Menu
Tartaletky a košíčky

Tartaletky s citronovou náplni

Pokud jde o sladkosti, jednoznačně u mě vede čokoláda (nebo alespoň vždy vedla). Ať už se jedná o dort, zákusek či zmrzlinu. Nicméně v poslední době zjišťuji, že jí celkem slušně šlape na paty citron 🙂 nenápadně se začíná dostávat do popředí a vytlačuje čokoládu na druhou příčku. No, možná je čas na změnu 🙂 I když u zmrzliny se mu to asi ještě dlouho nepovede 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Citronové tartaletky na blogu už mám, dokoncedva recepty. Oba jsou skvělé. V obou případech se krém připravuje zvlášť na sporáku a do tartlatek se plní již hotový. V tomto receptu se tartaletky předpečou a dopékají se pak společně s citronovou náplní. Původně jsem měla v plánu udělat velký koláč, tzv. lemon tart, nakonec jsem ale zase skončila u mini verze v podobě tartaletek 🙂 

Citronové tartaletky (ca. 9-10 ks)

Křehké těsto:

125 g změklého másla

100 g cukru krupice

1 vejce

špetka soli

250 g hladké mouky

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem a vejcem. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. Přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte minimálně na 30 minut do lednice vychladit (klidně i přes noc).

Vychlazené těsto rozválejte a vyložte jím jednotlivé formičky. Já jsem použila tartaletky o průměru 10 cm s nepřilnavým povrchem. Těsto lehce vmáčkněte a okraje ořízněte. Dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit.

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Tartaletky lehce propíchejte vidličkou, naskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až jsou hezky do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta. 

Během posledních minut pečení stáhněte teplotu trouby na 130 stupňů a připravte si citronovou náplň. 

Citronová náplň:

4 vejce

135 g cukru krupice

kůra z 1-2 citronů nebo citronový olej

110 ml citronové šťávy (čerstvě vymačkané)

110 ml smetany ke šlehání 33%

Prsty promněte citronovou kůru s cukrem, až se uvolní olej a cukr lehce zvlhne. Pokud použijete citronový olej, tento krok vynechte. 

Přidejte vejce a společně s cukrem prošlehejte. Raději při nižších otáčkách a ne do pěny. Já jsem to trochu podcenila a pěna mi pak zůstala na některých tartaletkách nahoře, takže nebyly žluté, ale bílé 🙂 

Ke směsi přilijte citronovou šťávu a smetanu. Vše si přelijte do džbánku nebo nádoby s nálevkou. 

Otevřete troubu, plech s tartaletkami vytáhněte a do všech nalijte citronovou náplň. Pozor, směs je hodně tekutá, je potřeba mít plech v rovině. Opatrně zasuňte plech zpět do trouby a nechte péct asi 30-40 minut, až je střed náplně pevný. 

Poměr těsta a citronové náplně je velmi orientační, takže se může stát, že vám trochu náplně zbude nebo naopak na některou tartletku nevystačí. Záleží totiž na velikosti formiček, jejich výšce a hlavně síle těsta. Pokud vám tartaletka zbude bez náplně, vyndejte ji z trouby a už déle nepečte. Pokud Vám zbude náplň, můžete si nalít třeba do silikonového košíčku nebo zapékací misky a dát péct společně s tartaletkami. 

Upečené tartaletky nechte vychladnout, pak dejte do lednice na několik hodin vychladit. Před servírováním můžete ozdobit čerstvým ovocem. 

inspirace z webu http://www.butterbaking.com/

Vytisknout recept

20 Comments

  • Siraelxy
    13. 5. 2018 v 13:54

    Mám to úplně stejně jako ty. Dříve jsem preferovala jedině čokoládové chtě a teď mu zdatně sekunduje citrón. Dokonce jsem už několikrát dala přednost citronové zmrzlině před čokoládovou 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 5. 2018 v 18:08

      Míšo, díky, je dobré vědět, že v tom člověk není sám :))) i když s tou zmrzlinou to bude chtít ještě čas :))

      Odpovědět
    • Anonymní
      14. 5. 2018 v 6:12

      Míšo,tak to jsem ještě nezkoušela,tak na víkend to určitě udělám.Sladké moc nemusím,ale tohle miluji!Myslíte,že na ně mohu dát ještě zapékaný italský sníh,dělám ty Vaše s lemon curd a jsou vynikající.Děkuji,zdravím a přeji krásný den.Iva Ž.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 5. 2018 v 12:34

      Ivo, pokud Vám sníh na tartaletkách chutná, tak si ho tam klidně přidejte .) já osobně ho moc nemusím, mám raději jen tak čistě citronové 🙂 pěkný den.

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 5. 2018 v 8:27

    Jedním slovem ÚŽASNÉ! Dělala sem davku 1,5 na vroubkaty kulaty plech ale těsta by stačilo mín tedy uvedená dávka, ale naplně bylo akorát. Na vrch ještě hořká čokoláda na přání manžela a nevydržel ani dva dny… V těch teplech idealní …máte tu skvělé recepty …

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 5. 2018 v 21:19

      Skvělé, díky 🙂 s tou čokoládou to zní velmi zajímavě 🙂

      Odpovědět
  • alice2
    21. 11. 2018 v 19:19

    Míšo právě jsem obdivovala vaše citronové tartletky na FB a škoda veliká, že jste pro mne daleko. Moc ráda bych si krabičku koupila. Měla bych k obrázku tartletek na FB dotaz, zda jahody potíráte nějakou lesklou polevou a nemohu "rozklíčit", z jaké rostliny je zelený lístek na ozdobu a nakonec, zda i pistácie jen ke zdobení pražíte? Jinak bez vašeho "Víkendového pečení" si už nedovedu své pečení představit. Jste nejen nesmírně nadaná, šikovná a precizní, ale i vynikající učitelka. Recepty skvělé, na víkend jsem pekla Apple pie – lepší jsme nejedli a podařilo se mi zatím všechno. Mockrát vám děkuji za odpověď a srdečně zdravím z Plzně.Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2018 v 21:30

      Aleno, zdravím do Plzně 🙂 ano, ovoce v řezu potírám meruňkovou glazurou, je to jen marmeláda s vodou, uvádím to u některých receptů s ovocem. Fotka je starší, takze původ lístku už si bohužel nepamatuju 🙂 pokud koupím natural pistacie, tak je nepražím.
      Jinak moc děkuji za stálou přízeň, jsem moc rada, ze se blog stále líbí. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • alice2
    23. 11. 2018 v 20:51

    Míšo, moc a moc děkuji za milou odpověď. S úctou k vašemu umění i trpělivosti a velkorysosti sdělovat nám vaše "fígle":-). Ať se daří a těším se na další recepty. Většinu vánočního cukroví s úspěchem peču podle vás:-). Alena

    Odpovědět
  • Anonymní
    12. 2. 2019 v 7:33

    Dobrý den, skvělé recepty nádhera, prosí mám dotaz v jaké formě jste pekla ten hranatý koláč, nutně potřebuji moc krásný tvar. Děkuji Radka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2019 v 7:42

      Radko, díky 🙂 je to obdélníková forma s vyjímatelným dnem, taková trochu větší tartaletka. Koupila jsem kdysi v zahraničí, ale dá se sehnat i tady 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 2. 2019 v 12:24

    Moc děkuji, našla jsem Kitchen Craft rozměr: 36cm x 13cm ,tak si ji objednám. Ještě jednou děkuji jsem šťastná že jsem objevila vaše stránky, teď jenom co upéct, je opravdu z čeho vybírat.Radka

    Odpovědět
  • Vašek
    26. 4. 2020 v 10:11

    Dobrý den, Míšo,
    opět mě zaujal jeden z Vašich receptů a chci se do něj pustit. Nemám ale formičky na tartaletky, tak bych to chtěla zkusit s větší formou o průměru 26cm. Myslíte, že dávka těsta a náplně bude stačit? Nebo spíše ubrat?
    Moc děkuji Sylva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2020 v 19:01

      Sylvo, myslím, že by to mohlo dopovídat. Hodně záleží i na výšce formy … v lepším případě Vám trochu těsta i náplně zbude 🙂

      Odpovědět
  • Soňa
    20. 1. 2021 v 21:29

    Dobrý den,
    hned jak jsem narazila na Vaše stránky, tak první, co jsem udělala bylo, že jsem si objednala citronový olej JUST. Kolik kapek je prosím potřeba na tyto citronové tartaletky ? Děkuji za info.
    Soňa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 1. 2021 v 12:46

      Dávkuje se opravdu malé množství obvykle tak 2-3 kapky do těsta či krému. Má pouze dodat vůni a aroma, nikoliv chuť.

      Odpovědět
  • Jana
    8. 5. 2021 v 9:26

    Dobrý den paní Míšo, nejúžasnější stránky na jaké jsem kdy narazila. Obrovský obdiv vaši precizní práci a dovednosti. Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Tartaletky po upečení zmenší svůj tvar, může to být tím, že jsem je po vložení do formičky nedala do lednice, ale hned pekla.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 5. 2021 v 10:16

      Děkuji 🙂 ano, určitě, je potřeba dostatečně zachladit nebo zamrazit, případně zatížit papírem a luštěninami 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    17. 4. 2024 v 21:41

    Moc dekuji za vsechny Vaše skvele recepty,pani Miso.Vazim si toho ze se o ne podelite s nami všemi.Mam otázku.. Po vychladnutí tartaletek mi dost popraskala citronova napln🙂..proc?něco jsem udělala spatne.diky za odpoved

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ