Menu
Tartaletky a košíčky

Karamelové tartaletky s dýní a pekany

Vyzkoušet tuhle sadu na tartaletky jsem se chystala už dlouho, ale pořád mi chyběl nápad. Ten se dostavil v okamžiku, kdy mi v lednici zůstal zbytek dýňového karamelu a ze skříně na mě mrkla pasta z pekanových ořechů. Karamelový krém jako doplněk už byla jasná volba. Myslím, že tahle trojka spolu dobře ladí nejen na jazyku, ale i na oko a ještě se hodí do podzimního počasí.

Tartaletka obsahuje několik vrstev a přípravu je dobré rozložit min. do 2 dnů. V receptu je máte sepsány tak, jak jsou v tartaletce na sobě, připravovat je ale můžete na přeskáčku. První den si upečte korpusy, připravte dýňový karamel a karamelový krém, který se musí několik hodin mrazit. Druhý den naplňte a dokončete. A pak vydržte ještě jeden den, než se do nich pustíte, aby se rozležely 🙂

Samotný karamelový krém je díky čokoládě trochu sladší, ale ve spojení s dýňovým karamelem, který moc sladký není a ořechovou náplní je to perfektně vyrovnané. Takže určitě nejezte tarteletku po vrstvách, ale pěkně celou, aby se vám chutě v puse správně propojili.

K přípravě budete potřebovat sadu perforovaných ráfků a silionové formy Kit Tarte Ring Round ø 80 mm od firmy Silikomart (koupíte na cukrářských eshopech) a také moji kuchařku Víkendové pečení, protože jednu část receptu najdete právě tam.

Karamelové tartaletky s dýní a pekany (6 ks)

Těsto na tartaletky (6-8 ks)

  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • citronová kůra nebo citronový olej
  • perforované ráfky ø 80 mm

Lehce změklé máslo krátce prošlehejte s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Přisypte prosátou mouku a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi nebo pečícím papírem na slabší plát a dejte dostatečně ztuhnout do lednice (možno i do mrazáku).

Z vychlazeného těsta vykrojte ráfkem dno tartaletky a boky vyložte proužkem těsta. Nožem skrojte nerovné okraje a vidličkou na několika místech promáčkněte spoj dna a okraje. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Takto připravené tartaletky dejte alespoň na 30 minut před pečením zamrazit.

Tartaletky pečte v troubě vyhřáté na 165-170 stupňů (horkovzduch) asi 15-18 minut, až jsou lehce do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta. Doporučuji péct na podložce AirMat. Upečené tartaletky nechte zcela vychladnout, pak opatrně vyjměte z ráfků. Pokud nebudete hned plnit, uchovávejte v uzavřené dóze při pokojové teplotě.

Ořechová náplň

  • 30 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g mandlové mouky
  • 30 g vajec (asi 1/2 vajíčka)
  • 20 g pasty z pekanových ořechů 100%
  • kousky pekanových ořechů

Lehce změklé máslo prošlehejte s cukrem, přidejte mandlovou mouku a vajíčko. Dobře prošlehejte do krémova, nakonec vmíchejte pekanovou pastu.

Šest upečených tartaletek naskládejte na plech a rovnoměrně do nich rozdělte krém. Rozetřete do roviny a do každé vmáčkněte kousky pekanových ořechů. Dejte péct do trouby vyhřáté na 160 stupňů, až náplň lehce zezlátne, ca. 10-12 minut. Nechte zcela vychladnout.

Dýňový karamel

Dýňový karamel připravte podle receptu a nechte vychladit. Pak naneste na předpečené tartaletky a uhlaďte do roviny. Dejte chladit do lednice.

Karamelový krém

  • 80 g karamelové čokolády Gold
  • 80 + 80 g smetany ke šlehání 33%
  • 2,4 g plátkové želatiny Dr. Oetker
  • silikonová forma ze sady Kit Tarte Ring Round

Želatinu namočte do studené vody a nechte změknout. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Polovinu smetany zahřejte a přidejte k ní změklou a vymačkanou želatinu. Promíchejte a nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Dobře promíchejte.

Druhou polovinu smetany vyšlehejte do polotuha a stěrkou po částech vmíchejte do čokoládové směsi. Krém rozdělte do silikonové formy, kterou si položte na pevnou podložku nebo tácek. Formu dejte do mrazáku na několik hodin zamrazit, ideálně přes noc.

Karamelová poleva

  • 150 g karamelové čokolády Gold
  • 38 g rostlinného oleje

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Přilijte olej, dobře promíchejte a nechte vychladnout.

Z formy postupně vymáčkněte dortíky, napíchněte na párátko či nůž a namočte do polevy. Spodní část otřete o pečící papír a nechte zaschnout.

Dokončení

  • griliáš – recept najdete v mojí kuchařce na straně 120
  • půlky pekanových ořechů

Horní okraj tartaletky „obalte“ v griliáši a položte na něj dortík v polevě. Nahoru na dortík „přilepte“ polevou půlku pekanového ořechu. Nechte v lednici pár hodin rozležet, ideálně přes noc. Před servírováním nechte pár minut při pokojové teplotě.

Takový hodně stručný video návod na přípravu najdete na mém Instragramu ve výběrech.

50 Comments

  • Markéta
    15. 11. 2020 v 13:58

    Dobrý den,
    ráda jsem se inspirovala recepty na Vašem blogu, ovšem styl Vašeho posledního receptu mě velice zklamal. Uvádíte recept, u kterého jsou odkazy na recept ve Vaší kuchařce. Takže, kdo nemá Vaši knihu, tak je mu recept nanic. Nechápu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2020 v 16:43

      Markéto, to mě mrzí, nicméně vězte, že já jsem zklamaná mnohem víc. Blog píšu již sedm let a celé ty roky se s vámi dělím nejen o recepty, ale i svoje zkušenosti a rady, a to zcela nezištně a zdarma. Přestože mě to stojí neuvěřitelné množství času, úsilí a peněz. Ano, občas si nějaký recept nechám pro sebe, kurz nebo třeba jako v tomto případě pro knihu, ale je to moje know-how. A jaká je na to reakce? Inu, jak se říká, pro dobrotu na žebrotu aneb každý dobrý skutek bývá po zásluze potrestán 🙂

      Odpovědět
      • Milena
        15. 11. 2020 v 18:47

        Jste úžasná🍀…o kuchařce doma melu od té doby co vyšla….tak doufam, že ten dárek k narozeninam přeci dostanu…a že se někomu nelíbí že je část receptu v kuchařce?nevím lidi by všechno chtěli hned zadarmo a přímo pod nos… Z toho si nic nedělejte…může dotyčný využít svoji kreativitu, pokud si ji netouží koupit..💕 už to bude půl roku jsem díky vašemu blogu propadla pečení ❤❣️💐

        Odpovědět
        • Míša Landová
          15. 11. 2020 v 19:44

          Mileno, moc děkuji za podporu, hodně to pro mě znamená 🙂 doufám, že dárek v podobě mé knihy udělá radost 🙂

          Odpovědět
          • Jana Pagáčová
            6. 9. 2023 v 13:38

            Míšo,
            nenechajte sa prosím znechutiť takýmito komentármi, ja som Vás spoznala náhodou – keď som objavila Váš recept na minicheesecaky na fb (s červenou špirálou navrchu)…a vyzerali tak náááádherne už na pohľad, že som si musela zohnať aj tú silikónovú formu. A keď som ich upiekla – tak to bola jedna báseň-od vtedy nesmú chýbať na žiadnej oslave a nie je človeka, ktorý by ich neobdivoval nielen po vizuálnej ale aj chuťovej stránke. Vďaka Vám som sa prvý krát v živote odhodlala použiť do cheesecaku syr – dovtedy som bola presvedčená, že predsa tvaroh musí byť chutnejší, a že nejaký syr čo si natieram na chlieb so šunkou sa nemôže hodiť do koláča, ale bol to omyl – použila som suroviny presne podľa Vášho receptu a taký chuťovo výborný a zároveň veľmi jemný a ľahký cheeecake som ešte nikdy nejedla ani od profi cukrárok….a pritom na prípravu je podľa receptu veľmi jednoduchý a rýchly. Vyskúšala som potom aj ďalšie recepty – a všetky boli vynikajúce…veľmi oceňujem nielen zoznam surovín ale aj všetky tie tipy okolo…vďaka Vám som kúpila aj podložku na pečenie silikomart…a odvtedy moje keksíky vyzerajú o level krajšie, tartaletky tiež – tá mriežkovaná štruktúra je veľmi pekná a všetky koláčiky vyzerajú vďaka nej profesionálne, aj napriek tomu že som v pečení amatér a pečiem len pre rodinu. Teraz najnovšie pokukávam po podložke na pečenie rolád – pečiem síce „len“ pre moju rodinu – ale pečenie je pre mňa veľký relax a keď chutný koláčik aj krásne vyzerá – mám z neho ešte väčšiu radosť

            Už mám aj obe Vaše knihy a vždy nedočkavo čakám kedy sa na internete objaví Váš ďalší nový recept 🙂
            Všetko dobré prajem

          • Míša Landová
            6. 9. 2023 v 14:45

            Milá Jano, moc děkuji za krásný komentář, velmi si toho vážím, moc pěkně se to čte 🙂 jsem ráda, že se recepty daří a sklízíte s nimi úspěch 🙂 V nejbližších dnech zveřejním článek právě o podložkách, které používám včetně té na rolády, tak uvidíte, třeba Vás to přesvědčí 🙂 Jinak pokud byste nechtěla vyhlížet novinky na blogu, tak se můžete zaregistrovat k odběru novinek (stačí zadat e-mail) a jakmile bude na blogu něco nového, přijde Vám zpráva 🙂 najdete to až dole na stránce.

    • Marie
      15. 11. 2020 v 18:43

      Já zase nechápu Vás. Po těch letech co nás Míša zcela nezištně zásobuje recepty, svými zkušenostmi si dovolíte něco takového napsat? Je vidět, že nemáte absolutně ponětí co vést blog a připravovat takto precizně recepty s postupem obnáší. Chtělo by se to občas nad sebou zamyslet.

      Odpovědět
  • Monika
    15. 11. 2020 v 18:30

    Dobry vecer, ja Vam p.Landova velmi fandim, ani sekundu som nevahala a Vasu knihu som si kupila. Kupila by som si ju , aj keby tam boli recepty, ktore uz mate na Vasom blogu. Uz tolko krat som sa inspirovala Vasimi receptami, skusenostami, ze mi to za to stalo. Mate dobre srdiecko, ked sa podelite so svojimi receptami,radami….Velmi sa tesim na Vasu dalsiu knihu. S pozdravom Monika F.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2020 v 19:47

      MIlá Moniko, moc děkuji za přízeň i podporu, hodně to pro mě znamená 🙂 jsem ráda, že má moje práce smysl 🙂

      Odpovědět
  • ALENA
    15. 11. 2020 v 18:40

    Dobrý den Míšo. Před rokem jsem objevila vaše stránky a recepty. Jsou prostě super. Na vydání vaší knihy jsem čekala a každý den kontrolovala kdy už bude v prodeji. Kupovala jsem dvě (druhou jako dárek). Brala jsem to i jako podporu a poděkování za váš web. No každý jsme prostě jiný. Ještě jednou děkuji a v dnešní době dvojnásobně.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2020 v 19:48

      Milá Aleno, moc a moc děkuji, nejen za podporu i přízeň, ale i koupi knížek. Je fajn vědět, že se lidé zvláště v této době podporují. Mějte se fajn 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    15. 11. 2020 v 20:18

    Podle Míši a jejího blogu peču od jara, zkouším jeden recept po druhém. A mám úspěch, protože recepty jsou úžasně zpracované,povede se vždycky všechno. Zaplatila jsem si i on-line kurz Víkendové dortíky. Na kuchařku jsem se těšila jak malá a mám z ní velkou radost. Míšu obdivuju za její ochotu dělit se s námi o své úspěšné recepty tady na blogu. A je jen na ní,jakým způsobem to udělá.

    Odpovědět
  • Bára
    15. 11. 2020 v 23:33

    Milá Markéto,
    myslím, že nejenom mě potěší, když se s námi o Vaše know how maximálně podrobně a nezištně rozdělíte v příštím příspěvku Vy.

    Milá Míšo,
    Vám patří můj obrovský dík. Zkouším podle Vás všechno možné a neuvěřitelně mě to posouvá dál. Ráda jsem si koupila Váš kurz i Vaší knížku a jsem si celkem jistá, že u toho to nezůstane 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 11. 2020 v 8:21

      Milá Báro, moc děkuji, je úžasné číst, jak se za mě všechny tak pěkně stavíte :)) moc si toho vážím. Jsem ráda, že se Vám moje práce a líbí a posouváte si díky ní dál 🙂 ať se daří.

      Odpovědět
  • Jarmila Peltánová
    16. 11. 2020 v 11:08

    Míšo, bohužel i takoví lidé se najdou. Myslím, že ale Vaše fanouškovská základna mluví za vše. Krásné dny a poděkování za všechno co pro nás děláte.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 11. 2020 v 15:30

      Jarmilo, moc děkuji 🙂 ano, je úžasné, jak za mnou všechny stojíte. Pěkný den.

      Odpovědět
  • Medi
    16. 11. 2020 v 15:11

    Paní Markéta, jak píše, nechápe? Nevím co je tady k nepochopení. Tato stránka je od paní Landové dobrovolná, nikdo ji na ni nepřispívá, a má tedy plné právo si jej utvářet podle svého. Zaplatila si paní Markéta snad tuto službu, že se jí její provedení nelíbí? Já před paní Landovou smekám. Nádherná kniha, úžasná stránka a skvělé recepty. Je to obrovské množství práce a energie co do ní vložila. Vím, o čem mluvím. A Vám paní Markéto, když se Vám to nelíbí, tak sem prostě nechoďte, nikdo Vás přece nenutí. A Vy paní Landová nenechte se otrávit tímto typem sobeckých lidí.
    Já sem také chodím na inspiraci a jsem vděčná. Když paní Landová vydala knihu, koupila jsem si ji, bylo to takové moje malé poděkování, že sem můžu a že jsem se naučila spoustu nových věcí.
    Já osobně Vám přeji, mnoho úspěchů, a jsem Vám vděčná za Vaši krásnou knížku, i za zde uváděné recepty.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 11. 2020 v 15:38

      Milá Medi, moc děkuji i za Vaši podporu, nejen tímto komentářem, ale i koupí knihy a sledováním blogu. Díky Vašim slovům mám pocit, že má moje práce smysl. Přeji hodně spokojených strávníků a hodně zdraví.

      Odpovědět
  • Martina
    17. 11. 2020 v 20:01

    Musím se přidat k ostatním. Posledních několik let peču jen podle vašich receptů, nic jiného ani nezkouším, protože vaše recepty jsou prostě perfektní. Knížku jsem si koupila hned jak to šlo na autogramiádě a skoro polovinu receptů už mám odzkoušenou. A opět na jedničku s hvězdičkou. Byla jsem na vašem kurzu makronek v Praze, mám váš on-line kurz a moc za obojí děkuju 😊 Z té reakce si nic nedělejte, všem se nezavděčíte a někteří si bohužel neuvědomují co všechno za tímto blogem stojí a jsou poněkud nevděční. Držte se, hrozně moc vám fandím a držím palce ať se daří.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 11. 2020 v 22:46

      Milá Martino, máte můj velký obdiv :)) dlouholetá přízeň blogu, kurzy, knížka :))) nevím co říct, jen velké díky a moc si toho vážím. Mějte se sladce a hlavně hodně zdraví.

      Odpovědět
  • Martina
    18. 11. 2020 v 22:11

    Míšo, budu opakovat co je už napsáno, úžasný blog s tak precizně popsaným receptem, návodem a pak ještě spoustu rad, co udělat, aby to vyšlo, to je spoustu práce a času. Klobouk dolů před Vaší trpělivostí 🙂
    Kuchařku jsem dostala k narozeninám, už jsem vyzkoušela 3 recepty a chystám se na další.
    Knížka má pouze jednu „vadu“, je tak krásná, že když peču, mám ji na stole, aby se neušpinila a musím pořád odbíhat a koukat na recept :-).
    Velký dík za Vaši práci a doufám, že na nás nezanevřete a dáte nám sem spoustu dalších receptů.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2020 v 9:20

      Martino, moc děkuji :)) vážím si Vaší přízně i podpory 🙂 mimochodem, Vaše zmínka o „vadě“ mě teda vážně pobavila :))))

      Odpovědět
  • Šárka
    18. 11. 2020 v 23:43

    Též sem s koupí vaší kuchařky neváhala ani minutu a udělala sem si radost. Recepty jsou úžasné, srozumitelné a hlavně výsledek stojí vždy za to.
    Děkuji Vám moc za Vaši práci, nápady a inovace. Vaše čtenářka a obdivovatelka Šárka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2020 v 9:21

      Šárko, i Vám velké díky za podporu, moc si toho vážím. Jsem ráda, že se recepty líbí a inspirují Vás k pečení.

      Odpovědět
  • Mária
    19. 11. 2020 v 12:53

    Milá Míšo,
    Vašu knižku som si kúpila ihneď po vydaní a musím povedať že ju mám uloženú spolu s knihami od Philippe Conticini, Christophe Michalak, Anna Olson…… Podľa mňa vytvoriť dobrý recept znamená vytvoriť určitý know-how, ktorý sa všade vo svete predáva za veľké peniaze. Aby človek niečo vymyslel musí urobiť jeden recept niekoľkorát a vychytať všetky chybičky. U nás je bohužiaľ trend „ty to všetko urob a mne daj už hotový recept zadarmo“. Množstvo receptov na Vašom blogu svedčí o tom, že sa rada podelíte o svoje skúsenosti. Držím Vám palce.
    Prajem Vám veľa úspechov a veľa spokojných žiačok.
    Majka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2020 v 16:12

      Milá Majko, tak to mě těší, že je moje knížka vedle takových významných jmen, moc si toho vážím. Máte pravdu, vytvořit recept není vždy úplně snadné a lidé si tak nějak zvykli, že dostávají vše zadarmo. Naštěstí je spousta těch, kteří to ocení. Těm patří můj velký dík stejně jako Vám. Mějte se krásně a hlavně hodně zdraví.

      Odpovědět
  • Marta
    19. 11. 2020 v 16:00

    Míša, dobrý deň spod Tatier, pozdravujem po dlhom čase. Práve „pracujem“ na týchto tartaletkách a musím povedať, že ten dýňový karamel je DOKONALÝ. Musím sa kontrolovať, aby niečo ostalo aj na tartaletky 🙂 Pečiem s Vami od kedy píšete tento blog. Budem sa opakovať, recepty sú skvele napísané a všetko čo som upiekla, bolo famózne. A verte, že som toho už upiekla dosť 🙂 Kuchárku som si kúpila 5 min po spustení predaja, tak veľmi som sa tešila. Už som z nej upiekla sedem dezertov, naposledy včera arašidové venčeky. Len sa tak za nimi zaprášilo. Ešte raz Vás pozdravujem a prajem všetko dobré, ste pre mňa veľkou inšpiráciou. Nech sa Vám aj naďalej darí.
    Pekný deň prajem, Marta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2020 v 16:16

      Milá Marto, moc děkuji za Vaši dlouholetou přízeň, jestli si dobře pamatuji, tak jsme si zkraje i psaly e-maily 🙂 jsem ráda, že se knížka líbí a hlavně že podle ní pečete. Dýňový karamel je skvělý, není příliš sladký a tak dobře ladí nejen do makronek, ale i to těchto tartaletek. Jsem zvědavá, jak bude chutnat výsledek 🙂

      Odpovědět
  • Hanka
    28. 11. 2020 v 21:18

    Milá Míšo,
    Váš blog sleduji už dlouhou dobu a obdivuji Vaši obětavost dělit se s námi o Vaše recepty a zkušenosti… Hrozně moc mi to dalo… Kuchařku jsem si koupila hned první den co to bylo možné a jsem nadšená…. Trochu jsem si na sebe upletla bič, protože starší syn rozhodl, že postupně budeme vše péct, každý týden jeden recept….No, každý recept bez chyby, takže Vám roste další generace fanoušků:-)…. Vůbec se nenechte odradit negativními komenty, protože Vaši práci děláte skvěle!!! Diky za Vaši obětavost a přeji Vám hlavně zdraví a budeme se těšit na další kuchařku. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 11. 2020 v 7:44

      Milá Hanko, moc děkuji za Váš potěšující komentář. Velmi si Vašich slov vážím a jsem ráda, že recepty sklízí úspěch v celé rodině. Děkuji za přízeň i podporu a přeji krásný adventní čas. Míša

      Odpovědět
  • Hanka
    28. 11. 2020 v 21:21

    PS koukám, že se mi podařilo konečně komentář úspěšně vložit, protože se mi to delší dobu nedařilo… tak bezva

    Odpovědět
  • M
    2. 12. 2020 v 15:10

    Dobrý den paní Míšo, chodím na vaše stránky dost často skoro 2 roky nejen pro předpisy, poučení a inspiraci, občas jen tak, kochat se. Nebo když jsem déle sama, není pro koho zrovna péct, sednu si s bylinkovým čajem k počítači a „dám si“ některou z vašich dobrot. Má to dvojí výhodu. Zcela bez následků na těle a s velkými pozitivními následky na duši.
    Tartaletky jsem zahlédla hned v neděli v den zveřejnění. Jenže posledních více než 14 dní bylo pro koho vařit i péct, nakupila se i další práce, jak to většinou chodívá a na počítač nezbývalo. Mně bylo celkem veselo, ale „slzet “ začalo několik dýní. Vloni jsem vyzkoušela jen vaši dýňovou roládu, zato letos 3x muffiny z r. 2019, 2x jsem nazdobila jako cupcakes (chválili všichni, tak už jsem ani nestíhala zjistit, jak se liší od těch z r. 2014 jen s jedním hrnkem mouky), znovu roládu, 2x řezy, 2 dorty a nakonec došlo na bábovku. Vše se s vašimi předpisy a popisy (od loňska je už mám ve svém sešitku) výborně podařilo.
    Dnes konečně přišlo volné odpoledne s čajem a tartaletkami, na které jsem se celou dobu těšila. Nejen na váš popis, ale i zkušenosti ostatních. A nestačila jsem se divit, co způsobila jedna poznámka. Do prvního dýňového dortu jsem použila předpis na slaný karamel z vašeho receptu. Protože pyré bylo dost, u druhého dortu mne napadlo, přidat ho také do karamelu. S výsledkem jsem byla spokojená. Nevím, jestli to byl pravý dýňový karamel, ale všem náramně chutnalo.
    Rozhořčení paní Markéty mne úplně „vyvedlo z míry“, ale zároveň nevím, co dodat. Vždyť vše, co mi přicházelo na myšlenku, už bylo napsáno jinými. Proto, jako dlouholetá kantorka, přidávám jen jednu připomínku, spíš pochvalu. Chováte se jako vzorný pedagog. Nejdříve podrobně, obsáhle a dlouho vysvětlujete novou látku (tolik precizně popsaných a nafocených postupů), také vše důkladně opakujete, procvičujete a dbáte na „mezipředmětové“ vztahy (těsta, krémy i polevy se u některých předpisů opakují a navzájem prolínají) a nakonec nás vedete k samostatnému přemýšlení a činnosti (tak chápu já tento váš „neúplný“ předpis).
    Připadá mi, že vaše výborná a nezištná práce se nedá ani žádnými slovy vyjádřit, ani žádnými penězi ocenit.
    Moc a moc vám děkuji a přeji pěkné a poklidné předvánoční dny.
    Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2020 v 21:34

      Milá Maruško, moc děkuji za Váš rozsáhlý, ale především velmi milý a potěšující komentář 🙂 jsem moc ráda, že Vás recepty inspirují a hlavně, že se podle nich vše daří. Oceňuji i Vaši pochvalu po pedagogické stránce. Já jsem jako malá chtěla být „úča“, takže si to teď tak trochu plním. Mějte se krásně a klidné a pohodové vánoční dny.

      Odpovědět
  • Irena
    9. 1. 2021 v 13:20

    Dobrý den, mohu se zeptat co bych mohla použít místo dýňového karamelu?

    Odpovědět
  • Veronika
    10. 1. 2021 v 19:39

    Dobrý den, zkousela jsem váš recept, ale bohužel se mi 2x stalo, že při pečení mně těsto z boků formicek sjelo. Mám stejne rafky jako vy, postup jsem dodržela. Ale je pravda, že těsto se k té formicce špatně prilepuje. Mohla byste mi, prosím poradit, jak tomu předejít. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 1. 2021 v 8:07

      Těsto musí být dobře vychlazené nebo i krátce zamražené, než s ním pracujete. K bokům je potřeba ho lehce přimáčknout a před pečením nechat tartaletky min. 30 minut zamrazit.

      Odpovědět
  • Petra
    24. 1. 2021 v 10:34

    Dobrý den Míšo, snad nevadí, že svůj dotaz formuluji zde, pod karamelové tartaletky, ale také se jich to trošku týká 😊 chystám se na oříškové tartaletky z Vaší kuchařky, ale vzhledově bych je chtěla udělat jako tyto karamelové, tedy mít nahoře na tartaletce „čepici“ ze silikonové formy 😊 Váhám ale, zda dodržet přesně postup krému z mléčné čokolády a pouze ho dát zmrazit do silikonových formiček, pak namočit do čokoládové ganache (nebo jen do čokoládové polevy z čokolády a tuku…?) a posadit na tartaletku nebo postup krému nějak změnit. Trošku mě mate, že zde v receptu na karamelový krém se přidává šlehačka ušlehaná a do krému s čokolády nikoliv. Poradíte prosím, jak to správně přizpůsobit? Moc děkuji, Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 1. 2021 v 15:24

      Petro, možné jsou obě varianty. Krém z kuchařky je tzv. namelaka, krém odlehčený mlékem, které se nešlehá. Klidně ho nalijte do silikonových forem, nechte zamrazit a polijte třeba mléčnou čokoládou. U těchto karamelových je to jednoduchá čokoláda pěna, kdy se část smetany přidá našlehaná … Záleží tedy na Vás čemu dáváte přednost 🙂

      Odpovědět
  • Kristína
    26. 5. 2021 v 17:42

    Dobrý den, chtela by jsem se zeptat, dnes jsem upekla tartaletky a naplnila pekanovým krémem,ale návštěva se mi přesunula že zítřka na pátek, myslíte že to můžu nechat v lednici a vydrží to? Děkuji Kristína😊

    Odpovědět
  • Šárka
    28. 7. 2021 v 12:41

    Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda jde dobře zmrzlý krém z této formy od Silikomartu vyklápět. Zvažuji zda koupit tento Vámi uváděný set (nebo Kit Tarte Ring Palet ø 70 mm ) nebo od stejné firmy Solikomart samostatně ráfky a k nim formu silikonovou (polokoule), která nemá ten vnitřní okraj/ lem. Děkuji, Šárka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 7. 2021 v 16:22

      Pokud jsou dortíky dostatečně zamražené, jde do dobře. Každopádně polokoule jdou samozřejmě vyklápět nejlépe. Záleží, který tvar více využijete.

      Odpovědět
  • Drahomíra
    14. 11. 2021 v 22:19

    Míšo prosím Vás, poradíte mi jak je vhodné uchovat griliáš?V lednici nebo jinak? Děkuji, Drahomíra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2021 v 8:10

      Obecně se nedá moc dlouho skladovat, protože zvlhne. Ideálně v uzavřené krabici v pokojové teplotě.

      Odpovědět
  • Hanka
    26. 3. 2023 v 18:32

    Dobrý den mám otázku. Je možné si tu karamelovoi čokoládu nějak i vyrobit nebo je nutné koupit pouze originálně karamelovou? Popřípadě mohla byste mi poradit jak? Děkuji a hezký den 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 3. 2023 v 15:46

      Vyrobit se údajně dá, ale nikdy jsem nezkoušela a neznám ani postup, je to vlastně zkaramelizovaná bílá čokoláda. Já osobně bych se do toho nepouštěla 🙂

      Odpovědět
      • Hanka
        30. 3. 2023 v 13:57

        Dobře moc děkuji za radu 🙂

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ