Menu
Nepečené dezerty

Likérové špičky do skla

Likérové špičky jsou ikonický dezert, který se u nás těší velké oblibě. Jejich příprava není složitá, ale málokdo má odvahu se do nich pustit. Proto jsem si pro vás připravila tuhle jednodušší variantu do skleniček. Nebude v ní chybět čokoládový krém, likérová náplň ani piškot, který se mazaně skrývá uvnitř. Pro dokonalý výsledek doporučuji použít domácí vaječný likér, recept na jeden takový najdete i tady u mě na blogu.

Na sestavení jsem použila skleničky na šampaňské, protože dodají dezertu eleganci a můžete je hrdě servírovat na slavnostní večeři. Malou nevýhodou vysokých sklenic je fakt, že musíte mezi jednotlivými vrstvami mrazit, aby rychleji zatuhly. Pokud ale použijete širší skleničky, např. na Martini, můžete udělat čokoládovou pěnu i likér jen v jedné vrstvě, příprava tak bude rychlejší.

Likérové špičky do skla (6 ks)

Piškoty:

  • 1 vejce „M“
  • 25 g cukru krupice
  • 25 g hladké mouky

Bílek vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Žloutek prošlehejte a smíchejte se sněhem. Přidejte prosátou mouku a dobře promíchejte. Pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkejte na plech vyložený papírem na pečení malé piškoty a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C (horkovzduch) asi 15-20 minut. Nechte vychladnout.

Čokoládová pěna:

  • 50 g mléka
  • 50 g smetany ke šlehání 33%
  • 150 g hořké čokolády 55-60%
  • 190 g smetany ke šlehání 33%

Mléko a 50 g smetany zahřejte a po částech nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Od středu vymíchejte do hladké emulze a nechte zchladnout na teplotu 40-45 stupňů. Následně vmíchejte smetanu (190 g) ušlehanou do měkkých špiček a výslednou pěnu přendejte do zdobícího sáčku. Do každé skleničky stříkněte část pěny a lehce vmáčkněte piškot. Dejte do mrazáku na 5-10 minut zatuhnout. Sáček se zbytkem pěny nechte mezitím při pokojové teplotě.

TIP – Pokud chcete mít vrstvy náplní stejně vysoké, odvažujte si je.

Likérový krém:

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní nabobtnalou a vymačkanou želatinu. Přilijte vaječný likér a dobře promíchejte. Část likérové náplně nalijte na ztuhlou čokoládovou pěnu a opět krátce zamrazte.

Poleva:

  • 40 g hořké čokolády 55-60%
  • 10 g kokosového (nebo rostlinného) oleje

Rozpusťte čokoládu a vmíchejte do ní kokosový olej. Nechte zchladnout, pak nalijte v tenké vrstvě na horní vrstvu ve skleničkách. Nechte krátce rozležet a servírujte.

TIP – Piškoty můžete klidně vynechat, získáte tak bezlepkovou variantu.

Recept vznikl před časem pro časopis Gurmet jako má cukrářská výzva. Autorem fotek je Marek Bartoš.

20 Comments

  • Mája
    9. 12. 2023 v 18:21

    Dobrý den,
    recept vypadá úžasně, na vaječňák podle Vás se určitě chystám, takže rovnou vyzkouším i toto. Zajímalo by mě, jestli jsou vrstvy dostatečně tuhé na to, abych to mohla připravit ve formě jednoho velkého mousse caku?
    Děkuji za odpověď.
    Mája

    Odpovědět
  • Lucie
    22. 12. 2023 v 20:47

    Dobrý den Míšo, máte je nádherné 🙂 dnes jsem je poprvé zkoušela a chuťově opravdu vynikající, s domácími piškoty a domácím vaječným likérem 🙂 nicméně chci se zeptat, použila jste veškerou čokoládovou pěnu do těch 6 skleniček? Vše jsem poctivě vážila, a rozhodně nemám tak pravidelné, skoro stejně silné proužky pěny a vaječného likéru. Té čoko pěny je ve skleničkách oproti vaječnému likéru až moc, dvojnásobek 😅. Proto se ptám, jestli vám něco zbylo nebo jste použila vše 🙂, skleničky mám asi trošku vyšší a užší než vy, tak bych to příště přizpůsobila skleničkám 🙂. Jinak děkuji za skvělý recept, čekala jsem na něj od té doby co byl v gurmetu a já bohužel zapomněla koupit, takže děkuji za skvělé předvánoční překvapení a za zveřejnění receptu 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 12. 2023 v 9:24

      Děkuji. Ano, použila jsem vše z receptu. Fotka možná klame, ale v dolní části skleničky je větší množství pěny a čoko pěny je určitě více než likéru 🙂

      Odpovědět
  • Tereza
    26. 12. 2023 v 20:57

    Dobrý den, Míšo, do jaké doby se musí zkonzumovat? Neteř by je chtěla na svatbu, tak asi nejlépe udělat den předem, že?

    Odpovědět
  • Milena
    5. 1. 2024 v 17:47

    Dobrý den Míšo. Poprosím Vás o radu ohledně použití želatiny. V popisu máte plátkovou želatinu, myslíte, že by šla nahradit práškovou želatinou a v jakém množství, prosím? Zároveň Vám přeji do nového roku vše nejlepší a těším se na Vás v televizním pečení :).
    Děkuji předem za radu,
    Milena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 1. 2024 v 15:12

      Ano, klidně použijte i práškovou, jen by měla být zhruba stejnou želírující sílu 🙂 více info o želatině najdete v mém příspěvku Jak používat želatinu.

      Odpovědět
    • Petra
      17. 1. 2024 v 12:15

      Dobrý den Míšo,
      Prosím Vás o radu. Mohla bych ten likérový krém použít jako takový želé disk do dortu?
      Předem děkuji za radu, s pozdravem Petra

      Odpovědět
  • Hedvika
    25. 1. 2024 v 23:28

    Dobrý den Míšo,

    Už roky mám doma nástavec na špičky a nikdy jsem se neodhodlala jej použít – a teď už asi ani nepoužiju, protože ty do skleničky jsou skvělé. Chutnaly jak tatínkovi, který má špičky hodně rád, tak mamince, která jinak sladké vůbec nejí. Moc děkuji za recept!

    A pro další pekařky přidávám vlastní poznatek – piškot do čokoládové pěny zamáčkněte celý, já ho tam zamáčkla jen napůl a některé mi „vyplavaly“ do likérové části, tak abyste se nedivily jako já 🙂

    S přáním všeho dobrého,
    Hedvi

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 1. 2024 v 9:05

      Hedviko, moc děkuji a věřím, že i tu klasickou špičku někdy použijete 🙂

      Odpovědět
  • Anna
    31. 1. 2024 v 19:21

    Míšo, mohu poprosit, v jakém množství vody se nechá želatina nabobtnat? Podle množství tekutiny na obalu,nebo jen minimální, aby byla ponořená? Děkuji, ještě jsem želatinu nepoužívala.

    Odpovědět
  • Nikola
    6. 2. 2024 v 22:02

    Dobrý den Míšo, můžu se prosím zeptat, když je poleva tvořená čokoládou a olejem, není pak problém si skrz ní prorazit cestu k pěně? Nedala by se třeba lépe použít čokoládová ganache? Děkuji, Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 2. 2024 v 10:58

      Musíte dát tenkou vrstvu, aby lehce praskla, podobně jako na klasické špičce. Nicméně klidně použijte i ganache.

      Odpovědět
  • Hana
    9. 2. 2024 v 12:23

    Dobrý den, chci se zeptat mám malý mrazák kam se mi skleničky nevejdou, stačí vychladit v lednici a přidávat další vrstvy? Díky za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2024 v 13:11

      Obávám se, že v lednici to bude tuhnout dlouho a zbytek náplně zatím ztuhne. Doporučuji tedy použít široké skleničky a dát čokoládovou pěnu i likér jen v jedné vrstvě.

      Odpovědět
  • Dana
    15. 2. 2024 v 12:17

    Vypadá to lákavě, určitě o víkendu vyzkouším. Napadá mě, místo piškotů použit makronky (ty moje některé nepovedené vypadají přesně jako tyto piškoty) a tím pádem to bude bezlepkové.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 2. 2024 v 9:31

      Ano, můžete použít i makronky, jen se asi více rozmáčí a chuť bude jiná 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ