Menu
Tipy a triky

Jak rozpouštět čokoládu

Čokoláda je magická surovina a práce s ní může být pro někoho noční můrou. Já sama k ní mám velký respekt a obdivuji všechny, kteří s ní umí pracovat. Mám teď na mysli třeba složitější čokoládové dekorace nebo pralinky 🙂 Ale nebojte, ani do jednoho se dnes pouštět nebudeme. Začneme tím úplně základním a to je rozpouštění čokolády.

Na úvod je potřeba říct, že se bavíme o čokoládě, která je vhodná na další cukrářské zpracování. Mezi ní bohužel nepatří většina tabulkových čokolád z běžného obchodu. Ty jsou fajn na mlsání, ale na krémy, polevy či dekorace příliš vhodné nejsou. Doporučuji kupovat čokolády v peckách, které pořídíte na cukrářských eshopech. Pozor, nezaměňovat za polevu v peckách!

A jak tedy čokoládu rozpouštět? V domácích podmínkách máte dvě možnosti, přičemž každá z nich má svoje pravidla, která je potřeba dodržet 🙂

NA SPORÁKU – rozpouštíme vždy ve vodní lázni, přičemž voda pod miskou by se neměla vařit a dno misky by se nemělo vody dotýkat. Čokoládu během rozpouštění mícháme. V žádném případě nerozpouštíme přímo v rendlíku (ano i s tím už jsem se setkala).

Pozor, aby se vám nedostala do čokolády voda. Při sejmutí misky z lázně ji proto vždy zespodu otřete. Misku použijte nerezovou nebo z odolného (varného) skla.

V MIKROVLNNÉ TROUBĚ – čokoládu zahříváme bez obav na maximální výkon, ale každých 30 vteřin musíme troubu zastavit a čokoládu promíchat, abychom ji nespálili. Takto pokračujeme, dokud není čokoláda zcela rozpuštěná. Rozpouštět můžete v plastové, skleněné či keramické misce.

Já sama preferuji druhou možnost v mikrovlnce, je to rychlé, čisté a jednoduché 🙂 Pokud dodržíte uvedený interval a použijete vhodnou čokoládu, nemusíte mít z tohoto způsobu strach.

Jakmile čokoládu rozpustíte, je potřeba ji obvykle ihned zpracovat dle receptu. Rozpuštěná čokoláda může být použita jako základ krému či pěny, náplně do makronek nebo polevy. V případě výroby pralinek nebo čokoládových dekorací je potřeba čokoládu tzv. vytemperovat, samotné rozpuštění nestačí! Srozumitelné vysvětlení a návody jak čokoládu temperovat najde např. na stránkách Callebaut.

V některém z dalších příspěvků si povíme něco o polevě z čokolády, čím a jak ji naředit a chystám také příspěvek na téma čokoládová ganache.

Mrkněte na moje další TIPY A TRIKY a napište mi do komentáře, co dalšího by vás zajímalo.

19 Comments

  • Jitka
    13. 8. 2022 v 21:41

    Dobrý den, tak právě jsem dočetla a doprohlédla videa o čokoládě a je to úplná věda! Odpovědělo mi to na mé občasné nesnáze s čokoládou, ale budu se řídit heslem vnučky: ‚“Musím se snažit!“ Strašně moc Vám děkuji za pekařské vzdělávání! Jste zlatá!

    Odpovědět
  • Jana
    28. 8. 2022 v 8:22

    Dobrý den Míšo moc vám děkuji za skvělé recepty a rady jste skvělá🥰

    Odpovědět
  • Kristina Kudělásková
    5. 9. 2022 v 7:41

    Na to jedno děkuji nestačí, takže děkuji, děkuji, děkuji. Vytrhla jste mi trn z paty. Vždy mi to musel manžel propočítat, páč jsem se do toho vždycky zamotala. Takže už si to tisknu a dávám na čestné místo v kuchyni, ať to mám stále na očích. Jste úžasná a jedinečná a pro mě absolutní jednička.

    Odpovědět
  • Eva
    6. 9. 2022 v 10:07

    Dobrý den, nebyl by prosím recept na ta srdíčka z úvodu článku? Vypadají lákavě 🤩
    Moc děkuji Eva

    Odpovědět
  • Zuzana
    27. 10. 2022 v 13:41

    Děkuji za tip, ještě bych přivítala video, jak namáčet nebo potírat cukroví čokoládou. Máte to opravdu krásné!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 10. 2022 v 14:21

      Díky, mrkněte na IG, tam je máčení do čokolády u několik video receptů 🙂

      Odpovědět
  • Hanka
    31. 5. 2023 v 21:48

    Dobrý den mohla byste mi prosím poradit jakou značku pouzivate u čokolády nejčastěji? U bíle, hořke, mléčne a třeba karamelove? Co jsem zatím tady narazila asi nejvíc je to značka Callebaut ale chci se ještě prosím ujistit než si nějakou pořídím když už chci do toho investovat. Popřípadě jak koupit i jinou značku ale ve stejné kvalitě? Podle čeho to poznat? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 6. 2023 v 12:29

      Já osobně mám ráda zmiňovanou Callebaut a pak belgickou Belcolade, používám obě a jsou srovnatelné 🙂

      Odpovědět
      • Hanka
        1. 6. 2023 v 14:04

        Děkuji za radu. A tu karamelovou raději Callebaut golf nebo nějakou od belcolade? 🙂

        Odpovědět
  • Marie
    22. 6. 2023 v 13:18

    Je to chyba fotky, zdají se mi srdíčka bez lesku, matná. Já nechávám ztuhnout při pokojové teplotě a jsou krásně lesklá.

    Odpovědět
  • Eva
    14. 12. 2023 v 19:05

    Dobrý večer,když by jsem chtěla použít čokoládu do bilkovo-masloveho krému,mám ji také naredit?A ještě se potom krém slehat?Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 12. 2023 v 7:55

      Do krému se neředí, tam ji stačí jen rozpustit a přidat až na konci šlehání.

      Odpovědět
  • Eva
    16. 12. 2023 v 15:44

    Dobrý den,tak horkou čokoládu už jsem se podle Vašich rád naučila,moc děkuji.Ale ještě by jsem potřebovala poradit s mléčnou,a bílou.Take se redi kakaovým maslem,a v jakém poměru.Moc děkuji za rady.Opravdu se vyplatí si to kakaove maslo pořídit,já vím,není to nic lacineho,ale kdo víc pece,i přes rok,tak ho využije.Hezke svátky.Jo,a pekla jsem podle Vás 5 druhů cukrovi,vše perfektní,ještě jednou díky.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ