Menu
Slané recepty

Plněný slaný chléb

Slaných receptů u mě moc nenajdete a tak je na čase ten poměr se sladkými trochu vyrovnat. A musím přiznat, že i moje okolí je za to vyrovnání rádo a slané recepty si užívá, tedy spíš vychutnává. Po letech sladkého je to i pro mě příjemná změna 🙂 Tak třeba i vás potěší a zkusíte si tento plněný chléb upéct se mnou.

Základem je kynuté těsto, pomazané náplní ze sušených rajčat, bazalky a česneku. Vše je zatočeno a upečeno ve formě na chlebíček. Výsledkem je voňavý a nadýchaný chlebík, který je nejlepší ještě vlažný a jen tak samotný. Tak trochu mi připomíná ty rozpečené bagety ze supermarketu 🙂 Ovšem domácímu se samozřejmě nic nevyrovná 🙂

Moje tipy – Pokud nemáte sušené droždí, použijte čerstvé, dává se ho obvykle třikrát více než sušeného. Do náplně můžete místo bazalkového pesta použít hrst čerstvé bazalky a promixovat ji společně s rajčaty 🙂

Plněný slaný chléb

Kynuté těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček Sušené droždí Dr. Oetker
  • 120 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g rostlinného oleje
  • 6 g soli

Prosátou mouku smíchejte se solí a sušeným droždím. Přidejte vlažné mléko, vejce, olej a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nechte na teplém místě vykynout.

Rajčatová náplň:

  • 80 g sušených rajčat v oleji
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 30 g másla
  • česnek, parmezán

Sušená rajčata rozmixujte na jemno, přidejte pesto a změklé máslo. Dobře promíchejte, ochuťte prolisovaným česnekem a trochou parmezánu.

Dokončení

Vykynuté těsto rozválejte do obdélníku (ca. 30×40 cm) a rovnoměrně potřete rajčatovou náplní. Z obou kratších stran sviňte do středu a opatrně vložte do chlebíčkové formy (ca. 30×11 cm) vymazané máslem. Zakryjte fólií a nechte ještě asi 30 minut kynout.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horní/dolní ohřev) asi 40-50 minut. Nechte vychladnout a ihned servírujte.

Video s postupem najdete na mém IG a FB profilu 🙂

Žádné komentáře

    Zanechte komentář