Menu
Tartaletky a košíčky

Pistáciové tartaletky s jahodami

Už jako dítě jsem milovala pistáciovou zmrzlinu, přestože s pistáciemi tenkrát asi neměla nic společného. Ale já v té době ani netušila, že nějaké pistácie vůbec existují 🙂 Každopádně slabost pro tuhle příchuť se mi zachovala dodnes, nejen u zmrzliny. Proto jsem se po pistáciových makronkách, pistáciových cupcakes a pistáciových dortících pustila i do pistáciových tartaletek.

Tartaletky jako takové mám moc ráda. Dají se plnit a zdobit čímkoliv, připravovat v různých velikostech i příchutích. Obvykle si je peču do zásoby do mrazáku a „vytahuji“ podle potřeby. Podobně tomu bylo i u těchto pistáciových, kdy se narychlo ohlásila návštěva. Stačilo tedy jen udělat krém, nazdobit jahodami a skvělý dezert byl na stole 🙂

Pokud nemáte formičky na tartaletky, klidně použijte velkou koláčovou formu nebo si udělejte mini tartaletky do formy na muffinky. Já obvykle kombinuji tartaletky o průměru 8 a 10 cm

Na křehké těsto budete potřebovat:

140 g másla

70 g moučkového cukru

60 g žloutků (2 – 3 žloutky)

210 g hladké mouky

citronová kůra (citronový olej)

špetka soli

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je  v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. 

Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 – 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si formy na tartaletky. Množství těsta vystačí na 8 – 10 tartaletek. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.

Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Místo pečícího papíru se do tartaletek skvěle hodí papírové košíky na muffiny 🙂

Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček.

Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku. 

Pistáciový krém:

350 ml mléka

1 pistáciový puding

2 žloutky

60 g cukru krupice (případně více dle chuti)

30 g pistáciové pasty

20 g másla

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr, následně i máslo a pistáciovou pastu. Prošlehejte do hladka, přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte vychladit do lednice, klidně i přes noc. 

Na zdobení si připravte:

50 g bílé čokolády

čerstvé jahody

sekané nesolené pistácie

lžíce meruňkové marmelády + lžička vody

Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě a štětcem vytřete dna všech tartaletek. Díky tomu zůstane tartaletka po celou dobu křehká a nerozmáčí se od krému. 

Pistáciový krém našlehejte a rozdělte do tartaletek. Nejlépe do jde zdobícím sáčkem s hladkou trubičkou. Ozdobte čerstvými jahodami a sekanými pistáciemi. 

Aby jahody zůstaly hezky svěží, potřete je meruňkovou glazurou. Stačí lžíci meruňkové marmelády ohřát v mikrovlnce se lžičkou vody. Promíchat a ještě teplé štětcem nanést na jahody.

Tartaletky nechte rozležet v lednici, nejlépe do druhého dne. 


13 Comments

  • Kouzlo mého domova
    31. 5. 2015 v 7:40

    Na tartaletky už se nějakou dobu chystám, takže vyzkouším možná právě tyto 🙂 Děkuji za tolik úžasných inspirací! Radka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 5. 2015 v 8:05

      Radko, také děkuji 🙂 tartaletky jsou fajn, tolik možnosti a variant 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      13. 10. 2019 v 18:30

      Dobrý večer, pistáciový krém už se nijak neělehá?ztuhne?děkuji

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 3. 2020 v 20:38

    Zdravím Míšo,

    pistáciová příchuť v dezertu mě už dlouho láká, ale potřebovala bych poradit, jakou pistáciovou pastu mám koupit? Aby to opravdu chutnalo jako pistácie a ne jako nějaká hmota. A také by mě zajímalo, jestli by se místo tzv. slepých fazolí na pečení daly použít ty klasické, které mám doma. Moc díky
    Sylva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2020 v 8:49

      V současné době používám 100% pistáciovou pastu, kupuji na cukrářských eshopech. Jsou to jen rozmixované pistácie bez přidaného cukru a tuku. Koupíte také v obchodech s ořechy nebo ve zdravé výživě, někdy označováno jako ořechové máslo 🙂 ano, na zatížení můžete použít i běžné luštěniny, fazole, hrách, cizrnu …. 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      30. 5. 2020 v 20:30

      Dobrý večer vyzerajú výborne 😋 mne môj nevyšli musím vyskúšať vás recept chcem sa opýtať či sa prepečie ked dám strukoviny ďakujem

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2020 v 16:45

      Ano, propečou se. Pokud byste luštěniny nedala, nefouknou se Vám a těsto sjede dolů.

      Odpovědět
  • Martina
    14. 10. 2020 v 19:01

    Formy na tartaletky mam doma už nejakú dobu, ale nevedela som nájsť ten správny recept, tento Váš recept sa mi páči, takže môžem skúšať.
    Ďakujem a nie len za tento ale za všetky inšpiratívne recepty a rady. 😘😘😘

    Odpovědět
  • Marie
    20. 7. 2021 v 18:31

    Dobrý den, Míšo,
    děkuji za Vaše recepty. Jsou skvělé a hlavně úžasně popsané, takže je zvládne i začátečník. Až tedy na makronky, s těmi pořád bojuji :-).
    Zkoušela jsem pistáciové tartaletky, chuťově výborné, ale krém byl docela řídký. Nenapadá Vás, čím to může být, nebo jak ho „zpevnit“?
    Děkuji Marie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 7. 2021 v 16:28

      Děkuji, to mě moc těší. Makronky jsou kapitola sama pro sebe, někdy je potřeba celý postup vidět 🙂
      Ohledně krému, na vině může být buď nedostatečné provaření, nebo naopak příliš dlouhé vaření. Stačí 2-3 minuty, aby nebyla cítit chuť škrobu, delší vaření může způsobit řídnutí … případně mě ještě napadá druh pistáciové pasty …

      Odpovědět
  • Michaela
    26. 9. 2021 v 14:00

    Dobrý deň, myslíte, že by som mohla nahradiť pistáciovú pastu arašidovým maslom? Aj z hľadiska konzistencie, aj chuti.. vďaka vopred 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 9. 2021 v 17:57

      Teoreticky ano, jen použijte jiný puding než pistáciový. Nicméně chuťově mi to k jahodám moc nejde 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ