
Nejsem samozřejmě takový génius, abych celý recept vymyslela sama, ale snažím se kombinovat, měnit a upravovat to, co bylo již vymyšlené. V tomto případě jsem se hodně inspirovala Vladem Ryasnyym a mým oblíbeným webem www.bavette.es. Nicméně dezert jako takový jsem si vymyslela a poskládala podle svého, tak jak mě vedla má intuice a fantazie 🙂
V receptu se setkáte s krémem Namelaka, který je i pro mě velkou novinkou a který si mě získal nejen svou chutí, ale hlavně přípravou a konzistencí. Pochází z Japonska a v překladu znamená „extra sametový“, což ho přesně vystihuje. Základem je mléko, smetana a čokoláda, tedy podobně jako třeba u šlehané ganache, nicméně namelaka se ve výsledku vůbec nešlehá.
Mango i maracuja jsou už i u nás celkem rozšířené, takže tady není třeba představovat. Snad jen opět připomenu, že je lepší v obou případech použít pyré již hotové, kupované, než si vyrábět doma své vlastní. Pyré dnes běžně koupíte na cukrářských eshopech nebo v Makru.

Než se pustíte do pečení, pročtěte si pečlivě celý recept i postup. Dortík se skládá z několika vrstev, přičemž některé z nich se musí připravit předem, některé se použijí hned. Dezert se sestavuje v ráfku a jednotlivé vrstvy se musí nechat zamrazit. Přípravu je tak potřeba rozdělit do několika hodin nebo i více dnů.
(14 ks o rozměru 10×2,8cm)
100 g maracujového pyré
25 g glukóza
12 + 30 g cukru krupice
4 g pektinu NH
Pyré, glukózu a 12 g cukru dejte do rendlíku a společně zahřejte na ca. 40 stupňů. Za stálého míchání přisypte 30 g cukru smíchaných s pektinem. Nahřejte téměř k bodu varu, pak odstavte. Nalijte do misky, zakryjte folií a dejte do lednice ztuhnout. Pak promixujte tyčovým mixérem a směs rozetřete na připravený korpus v ráfku. Konzistencí to připomíná marmeládu 🙂 Dejte zamrazit.

Namelaka z mléčné čokolády (připravit den předem):
10 g glukózy

Želé na ozdobu:
33 g maracujového pyré
10 g cukru krupice
1 g agaru
Pyré dejte do menšího rendlíku a nahřejte na ca. 40-45 stupňů. Agar smíchejte s cukrem a vmíchejte za stálého míchání do nahřátého pyré. Přiveďte k varu, pak odstavte a nalijte do připravené menší silikonové formy. Po ztuhnutí nakrájejte na malé kostičky. V žádném případě nemrazit !!!
Abyste snadno a rychle odstranili ráfek ze zamraženého dezertu, je dobré ho zvenku zahřát fénem, stačí ten obyčejný na vlasy 🙂 Ráfek se po chvíli uvolní a vy ho lehce sundáte. Pomocí pravítka a menšího nože si rozměřte a naznačte jednotlivé kousky. Já jsem rozkrojila dezert na polovinu a z každé pak udělala 7 stejných kousků. Jednotlivý dortík tak vychází ca. 10 x 2,8 cm. Nicméně je na vás, jak velké porce si připravíte.
Jednotlivé porce krájejte ostrým a hladkým nožem, po každém řezu ho otřete. Bude potřeba trochu síly a trpělivosti, protože mražené se nekrájí moc dobře. Na druhou stranu zase díky tomu získáte krásné, rovné a přesné linie. Jednotlivé dortíky můžete dát pro lepší manipulaci na samostatné podtácky, ale klidně i na společný tác.
Zbytek krému Namelaka stěrkou lehce promíchejte a přendejte do sáčku s řezanou trubičkou. Nastříkejte na jednotlivé dortíky a ozdobte kousky ovocného želé.
18 Comments
Anonymní
13. 1. 2020 v 17:39No, Míšo, tohle je teda nádhera!! Ale když to čtu, je to taky "vyšší dívčí" a nevím, nevím, která z nás se do toho pustí:-)
Každopádně s Vaším návodem tu možnost máme…a já za ni děkuji, Milena:-)
Víkendové pečení
14. 1. 2020 v 17:48Ano, dezert je trochu náročnější, ale dá se zvládnout. Myslím, že jsou některé i mnohem horší 🙂
Magda z Kladna
12. 2. 2020 v 10:56Dobrý den,také jsem vyzkoušela o víkendu,je to sice na dva dny,ale výsledek byl skvělý.Děkuji za úžasné recepty.Magda
Víkendové pečení
13. 2. 2020 v 7:55Magdo, díky, jsem ráda, že se povedlo 🙂
Anonymní
13. 1. 2020 v 20:09Míšo, je to boží!!!! Vážně nádhera!!! Musím souhlasit s Milenou, že je to "vyšší dívčí", ale určitě ráda vyzkouším, protože maracuju mám moc ráda:-D. Díky za inspiraci. Hanka
Víkendové pečení
14. 1. 2020 v 17:49Hanko, věřím, že Vy to zvládnete 🙂
Anonymní
14. 1. 2020 v 6:06Dobry den Miso,
presne to same me napadlo pri cteni tohoto teceptu. "vyssi divci".Pak jsem se docela zasmala, kdyz jsem cetla ty komentare a videla jsem ze nejsem sama
Je to naprosto bozi. Asi pul roku ctu vas blog a je to nadhera. 🙂
Víkendové pečení
14. 1. 2020 v 17:49Děkuji 🙂
Unknown
14. 1. 2020 v 7:29Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou používáte glukózu. Děkuji Nožičková
Víkendové pečení
14. 1. 2020 v 17:49Glukózový sirup, kupuji na cukrářských eshopech.
Anonymní
15. 1. 2020 v 17:01Dobrý den, podle Vašich receptů peču velice ráda. Vždy se podaří a skvěle chutnají. Chtěla bych se zeptat, jestli se dá glukóza v tomto receptu nahradit cukrem. Děkuji a přeji co nejvíce sladkých nápadů.
Katka
Víkendové pečení
15. 1. 2020 v 20:34Katko, v tomto případě bych glukózu spíše vynechala.
Zdenka
18. 1. 2020 v 6:11Dobrý deň, krásny recept. Čím sa dá prosím nahradiť pektinu NH? Ďakujem.
Víkendové pečení
19. 1. 2020 v 7:23Pektin NH bohužel ničím nenahradíte.
Unknown
3. 2. 2020 v 16:09Dobrý den Míšo,čokodortiky jsem o tomto víkendu vyzkoušela a jsou opravdu luxusní. Už jsem podle vašich receptů utekla spoustu dortù,řezú a taky( zamrazila )docela dost míní dortikú. Všechny měli velký úspěch. Jste neskutečně šikovná a taky oceňují, že se s námi o vše podělíte a dopodrobna vše rozepíšete.. Ďiky Vám.
Už se moc těším, čím nás zase překvapite. Martina
Víkendové pečení
3. 2. 2020 v 16:28Martino, moc děkuji, jsem ráda, že si i trochu náročnější recepty najdou své čtenáře 🙂 Děkuji za přízeň i důvěru v mé recepty.
Martina
25. 9. 2020 v 14:05Dobry den, ztuhne prosim mangovo marakujovy krem, kdyz jej pouziji na jiny zakusek, i bez zamrazeni jenom v lednici?
Míša Landová
26. 9. 2020 v 20:10Ano, ztuhne i v lednici, ale je potřeba zákusek sestavovat v ráfku 🙂