nepoužila mletou želatinu, ale cukrarenske želé. Dotaz je sice starší, ale kdyby někdo třeba měl podobnou otázku 🙂 Zuzka

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 11. 2017 v 19:28

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či sa vám tie sušienky nerozmočia, lebo ja ked som piekla tieto koláčiky a aj malinové tak sa mi aj kupované a aj domáce sišienky rozmočili a ťažko sa to prekladalo z tácky na tanierik. a ešte by som chcela vedieť akú bielu čokoládu používate. ďakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2017 v 20:35

      Zdravím, sušenky se mi zatím nikdy nerozmáčely, domácí ani kupované. Ale je pravda, že se dortíky obvykle snědí nejpozději druhý den 🙂 na fotce výše vidíte dortík v řezu, který jsem krájela den po dokončení. Sušenka si stále drží tvar. Vzhledem k tomu, že dortíky obsahují želatinu, neměla by se sušenka rozmáčet.
      Bílou čokoládu používám nejraději Belcolade, bohužel ji mají jen v jednom obchodě. Jsou ale určitě i jiné dobré značky 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář