Menu
Cukroví

Čokoládové tyčinky s marcipánem

Také vás občas honí mlsná? Musím přiznat, že mě teda dost často, a proto mám ráda po ruce něco malého, co si mohu uzobnout, když to na mě přijde 🙂 Dost často je to tedy čokoláda, ale pokud mám čas, připravím obvykle nějaký druh cukroví nebo sušenek. Tyhle čokoládové tyčinky, ale dalo by se jim klidně říkat i kolečka, jsem dělala na Velikonoce a měly velký úspěch, podobně jako v loňském roce ta Čokoládová kolečka s kokosem, které už na blogu jsou 🙂

Základem je kakaové linecké těsto, jsou spojené marcipánovým krémem a celé obalené v čokoládové polevě. Nahoře jsou pak ještě sypané drcenými kakaovými boby, takže chuť je opravdu intenzivně kakaová. Krém je velmi jednoduchý, jde vlastně jen spojení pravého marcipánu s máslem a kapkou alkoholu. Marcipán by měl mít alespoň 40-50% podíl mandlí, aby vynikla jeho chuť a nebyla to jen sladká hmota.

Čokoládu na cukroví obvykle ředím kakaovým máslem, které mi ji pomůže zároveň i vytemperovat. Ale tentokrát jsem zvolila jednodušší a pro některé možná i dostupnější variantu. Nakombinovala jsem hořkou čokoládu s hotovou čokoládovou polevou. Zachová se příjemná chuť a čokoláda krásně ztuhne i při pokojové teplotě. Nicméně pokud máte doma kakaové máslo, klidně polevu vynechte 🙂

A poslední neméně důležitá věc, hotové tyčinky potřebují alespoň 2-3 dny rozležet, aby zvláčněly, změkly a chuť byla opravdu dokonalá. Tak vydržte 🙂

Čokoládové tyčinky s marcipánem (30 ks)

Kakaové linecké těsto:

  • 195 g hladké mouky
  • 30 g Holandské kakao Dr. Oetker
  • 75 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 3 žloutky

Lehce změklé máslo utřete společně s cukrem a žloutky. Přisypte prosátou mouku smíchanou s kakaem a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto.

Hmotu přesuňte na potravinářskou fólii a dotvarujte. Těsto zabalte a nechte do druhého dne odležet v chladu.

Na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma fóliemi těsto rozválejte na sílu ca. 4 mm a pomocí tvořítka nebo jen podle pravítka vykrajujte obdélníčky či jiné tvary. Rozložte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 10 minut. Nechte vychladnout.

Marcipánový krém:

  • 100 g Marcipán Dr. Oetker (min.% podíl mandlí)
  • 100 g másla
  • rum či likér

Marcipán roztrhejte na menší kousky, přidejte změklé máslo, rum a utřete do hladkého krému. Skvěle to jde v robotu pomocí ploché (pádlové) metly.

Krém si přendejte do sáčku s hladkou špičkou, nastříkejte na polovinu upečených kousků a spojte. Dejte do lednice ztuhnout.

Čokoládová poleva:

  • 1 balení Poleva hořká Dr. Oetker
  • 150 g hořké čokolády 50-60%
  • Kakaové boby Dr. Oetker

Polevu rozpusťte podle návodu na obalu (stačí jen namočit sáček do horké vody) a smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. V polevě máčejte jednotlivé kousky, posypte kakaovými boby a nechte na papíru zaschnout.

V uzavřené dóze nechte alespoň 2-3 dny v chladu rozležet, před konzumací nechte kousky chvíli při pokojové teplotě.

Video postup k receptu naleznete na mém IG a FB profilu.

Žádné komentáře

    Zanechte komentář