Menu
Tartaletky a košíčky

Jahodové košíčky

Jahodová sezóna se pomalu blíží, tak by se mohl hodit recept na něco jahodového. I když je pravda, že tyhle košíčky si můžete ozdobit i jiným ovocem, nejen jahodami. Košíčky jsou z křehkého těsta, plněné vanilkovým krémem a ve spojení s jahodami chutnají vážně skvěle. 

Košíčky jsem upekla v muffinové formě, abych tak rozšířila její využítí, ale klidně použijte formičky na klasické košíčky nebo tartaletky. Nicméně čím menší, tím lepší, jsou to pak takové roztomilé jednohubky 🙂

Křehké těsto na košíčky: 

140 g másla 

70 g moučkového cukru 

60 g žloutků (2 – 3 žloutky) 

210 g hladké mouky 

citronová kůra (citronový olej

špetka soli 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. Přidejte prosátou mouku se solí, citronovou kůru a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit (klidně i přes noc). 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na muffiny, použít můžete i formičky na košíčky nebo tartaletky. Množství těsta vystačí asi na 20-22 muffinových košíčků. Já jsem těsto rozdělila do 12 košíčků v muffinové formě a 6 tartaletek

Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a papírové košíčky na cupcakes nebo kousky pečícího papíru.

Vychlazené těsto rozválejte, vykrojte kolečka a vyložte jimi muffinovou formu. Kolečka je potřeba vykrojit větší, než je průměr otvorů ve formě, aby vytvořila i okraje košíčků. Těsto lehce vmáčkněte do formy a upravte. Na těsto položte kousek pečícího papíru nebo papírový košíček na cupcakes a nasypte suché luštěniny. Díky tomu si košíček zachová svůj tvar a nevyběhne do výšky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut, až jsou košíčky krásně do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta.  

Košíčky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.

Vanilkový krém:

280 ml mléka

2 žloutky

50 g cukru krupice

1 sáček vanilkového pudingu

1 lžička vanilkového extraktu/cukru nebo vanilkový lusk

40 g másla

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje



Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.

Odstavte a vmíchejte cukr, citronovou kůru, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice nejlépe přes noc. 



Dokončení 

čerstvé jahody

meruňková marmeláda

čerstvá meduňka nebo máta na ozdobu

Vychlazený krém našlehejte do krémova a naplňte s ním košíčky. Nožem hezky uhlaďte do roviny. 

Jahody nakrájejte na plátky nebo menší kousky a rozložte na košíčky. 

Asi lžíci meruňkové marmelády dejte do misky, přidejte lžičku vody a dejte společně ohřát do mikrovlnné trouby. Promíchejte a ještě horkou směsí jahody potřete. Pokud vám směs v misce rychle chladne, klidně ji zase trochu prohřejte. Meruňková glazura udrží jahody hezky lesklé a svěží. No a pokud nemáte štěstí na zrovna sladké, tak je i příjemně osladí.

Košíčky dejte do lednice a nechte do druhého dne rozležet. Před servírováním můžete ozdobit lístky čerstvé meduňky nebo máty.

recept na křehké těsto z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept

21 Comments

  • Anonymní
    23. 5. 2018 v 17:31

    Dobrý den, vypadají lákavě. Zajímalo by mě,zda jsou takové košícky měkké-zda se dají konzumovat dezertní vidličkou aniž bych s nimi na talíři zápasila? Nebo spíše do ruky a ust? Děkuji. Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2018 v 18:36

      Katko, zdravím, ano, tohle těsto je skvělé, dělám z něj tartaletky 🙂 je pevné, zároveň ale křehké a do druhého dne krásně zvláční. Nicméně nerozmáčí se a drží tvar 🙂 jíst doporučuji raději rukou, ale vidličkou to jistě půjde 🙂 vyzkoušejte a uvidíte.

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2018 v 21:10

    Dobrý večer Míšo, opět nádhera:-) o víkendu se do nich pustím… Výborné je i těsto na jablečné košíčky (z goldesy Lidl), to u nás kluci milují… Diky za další skvělý a budeme se těšit na další;-) hezký večer a ať se vám daří. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2018 v 9:58

      Hanko, děkuji 🙂 dnes jsem koupila už české jahody, tak s těmi to bude ještě lepší 🙂 pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Tante Mali
    24. 5. 2018 v 9:28

    Looks soooo delicious! I think I need some strawberry cakes.
    Happy happ day
    Elisabeth

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2018 v 9:59

      Elisabeth, many thanks 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 5. 2018 v 12:22

    Pekla jsem na včerejší grilovačku a byly naprosto luxusni! Dekuji za skvělý recept! Šárka

    Odpovědět
    • Anonymní
      28. 5. 2018 v 18:13

      Dobrý den,Mílo,recept opět perfektně popsaný,tak to byla radost péct.Jenom škoda,že tak rychle zmizely.Byly totiž naprosto skvělé,takže se těším na další recepty.Zdravím.Iva Ž.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 5. 2018 v 20:26

      Šárko i Ivo, děvčata moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnalo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 6. 2018 v 17:45

    Krásné 🙂 Jindra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2018 v 18:51

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 6. 2018 v 9:34

    Dobrý den Milo, košíčky vypadají úžasně chystám se na ně o víkendu. Pekla jsem podle vašeho receptu narozeninový ovocný dort a pro velky úspěch budu péct další. Byl opravdu delikatesní a hlavně osvěžující. Moc rada pecu podle vašich receptu vzdy se povedou a hlavne všem chutná. S pozdravem Eva.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2018 v 10:04

      Evo, moc díky za komentář, jsem ráda, že se recepty líbí a s úspěchem podle nich pečete 🙂 české jahody budou na košíčky perfektní 🙂

      Odpovědět
  • Simona
    1. 7. 2021 v 22:25

    Dobry den, formu jstw vymazavala prosim? A mohu pouzit i jahodovou marmeladu, kdyz merunkovou nemam? Dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 7. 2021 v 6:45

      Formu s nepřilnavým povrchem není třeba vymazávat, těsto je dost mastné. Na glazuru se ve všech receptech uvádí jen meruňková marmeláda, s jahodovou bohužel zkušenost nemám. Můžete ale použít i dortoév želé.

      Odpovědět
  • Lenka
    2. 7. 2021 v 10:12

    Dobry den, kdyz nemam slepe lusteniny, mohu zatizit napriklad fazoli? Nenacichce nic? Dekuji.

    Odpovědět
  • Dana
    3. 8. 2021 v 19:30

    Dobrý den, košíčky vypadají výborně 🙂 chtěla bych je vyzkoušet, ale zajímalo by mě, jestli je možné krém vyslehat a nazdobit s nim košíčky pomoci špičky? Dekuji a přeji pěkný den, Dana

    Odpovědět
  • Markéta
    20. 6. 2023 v 9:59

    Dobry den krem sem delala dle navodu ale po vychlazeni a naslehani se z nej stala tekutina co sem mohla udelat spatne??? Neni preklep v ingrediencich? Kolik g pudinku je vas sacek??? Masla je opravdu jen 40g???
    Musela sem přidat cca. Pulku masla a jeste jeden pudink aby se dal které aspon pouzit a z houst😢
    Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 6. 2023 v 16:42

      Recept je v pořádku, včetně množství másla. Sáček pudingu má obvykle 37-40g. Pokud Vám krém zřídl, na vině bude buď nedostatečné provaření (musí v rendlíku bublat) nebo naopak vaření příliš dlouhou dobu, kdy pak dojde k destrukci škrobu a krém zřídne …

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ