Menu
Bezlepkové / Rolády, řezy, záviny

Sněhová roláda s marakujou a jahodami

Troufám si říct, že dezert Pavlova už dnes není žádnou novinkou a setkáte se s ním v mnoha podobách i příchutích. Asi nejčastěji se kombinuje s ovocem a šlehačkou, ale narazíte i na variantu čokoláda, karamel či oříšek. Může mít podobu dortu i malých dortíků, a je velmi vyhledávaný nejen v létě, ale po celý rok.

Já jsem si ho nejvíce oblíbila v této roládové verzi v kombinaci s marakujovým krémem. Kyselost a lehká nahořklost marakuji je skvělým vyvážením sladkého sněhového těsta. A pokud ještě přidáte čerstvé jahody nebo borůvky, je úspěch vždy zaručen. Je to takový letní dezert lehký jako pírko 🙂

Roláda má navíc oproti jiným verzím i své výhody. Kromě toho, že je poměrně rychle připravená, tak se na rozdíl od dortu lépe krájí.

Sněhová roláda s marakujou a jahodami

Sněhový roládový plát

  • 180 g bílků
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Bílky a cukr dejte do mísy a společně pozvolna vyšlehejte do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte ocet a škrob. Těsto rozetřete na velký plech (ca. 40×30 cm) vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C (horkovzduch) asi 20-25 minut.

Po upečení otočte sněhový plát i s papírem na čistý arch pečicího papíru lehce poprášený moučkovým cukrem. Nechte takto zcela vychladnout. Je zcela přirozené, že se těsto po upečení na vrchní straně drolí.

Krém s marakujou

  • 200 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g marakujového pyré
  • 2 lžíce cukru krupice

Všechny suroviny dejte do mísy a pozvolna vyšlehejte do krému, který ihned použijte.

Dokončení

  • čerstvé jahody (maliny, borůvky, ostružiny …)

Z vychladlého sněhového plátu opatrně sloupněte papír a na stejnou stranu rovnoměrně rozetřete marakujový krém. Krém roztírejte dlouhými tahy, lépe tak docílíte stejné vrstvy po celé ploše. Poklaďte ho kousky omytých a pokrájených jahod.

Pomocí pečicího papíru roládu stočte a utáhněte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Zabalenou v papíru ji nechte krátce odležet v lednici. Servírujte ideálně v den naplnění.

MOJE TIPY:

  • Podobně jako jahody můžete nahradit i marakujové pyré v krému. Skvělé bude malinové nebo z černého rybízu. Nejen že krém skvěle ochutí, ale dodá mu zajímavou barvu.
  • Ovocná pyré si můžete připravit doma přepasírováním ovoce nebo se dají koupit hotová. Pořídíte je na cukrářských eshopech, v nabídce je má také Makro nebo Diana svět oříšků.
  • Všechny suroviny na krém použijte dobře vychlazené a rovnou z lednice.
  • Roládu krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu si nůž otřete.

Autorem všech krásných fotografií je Marek Bartoš a vznikly pro časopis Gurmet, kde tento recept vyšel jako součást mé cukrářské výzvy.

52 Comments

  • Eliška
    5. 8. 2022 v 14:59

    Dělala jsem podle receptu už podruhé a vždycky sklízí velký úspěch. Je opravdu skvělá! :))

    Odpovědět
  • Jiřina Polaskova
    9. 8. 2022 v 17:48

    Dobrý den, nevím ale když plat vychlafne tak po srolovani se polame ne. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 8. 2022 v 8:31

      Zřejmě je moc upečený nebo příliš tenký. Otáčíte hned po upečení na čistý papír mimo horký plech?

      Odpovědět
    • Petra
      19. 5. 2024 v 14:18

      V cem delam chybu? Pokazdy mi splaskne a navlhne ,neni vubec krupava🤔

      Odpovědět
  • Renata
    2. 9. 2022 v 14:40

    Tahle roláda je fantastická. Mám plný šuplík zamrazených bílků a makronky a roládu dělám jen podle Vás a vždy se povede a má úspěch. Děkuji moc. R

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 9. 2022 v 20:42

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Michaela
      2. 2. 2023 v 11:21

      Dobrý den, měla bych prosím dotaz. Bílky se dají zamrazit? Děkuji 🙂

      Odpovědět
      • Míša Landová
        2. 2. 2023 v 12:20

        Ano, dají 🙂

        Odpovědět
        • Marketa
          5. 7. 2024 v 10:49

          Děkujeme za cenné rady ! Začala jsem péct z pasteurizovaných bílků , hlavně kvůli makronkám, ať je vždy vše, co nejvíc stejné. To zamražení mi pomůže je uchovat déle.

          Odpovědět
  • Ivana
    5. 9. 2022 v 14:47

    Dobrý den,
    tak jsem neodolala a přestože nejsem žádná zkušená pekařka, tak jsem se do rolády pustila. Postupovala jsem přesně podle receptu. Plát se krásně upekl, krém krásně ušlehal, podařilo se mi i krásně zamotat roládu, prostě paráda. Jen, když jsem si po dohotovení uklízela pracovní plochu, tak jsem zjistila, že jsem do krému nedala krém. Myslela jsem, že to se mou sekne. Ale pochlapila jsem se a řekla si, že ono to nějak dopadne. A dopadlo 🙂 Díky tomu, že je korpus sladký dost, tak vůbec nikdo nepoznal, že v krému cukr chybí. Bylo to sladké tak akorát a kombinace sladkého sněhu a nakyslé marakuji byla skvělá. Během víkendu roláda zmizela a ještě jsem od rodiny dostala velkou pochvalu. A už se všichni těší, až zas nashromáždím nějaké bílky. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 9. 2022 v 8:49

      Ano, cukr v kremu lze klidne vynechat 🙂 a jsem moc rada, ze se rolada povedla 🙂

      Odpovědět
      • Ivana
        6. 9. 2022 v 10:24

        Koukám, že jsem trdlo a že místo, abych napsala, že jsem do krému nedala cukr, tak jsem napsala, že jsem do krému nedala krém. Ale Vy jste mě naštěstí pochopila. 🙂 Jste prostě jednička a to nejen v pečení. Děkuji. 🙂

        Odpovědět
  • Jana Plívová
    5. 10. 2022 v 13:05

    Dobrý den, upekla jsem roládu přesně podle receptu, dodržela recepturu, rozměry plechu i délku a teplotu pečení, během pečení se mi roláda několikanásobně zvětšila a po vytažení z trouby jsem ji dala na pocukrovaný papír a splaskla mi na 3mm. Nevíte kde se stala chyba?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 10. 2022 v 20:33

      Zřejmě jste se někde musela odchýlit od postupu či surovin … jediné co mě napadá, zda nebyl sníh šlehaný na příliš vysokou rychlost …

      Odpovědět
  • Zuzka
    13. 10. 2022 v 13:52

    Míšo, lze roládu péct i na silikonové pečící podložce? A je potřeba ji nějak vymazávat? Děkuju.

    Odpovědět
  • Alzbeta
    26. 10. 2022 v 0:32

    Dobry den Miso, hledam inspiraci na mangovy krem do dortu (koupila jsem dle Vaseho doporuceni na Diane mangove pyre:-)) a hledam nejlepsi recept. Myslite prosim, ze by slo marakujove pyre nahradit mangovym pyre a byl by tento dort vhodny do dortu? Dala bych radeji 40% slehacku. Moc dekuji za odpoved a predevsim za Vase skvele recepty! ☺️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 10. 2022 v 7:21

      Ano, určitě by nahradit šlo, jen mango samo o sobě není tak výrazné, často se kombinuje právě s marakujou 🙂

      Odpovědět
  • Andrea
    3. 12. 2022 v 22:20

    Dobrý den, Míšo!
    Už jsem podle Vás zkusila několik receptů a jen díky Vám a Vámi perfektně popsaným postupům se osměluji a pouštím do věcí, kterým jsem se vyhýbala velkým obloukem. Roláda je jednou z nich a dopadla výborně.
    Malý dotaz, bylo by možné trochu ubrat cukru v těstě? Nemělo by to negativní vliv na jeho konzistenci?
    Předem díky za odpověď!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2022 v 7:37

      Díky, tak to mě moc těší 🙂 cukr funguje v některých receptech nejen jako sladidlo a zrovna v tomto receptu bych příliš nedoporučovala množství snižovat 🙂

      Odpovědět
      • Adriana
        3. 10. 2024 v 15:01

        Dobrý den.

        Mohu jeden den upéct a druhý plnit a rolovat?

        Odpovědět
  • Lucka
    19. 12. 2022 v 8:06

    Dobrý den, roláda vypadá úžasně. Moc se těším až recept vyzkouším 🙂 Jen se chci zeptat, zda je možné upéct roládu den dopředu a přes noc uložit do lednice? nerozmočí se?
    Předem děkuji za odpověď
    Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2022 v 12:52

      Sněhové pečivo vlhne poměrně rychle, ale pokud naplníte zabalenou necháte v lednici, měla by do druhého dne vydržet 🙂

      Odpovědět
  • Ivana
    14. 2. 2023 v 8:08

    Dobrý den, Míšo, peču tuto roládu téměř pokaždé, když mi zbydou bílky, protože je opravdu vynikajicí. Při posledním pečení jsem použila místo bílého cukru ten třtinový. Roláda byla opět výborná, o něco méně sladká, ale hlavně díky třtinovému cukru a jeho chuti mě napadlo, že by jí v tomto případě určitě slušela kávová náplň. Takže příště to vyzkouším a dám vědět, jak to dopadlo.

    Ivana

    Odpovědět
  • Veronika
    9. 3. 2023 v 7:32

    Dobrý den, mohu péct v troubě na horním a spodním? Nemám horkovzduch. Děkuji.

    Odpovědět
  • Michaela
    17. 3. 2023 v 11:12

    Dobrý den Míšo, roládu jsem zkusila a byla naprosto božská, moc děkuji 🌼. Jen jsem se chtěla zeptat, zda je možné roládu upéct den předem a plnit ji až druhý den?

    Odpovědět
  • Kristýna
    24. 4. 2023 v 16:39

    Dobrý den Míšo, o víkendu jsem Vaší roládu pekla a sklidila veliký úspěch! Jen bych se chtěla zeptat, čím může být, že nemá křupavý povrch, ale měkký a lepkavý? Měla jsem ji péct ještě déle? Děkuji a ať se Vám daří!🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 4. 2023 v 19:53

      Roláda není křupavá, to by pak nešla zatočit 🙂 A lepkovou ji máte po naplnění nebo hned po upečení?

      Odpovědět
  • Petra
    27. 7. 2023 v 5:15

    Dobrý den, Míšo, chtěla bych se zeptat, chystám se na tuto roládu a chtěla bych zkusit místo marakuji použížt rakytník. že bych si zkusíla udělat pyré sama doma. Dělala jsem podle Vás malinové pyré, tak bych ho udělala obdobně. Myslíte, že by to mohlo fungovat podobně jako s marakujou? Marmeláda z rakytníku, zkoušela jsem včera, je příjemně nakyslá. Děkuji za radu a přeji pěkný den. PK

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 7. 2023 v 12:20

      Myslím, že to půjde dobře nahradit, chuťově i konzistenčně 🙂 dejte pak vědět, jak to dopadlo, bude to inspirace pro ostatní 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    27. 7. 2023 v 15:42

    Fajn, dám…. a ještě bych se zeptala, jestli místo kukuřičného škrobu můžu použít solamyl? Asi by to také mělo jít, myslím si?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 7. 2023 v 7:13

      Bramborový škrob není do pečení vhodný …, ale zkusit samozřejmě můžete.

      Odpovědět
  • Kristýna
    12. 8. 2023 v 10:45

    Dobrý den, mockrát děkuji za top recept! Jednoduche, rychle a přitom sklízí vždy pochvaly! Ráda peču podle Vašich receptů 😊

    Odpovědět
  • Petra
    12. 8. 2023 v 19:50

    Přeji krásný sobotní večer a ozývám se, jak jsem slíbila….. Krém z rakytníku je chuťově velmi povedený. Příjemně nakyslý, rakytník má dnes doma kde kdo, tak hurá do pečení….. ráno jsem ho natrhala větší hrnek , zatím co se mi v troubě pekla roláda, přišla jsem akorát….. pyré z rakytníku bylo také raz dva, dala jsem ho rychle schladit na chvilku do mrazáku, pak už jen šlehačka, mascarpone a pyré a roláda byla na světě během chvilky. Těším se na Vaše další nové obrázky a receptíky….

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 8. 2023 v 8:55

      Skvělé, díky za tip na rakytník, věřím, že určitě využije i někdo další 🙂

      Odpovědět
  • Andrea
    21. 2. 2024 v 8:09

    Dobry den, potřebovala bych radu😀, libi se mi ten marakujovy krem, pujde to spojeni s tema cerstvyma jahodama i do dortu? Dekuji

    Odpovědět
  • Eliška
    15. 3. 2024 v 7:56

    Dobrý den, vinný ocet nemám, šlo by nahradit obyčejným? Děkuji

    Odpovědět
  • Veru
    11. 4. 2024 v 12:54

    Úžasný recept! Jako začátečník v roládách a sněhových dezertech jsem měla při pečení velké pochybnosti, ale výsledek ohromující. 🙂 Funguje dobře i s pyré z lesního ovoce. Roládu jsem plnila až další den a taktéž bez problémů. Díky 😉

    Odpovědět
  • Droběna
    17. 4. 2024 v 15:47

    Já jí zkoušela ,ale prostě se nepovedla, nešla sundat z papíru a celkově se trhala, po zamotání nešla hezky krájet …trošku jsem upravila nápln na malinovou belfrutu s mascarpone a šlehačkou. No , každopádně jsem jí nějak rozpižlala, udělala dezert do skleniček a ten měl uspěch obrovský . Bůh žehnej skleničkovým dezertům 😀

    Odpovědět
  • Terka
    9. 5. 2024 v 12:45

    Dobrý den Míšo, šel by použit krém do mini pavlova? Děkuji 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 8 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ