Menu
Nepečené dezerty

Perníčkové tiramisu

Tiramisu zná určitě každý, ale troufám si říct, že jen malé procento z nás ho dělá podle originálního receptu. A tím teď nemám na mysli mascarpone, to beru jako samozřejmost, ale syrová vajíčka. Nic proti vajíčkům, ale dávám přednost tepelně upraveným, což by asi do tiramisu moc dobře nešlo 🙂 Proto vajíčka nahrazuji ušlehanou smetanou, která mascarpone nadlehčí a zjemní.

V tomhle případě jsem udělala ještě jednu zásadní změnu, cukrářské piškoty jsem nahradila malými perníčky. A nebudete věřit, jak to chutná skvěle. Troufám si říct, že lépe, než s piškoty. Použila jsem takové ty tvrdé, křupavé perníčky z Ikea, ale koupit se dají určitě i jinde. Krásně se nasáknou kávou, ale nerozmáčí se, jsou vláčné a drží tvar.

Ostatní už je klasika, silná káva, mandlový likér pokud jste jeho příznivcem a kakao. Příprava je jednoduchá a během chvilky máte luxusní dezert. Pak už jen vydržet pár hodin, než se může servírovat. Nebojte se změny a zkuste tohle perníčkové tiramisu, ideálně připravené v malých mističkách 🙂

Na 4 mističky budete potřebovat (koupíte např. tady):

250 g mascarpone

300 g smetany ke šlehání

5-6 lžic moučkového cukru

hrnek silné kávy

mandlový likér

16 křupavých perníčků

kakao na posypání

Mascarpone našlehejte s moučkovým cukrem, smetanu vyšlehejte do tuha a společně smíchejte. Uvařte hrnek silné kávy a dle chuti přidejte mandlový likér. Připravte si 4 mističky nebo skleničky.

Každý perníček namočte do kafe a vrstvěte střídavě s mascarpone do mističek. Začínáme s perníčkem na dno misky a končíme vrstvou mascarpone nahoře. Já dala do každé mističky 4 perníčky na sebe. Mističky posypte kakaem a dejte na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.

No a teď už jen připravit lžičky, uvařit dobrou kávu a můžete přivítat jaro. Krásný jarní den všem 🙂

11 komentářů

  • Things by Debie
    21. 3. 2015 v 19:00

    No tak to vypadá naprosto úžasně! Úplně si tu chuť umím představit, musí to být dokonalost, to by mě asi nenapadlo tahle kombinace… :))

    Debie

    thingsbydebie.blogspot.com

    Odpovědět
  • Víkendové pečení
    21. 3. 2015 v 19:27

    Debie, děkuji 🙂 chuť je to opravdu dokonalá, lepší, než klasika.

    Odpovědět
  • Unknown
    16. 2. 2017 v 11:24

    Hezky den, musim souhlasit, chut je luxusni,koupila jsem pernicky v ikea a zkombinovala je se zbylyma z vanoc a luxusni dezert za par minut hotovy. Doporucuji vyzkouset 😉 zdravi Renca z Pardubic

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 2. 2017 v 13:50

      Renčo, zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že i tento recept si našel své příznivce 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 3. 2017 v 18:41

    Dobrý večer, o víkendu budu dělat na oslavu nějaké minidezerty a toto tiramisu vypadá zajímavě:-). Prosím nevíte, kde bych mohla sehnat perníčkové sušenky kromě Ikey? Koukala jsem se v nějakých obchodech a nic :-(. Ještě mě napadlo, že bych použila karamelové sušenky Lotus, ale ty jsou strašně sladké, tak se bojím, že by dezert byl přeslazený. Anebo použít skořicové sušenky z Lidlu? Prosím poraďte. Nejraději bych použila ty perníčky, ale nevím, kde je sehnat… Jinač před týdnem jsem poprvé dělala Vaše malinovo-pěnové dortíky a dopadly na výbornou! Děkuji 🙂 Janča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 3. 2017 v 19:19

      Jano, zdravím Vás, tohle tiramisu je opravdu moc dobré 🙂 hlavně díky těm perníčkům. Nejsem si jistá, ale myslím, že jsem podobné jako z ikea viděla i v běžném obchodě, možná i v Lidlu?? zkuste se podívat 🙂 Koukala jsem na netu a opavia dělá perníčkové sušenky, mohli by být podobné 🙂 karamelové lotusky jsou sladší, ale když byste ubrala cukr do krému, nemuselo by to být tak hrozné :)) ty skořicové z lidlu mi tam moc nepasují …

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 3. 2017 v 20:35

    Děkuji moc za rychlou odpověď :-). Zkusím se ještě kouknout v obchodech. Hezký večer přeji.

    Odpovědět
  • Anonymní
    22. 8. 2017 v 19:51

    Dobrý den, nevíte náhodou, zda tyto perníčky jsou stále k dostání např.v ikea Zličín? Nikdy jsem je tam nenašla 🙁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 8. 2017 v 7:47

      Zdravím, osobně jsem teď v poslední době nekoukala, ale na webu stále nabízejí několik druhů, takže je budou určitě mít 🙂 ikea.com/cz/cs/catalog/categories/departments/food/25215/

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 9. 2017 v 13:31

    Dobrý den, prosím o radu. Myslíte, že můžu použít i klasické perníčky, co se dělají na Vánoce?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 9. 2017 v 19:44

      Ano, určitě, ideálně ty hned po upečení, když ještě nejsou změklé 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář