Menu
Bezlepkové / Rolády, řezy, záviny

Sněhová roláda s marakujou a jahodami

Troufám si říct, že dezert Pavlova už dnes není žádnou novinkou a setkáte se s ním v mnoha podobách i příchutích. Asi nejčastěji se kombinuje s ovocem a šlehačkou, ale narazíte i na variantu čokoláda, karamel či oříšek. Může mít podobu dortu i malých dortíků, a je velmi vyhledávaný nejen v létě, ale po celý rok.

Já jsem si ho nejvíce oblíbila v této roládové verzi v kombinaci s marakujovým krémem. Kyselost a lehká nahořklost marakuji je skvělým vyvážením sladkého sněhového těsta. A pokud ještě přidáte čerstvé jahody nebo borůvky, je úspěch vždy zaručen. Je to takový letní dezert lehký jako pírko 🙂

Roláda má navíc oproti jiným verzím i své výhody. Kromě toho, že je poměrně rychle připravená, tak se na rozdíl od dortu lépe krájí.

Sněhová roláda s marakujou a jahodami

Sněhový roládový plát

  • 180 g bílků
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Bílky a cukr dejte do mísy a společně pozvolna vyšlehejte do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte ocet a škrob. Těsto rozetřete na velký plech (ca. 40×30 cm) vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C (horkovzduch) asi 20-25 minut.

Po upečení otočte sněhový plát i s papírem na čistý arch pečicího papíru lehce poprášený moučkovým cukrem. Nechte takto zcela vychladnout. Je zcela přirozené, že se těsto po upečení na vrchní straně drolí.

Krém s marakujou

  • 200 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g marakujového pyré
  • 2 lžíce cukru krupice

Všechny suroviny dejte do mísy a pozvolna vyšlehejte do krému, který ihned použijte.

Dokončení

  • čerstvé jahody (maliny, borůvky, ostružiny …)

Z vychladlého sněhového plátu opatrně sloupněte papír a na stejnou stranu rovnoměrně rozetřete marakujový krém. Krém roztírejte dlouhými tahy, lépe tak docílíte stejné vrstvy po celé ploše. Poklaďte ho kousky omytých a pokrájených jahod.

Pomocí pečicího papíru roládu stočte a utáhněte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Zabalenou v papíru ji nechte krátce odležet v lednici. Servírujte ideálně v den naplnění.

MOJE TIPY:

  • Podobně jako jahody můžete nahradit i marakujové pyré v krému. Skvělé bude malinové nebo z černého rybízu. Nejen že krém skvěle ochutí, ale dodá mu zajímavou barvu.
  • Ovocná pyré si můžete připravit doma přepasírováním ovoce nebo se dají koupit hotová. Pořídíte je na cukrářských eshopech, v nabídce je má také Makro nebo Diana svět oříšků.
  • Všechny suroviny na krém použijte dobře vychlazené a rovnou z lednice.
  • Roládu krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu si nůž otřete.

Autorem všech krásných fotografií je Marek Bartoš a vznikly pro časopis Gurmet, kde tento recept vyšel jako součást mé cukrářské výzvy.

4 Comments

  • Eliška
    5. 8. 2022 v 14:59

    Dělala jsem podle receptu už podruhé a vždycky sklízí velký úspěch. Je opravdu skvělá! :))

    Odpovědět
  • Jiřina Polaskova
    9. 8. 2022 v 17:48

    Dobrý den, nevím ale když plat vychlafne tak po srolovani se polame ne. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 8. 2022 v 8:31

      Zřejmě je moc upečený nebo příliš tenký. Otáčíte hned po upečení na čistý papír mimo horký plech?

      Odpovědět

Zanechte komentář