Menu
Makronky

Perníčkové makronky s dýní

Podzim je tu a s ním i dýně a spousta voňavého koření. Dýňových receptů je všude hodně, tady na blogu jsou sladké i slané, ale troufám si říct, že těch makronkových nikde moc nebude. Jeden najdete v mojí první kuchařce a o ten druhý se s vámi podělím dnes.

Dýni jsem do makronky vpašovala v podobě pyré a přidala ho do náplně. Společně s perníčkovým kořením a bílou čokoládou jsem vytvořila ganache. Stejně jako se připravují ty ovocné, kde je smetana nahrazena ovocným pyré, tak já použila to dýňové. A funguje to skvěle 🙂 Použila jsem bílou čokoládu s vysokým podílem tuku a menším množstvím cukru, takže výsledné chuti dominuje dýně a koření, nikoliv čokoláda.

Abych trochu ozvláštnila i skořápky, přidala jsem do nich trochu horké čokolády Whittard s příchutí perníčků. Čokoláda jim dodala jemně kořeněnou kakaovou chuť a zároveň barvu. Ve spojení s oranžovou dýní vypadají opravdu podzimně 🙂 Nicméně jinak se připravují úplně stejně jako ty klasické.

Perníčkové makronky s dýní (35-40 ks)

Dýňová ganache:

  • 200 g bílé čokolády Belcolade Blanc Extra Selection 34%
  • 110 g hustého dýňového pyré
  • asi lžička perníkového koření (řiďte se chutí, každý výrobce má koření jinak intenzivní)

Čokoládu rozpusťte a zalijte teplým pyré s kořením. Promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Zakryjte kontaktně fólií a nechte do druhého dne rozležet. Není třeba ani do lednice, stačí chladnější místnost.

Po vychlazení krém stěrkou promíchejte (nešlehejte) a makronky naplňte.

Makronkové těsto:

Mandlovou mouku, moučkový cukr a čokoládu společně krátce promixujte, přidejte polovinu tekutých bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty.

Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Rozvar při vaření nemíchejte. V průběhu vaření začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání do sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného zchladnutí a zpevnění sněhu. Výsledný sníh není úplně pevný, má ohebné špičky.

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené papírem na pečení či podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.

Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky nechte před pečením zaschnout.

Pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140-150 stupňů (horkovzduch) zhruba 13-15 minut, až jsou na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Makronky doporučuji naplnit s odstupem několika hodin od pečení a nechat je řádně alespoň do druhého dne rozležet.

Netroufáte si na makronky? Tak si upečte něco jiného z dýně, na blogu najdete spoustu dýňových receptů 🙂

2 Comments

  • Martina
    9. 11. 2022 v 8:05

    Dobrý den Míšo, vaše recepty nemají chybu. Na makronky jsem se ještě neodvážila,ale chci je nyní zkusit. Lze něčím nahradit horká čokoláda whittard? Děkuji

    Odpovědět

Zanechte komentář