Menu
Nepečené dezerty

Tiramisu

Když už jsem se v předchozím příspěvku na bábovku zmínila o tiramisu, tak proč se do něj rovnou nepustit. Moc často ho nepřipravuji a zatím jsem se vždy vyhýbala receptům z čerstvých vajec. Jako spousta dalších jsem je nahrazovala ušlehanou smetanou. To byla ale velká chyba. Italové vědí, proč tam ta vajíčka dávají a já už to dnes vím také 🙂

Mascarpone má po přidání našlehaných vajíček úplně jinou chuť i konzistenci než se smetanou. Je mnohem jemnější, krásně nadýchané a lehké. A teď mám na mysli především ve smyslu sytosti 🙂 Sama jsem snědla dvě pořádné porce a vůbec jsem nebyla „zaplácnutá“, přeslazená ani přejedená. Prostě dezert lehký jak peříčko. 

Receptů jsem si samozřejmě prošla několik, někdo dává jen žloutky, někdo celá vejce. Okoukla jsem i recept, který má na svém webu Emanuele Ridi. Dnes už chápu je slova, že tiramisu pro čtyři osoby sní lehce sám 🙂 Nakonec jsem si ale udělala svou vlastní variantu. 

A protože mi ta čerstvá vajíčka pořád vrtala hlavou, rozhodla jsem se je nakonec trochu „uvařit“ zašleháním cukrového rozvaru. Výhody to má hned dvě, jednak jsou vejce částečně tepelně upravená a zároveň se cukr dobře rozpustí. Nicméně pokud se vajec nebojíte, klidně si vyšlehejte jen žloutky s cukrem, z bílků připravte sníh a vše opatrně spojte s mascarpone. 

Tiramisu (ca. 4-6 porcí):

3 menší vejce

100 g cukru krupice + 35 ml vody

250 g mascarpone

1 balení cukrářských piškotů 200 g

hrnek silné černé kávy

mandlový likér Amaretto

kakao na posypání

Cukr zalijte vodou a společně svařte na cukrový rozvar o teplotě ca. 115-116 stupňů. Mezitím si vejce vyšlehejte do pěny. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, za stálého šlehání ho opatrně vlijte do vajíček. Pokračujte ve šlehání, než je hmota hezky hustá a nadýchaná. 

Mascarpone našlehejte a po částech do něj opatrně vmíchejte (všlehejte) vaječnou pěnu. Nečekejte tuhý ani pevný krém, je to celkem tekutý 🙂 

Do kávy přidejte dle chuti mandlový likér, připravte si misku vhodné velikosti. Já jsem použila keramickou formu o rozměru ca. 23×15 cm. 

Piškoty krátce namočte z obou stran v kávě a naskládejte na dno misky. Zalijte polovinou krému. Rozložte druhou vrstvu namočených piškotů a zalijte zbytkem krému. Uhlaďte do roviny a posypte hustě kakaem. Piškoty nemusí spotřebovat všechny, záleží na velikosti misky a množství krému.

Tiramisu dejte do lednice alespoň na 4 hodiny vychladit, klidně i do druhé dne. 

Vytisknout recept

35 Comments

  • Radka
    5. 2. 2019 v 17:15

    Já osobně se vajec bojím. A docela dost. Dělám to tak, že vejce a cukr míchám ve vodní lázni na nějakých asi 65°stupnů.Pak šlehám do studena. Hmota je krásně tuhá. Zbytek dělám stejně. Dobrou chuť všem….

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 2. 2019 v 18:14

      Ano, tenhle Váš způsob je obdoba mého cukrového rozvaru. Díky za tip 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    5. 2. 2019 v 20:11

    taky se vajec ojím tak vyzkouším tento způsob děkují za dobrý tip

    Odpovědět
  • Unknown
    6. 2. 2019 v 10:39

    Ja jsem se take tiramisu kvuli tem vajickum vyhybala, zkusim vase tipy. Dekuji 🙂

    Odpovědět
  • Miska
    6. 2. 2019 v 17:31

    Mňam hned bych si dala 🙂
    Vítejte u Mišky

    Odpovědět
  • Portishead
    6. 2. 2019 v 17:37

    Taky způsob…s těmi vějci. Ale stejně se ochuzujete o tu pravou chuť. Vždy se musím pousmát té hysterie okolo vajec. To je asi dobou. Stačí dodržet pár základních pravidel… Díky.

    Odpovědět
    • Eva
      10. 4. 2021 v 10:34

      Dobrý den, Míšo moc díky, tiramisu je boží nikdy bych si bývala nemyslela, že to zvladnu a hele bylo to raz dva 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    8. 2. 2019 v 9:00

    Ja som robila tiramisu veľakrát, bez ohrievania vajec. Aj v zime aj v lete, aj z domacich aj kupovaných vajec. Stále urobím kontrolu v poháre s vodou a nikdy sme nemali problemy.

    Odpovědět
    • Unknown
      30. 5. 2019 v 19:18

      Jakou kontrolu s vodou myslíte?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:38

      Podle toho, jestli vajíčko klesne na dno sklenice s vodu se pozná, zda je čerstvé či nikoliv 🙂 Když vejce klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, nejezte ho.

      Odpovědět
      • Markéta
        20. 5. 2021 v 17:38

        Asi hloupá otázka, ale do té sklenice s vodou dáváte žloutek i bílek? Jak je pak z té vody dostanete a oddělíte od sebe? Děkuju

        Odpovědět
  • Anonymní
    9. 2. 2019 v 7:32

    Dobrý den Míšo, musím s vámi naprosto souhlasit… Dezert je lehoučký jako peříčko…. Moc nám všem chutnal.Vždycky jsem chtěla vyzkoušet, ale ze syrových vajec mám strach, hlavně kvůli dětem… vždycky jsem dělala tu českou klasiku: mascarpone, šlehačka atd. tohle je ale naprosto úžasné;-) mockrát děkuji. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2019 v 14:27

      Hanko, moc děkuji, Vy jste taková moje věrná duše 🙂 vždy pěkně vyzkoušíte a pochválíte, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 2. 2019 v 8:29

    Dobrý den, přesto, že vaše stránky a recepty miluju a vlastně podle ničeho jiného už ani nepeču, tak tiramisu jedu výhradně podle Riddiho-pro mě je nepřekonatelné….ty počeštělé verze mě prostě neberou…
    Co se týče vajec, tak všechny vaše zmíněné úpravy jsou víceméně k ničemu, protože už ve škole nás učili, že bakterie salmonely zabije až tepelná úprava, která je nad 70 stupňů a především trvá déle než 8 minut-což si myslím, že ani jedna z výše uvedených nesplňuje….ALE chápu psychologický efekt, taky mi představa syrových vajec nedělá dobře 🙂 Ale prostě ta chuť je silnější a navíc jsem ho dělala už tolikrát, že už ten strach nějak povolil 🙂
    Přeji Vám krásný víkend a čekám na další a další recepty 🙂
    Naše tiramisu už se taky chladí 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2019 v 14:29

      Díky za Váš názor 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2019 v 14:20

    Dobrý den Míšo,dá se prosím místo Amarreta použít něco jiného? Děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2019 v 7:40

      Zdenko, já bych klidně nahradila rumem 🙂 nebo nějakým kávovým likérem.

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 2. 2019 v 19:56

    Dobrý večer Míšo, prosim Vás když udělám v pátek večer,bude to jedlé v neděli? Moc děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 2. 2019 v 12:31

      Myslím, že jedlé to bude určitě 🙂 také jsem část dojídala až třetí den a bylo super 🙂 nebylo rozblemcané 🙂

      Odpovědět
    • Andrea
      19. 6. 2023 v 12:15

      Dobrý den, při této metodě s rozvařené tedy neoddělujete žloutky a bílky?
      Děkuji

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 2. 2019 v 19:57

    Myslela jsem jako jestli to nebude moc rozblemcané 😊děkuji

    Odpovědět
  • Anonymní
    2. 3. 2019 v 14:59

    Zdravím, dnes jsem zkousela vas recept a bohuzel to bylo jedna velka hruza. Krem byl jako voda..a piskoty v nem spis plavaly. Vse jsem udelala presne podle postupu tak jsem z toho docela nestastna..zatim se chladi ale myslim ze si na nem pochutnaji spis nase slepice 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 3. 2019 v 15:24

      Zdravím, krém je tekutější, to je v pořádku, ale určitě by neměl být vodový, někde se stala chyba. Málo vyšlehaná vejce do pěny? Špatně zašlehaný cukrový rozvar? Máte stolní robot nebo jen ruční šlehač? Použila jsem teploměr na cukrový rozvar? Těžko soudit takto na dálku …

      Odpovědět
    • JanaS
      14. 3. 2022 v 8:51

      mela sem to stejne 🙁

      Odpovědět
  • Nelly
    29. 1. 2021 v 12:25

    Dobrý den Míšo,

    recept jsem ještě nezkoušela, ale chtěla bych se zeptat, čím byste nahradila kafe popřípadě i likér aby se to k sobě hodilo? Doma totiž vůbec kafe nepijeme a nemáme rádi ani to aroma.

    P.S.: Jsem Váš velký fanda

    S pozdravem Nelly

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 1. 2021 v 12:39

      Nelly, já osobně bych se poohlédla po jiném receptu :)) káva je pro tiramisu typická a neumím si to bez ní dost dobře představit. Na druhou stranu vím, že se dělají i různé ovocné verze, kde je káva nahrazena ovocnou šťávou a přidán ovocným likér či čerstvé ovoce. Nikdy jsem ale nezkoušela … 🙂

      Odpovědět
  • Šárka
    16. 6. 2021 v 23:32

    Dobrý den. Kolik stupňů má mít cukrový rozvar, než se vmíchá k vajíčkům? Bych neměla míchaná sladká vajíčka.

    Děkuji

    Odpovědět
  • Lucie
    20. 3. 2022 v 8:46

    Dobrý den, Míšo,

    prosím o radu. Zkoušela jsem Tiramisu (jen s jahodami) a krém mi ani do druhého dne neztuhl tak, aby se dalo Tiramisu krájet. Spíš jsem na talíři měla nevzhlednou hroudu. Chuťově ale bylo perfektní. Nevíte, v čem mohla být chyba?
    A abych se pořád jen neptala na rady, musím říct, že většina vašich receptu se mi povedla 😁Velký úspěch měl mandlový koláč, Red Velvet dort nebo jahodový dort. Peču podle vás opravdu často, jste skvělá, moc děkuji 🙂👍

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2022 v 8:52

      Těžko říct, kde se stala chyba. Na vině může být rozvar, jeho teplota nebo nesprávné nalití do vajec. Nechala jste tiramisu dostatečně odležet, aby piškoty natáhly krém do sebe? Nebylo méně piškotů?

      Odpovědět
      • Lucie
        21. 3. 2022 v 9:29

        Tiramisu se chladilo víc než 12 hodin. Piškoty pak byly hodně rozmocene (dělala jsem vlastní)🤷rozvar měl správnou teplotu. Napadá mě jen doba zaslehavani rozvaru. Dokážete odhadnout, jak dlouho by se přibližně mělo šlehat? (V robotu)

        Odpovědět
        • Míša Landová
          21. 3. 2022 v 12:15

          Čas šlehání Vám neřeknu, neměřím a hodně záleží i na výkonu daného robotu. Napadá mě ještě velikost vajec nebo krátké šlehání před rozvarem …

          Odpovědět
    • Andrea
      21. 6. 2023 v 17:03

      Také mi krém neztuhly tak, aby se to dalo hezky krájet, byla to nevzhledná hromádka. Ale chuťově vynikající

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ