Menu
Tipy a triky

Zdobicí špičky a sáčky

Když jsem jako malá pomáhala mamince s vánočním cukrovím, plněné druhy jsme mazali příborovým nožem. O sáčku nebo zdobicí špičce se nám mohlo jenom zdát 🙂 Dnes nám tyhle nenápadné pomůcky usnadňují práci a můžeme díky nim z obyčejné buchty vytvořit i mistrovské dílo. A protože dotazy na špičky i sáčky dostávám opakovaně, rozhodla jsem se vám to sepsat.

Nabídka je dnes široká, ať už jde o špičky nebo sáčky, a dají se pořídit v různých obchodech. Pokud chcete mít doma kvalitní a hlavně trvanlivé pomocníky, doporučuji pořizovat je na cukrářských eshopech. Proč? Protože většina sáčků, která se prodává v běžných obchodech, je ze slabého materiálu, snadno praskají a obvykle nejsou ani dostatečně velké. A se špičkami je to podobně. Nevhodný materiál, tvar nebo velikost 🙂

SÁČKY JEDNORÁZOVÉ

Jednorázové sáčky se prodávají v několika velikostech (délka sáčku) a liší se silou materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Ta se udává v mikronech a čím je číslo větší, tím je sáček pevnější. Mohou se lišit svou barvou, ale i povrchovou úpravou, některé jsou hrubší jiné zase hladké. Dost často se prodávají v návinech po sto kusech, některé ale pořídíte i v menším balení.

Já jsem si už před lety oblíbila sáčky od firmy Martellato, s názvem Crystal Poche. Jsou zcela průhledné, hladké a extra silné a pevné (80 mikronů). Nemám ráda ten hrubší povrch, přestože to někomu přijde praktické. Mě se v takovém sáčku naopak hůře stahuje těsto či krém kartou, prostě to tak trochu drhne 🙂

Sáčky kupuji pravidelně v rozměru 40 a 55 cm, ale řiďte se vlastními potřebami. Tím, že je sáček poměrně pevný, dá se použít i několikrát, stačí ho jednoduše umýt. Samozřejmě si ho nesmíte poškodit či protrhnout špičkou nebo kartou. V běžném obchodě, konkrétně v DM drogerii, mají fajn malé jednorázové sáčky. Jsou slabé, ale vzhledem k velikosti to nevadí. Využívám je například na plnění lineckého marmeládou nebo na želé do středu dortíků či makronek.

Obecně jsou jednorázové sáčky trochu dražší záležitost a v provozech se obvykle moc nepoužívají, a pokud ano, tak opakovaně. Na druhou stranu třeba na kurzech, kde není prostor ani čas nádobí odmývat, je to praktický pomocník.

SÁČKY NA OPAKOVANÉ POUŽITÍ

Dříve se do této kategorie řadily převážně sáčky látkové, které se musely po použití řádně umýt a vyprat. Já jsem jim nikdy nakloněna nebyla. Ať už z důvodu hygieny nebo proto, že se přes látku uvolňoval tuk či tekutina.

S postupem času se objevily sáčky z polyesteru, nylonové nebo textil v kombinaci s omyvatelnou (impregnovanou) povrchovou úpravou. Tyhle sáčky jsou obvykle hodně pevné a silné a mají dlouhou životnost. Vyrábí se v několika velikostech a setkáte se s nimi hlavně v cukrářských provozech.

Já jsem si na domácí použití oblíbila sáčky silikonové. Mají podobné vlastnosti jako ty výše uvedené, dobře se omývají, jsou měkké do ruky, pružné a odolné. V nabídce je má mimo jiné také Martellato a seženete je ve ve více rozměrech.

ZDOBICÍ ŠPIČKY

Jak už samotný název napovídá, měly by špičky sloužit převážně ke zdobení. Jsou tím myšleny dorty, zákusky či rolády. Nicméně ozdobně se dá slepit i vánoční cukroví nebo sušenky. A podle toho, co chceme zdobit, bychom si měli vybírat velikost, tedy průměr, a tvar špiček.

Nicméně jako první bych při nákupu řešila materiál, ze kterého jsou špičky vyrobeny. Po letech zkušeností už dnes vybírám pouze špičky nerezové a vyrobené z jednoho kusu (bez svárové). Tedy takové, které nejsou stáčené a nemají po straně spoj. Takové špičky jsou pevné, drží svůj tvar (nedeformují se) a nereznou. Odměnou jsou krásné a ostré linie na krému či těstě. Většinu špiček mám od firmy Martellato a Wilton.

Kdo mě sleduje už delší dobu, tak ví, že jsem si oblíbila několik základních tvarů a ty používám ve více velikostech. První z nich je klasická hladká (kulatá) špička. Využijete ji na makronky, sněhové pusinky, piškoty, ale také indiánky, kremrole nebo třeba na plnění cukroví. Hodit se vám bude v několika průměrech.

Mojí velkou favoritkou je špička s názvem francouzská hvězda, i když jen někteří výrobci ji takto nazývají. Je to řezaná špička s malými zoubky, která je skvělá třeba na věnečky (těsto i krém), ale také na cupcakes, dorty či cukroví. Tuhle špičku mám doma asi v nejvíce velikostech 🙂 malý průměr 4-6 mm je fajn na drobné cukroví, 6-8 mm třeba na makronky, 10-12 mm na věnečky a větší kolem 14-16 mm pak třeba na cupcakes nebo pusinky. Největší výběr velikostí nabízí firma Martellato, ale také třeba značka Wilton.

U řezaných špiček se můžete setkat také s výrazem uzavřená a otevřená hvězda, podle toho, jak jsou zatočené. Zoubků mají méně a jsou větší. Opět se vyrábí v mnoha velikostech a použijete je obdobně jako tu francouzskou. Mým oblíbencem v této kategorii je špička Wilton 1M, která je v mém portfoliu už velmi dlouho. Kromě klasického zdobení dezertů se skvěle hodí na cupcakes nebo třeba mini cheesecaky.

A pak tu máme širokou škálu speciálních špiček, které jsou vhodné pro vytváření bordur a proužků, květin, lístků nebo třeba chlupů či trávy. Existují také plnící špičky, špičky pro vytváření kroužků nebo likérové špičky.

STĚRKY A KARTY

Nezbytným doplňkem sáčků a špiček jsou určitě stěrky a cukrářské karty. Stěrkou si nejen připravíme krém či těsto, ale díky pružnému materiálu vždy setřeme z misky celý obsah. Plastová karta je zase skvělá k tomu, abychom si v sáčku stáhly krém či těsto směrem ke špičce.

Mými favority jsou gumové stěrky z Ikea, mají ideální velikost a příznivou pořizovací cenu. Bohužel jejich kvalita se v průběhu času zhoršila, takže se po čase lámou. Trvanlivějším, i když dražším pomocníkem jsou stěrky s dřevěnou nebo kovovou rukojetí.

A jaká je vaše oblíbená zdobicí špička? Napište mi do komentáře.

6 Comments

  • Anna
    4. 4. 2024 v 13:10

    Ahoj Míšo, ráda k vám kuknu co je nového a taky se inspiruji. Ale jistě jste mě tak nekápla do noty, jako tentokrát.
    Už jsem si objednala Crystal Poche. Přesně tohle jsem potřebovala vědět. Vzhledem k tomu, že je tam 100 ks, tak je jistě budu mít dlouho (nadosmrti). Díky PS Ještě by mě zajímaly opravdu pěkné formy na beránky, zajíčky , bábovky a podobně.

    Odpovědět
  • Zdenka
    7. 4. 2024 v 7:13

    Dobrý deň Míša s úžasom sledujem a hltám vaše stránky. Chcela by som urobiť tieto tortičky ale bez maku,lebo u nás nie všetci majú radi mak .chcem sa teda opýtať či je možné ho niečím nahradiť , napríklad mandľovou múkou. Ďakujem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2024 v 8:57

      Nevím, který recept máte na mysli, dotaz jste napsala k příspěvku o špičkách …

      Odpovědět
  • Zdenka
    12. 4. 2024 v 11:18

    Neviem či má to nehodilo do iného receptu,ale ide o makové dortiky s mangem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 4. 2024 v 12:21

      Makové dortíčky jsou hlavně o máku … zkusit nahradit můžete, vyzkoušeno nemám 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ