Menu
Odpalované těsto

Křupavé větrníčky s lískooříškovým krémem

Odpalované těsto zná určitě každý, ale už jste zkoušeli tuhle variantu s křupavou čepičkou? Já ano a s velkým úspěchem 🙂 Ale myslím, že velkou zásluhu na tom má i lískooříškový krém, kterým jsem větrníčky naplnila. A právě do tohoto krému bude potřebovat lískooříškovou pastu, jejíž recept jsem před pár dny dala na blog 🙂

Větrníčky se připravují klasicky z odpalovaného těsta, ale navrch každého z nich se ještě přidá kolečko křehkého těsta. To se při pečení hezky „rozteče“ a vytvoří popraskanou strukturu. Nejen že to pěkně vypadá, ale i hezky křupavě chutná. Kromě oříškového krému je ve větrníčcích ještě čokoládová ganache, která sice není na první pohled vidět, ale chuťově to všechno skvěle doplňuje.

Příprava je možná trochu časově náročnější, ale určitě ne složitá. Doporučuji před pečením přečíst celý postup. Den předem si můžete připravit lískooříškovou pastu, kterou pak už jen přidáte do krému. Větrníčky můžete servírovat v den upečení, ale i další dny. Doporučuji skladovat v lednici, ale jen tak na tácku. Pokud je uzavřete do krabice, rychle změknou a zvlhnou.

Z níže uvedeného receptu připravíte asi 30 – 35 mini větrníčků. Můžete samozřejmě péct i klasické velké, pak bude jejich počet menší.

Křehké těsto:

40 g másla

50 g třtinového cukru

50 g hladké mouky

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, pak zapracujte prosátou mouku. Rukama vypracujte křehké těsto, které mezi dvěma foliemi vyválejte na placku cca 3-4 mm silnou. Dejte na hodinu do mrazáku vychladit.

Odpalované těsto (cca 30-35 mini větrníčků): 

60 ml mléka

65 ml vody

špetka soli

50 g másla

85 g hladké mouky

3 menší vejce (použila jsem velikost M)

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem.

Vodu s mlékem dejte do menšího kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a máslo a znovu přiveďte k varu. Najednou vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.

Těsto přendejte do mísy a zvolna míchejte do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém, doporučuji použít šlehač nebo robot. Každé vajíčko nejdřív dobře zapracujte, než přidáte další.

Těsto přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte kopečky požadované velikosti. Já jsem z této dávky udělala asi 35 mini ks.

Připravené křehké těsto vyndejte z mrazáku a vykrojte z něj požadovaný počet koleček. Kolečka by měla být trochu menší, než je velikost nastříkaného odpalovaného těsta. Na každý větrníček lehce položte jedno kolečko.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 20 minut. Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti větrníčků. Pokud pečete velké, po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10 minut a dopékejte. Těm hodně malým bude stačit těch 20 minut. Větrníčky by po upečení měly znít dutě a v dlaních „chrastit“. Přendejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout. 

Čokoládový krém (ganache): 

50 g mléčné čokolády 30-35%

50 g hořké čokolády 50-60%

100 g smetany ke šlehání 33%

Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Dejte do lednice vychladit, krém by měl ale zůstat lehce tekutý. Po zchladnutí se bude část přidávat do lískooříškového krému, zbytkem se budou plnit dna větrníčků.

Lískooříškový krém: 

250 g smetany ke šlehání 40% (červený kelímek Kunín)

250 g mascarpone

150 g lískooříškové pasty – recept zde (stačí cca 1/2 dávky)

75 g čokoládového krému – viz. výše

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Přendejte ho sáčku ze zdobící trubičkou, použila jsem řezanou 1M od firmy Wilton.

Dokončení větrníčků 

Vychladlé větrníčky podélně rozkrojte, nejdříve dejte trochu čokoládového krému a na něj pak nastříkejte lískooříškový krém. Lehce přiklopte a dejte chladit do lednice. Před servírováním můžete pocukrovat.

Vytisknout recept




66 Comments

  • Anonymní
    27. 3. 2017 v 22:21

    Pokaždé si myslím, Míšo, že už sem nemůžete dát něco nového, něco, co jsem ještě neviděla, vždyť už všechno přece znám…..a pokaždé mi spadne čelist! Jako dnes – takhle famózní větrníčky jsem ještě neviděla! S. Holmes by řekl – jak prosté, Watsone!:-) Ano, je to prosté, jednoduché, jen to vymyslet a takhle precizně udělat. No, mám se stále co učit:-)A Vám posílám jarní pozdrav, smekám pomyslný klobouk a neustále Vás obdivuji, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 3. 2017 v 8:14

      Mileno, moc zdravím a děkuji 🙂 tak to mě překvapuje, že Vás ještě něčím dokážu překvapit 🙂 ale jsem za to ráda 🙂 moc děkuji za důvěru i obdiv a přeji hodně sluníčka. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 3. 2017 v 12:08

    Dobrý den, nápodobně paní to naprosto vystihla, tyhle Pâte à Choux větrníčky jsou naprosto dokonalé a to křupavé těsto má svůj význam jak píšete, Váš krém bude luxusní a nezapomenutelný, jako všechny. Chtěla bych se zeptat zda neuvažujete o nějakých dalších francouzských laskominách jako je třeba dezert saint Honoré anebo Tarte Tropézienne. Abych to trošku vysvětlila, já si najdu dezert, který zkouším vyladit a nakonec vždy (vážně) přijdete Vy s tím daným dezertem (jako jsou třeba tyhle vaše větrníčky a on je od Vás nejlepší. Co na to říct? Jen poprosit o ty další 🙂 🙂 už se těším co bude dál ve Vašem repertoáru. Přeji krásné tvůrčí dny Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 3. 2017 v 18:33

      Hanko, zdravím Vás a moc děkuji za komentář 🙂 musím přiznat, že o Saint Honoré už dlouho přemýšlím 🙂 buď mi čtete myšlenky nebo jsem lehce předvídatelná :))) já to dělám podobně jako Vy, vyhlídnu si nějaký dezert a zkoumám různé recepty 🙂 dost často si ale udělám svou vlastní variantu jako třeba u těchto větrníčků 🙂 protože se mi ten originál buď nezdá nebo nelíbí 🙂 jinak Francie je můj velký vzor pokud jde o cukrařinu, jsou to mistři 🙂 děkuji Vám za přízeň a přeji krásné jarní dny 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Nadine
    9. 4. 2017 v 9:44

    Nadhera. Už se mi take pečou 🙂 podaíte,co udělat pro to,aby venečky nepopraskaly? Děkuji! Naďa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2017 v 11:23

      Děkuji 🙂 tyhle větrníčky musí popraskat, to je záměr 🙂 jestli chcete hladké, pak udělejte jen klasické odpalované těsto bez křehkého 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 11. 2017 v 14:34

    Dobrý den,paní Míšo,ráda bych se zeptala,v souvislosti tady s tím liskooriskovym kremem,jestli nepremyslite o vyzkoušení dezertu Sahara ,prodavaji jej v cukrarne S.trope,myslím,že jste se na vašich stránkách zmiňovala,že je to taky vaše oblíbená…jinak moc diky za neutuchajici inspiraci,pecu téměř výhradně jen podle vás,je to záruka a jistota,že se vše povede na výbornou…I.Čížkova

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2017 v 20:45

      Iveto, zdravím Vás a moc děkuji za komentář 🙂 na Saharu obcas myslim, protože mi v Saint Tropez moc chutnala, ale zatim se mi nepodařilo objevit recept 🙂 pokud byste o nějakém věděla, rada vyzkousim, ta chut citronu a ořechu je famózní 🙂 jinak děkuji ta důvěru a přízeň mému blogu 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 2. 2018 v 9:06

    Dobrý den paní Míšo, velice jsem si oblíbila Vaše stránky "Víkendové pečení". Křupavé větrníčky s lískovým krémem jsou skvělé! Manžel tvrdí, že nic lepšího nejedl :-). Jen se chci zeptat jestli do krému dáváte ztužovač? Dělala jsem krém dle Vašeho návodu, ale byl řidší. Při nastříkání mi nedržel tvar…. Děkuji. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 2. 2018 v 9:55

      Jano, zdravím a děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že se blog líbí 🙂 ztužovač nepoužívám, krém není extra pevný, ale držet tvar by měl. Použila jste 40% smetanu ke šlehání?

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 3. 2018 v 18:29

    Tak Míšo,dnes jsem díky Vám opět bodovala.Větrníčky jsou skvělá volba a můj muž říkal,že tak nějak si představuje Nirvánu.Jen více takových receptů.Děkuji a mějte se krásně.Iva Žemli

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2018 v 16:44

      Ivo, opět díky 🙂 vybíráte si samé lepší kousky, i když určitě náročnější na přípravu 🙂 děkuji za přízeň.

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 9. 2018 v 17:13

    Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně krému, v celým městě nemůžu sehnat 40% šlehačku:-(33% je hodně blbý a raději plnit den před akcí?Děkuji Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2018 v 19:01

      Petro, zdravím, 40% obvykle mívají v Tescu, Bille nebo Albertu 🙂 s 33% nebude krém tak pevný, ale snad to půjde. Ano, já obvykle plním den předem, ale dá se i jen pár hodin před servírováním.

      Odpovědět
  • nhuthuy
    17. 5. 2019 v 4:58

    Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    An Thái Sơn với website anthaison.vn chuyên sản phẩm máy đưa võng hay máy đưa võng tự động tốt cho bé là địa chỉ bán máy đưa võng giá rẻ tại TP.HCM và giúp bạn tìm máy đưa võng loại nào tốt hiện nay.

    Odpovědět
  • Anonymní
    6. 6. 2019 v 7:57

    Dobrý den paní Míšo, zkoušela jsme vaše větrníčky s křupavou krustou a spodky větrníčků se mi vyfoukli dovnitř, nevíte čím by to mohlo být. Některé kousky nejdou ani prokrojit. Děkuji za odpověď Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2019 v 20:08

      Moniko, zdravím, to se mi zatím nestalo, takže vůbec netuším, čím by to mohlo být. Pečete na papíru nebo přímo na plechu?

      Odpovědět
    • Marcela
      3. 11. 2022 v 19:47

      Dne se mi stalo totéž, měla jsem moc velká vejce a těsto bylo řidčí, tak to možná bude tím, Marcela

      Odpovědět
    • Andrea
      2. 3. 2024 v 17:41

      Mě se stalo totéž, všechny propadlé dovnitř 😰

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 8. 2019 v 8:02

    Dobrý den, recept vypadá báječně. Chci se zeptat, mohu si vetrnicky napect dopředu, třeba ve středu, v pátek naplnit a v sobotu na oslavě podávat? Upečené, ale nenaplněné mohu jak skladovat? Jde mi o to, aby se zachovala krupavost. Děkuji za odpověď. Peterková

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 8. 2019 v 8:23

      Děkuji 🙂 odpalované těsto je nejlepší hned po upečení, nedoporučuji tedy péct několik dní předem. Pokud ano, tak raději nenaplněné kousky zamrazte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 5. 2020 v 7:43

    Dobrý den Míšo, lze použít 100% lískooříškovou pastu od Grizly a přidat cukr?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 5. 2020 v 18:17

      Ano, také praliné někdy nahrazuji 100% pastou 🙂

      Odpovědět
  • Lenka Zvěřinová
    18. 3. 2021 v 2:49

    Dobrý den Míšo,
    včera jsem se pustila do větrníčků. Odpalované těsto se mi celkem povedlo, ale bohužel krém se ne a ne vyšlehat. Zůstal polotekutý, zdrcnul se a tak skončil na oné místnosti. Nevíte čím to asi mohlo být? Vše jsem dala dle vašeho receptu, šlehala jsem ze začátku pomalu a pak přidala rychlost. Jen mě napadlo, že lískovooříškové pasty jsem dala o něco více a taky jsem ji z lednice vytáhla asi o tři hodiny dřív.
    Ještěže mě zachránily mini cheesecaky a slaný koláč, v práci kolegyně mlaskali 😄.
    Chci Vám moc poděkovat za vaše stránky, jsou pro mě velkou inspirací a výzvou. Už jsem zkoušela více dobrot a vždycky s úspěchem, prý si mám otevřít cukrárnu 😅.
    Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 3. 2021 v 15:37

      Lenko, na vině může být kvalita čokolády. Jakou jste použila? Zdrcne se obvykle, až když je přešlehaný nebo když je málo vychlazený … Tak ještě štěstí, že ostatní dezerty se povedly 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    18. 3. 2021 v 18:46

    Použila jsem čokolády z Lidlu, Amazonas 60% a Cream chocolate 33%.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 3. 2021 v 19:25

      Obávám se, že běžné tabulkové čokolády nejsou na tyto krémy moc vhodné.

      Odpovědět
  • Kateřina
    24. 3. 2021 v 10:38

    Dobrý den, můžu na krém použití pastu z lískových jader 100% od Diana? Děkuji za odpověď.

    A děkuji že sdílíte skvělé recepty,které jsou hlavně z dostupných ingrediencí 🙏. Vaše kniha je úžasná.

    Odpovědět
  • Káťa
    25. 3. 2021 v 23:03

    Dobrý den, mockrát děkuji za úžasné inspirace na famózní dobroty 😉 bohužel se mi povedlo přešlehat krém a je mi líto ho vyhodit, dělala jsem z dvojí dávky.. Prosím, poradíte, jestli pomůže třeba nahřátí nad párou nebo jestli jde nějak zužitkovat nepovedený krém? Předem moc děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 3. 2021 v 7:08

      Tak to mě mrzí. Můžete zkusit nahřát, směs klidně znovu promixujte tyčákem a nechte do druhého dne vychladit, pak znovu opatrně našlehat. Zkušenost nemám, ale mohlo by to pomoct )

      Odpovědět
      • Káťa
        26. 3. 2021 v 7:55

        Děkuji, vyzkouším 🙂 hezký víkend 😉

        Odpovědět
  • Laura
    9. 6. 2021 v 0:04

    Takový spotvořený Paris-Brest, akorát je trochu jiná náplň. Původní mousse pralinée mi v tom chutná víc. A tu variantu z křehkým těstem navrchu, tu dělá Conticini, no aspoň dodržuje ten tvar kola.

    Odpovědět
  • Veronika
    28. 9. 2021 v 17:22

    Dobrý den, už se pečou a vypadají skvele moc děkuji za recept. Jen bych je chtěla plnit až zítra večer a ve ct vzít do prace. Myslíte, ze mám skořápky zamrazit a nebo vydrží? ☺️Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 9. 2021 v 7:58

      Odpalované těsto je nejlepší hned po upečení, ale tyhle křupavé do druhého dne vydrží bez problému 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    4. 10. 2021 v 19:14

    Dobrý den, Miso, myslíte že když upeču vetrnicky ve čtvrtek, naplníme v pátek, že vydrží do soboty odpoledne? Nerozmoci se ? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 10. 2021 v 21:49

      Odpalované těsto je nejlepší čerstvé, ale tyhle křupavé obvykle vydrží 🙂

      Odpovědět
  • Tereza
    16. 3. 2022 v 16:54

    Hezký den, Míšo,
    prosím pěkně, bude krém chutný i z „obyčejné“ lískooříškové pasty (ne praliné)?

    Odpovědět
  • Irena
    25. 4. 2022 v 7:34

    Krásný den Míšo, zkoušela jsem váš recept z časopisu Gurmet na Choux au Craquelin, ale čokoládový krém jsem měla dost řídký. Vy ho máte na řezu pevný, mě z větrníčku vytéká po rozkrojení, jinak chuťově výborný. Nevíte v čem by mohla být chyba? Jen čokoládu jsem měla callebaut 54%? Irena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2022 v 8:35

      Jestli se nepletu, tak v receptu je čokoláda 70% … pokud jste použila jinou, s nižším podílem kakaa, pak krém nemůže držet 🙂

      Odpovědět
  • Irena
    25. 4. 2022 v 9:48

    děkuji za odpověď, pokud mám pouze 54% lze ji použít v jiném složení? přidat kakakové máslo?
    Irena

    Odpovědět
  • Iveta
    13. 9. 2022 v 17:55

    Dobrý den, Míšo, ráda bych se zeptala jestli větrníčky pečete po jednom plechu nebo více najednou? Pokud více, tak používáte horkovzduch? Na kolik stupňů? Moc děkuji za odpověď. Iveta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 9. 2022 v 8:11

      Odpalované těsto peču vždy jen po jednom plechu na horní a dolní ohřev. Nemá rádo výkyvy teplot, proto je horkovzduch nevhodný 🙂

      Odpovědět
  • Klára
    9. 11. 2022 v 11:15

    Recept je úžasný, děkuji za nej. Jen bych se rada zeptala, v čem je problém, když při pečení odpalovane těsto popraska … poslední dobou se mi to stává docela často 😔

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 11. 2022 v 15:49

      Na vině bude vysoká vlhkost v těstě nebo také ventilátor …

      Odpovědět
      • Renata Danielová
        13. 12. 2023 v 11:52

        Dobrý den Míšo, větrníčky byly výborně, byť se mi co se týče pečení moc nepovedly. Ačkoliv jsem je pekla podle receptu, po vyndání z trouby splaskly – jakoby se zespodu vcucly dovnitř a byla z nich placka. Měla jsem je péct déle? Jinak chuťově excelentní, krém přímo božský.

        Odpovědět
  • Jitka
    18. 2. 2023 v 18:03

    Dobrý den, Míšo,

    již jsem jednou tyto větrníčky dělala, chtěla bych je upéct na oslavu, ale musím si je připravit den předem, protože bych vše nestíhala, poradila byste mi jak je skladovat do druhého dne, aby byly stále křupavé? Bojím se cokoliv udělat 🙂 Krém si udělám a nastříkám až druhý den, jde mi jen o to, jak samotné větrníčky uchovat, jestli je mám něčím přikrýt nebo nechat jen tak do druhého dne…, ?
    Děkuji, Jitka.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 2. 2023 v 9:59

      Druhý den už nebudou nikdy tak křupavé jako v den upečení, tak to prostě u odpalovaného těsta je 🙂 můžete si je buď upéct několik dní předem a prázdné zamrazit. V den plnění pak krátce rozpéct v troubě (1-2 minuty při 180 st.) Nebo je upečte a rovnou i naplňte den předem. Nebudou sice tak křupavé, ale dobré budou v každém případě 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    9. 3. 2023 v 16:42

    Míšo jde ten liskooriskovy krém použít i do patrového dortu?

    Odpovědět
  • Lenka Zvěřinová
    4. 4. 2023 v 9:08

    Dobrý den Míšo,
    pekla jsem tyhle křupavé větrníčky a ještě jsem dělala panna cottu s podmáslím a lesním ovocem na narozeniny do práce. Takové ódy pěli v práci na větrníčky, že mě to moc těšilo a panna cotta chutnala taky😊. Moc ráda peču podle Vás je to pro mě radost a relax. Děkuji za to co děláte a že sdílíte vaše umění 🤩. Přeji krásný den 🍀☀️😃

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 4. 2023 v 9:30

      Milá Lenko, jsem moc ráda, že u mě nacházíte inspiraci a vše se daří 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    27. 5. 2023 v 23:14

    Dobrý den Miso, prosím jak se dají uchovat vetrnicky ještě nenaplněné, aby nenavlhly?
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Danka
    22. 6. 2023 v 13:14

    Dobrý den, mini větrníčky vypadají nádherně. Asi se tady budou všichni smát mé otázce, ale nemám s tím žádné zkušenosti. Chtěla bych je vyzkoušet, mohla byste mi prosím napsat jaký průměr hladké špičky by měl být? Nebo na Vaše čokoládové eclairs – průměr 12mm, ale kolik zubů? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 6. 2023 v 20:26

      Záleží, jak velké vetrnicky chcete 🙂 dostačující bude průměr 10 mm. Já zoubky na špičkách nepočítám, řídím se označením špičky a to je v případě eclairs tzv. francouzská hvězda 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana
    20. 11. 2023 v 7:21

    Dobrý den Míšo,
    již jsem dělala několikrát a pokaždé mají velký úspěch. Můžete mi, prosím, poradit nějaký dobrý sáček na krém? Nějak jsem se zatím netrefila, buď mi tekla tekutina přes (plátno) nebo praskl a nebo byl malý, takže sice to šlo, ale to plnění 🙂 Děkuji moc. Pěkný den. Zuzana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 11. 2023 v 16:38

      Já používám sáčky jednorázové, ideálně od firmy Martellato, jsou dostatečně pevné, takže neprasknou a vyrábí se v několika rozměrech. Koupíte např. tady 🙂

      Odpovědět
  • Marketa
    14. 3. 2024 v 14:47

    Dobry den, je mozne si predem udelat odpalovane testo a nechat ho pres noc v plnicim sacku v lednici a rano pect? (Nechat oteplat na pokojovou teplotu pred pecenim?) Dekuju 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2024 v 10:14

      Ano, funguje to, můžete použít rovnou z lednice 🙂

      Odpovědět
      • Marketa
        16. 3. 2024 v 11:27

        Dekuji za radu, vyslo to na jednicku 😊 Udelala jsem si i dopredu krehke testo a nechala placku pres noc v lednicce, rano se s ni krasne pracovalo. Mejte se hezky a diky za tyto stranky 🌸

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ