Někdo peče na Velikonoce nádivku, někdo slaný koláč. U nás doma se peče obvykle oboje 🙂 Z mého pohledu jsou to hodně podobná „jídla“. Chutnají skvěle teplá i studená, můžete je chodit uždibovat, když vás honí mlsná a zároveň je můžete nabídnout nečekané návštěvě 🙂
Koláč je možná trochu náročnější na přípravu, ale zase si ho můžete libovolně obměnit. Já jsem tentokrát sáhla po zeleném pórku (když jsou ty Velikonoce), který chutná skvěle orestovaný na másle. Doplnila jsem ho sýrem a trochou slaniny. Chybět nesmí ani čerstvé bylinky a česnek.
Slaný koláč se slaninou a pórkem
Křehké těsto:
- 90 g změklého másla
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 30 g mletých mandlí
- špetka soli
Změklé máslo promíchejte s vejcem, pak přisypte prosátou mouku se solí a mleté mandle. Pomocí robota nebo ručně vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte asi na hodinu odležet do lednice.
Pak ho rozválejte mezi dvěma fóliemi, přeneste do koláčové formy o průměru ca. 24 cm a upravte. Těsto můžete na několika místech propíchnout vidličkou. Zakryjte papírem na pečení, zasypte luštěninami a dejte krátce (asi 15-20 minut) předpéct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horkovzduch).
Náplň:
- 100-150 g slaniny
- 1 menší pórek
- 150 g sýra – Čedar, Ementál, Niva
- cibule, česnek
- čerstvé bylinky
- olej, máslo
- sůl, pepř
Na oleji orestujte na jemno nasekanou cibuli a slaninu, ke konci přidejte česnek a čerstvé bylinky.
V jiné pánvi orestujte na másle pórek pokrájený na kolečka. Podle chuti osolte a opepřete.
Vše rovnoměrně rozložte na předpečené těsto a poklaďte kousky sýra.
Zálivka:
- 150 g Creme Vega Dr. Oetker (nebo zakysané smetany)
- 100-120 g smetany ke šlehání 33%
- 3 vejce
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Vše společně prošlehejte a nalijte na připravený koláč. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 35-40 minut. Podávejte teplý se zeleninou či salátem, ale klidně i studený a samotný 🙂
Zajímají vás recepty z farmářských surovin? Na webu farmarsketrziste.cz najdete spoustu dalších a k tomu ještě aktuality z farmářských tržišť v Praze.
11 Komentáře
Eva
30. 4. 2022 v 23:50Dobrý večer Míšo,koláč úžasný. Měla jsem ho do práce tak jsem dělala den předem. Měla jsem trochu strach jaký bude,že nebude čerstvý, ale hned se po něm zaprášilo. Moc jim chutnal. Ještě jednou děkuji za Vaše recepty jsou opravdu nejnej nejlepší. Eva
Míša Landová
1. 5. 2022 v 8:08Evo, děkuji 🙂 ano, quiche je super čerstvý i další dny 🙂
Ela
6. 5. 2022 v 21:22Dobrý večer, koláč jsem pekla na Velikonoce a skoro jsem ho celý snědla sama. Měla jsem doma jenom Nivu. Chuť quiche je božská ❤️❤️❤️. Zkoušela jsem nezpočet receptu na quiche ale žádný z nich mi tak nechutnal. Velmi vyvážená chuť 👍. Děkuji za recept ❤️ a přeji hodně krásných zážitků při pečení 🍀.
Míša Landová
7. 5. 2022 v 22:02Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Regi
27. 11. 2023 v 14:17DObry den, Miso, myslite, ze by do zalivky sla cast smetany nahradit mascarpone? Predem diky!
Míša Landová
28. 11. 2023 v 7:49Pokud se ho potřebujete zbavit 🙂 tak určitě ano.
Regi
28. 11. 2023 v 9:00Diky, zkusim 🙂 Zbylo mi po kremu na dort a jsme (docasne) beznadejne preslazeni, coz hodlam napravit prave timhle skvelym kolacem.
Veronika
16. 8. 2024 v 17:03Formu je potřeba vymazat a vysypat? Děkuji 🙂
Míša Landová
17. 8. 2024 v 8:05Těsto obsahuje poměrně dost tuku, takže vymazat obvykle není potřeba. Nicméně záleží na kvalitě a materiálu formy.
Jana
12. 11. 2024 v 21:36Dobrý den,
bylo by možné těsto nahradit listovým?
Děkuji
Jana
Míša Landová
13. 11. 2024 v 8:16Listové těsto se chová při pečení jinak, nepředpéká se jako toto křehké.