Troufám si říct, že dezert Pavlova už dnes není žádnou novinkou a setkáte se s ním v mnoha podobách i příchutích. Asi nejčastěji se kombinuje s ovocem a šlehačkou, ale narazíte i na variantu čokoláda, karamel či oříšek. Může mít podobu dortu i malých dortíků, a je velmi vyhledávaný nejen v létě, ale po celý rok.
Já jsem si ho nejvíce oblíbila v této roládové verzi v kombinaci s marakujovým krémem. Kyselost a lehká nahořklost marakuji je skvělým vyvážením sladkého sněhového těsta. A pokud ještě přidáte čerstvé jahody nebo borůvky, je úspěch vždy zaručen. Je to takový letní dezert lehký jako pírko 🙂
Roláda má navíc oproti jiným verzím i své výhody. Kromě toho, že je poměrně rychle připravená, tak se na rozdíl od dortu lépe krájí.
Sněhová roláda s marakujou a jahodami
Sněhový roládový plát
- 180 g bílků
- 200 g cukru krupice
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Bílky a cukr dejte do mísy a společně pozvolna vyšlehejte do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte ocet a škrob. Těsto rozetřete na velký plech (ca. 40×30 cm) vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C (horkovzduch) asi 20-25 minut.
Po upečení otočte sněhový plát i s papírem na čistý arch pečicího papíru lehce poprášený moučkovým cukrem. Nechte takto zcela vychladnout. Je zcela přirozené, že se těsto po upečení na vrchní straně drolí.
Krém s marakujou
- 200 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 100 g marakujového pyré
- 2 lžíce cukru krupice
Všechny suroviny dejte do mísy a pozvolna vyšlehejte do krému, který ihned použijte.
Dokončení
- čerstvé jahody (maliny, borůvky, ostružiny …)
Z vychladlého sněhového plátu opatrně sloupněte papír a na stejnou stranu rovnoměrně rozetřete marakujový krém. Krém roztírejte dlouhými tahy, lépe tak docílíte stejné vrstvy po celé ploše. Poklaďte ho kousky omytých a pokrájených jahod.
Pomocí pečicího papíru roládu stočte a utáhněte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Zabalenou v papíru ji nechte krátce odležet v lednici. Servírujte ideálně v den naplnění.
MOJE TIPY:
- Podobně jako jahody můžete nahradit i marakujové pyré v krému. Skvělé bude malinové nebo z černého rybízu. Nejen že krém skvěle ochutí, ale dodá mu zajímavou barvu.
- Ovocná pyré si můžete připravit doma přepasírováním ovoce nebo se dají koupit hotová. Pořídíte je na cukrářských eshopech, v nabídce je má také Makro nebo Diana svět oříšků.
- Všechny suroviny na krém použijte dobře vychlazené a rovnou z lednice.
- Roládu krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu si nůž otřete.
Autorem všech krásných fotografií je Marek Bartoš a vznikly pro časopis Gurmet, kde tento recept vyšel jako součást mé cukrářské výzvy.
52 Comments
Eliška
5. 8. 2022 v 14:59Dělala jsem podle receptu už podruhé a vždycky sklízí velký úspěch. Je opravdu skvělá! :))
Míša Landová
6. 8. 2022 v 9:12Děkuji 🙂
Jiřina Polaskova
9. 8. 2022 v 17:48Dobrý den, nevím ale když plat vychlafne tak po srolovani se polame ne. Děkuji za odpověď.
Míša Landová
10. 8. 2022 v 8:31Zřejmě je moc upečený nebo příliš tenký. Otáčíte hned po upečení na čistý papír mimo horký plech?
Petra
19. 5. 2024 v 14:18V cem delam chybu? Pokazdy mi splaskne a navlhne ,neni vubec krupava🤔
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:02Roláda není křupavá, jinak by nešla zatočit.
Renata
2. 9. 2022 v 14:40Tahle roláda je fantastická. Mám plný šuplík zamrazených bílků a makronky a roládu dělám jen podle Vás a vždy se povede a má úspěch. Děkuji moc. R
Míša Landová
4. 9. 2022 v 20:42Děkuji 🙂
Michaela
2. 2. 2023 v 11:21Dobrý den, měla bych prosím dotaz. Bílky se dají zamrazit? Děkuji 🙂
Míša Landová
2. 2. 2023 v 12:20Ano, dají 🙂
Marketa
5. 7. 2024 v 10:49Děkujeme za cenné rady ! Začala jsem péct z pasteurizovaných bílků , hlavně kvůli makronkám, ať je vždy vše, co nejvíc stejné. To zamražení mi pomůže je uchovat déle.
Míša Landová
6. 7. 2024 v 17:44Rádo se stalo 🙂
Ivana
5. 9. 2022 v 14:47Dobrý den,
tak jsem neodolala a přestože nejsem žádná zkušená pekařka, tak jsem se do rolády pustila. Postupovala jsem přesně podle receptu. Plát se krásně upekl, krém krásně ušlehal, podařilo se mi i krásně zamotat roládu, prostě paráda. Jen, když jsem si po dohotovení uklízela pracovní plochu, tak jsem zjistila, že jsem do krému nedala krém. Myslela jsem, že to se mou sekne. Ale pochlapila jsem se a řekla si, že ono to nějak dopadne. A dopadlo 🙂 Díky tomu, že je korpus sladký dost, tak vůbec nikdo nepoznal, že v krému cukr chybí. Bylo to sladké tak akorát a kombinace sladkého sněhu a nakyslé marakuji byla skvělá. Během víkendu roláda zmizela a ještě jsem od rodiny dostala velkou pochvalu. A už se všichni těší, až zas nashromáždím nějaké bílky. 🙂
Míša Landová
6. 9. 2022 v 8:49Ano, cukr v kremu lze klidne vynechat 🙂 a jsem moc rada, ze se rolada povedla 🙂
Ivana
6. 9. 2022 v 10:24Koukám, že jsem trdlo a že místo, abych napsala, že jsem do krému nedala cukr, tak jsem napsala, že jsem do krému nedala krém. Ale Vy jste mě naštěstí pochopila. 🙂 Jste prostě jednička a to nejen v pečení. Děkuji. 🙂
Jana Plívová
5. 10. 2022 v 13:05Dobrý den, upekla jsem roládu přesně podle receptu, dodržela recepturu, rozměry plechu i délku a teplotu pečení, během pečení se mi roláda několikanásobně zvětšila a po vytažení z trouby jsem ji dala na pocukrovaný papír a splaskla mi na 3mm. Nevíte kde se stala chyba?
Míša Landová
5. 10. 2022 v 20:33Zřejmě jste se někde musela odchýlit od postupu či surovin … jediné co mě napadá, zda nebyl sníh šlehaný na příliš vysokou rychlost …
Zuzka
13. 10. 2022 v 13:52Míšo, lze roládu péct i na silikonové pečící podložce? A je potřeba ji nějak vymazávat? Děkuju.
Míša Landová
13. 10. 2022 v 21:22Nezkoušela jsem, ale mělo by to jít. Já vymazávám olejem.
Alzbeta
26. 10. 2022 v 0:32Dobry den Miso, hledam inspiraci na mangovy krem do dortu (koupila jsem dle Vaseho doporuceni na Diane mangove pyre:-)) a hledam nejlepsi recept. Myslite prosim, ze by slo marakujove pyre nahradit mangovym pyre a byl by tento dort vhodny do dortu? Dala bych radeji 40% slehacku. Moc dekuji za odpoved a predevsim za Vase skvele recepty! ☺️
Míša Landová
26. 10. 2022 v 7:21Ano, určitě by nahradit šlo, jen mango samo o sobě není tak výrazné, často se kombinuje právě s marakujou 🙂
Andrea
3. 12. 2022 v 22:20Dobrý den, Míšo!
Už jsem podle Vás zkusila několik receptů a jen díky Vám a Vámi perfektně popsaným postupům se osměluji a pouštím do věcí, kterým jsem se vyhýbala velkým obloukem. Roláda je jednou z nich a dopadla výborně.
Malý dotaz, bylo by možné trochu ubrat cukru v těstě? Nemělo by to negativní vliv na jeho konzistenci?
Předem díky za odpověď!
Míša Landová
5. 12. 2022 v 7:37Díky, tak to mě moc těší 🙂 cukr funguje v některých receptech nejen jako sladidlo a zrovna v tomto receptu bych příliš nedoporučovala množství snižovat 🙂
Adriana
3. 10. 2024 v 15:01Dobrý den.
Mohu jeden den upéct a druhý plnit a rolovat?
Míša Landová
3. 10. 2024 v 16:38Je lepší udělat vše v jeden den.
Lucka
19. 12. 2022 v 8:06Dobrý den, roláda vypadá úžasně. Moc se těším až recept vyzkouším 🙂 Jen se chci zeptat, zda je možné upéct roládu den dopředu a přes noc uložit do lednice? nerozmočí se?
Předem děkuji za odpověď
Lucka
Míša Landová
19. 12. 2022 v 12:52Sněhové pečivo vlhne poměrně rychle, ale pokud naplníte zabalenou necháte v lednici, měla by do druhého dne vydržet 🙂
Ivana
14. 2. 2023 v 8:08Dobrý den, Míšo, peču tuto roládu téměř pokaždé, když mi zbydou bílky, protože je opravdu vynikajicí. Při posledním pečení jsem použila místo bílého cukru ten třtinový. Roláda byla opět výborná, o něco méně sladká, ale hlavně díky třtinovému cukru a jeho chuti mě napadlo, že by jí v tomto případě určitě slušela kávová náplň. Takže příště to vyzkouším a dám vědět, jak to dopadlo.
Ivana
Míša Landová
14. 2. 2023 v 9:36Skvělý nápad 🙂
Veronika
9. 3. 2023 v 7:32Dobrý den, mohu péct v troubě na horním a spodním? Nemám horkovzduch. Děkuji.
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:44Ano.
Michaela
17. 3. 2023 v 11:12Dobrý den Míšo, roládu jsem zkusila a byla naprosto božská, moc děkuji 🌼. Jen jsem se chtěla zeptat, zda je možné roládu upéct den předem a plnit ji až druhý den?
Míša Landová
18. 3. 2023 v 18:48Ano, mělo by to fungovat 🙂
Kristýna
24. 4. 2023 v 16:39Dobrý den Míšo, o víkendu jsem Vaší roládu pekla a sklidila veliký úspěch! Jen bych se chtěla zeptat, čím může být, že nemá křupavý povrch, ale měkký a lepkavý? Měla jsem ji péct ještě déle? Děkuji a ať se Vám daří!🙂
Míša Landová
24. 4. 2023 v 19:53Roláda není křupavá, to by pak nešla zatočit 🙂 A lepkovou ji máte po naplnění nebo hned po upečení?
Petra
27. 7. 2023 v 5:15Dobrý den, Míšo, chtěla bych se zeptat, chystám se na tuto roládu a chtěla bych zkusit místo marakuji použížt rakytník. že bych si zkusíla udělat pyré sama doma. Dělala jsem podle Vás malinové pyré, tak bych ho udělala obdobně. Myslíte, že by to mohlo fungovat podobně jako s marakujou? Marmeláda z rakytníku, zkoušela jsem včera, je příjemně nakyslá. Děkuji za radu a přeji pěkný den. PK
Míša Landová
27. 7. 2023 v 12:20Myslím, že to půjde dobře nahradit, chuťově i konzistenčně 🙂 dejte pak vědět, jak to dopadlo, bude to inspirace pro ostatní 🙂
Petra
27. 7. 2023 v 15:42Fajn, dám…. a ještě bych se zeptala, jestli místo kukuřičného škrobu můžu použít solamyl? Asi by to také mělo jít, myslím si?
Míša Landová
28. 7. 2023 v 7:13Bramborový škrob není do pečení vhodný …, ale zkusit samozřejmě můžete.
Kristýna
12. 8. 2023 v 10:45Dobrý den, mockrát děkuji za top recept! Jednoduche, rychle a přitom sklízí vždy pochvaly! Ráda peču podle Vašich receptů 😊
Míša Landová
14. 8. 2023 v 8:53Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Petra
12. 8. 2023 v 19:50Přeji krásný sobotní večer a ozývám se, jak jsem slíbila….. Krém z rakytníku je chuťově velmi povedený. Příjemně nakyslý, rakytník má dnes doma kde kdo, tak hurá do pečení….. ráno jsem ho natrhala větší hrnek , zatím co se mi v troubě pekla roláda, přišla jsem akorát….. pyré z rakytníku bylo také raz dva, dala jsem ho rychle schladit na chvilku do mrazáku, pak už jen šlehačka, mascarpone a pyré a roláda byla na světě během chvilky. Těším se na Vaše další nové obrázky a receptíky….
Míša Landová
14. 8. 2023 v 8:55Skvělé, díky za tip na rakytník, věřím, že určitě využije i někdo další 🙂
Andrea
21. 2. 2024 v 8:09Dobry den, potřebovala bych radu😀, libi se mi ten marakujovy krem, pujde to spojeni s tema cerstvyma jahodama i do dortu? Dekuji
Míša Landová
22. 2. 2024 v 7:32Určitě ano.
Eliška
15. 3. 2024 v 7:56Dobrý den, vinný ocet nemám, šlo by nahradit obyčejným? Děkuji
Míša Landová
15. 3. 2024 v 10:17Ano, můžete.
Veru
11. 4. 2024 v 12:54Úžasný recept! Jako začátečník v roládách a sněhových dezertech jsem měla při pečení velké pochybnosti, ale výsledek ohromující. 🙂 Funguje dobře i s pyré z lesního ovoce. Roládu jsem plnila až další den a taktéž bez problémů. Díky 😉
Míša Landová
12. 4. 2024 v 8:28Děkuji.
Droběna
17. 4. 2024 v 15:47Já jí zkoušela ,ale prostě se nepovedla, nešla sundat z papíru a celkově se trhala, po zamotání nešla hezky krájet …trošku jsem upravila nápln na malinovou belfrutu s mascarpone a šlehačkou. No , každopádně jsem jí nějak rozpižlala, udělala dezert do skleniček a ten měl uspěch obrovský . Bůh žehnej skleničkovým dezertům 😀
Terka
9. 5. 2024 v 12:45Dobrý den Míšo, šel by použit krém do mini pavlova? Děkuji 🙂
Míša Landová
13. 5. 2024 v 9:58Ano, určitě 🙂
Průměrné hodnocení z 8 recenzí:
5