Menu
Cupcaky a muffiny

Jahodové cupcakes

Tyhle cupcakes jsem původně na blog ani dávat nechtěla. Byly zdobené na přání oslavence zlatými čokoládovými penízky, tedy ne nic podle mého gusta. Pak jsem si ale řekla, že jsou chuťově celkem zajímavé, zvláště když není k dispozici čerstvé ovoce. Takže si to kýčovité zdobení prosím odmyslete a zaměřte se hlavně na recept 🙂 



Recept je jako obvykle počítaný na 12 dortíků, nicméně berte prosím v úvahu, že velikost forem i papírových košíčků se může celkem znatelně lišit. Jednoduše se vám tak může stát, že těsta budete mít nadbytek nebo naopak málo. Já používám košíčky s průměrem dna 55 mm a výšce 32 mm, přičemž košíčky mi volně do formy zapadnou, nejsou nijak zmáčknuté. 

Jahodové cupcakes (12 ks)

Kefírové těsto na cupcakes: 
1 hrnek polohrubé mouky 
1/2 hrnku hladké mouky 
špetka soli 
1 lžička jedlé sody 
2 vejce, velikost M 
3/4 hrnku cukru krupice 
1/2 hrnku rostlinného oleje 
1 hrnek kefíru 
citronová kůra 
(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky. 
V míse smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou. 
Vejce, cukr, olej a citronovou kůru dejte do mísy a společně prošlehejte. Střídavě přidejte mouku a kefír, mouku na třikrát, kefír na dvakrát. Nakonec prošlehejte do hladka. 
Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 
Jahodové confi: 
150 g jahodového pyré (neslazené) 
25 g glukóza 
15 + 25 g cukru krupice 
4 g pektinu NH 
Pyré, glukózu a 15 g cukru dejte do rendlíku a společně zahřejte na ca. 40 stupňů. Zbývající cukr (25 g) smíchejte s pektinem a za stálého míchání přisypte do jahodového pyré. Krátce povařte, ca. 2-3 minuty, pak odstavte. Nalijte do misky, zakryjte folií a dejte do lednice ztuhnout. Před použitím promixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence. 

Smetanový krém:

200 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 33%
1 lžíce cukru krupice

Všechny suroviny dejte do misky a společně vyšlehejte do krému. Není třeba více přislazovat, protože do krému se ještě vmíchá jahodové confi. 

Dokončení 
Do vychladlých cupcakes udělejte otvory pro krém. Můžete použít tzv. děrovač na muffiny nebo třeba nůž či lžičku. Horní část každého výkrojku si odlomte a nechte stranou. Do každého otvoru dejte trochu jahodového confi a trochu smetanového krému. Odloženým kouskem dortík uzavřete jako pokličkou. 

Zbylé jahodové confi stěrkou opatrně vmíchejte do smetanového krému. Vůbec nevadí, pokud to nebude úplně dohladka a část jahodového confi zůstane v krému patrná. Přendejte krém do sáčku s řezanou trubičkou (použila jsem uzavřenou hvězdu) a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle vlastní fantazie, ideálně čerstvými jahodami. 

Vytisknout recept

32 Comments

  • Lenka
    14. 4. 2020 v 13:17

    Hmmm, ty budou! Musim jjen sehnat ten pektin 😁

    Odpovědět
  • Unknown
    24. 5. 2020 v 20:44

    Dobrý den Míšo, zkusila jsem jahody nahradit malinami a chuť byla také výborná. Děkuji za skvělý recept. Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2020 v 18:42

      S malinami to bude určitě ještě lepší, jsou pikantnější 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 6. 2020 v 20:56

    Dobrý den Milo, je možné tento recept udělat nějak z čerstvých jahod a ideálně se vyhnout tomu pektinu a glukoze? Nevím, vlastně, co to pořádně je a působí to na mě trochu chemicky🤔Děkuji za radu a hodně zdaru🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2020 v 16:52

      Recept je záměrně postaven na mraženém pyré, kdy není dostupnost čerstvého ovoce 🙂 Z čerstvých jahod doporučuji připravit něco jiného.
      Každopádně pektin i glukoza není nic chemického, takovým věcem se obvykle vyhýbám. Pektin je součást ovoce a používá se např. k přípravě marmelád, je to zahušťovadlo. Glukoza není nic jiného než hroznový cukr 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      4. 6. 2020 v 11:54

      Aha, tak vidíte, já se toho trochu lekla 🙂 Znovu jsem to tedy promyslela a zkusím z čerstvých raději jahodove kosicky (tartaletky)…Ty vypadají moc lakave😋Nicméně mražené také mám. Chápu to správně, že stačí ty mražené rozmixovat a je to ono v receptu zmiňované pyré? Omlouvám se, mam po 3 měsících s dětmi na korona "prázdninách" trochu výlety mozek🤯😃Díky moc

      Odpovědět
    • Unknown
      4. 6. 2020 v 11:54

      Vymytý tam mělo byt😆

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2020 v 10:30

      Já kupuji pyré hotové, ale určitě stačí jahody promixovat a pokud chcete hodně jemné, tak i propasírovat 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      6. 6. 2020 v 8:37

      Děkuji, tak to je prima. Nikdy nevím, co se zmrazenymi jahodami dělat. Do koláče je to moc mokré a na knedliky nás doma moc neuzije🙂

      Odpovědět
  • Kira
    3. 6. 2021 v 8:42

    Přeji krásný den, chtěla jsem velice pochválit to úžasné těsto! S kefírem jsem pracovala poprvé a musím říct, že to je to nejlepší cupcakové těsto, které jsem kdy pekla! Je měkoučké, vláčné a přitom krásně drží tvar. Ostatní věci jako náplň a krém jsem zimprovizovala, ale i tak se po nich zaprášilo a jiné těsto už dělat nebudu. Tohle je absolutní vítěz. Moc děkuji ❤️

    Odpovědět
  • Petra
    3. 10. 2021 v 18:38

    Dobrý den, šlo by místo kefíru použit podmasli? Děkuji! 🙂

    Odpovědět
  • Veronika
    23. 4. 2022 v 17:37

    Dobrý den, recept je skvělý! Cupcakes jsou měkké, vláčné, chuťově velmi dobré. Děkuji! 😊

    Odpovědět
  • Martina
    25. 5. 2022 v 17:38

    Dobry den, Mišo, cupcakes jsou skvělé, jen mi to vzdy v troube udela takove sopky dovrchu a nemam takove bobecky jako vy. Nevite cim by to mohlo byt? Dekuji Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 20:03

      Nepečete na horkovzduch? Nešleháte vejce při vysoké rychlosti do pěny?

      Odpovědět
    • Pavla
      30. 1. 2023 v 12:22

      To se stane, když pečete na hodně stupňů nebo když dáte moc jedlé sody 😉

      Odpovědět
  • Nikol Holoubková
    11. 11. 2022 v 13:34

    Dobrý den, Míšo,
    prosím vás, je možné NH pektin nahradit citrusovým pektinem?

    Odpovědět
  • Pavla
    30. 1. 2023 v 12:23

    Recept super, těsto vláčné, dala jsem jahodový kefír i do těsta místo obyč kefíru.

    Odpovědět
  • Hanka
    14. 2. 2023 v 9:30

    Dobrý den,

    Chtěla bych se zeptat co dělám špatně. Když si připravují krém z mascarpone a šlehačky tak mi z toho při zdobení vždy kape šlehačkova voda. Ať šlehám rovnou dohromady nebo i když si vyšleham šlehačku zvlášť a přidám mascarpone. Zkusila jsem použít i 33% šlehačku i 40% šlehačku. Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 2. 2023 v 9:38

      Určitě je potřeba šlehat vše společně, ale nepřešlehat. Pokud se Vám uvolňuje z krému tekutina, máte ho zřejmě přešlehaný … dostačující je určitě smetana 33% 🙂

      Odpovědět
      • Hanka
        14. 2. 2023 v 23:08

        Dobře děkuji. Zkusím šlehat kratší dobu tedy. Zdálo se mi že šlehám docela krátko. Zkusím ještě méně děkuji 🙂

        Odpovědět
      • Hanka
        15. 2. 2023 v 6:29

        A ještě se chci zeptat zda tam nepatří třeba i stuzovac? I když to byste asi uvedla v receptu že. Děkuji 🙂

        Odpovědět
  • Hanka
    14. 2. 2023 v 16:43

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat co dělám špatně. Dělala jsem krém z mascarpone a šlehačky ale při zdobení mi z toho vytékala šlehačkova voda. Zkoušela jsem vše smíchat rovnou dohromady, ale také jsem nejdřív vyslehala samotnou šlehačku a pak přidala mascarpone a u obojího to teklo. Použila jsem 33% šlehačku i 40% šlehačku. Děkuji a hezký den přeji

    Odpovědět
  • Tereza
    14. 2. 2024 v 10:23

    Jsou vynikající, sice jsem je měla také trošku do špičky, ale vůbec mi to nevadí.

    Odpovědět
  • Hanka
    7. 4. 2024 v 18:40

    Díky za krásný recept! Vyzkoušeno v bezlepkové variantě s moukou Jizerka a těsto bylo perfektní 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ