Menu
Tipy a triky

Jak rozpouštět čokoládu

Čokoláda je magická surovina a práce s ní může být pro někoho noční můrou. Já sama k ní mám velký respekt a obdivuji všechny, kteří s ní umí pracovat. Mám teď na mysli třeba složitější čokoládové dekorace nebo pralinky 🙂 Ale nebojte, ani do jednoho se dnes pouštět nebudeme. Začneme tím úplně základním a to je rozpouštění čokolády.

Na úvod je potřeba říct, že se bavíme o čokoládě, která je vhodná na další cukrářské zpracování. Mezi ní bohužel nepatří většina tabulkových čokolád z běžného obchodu. Ty jsou fajn na mlsání, ale na krémy, polevy či dekorace příliš vhodné nejsou. Doporučuji kupovat čokolády v peckách, které pořídíte na cukrářských eshopech. Pozor, nezaměňovat za polevu v peckách!

A jak tedy čokoládu rozpouštět? V domácích podmínkách máte dvě možnosti, přičemž každá z nich má svoje pravidla, která je potřeba dodržet 🙂

NA SPORÁKU – rozpouštíme vždy ve vodní lázni, přičemž voda pod miskou by se neměla vařit a dno misky by se nemělo vody dotýkat. Čokoládu během rozpouštění mícháme. V žádném případě nerozpouštíme přímo v rendlíku (ano i s tím už jsem se setkala).

Pozor, aby se vám nedostala do čokolády voda. Při sejmutí misky z lázně ji proto vždy zespodu otřete. Misku použijte nerezovou nebo z odolného (varného) skla.

V MIKROVLNNÉ TROUBĚ – čokoládu zahříváme bez obav na maximální výkon, ale každých 30 vteřin musíme troubu zastavit a čokoládu promíchat, abychom ji nespálili. Takto pokračujeme, dokud není čokoláda zcela rozpuštěná. Rozpouštět můžete v plastové, skleněné či keramické misce.

Já sama preferuji druhou možnost v mikrovlnce, je to rychlé, čisté a jednoduché 🙂 Pokud dodržíte uvedený interval a použijete vhodnou čokoládu, nemusíte mít z tohoto způsobu strach.

Jakmile čokoládu rozpustíte, je potřeba ji obvykle ihned zpracovat dle receptu. Rozpuštěná čokoláda může být použita jako základ krému či pěny, náplně do makronek nebo polevy. V případě výroby pralinek nebo čokoládových dekorací je potřeba čokoládu tzv. vytemperovat, samotné rozpuštění nestačí! Srozumitelné vysvětlení a návody jak čokoládu temperovat najde např. na stránkách Callebaut.

V některém z dalších příspěvků si povíme něco o polevě z čokolády, čím a jak ji naředit a chystám také příspěvek na téma čokoládová ganache.

Mrkněte na moje další TIPY A TRIKY a napište mi do komentáře, co dalšího by vás zajímalo.

8 Comments

  • Jitka
    13. 8. 2022 v 21:41

    Dobrý den, tak právě jsem dočetla a doprohlédla videa o čokoládě a je to úplná věda! Odpovědělo mi to na mé občasné nesnáze s čokoládou, ale budu se řídit heslem vnučky: ‚“Musím se snažit!“ Strašně moc Vám děkuji za pekařské vzdělávání! Jste zlatá!

    Odpovědět
  • Jana
    28. 8. 2022 v 8:22

    Dobrý den Míšo moc vám děkuji za skvělé recepty a rady jste skvělá🥰

    Odpovědět
  • Kristina Kudělásková
    5. 9. 2022 v 7:41

    Na to jedno děkuji nestačí, takže děkuji, děkuji, děkuji. Vytrhla jste mi trn z paty. Vždy mi to musel manžel propočítat, páč jsem se do toho vždycky zamotala. Takže už si to tisknu a dávám na čestné místo v kuchyni, ať to mám stále na očích. Jste úžasná a jedinečná a pro mě absolutní jednička.

    Odpovědět
  • Eva
    6. 9. 2022 v 10:07

    Dobrý den, nebyl by prosím recept na ta srdíčka z úvodu článku? Vypadají lákavě 🤩
    Moc děkuji Eva

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář