Menu
Nepečené dezerty

Čokoládové semifreddo

Je to zmrzlina, není to zmrzlina? Sama jsem si musela přesnou definici semifredda vyhledat 🙂 takže pro ty z Vás, kteří o něm slyší poprvé, „semifreddo je mražený smetanový krém se sametovou strukturou, který se od zmrzliny liší vláčnější konzistencí“. Je to taková polo-zmrzlina 🙂 I když chuť klasické zmrzliny nečekejte, definovala bych to spíše jako mraženou pěnu.

Semifreddo se připravuje obvykle z vajec, cukru a smetany s přidáním dalších přísad. U mě to jednoznačně vyhrála má oblíbená čokoláda. Na rozdíl od zmrzliny nepotřebujete k přípravě zmrzlinovač, vystačíte si pouze s ručním šlehačem. Semifreddo si můžete udělat do vetší formy a pak servírovat nakrájené na plátky nebo připravit do malých kelímků, ve kterých budete servírovat. 

Semifreddo je velmi jemné, chutí připomíná spíše čokoládovou pěnu. Poměrně dlouho drží svůj tvar i po vyndání z mrazáku. Skvěle se hodí jako sladká tečka po dobrém obědě nebo jen tak na odpolední mlsání. 

Na čokoládové semifreddo si připravte:

240 ml smetany ke šlehání 33%

120 g + 50 g hořké čokolády min. 55-60%

2 lžíce třtinového cukru

2 velká vejce

Připravte si menší chlebíčkovou formu (25 x 10 cm) a vyložte jí potravinářskou folií. Semifreddo můžete také připravit do silikonových formiček nebo malých kelímků a servírovat jako jednotlivé porce.

Čokoládu (120 g) rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě, druhou část čokolády (50 g) nastrouhejte na hrubo nebo nasekejte, nechte stranou.

Smetanu vyšlehejte, ne úplně do tuha, jen do tzv. měkkých špiček, dejte do lednice. 

Vejce s cukrem dejte do skleněné mísy a ve vodní lázni vyšlehejte do světlé a husté pěny, objem by se měl cca zdvojnásobit. Pokud budete šlehat pozvolna, směs se zahřeje (ideálně na 65-70 stupňů) a vejce tak budou tepelně upravená.

Sundejte mísu z vodní lázně a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, následně po částech ušlehanou smetanu a nakonec nasekanou čokoládu. V tuhle chvíli máte úžasnou čokoládou pěnu 🙂 Na míchání se mi velmi osvědčila balonová metla. 

Nalijte do připravené formy a dejte do mrazáku ztuhnout. Servírovat můžete již po několika hodinách, ale i po několika dnech. Krájejte na slabší plátky ostrým nahřátým nožem. 

inspirace z webu http://www.lastingredient.com/

Vytisknout recept

4 Comments

  • Anonymní
    19. 8. 2016 v 17:08

    Jůůůůů, tak to je bomba, Míšo! I na dovolené jsem musela mrknout k Vám, co tu máte nového a vidím, luxusní dezertík. To si dnes budu muset dát po večeři o jeden dezert víc než obvykle, abych tu chuť na Vaše úžasné semifredo vyrovnala:-))) Hezké léto, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 8. 2016 v 20:16

      Mileno, děkuji a zdravím Vás na dovolené 🙂 moc mě těší, že i tam si vzpomenete na moje pečení 🙂 dejte si dezert i za mě, vždycky mě láká ochutnávat cizí dobroty 🙂 krásnou dovolenou. Míša

      Odpovědět
  • Sim.
    20. 8. 2016 v 22:04

    Skutečně velmi inspirativní a chutné na první pohled. Také vyzkouším. Jak dlouho se dá uchovávat v mrazáku? Mějte se krásně a ať se Vám daří v tom Vašem kouzelném sladkém světě :-).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 8. 2016 v 7:53

      Děkuji 🙂 je to zajímavá obměna klasické zmrzliny 🙂 já ji měla v mrazáku cca 14 dní, ale myslím, že určitě vydrží i déle. Pěknou neděli a děkuji za podporu. Míša

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ