Menu
Makronky

Makronky s mangem, kokosem a marakujou

Nepatřím mezi příznivce ovocných náplní do makronek, o to víc mě ale láká je zkoušet a kombinovat. Osobně mám do makronek radši ganache náplně na bázi čokolády, než krémy máslové. Je pravda, že čokoláda může být hodně dominantní a svou chutí ovoce přebít, zase na druhou stranu máslový krém makronku nikdy tak nezvláční jako právě ganache. Naštěstí máme každý právo volby a vybrat si tak to, co nám chutná nejvíce. 

Většinu ovocných náplní kombinuji s růžovou čokoládou Ruby, protože je jemně nakyslá a skvěle si rozumí třeba s malinami, rybízem nebo višněmi. Nicméně k ovoci jakou jsou mango nebo marakuja už mi tak vhodná nepřijde. Tak jsem se rozhodla zkusit bílou čokoládu Carma, která má na rozdíl od většiny bílých čokolád velký podíl kakaového másla a je mnohem méně sladká. Díky tomu ganache pěkně drží tvar a není přeslazená. 

Pokud byste chtěli bílou čokoládu v receptu nahradit jinou značkou čokolády, musíte zohlednit rozdíl v podílu kakaového másla. V opačném případě bude náplň tekutá a počítejte i s mnohem sladší chutí. Přidat můžete samozřejmě i kousek klasického másla, které krém zpevní a trochu „naředí“ sladkou chuť čokolády. 

Makronky s mangem, kokosem a marakujou

Těsto na makronky (asi 15 celých slepených makronek)

  • 120 g mandlové mouky 
  • 30 g jemně strouhaného kokosu
  • 150 g moučkového cukru 
  • 55 g + 55 g bílků 
  • 150 g cukru krupice 
  • 40 ml vody 
  • oranžová nebo žlutá gelová barva 
  • jemně strouhaný kokos na posyp

Připravte si 2-3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo fólií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka nebo vložit pod papír šablonu. Já v tomto případě zvolila trochu větší kolečka o průměru 5-6 cm.

Mandlovou mouku, kokos a moučkový cukr společně promixujte a dejte do větší mísy. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty. V této fázi můžete přidat barvu. 

Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do polotuhého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu, pokud jste ji nepřidali již do mandlové pasty, a dobře zašlehejte. 

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy. 

Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky lehce posypte strouhaným kokosem. Já doporučuji nechat makronky před pečením krátce zaschnout, mají pak pevnější skořápku. Nicméně makronky připravené s rozvarem se dají obvykle péct hned, v závislosti na troubě a kvalitě mandlové mouky. 

Makronky pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140 stupňů přibližně 16-18 minut. Doba pečení i teplota trouby je orientační, závisí na velikosti makronek a dané troubě.  Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout, pokud to jde snadno, je hotovo. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru. 

Náplň s mangem, kokosem a marakujou:

  • 240 g bílé čokolády Carma White Nut Blanche 37%*
  • 60 g mangového pyré
  • 60 g marakujového pyré
  • 25 g jemně strouhaného kokosu

Čokoládu rozpusťte a zalijte teplým pyré. Promíchejte stěrkou do hladkého krému a promixujte tyčovým mixérem. Přisypte kokos a opět promixujte. Zakryjte fólií (položte ji přímo na krém) a dejte do lednice na několik hodin ztuhnout. 

Před plněním krém stěrkou dobře promíchejte, přendejte ho do sáčku s hladkou špičkou a makronky naplňte. Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte do druhého dne rozležet. 

*Zatím jediný obchod, kde jsem čokoládu Carma objevila je Almeco, případně ji můžete objednat ze zahraničí. 

31 Comments

  • KaTu
    4. 9. 2020 v 14:03

    Míši, tahle příchuť je úplná slast a naprosto perfektně se pracuje s náplní. 🙂 Díky za všechny tvé recepty. : ) K.

    Odpovědět
  • Jana
    20. 10. 2020 v 16:56

    Dobry deň, minulý týždeň mi prišla vaša kniha z ktorej, rovnako ako aj z vašich doterajších receptov som nadšená 🙂. Rada by som sa len spýtala kde kupujete marakujove pyré ktoré je použité aj v náplni do makroniek aj v knihe v náplni do laskoniek. Ďakujem a veľmi Vám fandím 👍

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 10. 2020 v 18:25

      Jano, děkuji 🙂 marakujové pyré kupuji obvykle v Makru nebo na vybraných cukrářských eshopech.

      Odpovědět
  • Jiřina Holá
    15. 12. 2020 v 14:01

    Zdravím Míšo, tak jsem opět zkoušela Makronky. Tentokrát se mi konečně povedly, ale aby v tom nebyl háček, tak tentokrát se mi zřejmě srazila náplň 🤦‍♀️A já vůbec nevím proč? Je to fakt dřina 🙆‍♀️Přesto to nevzdávám a už se těším na kurzik😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 12. 2020 v 9:32

      Ano, makronky nepatří zrovna k jednoduchým. Pro náplň je potřeba aby měly všechny složky stejnou teplotu, v tom mohl být problém. Případně i kvalita čokolády.

      Odpovědět
  • Šárka
    4. 3. 2021 v 19:14

    Hezký den Míšo. Mohla bych se zeptat, zda se ten kokos na povrchu makronek nepřipálí, nezhnědne? Děkuji za odpověd.

    Odpovědět
  • Šárka
    12. 3. 2021 v 23:04

    Dobrý večer Míšo ♥️asi po dvou letech jsem se s obavami pustila do macronek, které tolik miluji ♥️ ale pomohla jste mi k tomu vy👍podle vašeho receptu kávové macronky.Byli naprosto luxusní a povedlo se za 1.😆 Moc děkuji za úžasný recept jak říkám já jak pro b…e🙈 děkuji ♥️♥️♥️ Můžu se jich konečně přecpat…..

    Odpovědět
  • Vlasta
    1. 4. 2021 v 22:20

    Zdravim, zatial som podla vasho receptu piekla len cokoladove makronky, no musim povedat, ze sa podarili a boli vyborne 🙂
    Chcela by som skusit pridat aj farbu – vedeli by ste mi poradit nejaku konkretnu znacku a kolko gramov je asi potrebne pridat do jednej varky?
    Dakujem pekne 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 4. 2021 v 8:33

      Já používám gelové barvy Progel, množství podle toho, jak sytý odstín chci, ale raději méně, než více 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    21. 4. 2021 v 15:34

    Dobrý den Míšo, prosím Vás, budu mít asi trošku hloupé dotazy. Jsem docela zběhlá v pečení makronek, nicméně mi vždycky vrtají hlavou dvě věci. Pokud bych potřebovala udělat větší dávku, změní se něco v rámci technologického postupu? Vlastně ani nevím, co by se mohlo změnit, ale stejně se radši ptám 🙂 Pak by mě zajímalo, jestli ste někdy zkoušela udělat celou dávku, ale na dvě příchuťe? Rozdělit mandlovou mouku s cukrem na půlky, přidat do každé směsi jiné barvivo, ale sníh ušlehat naráz a pak na půl rozdělit? Z jedné dávky je hodně makronek a já bych někdy raději udělala více příchutí, ale zase půl dávky bílků můj stroj prostě neušlehá 😉 a poslední dotaz, mohla byste mi prosím poradit, kde sehnat plech, kam se vleze podložka Airmat 30×40? Mám troubu Whirpool s takovými těmi drážkami kovovými na bocích a nejsem schopná sehnat žádný slušný plech, který by tam pasoval a zároveň se podložka vlezla a tady na fotce to vypadá, že byste mohla mít troubu podobnou, tak třeba máte nějaký tip. Moc děkuji a omlouvám se za vyčerpávající komentář. Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 4. 2021 v 20:19

      Žádný dotaz není hloupý 🙂 lepší se zeptat, než něco pokazit. Pokud uděláte větší dávku, postup je stejný, jen je to trochu větší dřina. Ano, občas si udělám dvě pasty s různými barvami a jen jeden sníh, ale obvykle je to dvojitá dávka, protože v malém množství se těsto hůře míchá. Určitě doporučuji sníh rozvážit, aby to bylo přesně. Mě se Airmat vejde na plech, který mám k troubě, mám Electrolux a ten jen má trochu větší. Můžete zkusit otočit plech vzhůru nohama nebo je dobrý rovný plech od Tescomy, nemá okraje a pokládá se na mřížku v troubě. Předem si ale radši změřte 🙂 nevím jestli dotaz na airmat souvisí s makronkami, ale na jejich pečení není vhodný 🙂 Mějte se fajn.

      Odpovědět
    • lunalinda
      18. 8. 2023 v 12:54

      Pokud potřebujete o trochu menší podložku, můžete jí zkrátit nůžkami podle potřeby. Stříhá se to naprosto lehce a na funkčnost to nemá žádný vliv. Také se mi na plech nevejde, prostě s těmi pojezdy na boku jsou plechy menší.

      Odpovědět
  • Pavlina
    25. 6. 2021 v 13:57

    Dobry den, Miso!
    Dekuji za Vas blog i novou knihu. Kdyz mi cas dovoli, zkousim jeden recept za druhym – vzdy se podari a sklizi uspech.
    Chtela bych Vas pozadala o radu – cokoladu zminovanou zde v receptu nemam. O kolik g mam navysit podil bile cokolady Callebaut 33%?
    Dekuji a preji mnoho uspechu,
    Pavlina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 6. 2021 v 16:44

      Je potřeba porovnat obsah kakaového másla u obou čokolád a výsledným koeficientem vynásobit čokoládu 🙂 Carma 37/ Velvet 33 = 1,12 x 240 g = 269 g 🙂 Jen berte v úvahu, že krém bude o něco sladší, než originál.

      Odpovědět
      • Pavlina
        25. 6. 2021 v 18:22

        Dekuji za radu! P.

        Odpovědět
      • Pavla
        24. 5. 2023 v 11:14

        Dobrý den Míšo, bude tenhle výpočet fungovat i na kakaové máslo? Tzn. když mám 31% Belcolade, koef. 1,19, dám 240g čokolády a 46g kakaového másla? Děkuji, Pavla

        Odpovědět
        • Míša Landová
          24. 5. 2023 v 17:52

          Pokud chcete přidat kakaové máslo, musíte si porovnat jeho obsah v obou čokoládách a přidat rozdíl 🙂

          Odpovědět
  • Irena
    5. 7. 2021 v 21:30

    Míšo prosím s čím smíchat merunkové pyré raději s bílou nebo ruby čokoládou a v jakém poměru ?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 7. 2021 v 9:47

      Z vlastní zkušenosti ani s jednou. Meruňka není natolik výrazná a chuť čokolády ji vždy přebije.

      Odpovědět
  • Lucka Kadlecova
    4. 9. 2021 v 16:36

    Dobry den, Miso, chtela bych se zeptat, jestli tuhle specifickou bilou cokoladu muzu nahradit „klasickou“ bilou cokoladou, kterou pouzivam, naprikld Callebau? Dekuji Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 9. 2021 v 18:07

      Samozřejmě můžete použít i jinou značku, ale musíte zohlednit obsah tuku/kakaového másla 🙂 jinak bude krém příliš tekutý.

      Odpovědět
  • Zuzana Petružálková
    16. 2. 2022 v 9:49

    Dobrý den Míšo,dá se prosím nahradit marakujové a mangové pyré dužinou přímo z ovoce? Originální pyré se prodává ve velkém balení, které bych neupotřebila.Děkuji🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 2. 2022 v 10:15

      Nahradit se samozřejmě dá, ale kvalita a chuť exotického ovoce, které se tu prodává je obvykle mnohem horší, než chuť hotového kupovaného pyré. Vím, že se prodávají jen v litrových či kilových balení, ale dají se bez problému zamrazit.

      Odpovědět
  • Irena
    16. 5. 2022 v 10:23

    Dobrý den Míšo, kolik kakaového másla přidat k čokoládě Callebaut Velvet 33, aby krém nebyl tekutý?

    Odpovědět
  • Lenka
    18. 2. 2023 v 13:59

    Dobrý den můžu se zeptat na pár věcí?? Makronky peču na podložce na makronky někdy se mi stane že se propadnou dovnitř nejsou že sporu rovné nevím čím to je. Pečetě makronky na horkovzduch nebo jen na horní a spodní pečení děkuji za odpověď Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 2. 2023 v 9:54

      Podložky na makronky mohou být různé, takže těžko říct, proč se Vám to děje … Je lepší péct na horkovzduch, ale pokud nemáte, dá se i na horní a dolní.

      Odpovědět
  • Irena
    19. 6. 2023 v 11:38

    Míšo prosím o radu, zmrazené bílky nechám povolit v lednici a posléze venku z lednice, aby dosáhly pokojové teploty? Jak dlouho asi trvá dosažení pokojové teploty? Děkuji Irena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 6. 2023 v 8:20

      Ano, vždy je lepší rozmrazovat přes lednici 🙂 záleží na tom, jak máte doma teplo, já obvykle vyndavám z lednici den předem.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ