Menu
Makronky

Perníčkové makronky s dýní

Podzim je tu a s ním i dýně a spousta voňavého koření. Dýňových receptů je všude hodně, tady na blogu jsou sladké i slané, ale troufám si říct, že těch makronkových nikde moc nebude. Jeden najdete v mojí první kuchařce a o ten druhý se s vámi podělím dnes.

Dýni jsem do makronky vpašovala v podobě pyré a přidala ho do náplně. Společně s perníčkovým kořením a bílou čokoládou jsem vytvořila ganache. Stejně jako se připravují ty ovocné, kde je smetana nahrazena ovocným pyré, tak já použila to dýňové. A funguje to skvěle 🙂 Použila jsem bílou čokoládu s vysokým podílem tuku a menším množstvím cukru, takže výsledné chuti dominuje dýně a koření, nikoliv čokoláda.

Abych trochu ozvláštnila i skořápky, přidala jsem do nich trochu horké čokolády Whittard s příchutí perníčků. Čokoláda jim dodala jemně kořeněnou kakaovou chuť a zároveň barvu. Ve spojení s oranžovou dýní vypadají opravdu podzimně 🙂 Nicméně jinak se připravují úplně stejně jako ty klasické.

Perníčkové makronky s dýní (35-40 ks)

Dýňová ganache:

  • 200 g bílé čokolády Belcolade Blanc Extra Selection 34%
  • 110 g hustého dýňového pyré
  • asi lžička perníkového koření (řiďte se chutí, každý výrobce má koření jinak intenzivní)

Čokoládu rozpusťte a zalijte teplým pyré s kořením. Promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Zakryjte kontaktně fólií a nechte do druhého dne rozležet. Není třeba ani do lednice, stačí chladnější místnost.

Po vychlazení krém stěrkou promíchejte (nešlehejte) a makronky naplňte.

Makronkové těsto:

Mandlovou mouku, moučkový cukr a čokoládu společně krátce promixujte, přidejte polovinu tekutých bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty.

Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Rozvar při vaření nemíchejte. V průběhu vaření začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání do sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného zchladnutí a zpevnění sněhu. Výsledný sníh není úplně pevný, má ohebné špičky.

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené papírem na pečení či podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.

Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky nechte před pečením zaschnout.

Pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140-150 stupňů (horkovzduch) zhruba 13-15 minut, až jsou na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Makronky doporučuji naplnit s odstupem několika hodin od pečení a nechat je řádně alespoň do druhého dne rozležet.

Netroufáte si na makronky? Tak si upečte něco jiného z dýně, na blogu najdete spoustu dýňových receptů 🙂

15 Comments

  • Martina
    9. 11. 2022 v 8:05

    Dobrý den Míšo, vaše recepty nemají chybu. Na makronky jsem se ještě neodvážila,ale chci je nyní zkusit. Lze něčím nahradit horká čokoláda whittard? Děkuji

    Odpovědět
  • Michaela
    22. 2. 2023 v 7:08

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, můžu nechat zaschnuté makronky ještě ca 3 hodiny ležet, než je dám péct. Když mi to zrovna časově nevychází 😁
    děkuji 😇

    Odpovědět
  • Hanka
    3. 4. 2023 v 13:09

    Dobrý den Míšo, zakoupila jsem si Vaše knihy. Zkoušela jsem dělat makronky a kupodivu se mi i podařily až na to že se mi trošku spálily. To byla asi tedy vysoká teplota že? Měla jsem přesně nastaveno jak je uvedeno v knize .Nebo jiná chyba? A ještě se chci zeptat procetla jsem si spoustu receptů na makronky které tu uvádíte a i když je používaná italská verze tak se v některých věcech základní recept na makronky liší. Někde je řečeno že schnout chvíli někde třeba i v komentářích že je možné je nechat schnout až 2 hodiny a někde že vůbec. Nebo bouchat a někde že nebouchat. Já se teda držela receptů jak je v knize ale u některých věcí jsem si nebyla jistá tak jsem se podívala i na vaše videa o makronkach a smíchala to nějak dohromady. Třeba abych věděla jak správně na být tuhý ten sníh. Že má mít měkké špičky 🙂 děkuji a přeji hezký den

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 20:42

      Hanko, teplota a čas pečení je vždy jen orientační, každá trouba peče trochu jinak. Stejně jako u jiného pečení, je potřeba danou věc v troubě hlídat 🙂 Také hodně záleží, na jaký program jste pekla. Makronky peču již mnoho let a moje zkušenosti s nimi se vyvíjely, proto jsou některé starší informace odlišné, od těch novějších. Vždy doporučuji číst aktuální příspěvky nebo slevovat sociální sítě 🙂

      Odpovědět
      • Hanka
        6. 4. 2023 v 7:51

        Dobře moc děkuji za odpověď. No pekla jsem na horkovzduch jak píšete v knize 🙂

        Odpovědět
  • Hanka
    16. 4. 2023 v 21:17

    Dobrý den chci se zeptat jak dlouho zhruba se u italské techniky šlehá pak ten sníh s rozvarem do tuha? A také platí čím déle se šlehá tak je tekutější nebo čím déle tím je právě tuhý? A když je řídký tak musím ještě šlehat? Děkuji moc za radu 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 4. 2023 v 8:36

      Šlehání se nedá určit časem, záleží na výkonu daného spotřebiče. Nicméně sníh nemá být úplně tuhý, musí být vlažný a mít ohebné špičky. Pokud máte sníh řídký, buď byl málo vyšlehaný před nalitím rozvaru nebo byl špatně nalitý rozvar … Ale těžko říct, když nevidím osobně 🙂

      Odpovědět
      • Hanka
        17. 4. 2023 v 14:36

        Děkuji moc takhle mi to bohatě stačí.. hezký den 🙂

        Odpovědět
  • Hanka
    14. 5. 2023 v 20:54

    Dobrý den, už jsem téměř vychytala konečně Váš recept. Ovšem stále se mi občas stane, že jsou mírně duté. Čím to může být? Jsou to preslehane bílky? A poté co naliju rozvar, tak se mi nekdy nedaří to vyšlehat do ohnutých špiček, furt je to řídké. Kde může být prosim chyba? Mám kuchyňský robot Bosch mum 2. Když je peču (120 stupňů, 13 minut) tak už jdou hezky od podložky. Tak je vytáhnu a nechám vychladnout. Mám je pak ale takové dost křehké můžou být i přesto málo upečené? Nebo čím se stane že jsou tak křehké. Moc děkuji za odpovědi a hezký zbytek dne

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 5. 2023 v 12:26

      Na vině může být více věcí, buď zmiňovaný problém se sněhem nebo nízká teplota pečení. Makronky potřebuji vyšší teplotu, 120 je opravdu málo. Je také potřeba je dostatečně upéct, dutost může být způsobena nedopečením. Sníh před nalitím rozvaru zkuste našlehat pořádně, aby byl dostatečně pevný. Některé roboty bohužel nejsou příliš výkonné a v tak malém množství je trochu problém rozvar správně zašlehat.

      Odpovědět
  • Zuzana
    12. 10. 2023 v 0:13

    Dobrý deň Míšo,
    Chcela by som sa spýtať aké farby používate na makrónky aby mali krásne sýte farby. Videla som aj video z Peče celá zeme a tam ste dávali aj práškovú farbu.
    Makrónky robím len podľa vás a aj plnky a sú božské, každý si ich chváli.
    Ďakujem ❤️

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ