Odpalované těsto zná určitě každý, ale už jste zkoušeli tuhle variantu s křupavou čepičkou? Já ano a s velkým úspěchem 🙂 Ale myslím, že velkou zásluhu na tom má i lískooříškový krém, kterým jsem větrníčky naplnila. A právě do tohoto krému bude potřebovat lískooříškovou pastu, jejíž recept jsem před pár dny dala na blog 🙂
Větrníčky se připravují klasicky z odpalovaného těsta, ale navrch každého z nich se ještě přidá kolečko křehkého těsta. To se při pečení hezky „rozteče“ a vytvoří popraskanou strukturu. Nejen že to pěkně vypadá, ale i hezky křupavě chutná. Kromě oříškového krému je ve větrníčcích ještě čokoládová ganache, která sice není na první pohled vidět, ale chuťově to všechno skvěle doplňuje.
Příprava je možná trochu časově náročnější, ale určitě ne složitá. Doporučuji před pečením přečíst celý postup. Den předem si můžete připravit lískooříškovou pastu, kterou pak už jen přidáte do krému. Větrníčky můžete servírovat v den upečení, ale i další dny. Doporučuji skladovat v lednici, ale jen tak na tácku. Pokud je uzavřete do krabice, rychle změknou a zvlhnou.
Z níže uvedeného receptu připravíte asi 30 – 35 mini větrníčků. Můžete samozřejmě péct i klasické velké, pak bude jejich počet menší.
Křehké těsto:
40 g másla
50 g třtinového cukru
50 g hladké mouky
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, pak zapracujte prosátou mouku. Rukama vypracujte křehké těsto, které mezi dvěma foliemi vyválejte na placku cca 3-4 mm silnou. Dejte na hodinu do mrazáku vychladit.
Odpalované těsto (cca 30-35 mini větrníčků):
60 ml mléka
65 ml vody
špetka soli
50 g másla
85 g hladké mouky
3 menší vejce (použila jsem velikost M)
Troubu předehřejte na 200 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem.
Vodu s mlékem dejte do menšího kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a máslo a znovu přiveďte k varu. Najednou vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.
Těsto přendejte do mísy a zvolna míchejte do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém, doporučuji použít šlehač nebo robot. Každé vajíčko nejdřív dobře zapracujte, než přidáte další.
Těsto přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte kopečky požadované velikosti. Já jsem z této dávky udělala asi 35 mini ks.
Připravené křehké těsto vyndejte z mrazáku a vykrojte z něj požadovaný počet koleček. Kolečka by měla být trochu menší, než je velikost nastříkaného odpalovaného těsta. Na každý větrníček lehce položte jedno kolečko.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 20 minut. Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti větrníčků. Pokud pečete velké, po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10 minut a dopékejte. Těm hodně malým bude stačit těch 20 minut. Větrníčky by po upečení měly znít dutě a v dlaních „chrastit“. Přendejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout.
Čokoládový krém (ganache):
50 g mléčné čokolády 30-35%
50 g hořké čokolády 50-60%
100 g smetany ke šlehání 33%
Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Dejte do lednice vychladit, krém by měl ale zůstat lehce tekutý. Po zchladnutí se bude část přidávat do lískooříškového krému, zbytkem se budou plnit dna větrníčků.
Lískooříškový krém:
250 g smetany ke šlehání 40% (červený kelímek Kunín)
250 g mascarpone
150 g lískooříškové pasty – recept zde (stačí cca 1/2 dávky)
75 g čokoládového krému – viz. výše
Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Přendejte ho sáčku ze zdobící trubičkou, použila jsem řezanou 1M od firmy Wilton.
Dokončení větrníčků
Vychladlé větrníčky podélně rozkrojte, nejdříve dejte trochu čokoládového krému a na něj pak nastříkejte lískooříškový krém. Lehce přiklopte a dejte chladit do lednice. Před servírováním můžete pocukrovat.
![]() |
Vytisknout recept |
21 Comments
Anonymní
27. 3. 2017 v 22:21Pokaždé si myslím, Míšo, že už sem nemůžete dát něco nového, něco, co jsem ještě neviděla, vždyť už všechno přece znám…..a pokaždé mi spadne čelist! Jako dnes – takhle famózní větrníčky jsem ještě neviděla! S. Holmes by řekl – jak prosté, Watsone!:-) Ano, je to prosté, jednoduché, jen to vymyslet a takhle precizně udělat. No, mám se stále co učit:-)A Vám posílám jarní pozdrav, smekám pomyslný klobouk a neustále Vás obdivuji, Milena:-)
Víkendové pečení
28. 3. 2017 v 8:14Mileno, moc zdravím a děkuji 🙂 tak to mě překvapuje, že Vás ještě něčím dokážu překvapit 🙂 ale jsem za to ráda 🙂 moc děkuji za důvěru i obdiv a přeji hodně sluníčka. Míša
Anonymní
28. 3. 2017 v 12:08Dobrý den, nápodobně paní to naprosto vystihla, tyhle Pâte à Choux větrníčky jsou naprosto dokonalé a to křupavé těsto má svůj význam jak píšete, Váš krém bude luxusní a nezapomenutelný, jako všechny. Chtěla bych se zeptat zda neuvažujete o nějakých dalších francouzských laskominách jako je třeba dezert saint Honoré anebo Tarte Tropézienne. Abych to trošku vysvětlila, já si najdu dezert, který zkouším vyladit a nakonec vždy (vážně) přijdete Vy s tím daným dezertem (jako jsou třeba tyhle vaše větrníčky a on je od Vás nejlepší. Co na to říct? Jen poprosit o ty další 🙂 🙂 už se těším co bude dál ve Vašem repertoáru. Přeji krásné tvůrčí dny Hanka
Víkendové pečení
28. 3. 2017 v 18:33Hanko, zdravím Vás a moc děkuji za komentář 🙂 musím přiznat, že o Saint Honoré už dlouho přemýšlím 🙂 buď mi čtete myšlenky nebo jsem lehce předvídatelná :))) já to dělám podobně jako Vy, vyhlídnu si nějaký dezert a zkoumám různé recepty 🙂 dost často si ale udělám svou vlastní variantu jako třeba u těchto větrníčků 🙂 protože se mi ten originál buď nezdá nebo nelíbí 🙂 jinak Francie je můj velký vzor pokud jde o cukrařinu, jsou to mistři 🙂 děkuji Vám za přízeň a přeji krásné jarní dny 🙂 Míša
Nadine
9. 4. 2017 v 9:44Nadhera. Už se mi take pečou 🙂 podaíte,co udělat pro to,aby venečky nepopraskaly? Děkuji! Naďa
Víkendové pečení
9. 4. 2017 v 11:23Děkuji 🙂 tyhle větrníčky musí popraskat, to je záměr 🙂 jestli chcete hladké, pak udělejte jen klasické odpalované těsto bez křehkého 🙂
Unknown
23. 11. 2017 v 14:34Dobrý den,paní Míšo,ráda bych se zeptala,v souvislosti tady s tím liskooriskovym kremem,jestli nepremyslite o vyzkoušení dezertu Sahara ,prodavaji jej v cukrarne S.trope,myslím,že jste se na vašich stránkách zmiňovala,že je to taky vaše oblíbená…jinak moc diky za neutuchajici inspiraci,pecu téměř výhradně jen podle vás,je to záruka a jistota,že se vše povede na výbornou…I.Čížkova
Víkendové pečení
23. 11. 2017 v 20:45Iveto, zdravím Vás a moc děkuji za komentář 🙂 na Saharu obcas myslim, protože mi v Saint Tropez moc chutnala, ale zatim se mi nepodařilo objevit recept 🙂 pokud byste o nějakém věděla, rada vyzkousim, ta chut citronu a ořechu je famózní 🙂 jinak děkuji ta důvěru a přízeň mému blogu 🙂
Unknown
15. 2. 2018 v 9:06Dobrý den paní Míšo, velice jsem si oblíbila Vaše stránky "Víkendové pečení". Křupavé větrníčky s lískovým krémem jsou skvělé! Manžel tvrdí, že nic lepšího nejedl :-). Jen se chci zeptat jestli do krému dáváte ztužovač? Dělala jsem krém dle Vašeho návodu, ale byl řidší. Při nastříkání mi nedržel tvar…. Děkuji. Jana
Víkendové pečení
16. 2. 2018 v 9:55Jano, zdravím a děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že se blog líbí 🙂 ztužovač nepoužívám, krém není extra pevný, ale držet tvar by měl. Použila jste 40% smetanu ke šlehání?
Anonymní
24. 3. 2018 v 18:29Tak Míšo,dnes jsem díky Vám opět bodovala.Větrníčky jsou skvělá volba a můj muž říkal,že tak nějak si představuje Nirvánu.Jen více takových receptů.Děkuji a mějte se krásně.Iva Žemli
Víkendové pečení
25. 3. 2018 v 16:44Ivo, opět díky 🙂 vybíráte si samé lepší kousky, i když určitě náročnější na přípravu 🙂 děkuji za přízeň.
Unknown
26. 9. 2018 v 17:13Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně krému, v celým městě nemůžu sehnat 40% šlehačku:-(33% je hodně blbý a raději plnit den před akcí?Děkuji Petra
Víkendové pečení
26. 9. 2018 v 19:01Petro, zdravím, 40% obvykle mívají v Tescu, Bille nebo Albertu 🙂 s 33% nebude krém tak pevný, ale snad to půjde. Ano, já obvykle plním den předem, ale dá se i jen pár hodin před servírováním.
nhuthuy
17. 5. 2019 v 4:58Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
An Thái Sơn với website anthaison.vn chuyên sản phẩm máy đưa võng hay máy đưa võng tự động tốt cho bé là địa chỉ bán máy đưa võng giá rẻ tại TP.HCM và giúp bạn tìm máy đưa võng loại nào tốt hiện nay.
Anonymní
6. 6. 2019 v 7:57Dobrý den paní Míšo, zkoušela jsme vaše větrníčky s křupavou krustou a spodky větrníčků se mi vyfoukli dovnitř, nevíte čím by to mohlo být. Některé kousky nejdou ani prokrojit. Děkuji za odpověď Monika
Víkendové pečení
6. 6. 2019 v 20:08Moniko, zdravím, to se mi zatím nestalo, takže vůbec netuším, čím by to mohlo být. Pečete na papíru nebo přímo na plechu?
Anonymní
26. 8. 2019 v 8:02Dobrý den, recept vypadá báječně. Chci se zeptat, mohu si vetrnicky napect dopředu, třeba ve středu, v pátek naplnit a v sobotu na oslavě podávat? Upečené, ale nenaplněné mohu jak skladovat? Jde mi o to, aby se zachovala krupavost. Děkuji za odpověď. Peterková
Víkendové pečení
27. 8. 2019 v 8:23Děkuji 🙂 odpalované těsto je nejlepší hned po upečení, nedoporučuji tedy péct několik dní předem. Pokud ano, tak raději nenaplněné kousky zamrazte 🙂
Anonymní
20. 5. 2020 v 7:43Dobrý den Míšo, lze použít 100% lískooříškovou pastu od Grizly a přidat cukr?
Víkendové pečení
20. 5. 2020 v 18:17Ano, také praliné někdy nahrazuji 100% pastou 🙂