Menu
Dorty

Ovocný narozeninový dort č. 2

Recept na ovocný narozeninový dort byl jedním z prvních příspěvků na mém blogu. Přestože od jeho zveřejnění už uběhlo více jak dva a půl roku, stále si udržuje své prvenství v oblíbenosti. Já sama ho peču docela často a jak už to tak bývá, v průběhu času jsem si ho trochu upravila. Pevně věřím, že k lepšímu. Dnes bych se Vámi o jeho „vylepšení“, tedy novější verzi, ráda podělila 🙂

Asi největší změnou si prošel krém v dortu. Proti původní variantě se ztužovačem za studena jsem zvolila jen samotné mascarpone našlehané se smetanou. Krém je v této podobě krásně pevný, takže „vyztužení“ není potřeba. Jeho příprava je tak mnohem rychlejší a jednodušší. 

Dort není potřeba sestavovat v ráfku, ani čekat do druhé dne, než krém ztuhne. Odpadají také případné problémy se ztužovačem. V původní verzi receptu jsem použila na obmazání dortu jen našlehanou smetanu, v tomto případě používám stejný krém dovnitř i ven. Dort tak promažete i obmažete najednou 🙂 

Zatímco krém si prošel docela podstatnou změnou, korpus jsem zachovala v plné míře. Je léty prověřený a z mého pohledu na tento typ dortu dokonalý. Doporučuji péct den předem, zabalit do folie a na noc uložit do chladu. Do druhého dne krásně zvláční. 

Do dortu můžete použít čerstvé i kompotované ovoce, vyzkoušené mám obě varianty. Tento dort jsem pekla někdy v polovině července, kdy se mi podařilo sehnat ještě jedny z posledních jahod, které samozřejmě patří mezi nejoblíbenější. Já osobně ale dávám přednost spíše kompotovanému ovoci (broskve, hrušky, višně) nebo banánům. Dort tak mohu péct po celý rok bez ohledu na chuť a dostupnost ovoce.  

Drobná změna nastala i v dekoraci dortu, kdy jsem místo sušenek použila na ozdobu transfer folii s čokoládou. Bez obav ale klidě zůstaňte u sušenek 🙂

Na vanilkový korpus o průměru 23 cm si připravte:
6 vajec, bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
200 g hladké mouky
vanilkový cukr
citronová kůra/citronový olej
50 g rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech vyložený papírem.
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem.
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.

Smetanový krém:

500 g mascarpone

500 g smetany ke šlehání 35-40%

cca 150 g cukru krupice (případně více či méně podle chuti)

pár kapek citronového oleje (nemusí být)

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do pevného krému. Podle chuti případně doslaďte. 

Sestavení a dokončení dortu:

korpus a krém – viz. výše

čerstvé či kompotované ovoce, pokrájené na kousky

vaječný koňak nebo rum na prokapání

čerstvé ovoce na ozdobu

bílá čokoláda a transfer folie

meruňková marmeláda 

Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou Vám tři pláty. První plát položte na tác a lehce mázněte krémem. Předem můžete ještě lehce pokapat vaječným koňakem nebo rumem. 

Část krému přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a vyznačte krémem okraje na korpusu. Střed dortu naplňte pokrájeným čerstvým nebo kompotovaným ovocem a pomocí sáčku vmáčkněte krém i mezi ovoce. Krém uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem. Postup opakujte, zakončete třetí plátem.

Dort pomažte na bocích i na vrchu dortu. Aby byl dort hezky hladký a neprosvítal korpus, je potřeba dát silnější vrstvu krému. Já obvykle dokončuji dort už na podložce nebo servírovacím táců, aby se při přenášení nepoškodil. 

Nahoře dort ozdobte nejlépe čerstvým ovocem, ideální jsou maliny, borůvky a menší jahody. Pokud máte nějaké ovoce pokrájené na menší kousky, v řezu je potřete meruňkovou glazurou. Budou se hezky lesknout a zůstanou svěží. 

Glazuru si lehce připravíte z meruňkové marmelády (cca lžíce) a pár kapek vody. Dejte do misky a společně ohřejte v mikrovlnce. Promíchejte a pomocí menšího štětce ještě teplé naneste na ovoce.

TIP – Aby zůstal tác hezky čistý a nebyl zapatlaný od krému, podložím si dort proužky pečícího papíru. Jakmile je dort dokončený, papír lehce vytáhnu a podložka nebo tác zůstanou čisté 🙂

TRANSFER FOLIE NA ČOKOLÁDU – Boky dortu jsem tentokrát ozdobila transfer folií s bílou čokoládou. Transfer folie koupíte na cukrářských e-shopech v různých barvách a vzorech, které jsou z kakaového másla. Čokoládu rozpustíte, zchladíte na potřebnou teplotu a v tenké vrstvě nanesete na folii. Po zaschnutí pak rozříznete na potřebné tvary a folii opatrně sloupnete. Vzor z folie se přenese na čokoládu. 

recept na korpus z knihy Velká domácí cukrářka

Vytisknout recept

256 Comments

  • KaM Patchwork
    29. 7. 2016 v 12:47

    Další mistrovské dílo Míšo, je nádherný, škoda sníst ;o), mi se ještě nikdy nepodařilo takhle rovně úplně do hladka nanést krém, máte pevnou ruku a vše v oku :o)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 7. 2016 v 20:21

      Katko, moc děkuji za Vaši chválu 🙂 to jsou jen roky praxe a desitky upecenych dortu 🙂 a trocha trpělivosti 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        24. 8. 2023 v 17:59

        Chtela bych Vam podekovat za paradni recept na dort. Pecu ho opakovaně a vsem vzdy moc chutna. Nemate prosím tip, jak docílit toho,aby testo po upeceni „nespadlo“ ? Stane se mi to skoro pokazde, ze jak chladne tak se snižuje. Dekuji!

        Odpovědět
        • Míša Landová
          24. 8. 2023 v 20:10

          Drobné poklesnutí je zcela přirozené. Já obvykle hned po upečení obracím korpus i s ráfkem na horký plech vyložený pečicím papírem. Tím chladne korpus pozvolna a zároveň se hezky vyrovná.

          Odpovědět
      • Nikola Míšková
        17. 2. 2024 v 17:55

        Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se těsto vejde do klasické dortové formy (průměr 23cm) nebo musím mít ráfek, který je značně vyšší? Děkuji 😊

        Odpovědět
        • Míša Landová
          18. 2. 2024 v 8:44

          Záleží na výšce formy. Klasické formy bývají obvykle jen 5-6 cm vysoké a lehce kónické, těsto pravděpovodně vyběhne hodně nad …

          Odpovědět
          • Nikola
            23. 2. 2024 v 10:12

            Děkuji za info, pořídila jsem si ráfek😉 jen pro jistotu v těstě opravdu není kypřící prášek?

          • Míša Landová
            23. 2. 2024 v 21:06

            Ano, prášek do pečiva se nedává. Jediným kypřidlem je dobře vyšlehaný sníh, dostatečně pevný, ale nepřešlehaný.

          • Nikola Míšková
            5. 3. 2024 v 10:45

            Moc děkuji😊 měli jsme 2 oslavy (moc velká rodina 😁) a podařili se oba perfektně 👍🏻
            Jen mám ještě prosbu, chtěla bych udělat jeden menší tak 13cm ale nikde jsem nenašla tu tabulku jak přepočítáváte množství surovin, mohu o ní poprosit?😊

          • Míša Landová
            5. 3. 2024 v 16:21

            Tabulku najdete v příspěvku Jak si upravit recept na velikost vaší formy nebo na úvodní stránce blogu dole.

  • Anonymní
    29. 7. 2016 v 19:41

    Jůůů, ten je zase krásný a precizní, Míšo! Radost a velký obdiv, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 7. 2016 v 20:23

      Mileno, moc děkuji :)) Vy umíte vždycky tak potěšit 🙂

      Odpovědět
  • Prostě máma
    2. 8. 2016 v 12:17

    Úžasný dort. Ten musím někdy zkusit upéct 🙂 Jen se chci zeptat. Korpus do chladu. Tím myslíte do ledničky ? A to glazování funguje jenom s meruňkovou marmeládou ?
    Děkuji a přeji pěkný den 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2016 v 12:22

      Zuzko, děkuji 🙂 korpus do lednice nebo chladnější místnosti (sklep, v zimě balkon :)) Ano, glazura je velmi jednoduchá, jen meruňková marmeláda a pár kapek vody. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
    • Prostě máma
      3. 8. 2016 v 13:36

      Děkuji moc za odpověď 🙂 Já jsem špatně formulovala otázku ohledně marmelády 🙂 Chtěla jsem se původně zeptat, jestli to glazování mohu udělat i z jiné marmošky.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 8. 2016 v 19:08

      Ve všech receptech jsem se zatím setkala jen s meruňkovou 🙂 nevím, jestli je to kvůli meruňkám nebo proto, že je z nich marmeláda světlá 🙂 každopadně to funguje skvěle, ideálňe když potřebujete potřít jen pár kousků 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 8. 2016 v 19:33

    Dneska jsem dělala váš dort pro svého séfa k narozeninám. Fotku posílám na mail. Jsem zvědavá jak to zítra dopadne:-)
    Chtěla jsem se zeptat, jak m uhladit krém, aby byl tak hladký jako ten váš.
    Děkuji

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 8. 2016 v 20:42

      Marcelo, zdravím Vás, dort vypadá skvěle, děkuji za fotku, určitě bude i chutnat. Na pomazání dortu používám cukrářský nůž, je hladký, rovný a dlouhý. Ale i tak to chce trpělivost a trochu cviku 🙂 uvidíte, každý další dort bude lepší a lepší :)) Míša

      Odpovědět
    • Veronika
      11. 10. 2023 v 10:12

      Dobrý den, Míšo,
      Mohu tento korpus obarvit barvivem? Koupila jsem profi na cukrářském shopu. V jaké fázi barvivo přidat abych něco nepokazila? Je lepší dort promazat a odmazat den předem nebo až v den servírování?

      Děkuji vám moc za vaši práci 🙂

      Odpovědět
      • Míša Landová
        11. 10. 2023 v 11:22

        Obarvit asi půjde, já sama jsem nikdy nedělala. Pokud máte gelovou barvu, přidala bych na konci do vyšlehaného sněhu. Dort určitě doporučuji promazat den předem, ale finální obmaz je dobré udělat až druhý den, aby neokoral 🙂

        Odpovědět
  • pampeliska
    13. 12. 2016 v 0:32

    Dobrý den paní Míšo, moc děkuji za úžasný recept …hlavě na krém. Dneska večer jsem pekla tento dort pro syna k narozeninám. Vzhledem k tomu, že oslavu budeme mít až zítra v podvečer a před dětmi jsem jej zítra s krémem zdobit nechtěla, rozhodla jsem se, že do krému přidám také želatinu na ztužení krému od dr. Quetker. Želatinu jsem nechala 10 minut na bobtnat, přitom mi připadlo, že už je jakoby úplně ztuhlá v rosol. Pak ji pomaleji ohřívala a když se roztopila,tak přilela 2 lžíce ananasové šťávy(ananasem jsem dort zdobila a připadlo mi, že určitě bude lepší vmíchat do směsy šťávu než tak už velice hustý krém), rychle zamíchala a hned vylela do už tak hodně hustého krému a velice rychle míchala.Přesto se mi v krému udělaly sraženiny (nedobré drobné cucky želatiny).Co jsem udělala špatně? Je to způsobeno pouze tím, že je potřeba opravdu extrémní rychlost? Sraženiny už jsem bohužel nedokázala ani vyšlehat a čím více jsem krém šlehala,tím si krém defacto ještě více ničila-do více máslovitější, žlutší, přesto cuckovité podoby.Byl nějaký způsob jak krém napravit? Stálo se vám, že by se vám krém díky želatině takto zkazil?. Díky za tipy, jak lépe pracovat s tímto typem želatiny(přijde mi zdravější než želatina za studena). Věřím, že dort bude i tak chuťově dobrý a člověk se "chybami učí" díky Pavlal

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 9:30

      Milá Pavlo, moc děkuji, i když mě samozřejmě mrzí, že se krém moc nepovedl. Myslím, že bylo zcela zbytečné přidávat želatinu, tento krém drží dobře sám o sobě 🙂 S želatinou se musí velmi opatrně a hlavně se musí přesně odměřit, pokud se jí dá hodně, krém je moc tuhý a nedobrý. Želatina po zalití ztuhne, to je v pořádku, pak se musí opatrně zahřát, ale nesmí se vařit, jen aby se rozpustila. Já pak k želatině po lžících přidávám krém, vždy dobře promíchám, aby se to dobře spojilo. Pokud je krém příliš studený, tak se právě vytvoří hrudky, kterých už se nezbavíte. Musela byste jedině celý krém zahřát, což v případě našlehané šlehačky není vhodné.
      Také radši používám klasickou želatinu, než ztužovač na studena, chce to jen cvik a pracovat opatrně 🙂 obávám se, že "pokažený" krém už spravit nelze, jak jste se snažila ty kousky rozšlehat, zřejmě jste krém přešlehala. Ale chybama se člověk učí 🙂 příště se to určitě povede 🙂

      Odpovědět
      • Alice
        26. 7. 2022 v 13:16

        Dort jsem pekla dceři k narozeninám, byl moc dobrý! ☺️ Teď budu péči znovu, akorát potřebuji tmavý krém, poradila byste mi, prosím? Mohu do toho mascarpone nějak čmuchat čokoládu? Mockrát děkuji 🙂

        Odpovědět
    • pampeliska
      13. 12. 2016 v 10:34

      Moc díky za tak rychlou odpověď. Co se týče používání želatiny, tak zkušenosti,které mám jsou bohužel málokdy zdařilé.Co myslíte tím, že raději používáte klasickou želatinu? Jako tu, co se zamíchá do odstáté (před tím vroucí vody), již samozřejmě nevaří a za obcasného míchání nechává chladnout a použije až relativně vychladlá…takto to myslíte? Jakou ráda používáte a do jakého množství vody/štávy? Jsem fakt začátečník, tak se omlouvám.Tento typ želatiny používám při zalévání zákusků s ovocem (obdobně jako dortové želé, které tedy tuhne mnohem rychleji a je potřeba s ním asi taky umět zacházet).Nepoužívala jsem želatinu za studena,ale želatinu na ztužení krémů od dr.quetker. Je fakt, že při vmíchávání ananasové šťávy (2 lžíce) do roztopené teplé želatiny, jsem se snažila o o velkou rychlost a hned po pár vyšlehání vlela do krému. Želatina mi ve chvíli vlévání připadla relativně fajn, tedy nesražená, ač byla přilévaná ananasová šťáva defacto taky studená. Myslíte, že ač byla dobře připravená, cucky se udělaly opravdu až ve studeném krému? Nebo je potřeba použít větší množství vleté sťávy a pak postupně zašlehavat krém. Jej, tak moc bych se toto chtěla naučit:). Omlouvám se, že můj dotaz je tak dlouhý.díky Pavla

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 15:31

      Pavlo, napište mi na Vás e-mail, abych to nemusela vypisovat tady do kometáře 🙂 diky

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 2. 2017 v 22:19

    Dobrý den,
    chystám se dělat Váš narozeninový dort pro 3-leté dítko. Chtěla bych se poradit, jestli je možné tento typ dortu potáhnout marcipánem. Pokud ano, mohu krém použít pod marcipán nebo je nutné použít jiný? Slyšela jsem, že potahovací hmoty se "nemají rády" se šlehačkou. Děkuji, Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2017 v 7:21

      Marcelo, zdravím Vás, pokud krém použijte pouze dovnitř dortu a zvenku obmažete máslovým krémem, můžete dort i potáhnout 🙂 Ano, máte pravdu, potahovací hmoty (marcipán i fondán) nemají rády vlhko, takže smetanové či tvarohové krémy mohou tyto hmoty rozpustit. Ale pokud dort pomažete něčím máslovým, bude to držet 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 3. 2017 v 13:04

    Konečně! Konečně má zase někdo v okolí narozeniny, a já se na něj mohu vrhnout 🙂 Koukám po něm už delší dobu, takže na konec týdne mám plán jasný. Zvažuji, že do každého patra dám jiné ovoce, tak snad to nebude moc překombinované. Vypadá vážně krásně, jaro si tou dávkou ovoce odstartujeme báječně 🙂 Děkuji za recept, nemůžu se dočkat 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2017 v 17:37

      Moniko, zdravím 🙂 takové nadšení, to moc ráda slyším 🙂 ovoce klidně namíchejte, jen škoda, že ještě není to naše sezonní. Ať se dort povede 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 4. 2017 v 15:30

    Paní, Miluško. Smekám před Vámi – krásný design, výborné a moderní recepty. Vše co jsem od Vás vyzkoušela upéct, se povedlo na jedničku. Mohla bych mít otázku ke krému z mascarpone a šlehačky? Vždy když jím celý dort obmažu v silnější vrstvě, aby byl celý bílý, tak do druhého dne se mi na něm objeví jakoby "okoralá", lehce zaschlá či nažloutlá místa. Nemáte na to nějakou vychytávku nebo to prostě tento typ krému dělá? Mockrát děkuji za odpověď, zdraví, Helena.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2017 v 6:32

      Heleno, moc děkuji za milá slova 🙂 jsem ráda, že se pečení podle mě daří 🙂 řekla bych, že vrstva krému asi nebude dostatečně silná. Když pomažu jen slavší vrstvoh, tak se mi stává nečo podobného, jak píšete. Nebo by mohl být problém ještě ve značce mascarpone, ale to se mi nezdá. Případně můžete dort obmazat jen lehce, nechat několik hodit chladit a pak obmazat teprve finální vrstvou 🙂

      Odpovědět
      • Nikol
        14. 6. 2023 v 20:44

        Je možno zbyli krém schovat do rána a obmazat až ráno?Děkuji

        Odpovědět
        • Míša Landová
          15. 6. 2023 v 8:36

          Ano, můžete, jen bude potřeba ráno trochu přišlehnout, ideální ruční balonovou metličkou.

          Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2017 v 20:02

    Dobrý den, korpus jsem pekla tak, jak radíte u jiných receptů s mokrou utěrkou okolo formy, a třebaže korpus byl krásně upečený a vysoký, po vyndání z formy jsem viděla, že po okrajích je nedopečený. Pokus o následné dopečení nedopadl valně. po vracení do formy je vidět,že se tak o 1/3 smrsknul.Vaše recepty používám s nadšením, ale dnes jsem zklamaná.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 20:17

      Dobrý večer, mrzí mě, že se korpus nepovedl. Utěrku doporučiji hlavně u kakaových receptů, u tohoto vanilkového to není potřeba, ale nemělo by to být naškodu. Podle toho jak popisujete nedopečené okraje, byla zřejmě příliš mokrá nebo hodně silná utěrka kolem formy … důvodem může být i druh formy … jakou jste použila?

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 4. 2017 v 20:31

      Dobrý večer, to je rychlost :). Použila jsem teflovou formu a utěrka byla asi opravdu dost silná. Chtěla jsem být super dobrá a asi jsem to přehnala. Korpus jsem už prořízla, kraje jsou takové opatlané a nepevné, tak zkouším ještě dopéct.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 20:43

      Teflonova forma by měla být v pohodě, já peču obvykle jen v ráfku. Uterku mám nastrihanou na pruhy o výšce formy, na konci pečení je úplně sucha. Případně můžete v průběhu pečení sundat a dopect bez 🙂 Ale mohu Vás uklidnit, také se mi občas něco nepovede, tak snad Vás tohle neodradí od dalšího pečení 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2017 v 20:40

    ve středu jsem pekla rohlíčky s makovou náplní a dnes jsem si to ještě zopakovala, jsou úžasné. Ten korpus budu muset ještě jednou vyzkoušet bez utěrky, bude určitě výborný jako všechno, co jsem už vyzkoušela.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 20:44

      Děkuji :)))

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2017 v 20:49

    To víte, že neodradí. Já se nevzdávám. Po upečení každého nového dezertu podle vašeho receptu mám chuť zkusit další. Korpus jsem okrájela a uložila do chladu. Však on ten dort určitě bude nakonec skvělý. Dobrou noc.

    Odpovědět
  • Světluška
    11. 5. 2017 v 8:43

    Dobrý den, z dortu jsem nadšená, tak uvidíme, zda se vydaří alespoň z poloviny jako Vám, Miluško. Chtěla bych se jen ujistit, že krém z uvedeného množství bude dostačující i na závěrečné dokončení, aby byla vrstva opravdu silná a zda je možné použít čokotransfer přímo na boky celého dortu nebo ji v různých tvarech přiložit až v tuhé m stavu? Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2017 v 19:49

      Světluško, zdravím, děkuji za nadšení z dortu 😉 ano, krém by měl stačit i na obmazání, ale samozřejmě hodně záleží, jak moc krému dáte dovnitř dortu a kolik Vám zbyde na obmazání. Myslím, že transfer folii můžete klidně použít rovnou na dort, zřejmě máte na mysli pruh kolem celého obvodu 🙂

      Odpovědět
    • Světluška
      12. 5. 2017 v 9:38

      Děkuji za rychlou odpověď – jste skvělá 🙂 Ano, myslela jsem pruh kolem obvodu dortu. Korpus už je v lednici a večer se vrhnu na jeho dokončení, tak držte palce, ať má oslavenec zítra radost a boule za ušima 🙂

      Odpovědět
  • janka
    3. 6. 2017 v 7:06

    Ahoj, super receptik. Ked chcem upiect korpus s priemerom 26 cm, tak jasne, ze upravim mnozstva, ale je potrebne upravit aj cas pecenia? A bude v pohode, ked nedam citronovu koru? Dakujem.:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2017 v 19:55

      Janko, zdravím, čas pecení bude možná o pár minut delši, doporučuji ověřit šepjli a hlídat 🙂 citronovou kůru lze vynechat, ale je to škoda, hezky korpus provoní 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 6. 2017 v 8:34

    Dobrý den ten dort vypadá skvěle budu hned zítra zkoušet.Chtěla jsem se zeptat,jak je ten dort ve finále cca vysoký?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 6. 2017 v 11:22

      Výška dortu je cca 8 cm.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 7. 2017 v 11:07

    Dobrý den Míšo,mám na Vás prosbu nebo dotaz. Mám na tento víkend objednaný tento dort, jenže bohužel vyvstal problém s čerstvým ovocem, protože už je nesehnatelné…Mohla byste mi prosím poradit nějakou jinou variantu, kam by třeba mohlo přijít i mražené ovoce a byl by to super dort???
    Moc a moc Vám děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2017 v 11:45

      Zdenko, zdravím, ještě minulý týden jsem kupovala čerstvé jahody, maliny i borůvky … ale je pravda, že nabídka už není tak široká. Dovnitř dortu dejte klidně kompotované ovoce, mražené by šlo taky, ale max. maliny nebo borůvky a lépe předem rozmrazit.
      Na zdobení můžeme použít broskve či meruňky, hroznové víno nebo třešně, myslím, že je všeho pořád ještě dost 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 8. 2017 v 8:55

    Moc děkuji za recept! Úžasný! Dort jsem promazala navíc malinovým džemem a prolożila čerstvými malinami místo jahod a byl prostě famózní! Ještě jsem ho na přání oslavence potahovala fondánem 🙂 děkuji! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2017 v 18:50

      Děkuji 🙂 jsem ráda, že se dort povedl a chutnal 🙂 možností náplní je mnoho, maliny zní také skvěle 🙂 jen mi přijde škoda, potahovat fondánem 🙂 ale přání oslavence se nedá odmítnout 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 8. 2017 v 12:41

    Dobrý den, chci se zeptat zda na tento krém můžu polít čokoládu ? takový ten stékavý efekt, nevím jestli mi rozumíte 😀 předem moc děkuji za odpověď:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 8. 2017 v 13:53

      Ano, dort je možné polít čokoládou, ať už celý nebo jen stékaný 🙂 přesně vím, co máte na mysli, tyhle dort jsou teď v módě 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      7. 8. 2017 v 14:50

      mockrát děkuji za rychlou odpověď 🙂

      Odpovědět
      • Denisa
        22. 9. 2022 v 18:44

        Dobrý den, mohu se zeptat..jak používáte smetanu 35-40% myslíte ze bude vadit a nebude to držet když použijí jen 33%? Nebo mám do toho dát ztužovač? Děkuji

        Odpovědět
  • Anonymní
    7. 8. 2017 v 16:17

    Plánuji udělat s banány, snad to bude taky dobré 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 8. 2017 v 11:18

      Banány jsou také fajn, jen je potřeba vzít v úvahu, že rychle hnědnou 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      11. 8. 2017 v 17:07

      já je chci dát jen dovnitř a nahoru jiné ovoce :-))

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 8. 2017 v 18:14

      Tak jsem to pochopila 🙂 ale banány zhnědnou i uvnitř dortu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 8. 2017 v 10:49

    Hezký den, chtěla jsem se zeptat. Kdybych chtěla udělat kakaovou verzi Vašeho piškotu, stačí jen část mouky nahradit kakaem?
    Děkuji za odpověď, zdraví, Helena.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 8. 2017 v 11:22

      Heleno, zdravím, ano, můžete, recept najdete v tomto příspěvku, skvělý je také tento korpus vikendovepeceni.cz/2015/11/parizsky-dort.html#more nebo vikendovepeceni.cz/2016/11/svarcvaldsky-dort.html 🙂

      Odpovědět
  • Kač
    28. 8. 2017 v 9:51

    Dobry den, planuji vas dort upect synovi k narozeninam a chci se zeptat…pokud korpus pecu den predem,jak doporucujete – rozriznout ho pred ulozenim do lednice nebo az dalsi den tesne pred pripravou? A jeste-ma forma ma 24,5cm… Myslite,ze je mnozstvi potreba zasadne upravovat? Bude to muj prvni dort,tak zatim tapu. 🙂 dekuji moc za odpoved! S pozdravem Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2017 v 18:16

      Katko, zdravím, korpus rozkrojte až druhý den, než budete plnit 🙂 pokud máte trochu vetší formu, dort bude jen o trochu nižší, myslím, že není třeba upravovat, max navýšit korpus o jedno vajíčko a poměrem k němu všechno ostatní 🙂

      Odpovědět
    • Kač
      8. 9. 2017 v 18:40

      Děkuji mnohokrát za odpověď, moc doufám, že se povede. 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 9. 2017 v 17:25

    Dobrý den, moc se mi Vaše recepty líbí, tak jsem se rozhodla vyzkoušet jako první tento dort. Ale korpus mi vůbec nevyskoil a je široký pouze cca 2 cm. Myslíte, že je třeba upéct ještě jeden korpus a dát do dortu oba na sebe

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 9. 2017 v 19:44

      Dobrý večer, to mě mrzí, zřejmě jste udělala někde chybu … korpus by měl být min. 6 cm vysoký. Použila jste uvedený rozměr dortové formy? Dodržela jste přesně postup i suroviny? Netuším, kde jinde by mohl být problém … Ano, budete muset upéct ještě jeden, v dortu jsou tři pláty …

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 1. 2018 v 7:50

    Dobrý den!Moc děluji za recept. Dort jsem dělala dceři k 3.narozeninám a všichni se olizovali až za ušima 😀 Krém je naprosto dokonalý- jak chuťově, tak se s ním i skvěle pracovalo. A korpus je také skvělý! Díky, díky, díky!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 1. 2018 v 20:01

      Tak to moc ráda slyším 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 2. 2018 v 13:13

    Dobry den, moc se mi libi Vase stranky a recepty. Pred 14ti dny jsem delala svuj prvni dort s pudinkovym kremem nastavovanym kasi a ozdobeny po obvodu kytkami z maslovobilkoveho kremu. Byl dobry ale prisel mi moc "tezky". Synkovi bych k narozeninam chtela udelat dort se zrcadlovou polevou. Ten se musi zmrazit. Myslite ze by krem se slehackou (aby byl lehci) byl vhodny? Poradite mi prosim pripadne krem ktery by to zvladl? Dekuji moc. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2018 v 15:44

      Martino, zdravím Vás, se zrcadlovou polevou na velký dort nemám zkušenost, takže v tom Vám asi moc neporadím 🙂 dělala jsem zatím vždy jen malé dortíky, které obsahují buď želatinu nebo vysokoprocentní čokoládu. Mrkněte na net, určitě nějaký vhodný recept najdete 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 3. 2018 v 11:18

    Dobrý den,nejprve velký obdiv. Vaše dorty jsou prostě úžasné. Chtěla bych se zeptat, zda bych tento krém mohla použít do nahého třípatrového svatebního dortu. Mám strach, že dolní patro nebude dost pevné. Moc děkuji za odpověď. Zdraví Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2018 v 16:37

      Ivano, velké díky za Váš obdiv 🙂 tento krém je poměrně pevný, zvláště pokud použijete 40% smetanu. Já patrové dorty vždycky vyztužuji, abych předešla případným "nehodám" 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 4. 2018 v 6:32

    Dobrý den, mám dotaz, prášek do pečiva do těsta nedáváte? 🙂 Děkuji za odpověď.Denisa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2018 v 9:48

      Deniso, zdravím, ne, prášek v tomto receptu není 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 4. 2018 v 10:41

      Děkuji, ptám se proto, že jsem včera pekla a těsto mi vůbec nevyběhlo, ale vyřeším to jako paní o pár komentářů výše a upeču dnes další 🙂 mám to také cca 2 cm vysoké a použila jsem formu 24cm. Akorát jsem se teda odchýlila od postupu a to tak, že sníh jsem dělala pouze z bílků, cukr dala ke žloutkům a pak jsem k ním přidala mouku, olej a až nakonec sníh. Do toho receptu mi totiž mluvila babička, protože ona to tak dělá odjakživa. Dnes si do toho už povídat nenechám a udělám to přesně, jak píšete vy 🙂 A teda zapomněla jsem na utěrku kolem formy. Zkrátka Pat a Mat v kuchyni 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2018 v 11:13

      Ano, to znám 🙂 babička mi dříve také mluvívala do pečení. Některé recepty se připravují způsobem, jaký popisujete, ale to je spíše bábovkové těsto. Proto Vám korpus vyběhl tak málo 🙂 zkuste se držet postupu, věřím, se to povede. U tohoto vanilkového není nutná ani utěrka kolem formy, ale určitě s ní nic nezkazíte. 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 4. 2018 v 11:22

      Moc Vám děkuji za rady, jestli se povede, tak Vám pošlu foto 🙂

      Odpovědět
  • Soňa
    2. 5. 2018 v 13:02

    Dobrý den, musím nejprve říct, že máte uplně skvělé stránky o pečení a opravdu precizně vytvořené dezerty. Chtěla jsem se zeptat, chtěla bych tento recept použít na narozeninový dort, můžu pak nahoru přidat čokoládovou polevu, kterou jste použila v posledním receptu u citronového dortu, myslím tu s efektem stékání a nazdobit ho taky makronkama, ovocem, pusinkama apod.? Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 5. 2018 v 18:36

      Soňo, zdravím a děkuji 🙂 jsem ráda, že se blog líbí. Ano, klidně dejte na dort stékanou polevu, makronky i ovoce, stejně to mám i u Bezlepkového jahodového dortu a ten je s podobným krémem jako tento 🙂

      Odpovědět
    • Soňa
      3. 5. 2018 v 8:05

      Děkuji za odpověď, brzy vyzkouším 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 7. 2018 v 12:03

    Dobry den, prosim o radu. Potrebuji upect dva dorty. Vybrala jsem si, ze vyzkousim tento vas dort. Potrebuji jeden na sobotu a druhy na nedeli. Vydrzi mi ten druhy kdyz ho upecu s prvnim dortrm uz v patek? Ovoce nahoru mam v planu davat az ten den, kdy se bude servirovat. Dekuji moc. Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 7. 2018 v 12:35

      Katko, zdravím, ano, tomuto dortu svědčí rozležení, takže bez problému vydrží. Určitě je dobré, že budete ovocem zdobit až v den servírování 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      18. 7. 2018 v 11:27

      Dekuji za odpoved. Muzu se zeptat zda tento krem po zatuhnuti po bocich nepraska? Nekde jsem cetla, ze muze praskat. Dekuji

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 7. 2018 v 19:09

      Dort je potřeba obmazat silnější vrstvou, pak to bude ok 🙂 případně omazat jen lehce, nechat do druhého dne a teprve pak máznout načisto 🙂

      Odpovědět
  • Vlaďka
    12. 7. 2018 v 18:30

    tak jsem ho dnes také vyzkoušela! Je výborný! Lehký, nadýchaný a člověk se jím nezaplácne! Moc děkuji za recept! Nevím, jak se vkládá fotka, tak bez fota :-/

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2018 v 9:25

      Tak to ráda slyším 🙂 fotku mi můžete poslat do majlu nebo na FB, tady se obávám, že to nejde 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 10. 2018 v 15:16

    Dobrý den, prosím o radu, ráda bych upekla tento dort dcerce k narozeninám, na vrch bych jí chtěla dát obrázek z jedlého papíru, nerozpusti se mi ten papír? Popřípadě jak ho tam "naštelovat" prosím? Děkuji Martina 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 10. 2018 v 5:55

      Martino, zdravím, obávám se, že tento krém je dost vlhký pod papír. Já osobně bych použila jako podklad trochu máslového krému. Nicméně řiďte se pokyny výrobce jedlého papíru, tam by to mělo být uvedeno 🙂

      Odpovědět
  • Lenka Misíková
    6. 10. 2018 v 20:17

    Moc děkuju za skvělý recept! Pekla jsem dnes poprvé podle Vašeho receptu a vše vyšlo – krásný vysoký korpus, bez 'boulí', po dni odležení krásně zpevnil a dobře se prokrajoval. Do krému jsem ubrala cukr, protože jsem promazávala meruňkovou marmeládou a jako ovoce jsem použila kompotované meruňky. Množství krému bylo dost na vnitřní plnění i na vnější obmazání. Dort je určený pro milovnici makronek, tak jsem je použila na ozdobu místo čerstvého ovoce. Ochutnávat se bude zítra, ale já jsem nadšená už teď, tak jsem se chtěla podělit….ještě jednou DÍKY☺!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2018 v 16:01

      Lenko, díky 🙂 mám radost i za Vás, že se všechno povedlo 🙂 věřím, že jste si na něm pochutnali.

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 10. 2018 v 16:09

    Dobrý den, mám dotaz ohledně náplně – chtěla bych na jednu vrstvu dat rozmackane jahody s cukrem – co bych mela pridat, aby to drzelo? Stacilo by povarit se lzici pudingu? Nebo radeji zelatinu? Dekuji za opoved. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2018 v 17:30

      Jano, zdravím, pokud použijete čerstvé jahody, tak stačí jen pokrájet a vmáčknout do krému. Mražené jsem nikdy nedávala, jahody obsahují obvykle dost vody, takže bude potřeba buď svařit do hustější konzistence nebo zahustit škrobem (případně pudingem. jak píšete).

      Odpovědět
  • Michaela
    10. 10. 2018 v 21:03

    Dobrý den Míšo, syn bude mít narozeniny a jako dort si přeje tank (budeme potahovat fondánem). Chtěla bych se Vás zeptat, jestli je tento druh těsta vhodný do ráfku a jestli se budou z něj dobře vykrajovat jednotlivé tvary tanku (myslím tím, jestli není třeba křehký jako Váš výborný Red Velvet).
    Děkuji za odpověď.
    Michaela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 10. 2018 v 10:23

      Michaelo, zdravím, ano, tento korpus můžete upéct v ráfku, těsto není tekuté. Myslím, že bude vhodný i na krájení menších částí, jen bych ho nechala do druhého dne rozležet 🙂

      Odpovědět
    • Michaela
      15. 10. 2018 v 10:26

      Míšo moc děkuji, dort jsme o víkendu vyzkoušeli nanečisto, příští víkend bude naostro :-). S těstem se pracovalo moc pěkně. Tank se vydařil. Jen jsme místo ovoce použili pod krém kyselejší marmeládu a bylo to moc dobrý. Vaše recepty jsou prostě skvělé a inspirativní. Mohu se vás ještě zeptat – pekla jsem podle vás borůvkové cupcakes. Poprvé se mi povedli, podruhé taky a po třetí se mi srazily. V troubě byly výstavní. Vyndala jsem je z trouby a drc byly sražený ještě dřív než jsem je stihla přendat na chladící mřížku. Nevíte čím by to mohlo být. Chtěla bych je totiž upéct k tomu tanku, naplnit marmeládou a potáhnout maskáčovým fondánem 🙂
      Děkuji. Mějte se krásně

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 10. 2018 v 14:44

      Tak to jsem ráda, že se dort na zkoušku povedl 🙂 věřím, že i na ostro to půjde skvěle 🙂
      Ohledně cupcakes mě napadá jedině, zda jste neměla přešlehané těsto …. nešlehala jste ho příliš dlouho? Jinak netuším, nikdy se mi nestalo. Případně zkuste recept na vanilkové cupcakes u příspěvku Narozeninové cupcakes 🙂

      Odpovědět
  • Katyc
    4. 12. 2018 v 18:52

    Dobrý den, chystám se na tento dort ve čtvrtek a chci se zeptat kde kupujete smetanu. U nás jsem viděla maximálně 33%. Dá se nahradit i něčím jiným?? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2018 v 7:38

      Katko, zdravím, klidně použijte smetanu 33%, jde to s ní také dobře 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 12. 2018 v 0:17

    Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat,jestli by šlo dát na dort ovocné želé. Syn ho miluje :). A případně, jestli ho dát přímo na korpus, nebo podmazat krémem. Moc děkuji. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2018 v 8:04

      Martino, zdravím, ano, myslím, že by šlo dát nahoru i želé, jen bude potřeba dort nechat dort v ráfku, než želé ztuhne, aby nezteklo dolů. Já bych ho dala na krém 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      11. 12. 2018 v 14:25

      Děkuji, tak to vyzkouším 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    20. 1. 2019 v 16:26

    Dobrý den Míšo, chtěla jsem Vás poprosit o radu ohledně formy na pečení. Přemýšlím o nastavitelném ráfku, např. od Tescomy, nejsem si jistá, zda to bude dobrá investice…..dá se posunutím nastavit průměr formy, varují, že z těchto forem vytéká těsto. Jakou používáte vy, formu, potřebuji docílit vyššího korpusu při jednom pečení ( nyní mám jen 6,5 cm vysokou a musím 2 x ,, zadělávat"), děkuji moc za odpověď Vlaďka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 1. 2019 v 19:01

      Vlaďko, zdravím, já mám dva nastavitelné ráfky (jeden z Tchiba, druhý z Orionu), oba už dlouhá léta a jsem s nimi spokojená. Drží dobře, jsou více jak 8 cm vysoké a klasické piškotové těsto na dortový korpus jimi neproteče. Je pravda, že se hůře myjí a korpus se musí vykrojit opatrně, ale zase Vám stačí jedna forma na více velikostí.
      Kromě těchto nastavitelných ráfků mám ještě několik pevných v různých velikostech, které jsou také skvělé. Proti těm nastavitelným se lépe myjí a korpus se krásně vykrojí 🙂 pokud chcete, pošlete mi majlík, dám Vám tip, kde za dobré ceny koupit 🙂
      Některá těsta ale v ráfcích nepeču, např. red velvet nebo mrkvový, tam používám raději klasickou dortovou formu s vyjímatelným dnem. Nicméně i na ráfek se dá udělat provizorní dno z pečícího papíru nebo alobalu 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    26. 1. 2019 v 12:11

    Dobrý den Míšo, mohla bych dát mezi korpusy kompotované maliny? Většinou dávám krájené broskve, ale chtěla bych změnu. Jinak tedy musím říct, že dort peču již po několikáté. Vynikající. Moc děkuji za vaše recepty. Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2019 v 13:32

      Marcelo, klidně dejte do dortu maliny nebo jakékoliv jiné ovoce, které máte po ruce a chutná Vám 🙂 já dávám maliny mražené, lépe drží tvar, než ty z kompotu. Skvělé jsou kompotované višně nebo hrušky 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    26. 1. 2019 v 21:17

    Míšo a to je nechám jen rozmrazit a hotovo? Vím ptám se blbě:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 1. 2019 v 5:41

      Nerozmrazovat 🙂 rovnou z mrazáku vmáčknout do krému 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    27. 1. 2019 v 8:30

    Děkuji a krásnou neděli

    Odpovědět
  • Anonymní
    1. 4. 2019 v 13:56

    Dobrý den, opět se chystám péct podle Vás, ale měla bych dotaz, zda lze na tento dort udělat ještě poslední vrstvu a to čokoládovou polevu (běžně dávám protahovací hmotu,ale ráda bych změnu)?? Ale potřebovala bych,aby byla opravdu pevná,protože jde o narozeninový dort pro syna a navrch budu ještě připravovat marcipánove ozdoby(auta…).Dáte mi radu na tu čokoládu? děkuji, Jooo a jste fakt skvělá �� Klára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2019 v 16:17

      Kláro, díky, ano, tento dort jsem několikrát polévala čokoládovou polevou, ale vždy dávám v poměru 1:1 hořkou čokoládu se smetanou, tedy tzv. ganache polevu. Chuťově je skvělá, ale neztuhne úplně, nicméně drobné dekorace na ní drží bez problému.
      Samotnou čokoládu bych moc nedoporučovala, bude Vám při polévání na dortu rychle tuhnout 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      2. 4. 2019 v 17:18

      Děkuji za odpověď…Jj,tu čokoládu se smetanou již znám z Vašich receptů…Tak snad to dobře dopadne.. Hezky den

      Odpovědět
  • Unknown
    13. 5. 2019 v 21:29

    Moc Vás zdravím a smekám hluboce klobouk před Vámi i těmito webovými stránkami, skrz které vyzrazujete světu fantastické sladké recepty. Také vy máte velký podíl na tom, že naše již rok otevřená a myslím, že dobře fungující kavárna dobře funguje. Když nám odešla cukrářka, musela jsem se pustit do pečení sama a posléze jsem zasvětila také sestru. Inspiraci beru ze 70% z Vašich stránek, moc díky za know how, není to běžné, že se někdo takhle podělí…vše, co podle Vás upeču většinou dopadne na jedničku a je zařazeno na stálý dezertní lístek našho podniku 🙂 opravdu moc děkuji a ještě jednou smekám.
    Tento dort se chystá, péct na výročí našeho pěveckého sboru. Ráda bych jej ale udělala patrový, mám ale strach z propadnutí patra. Mohla byste mi poradit nějaké typy či rady, aby se povedl? Bude na první pokus. Na patro jsem jej ještě nepekla….moc zdravím a přeju vše dobré! Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2019 v 19:20

      Lenko, moc děkuji za krásný komentář 🙂 jsem moc ráda, že Vás můj blog tak inspiruje a pomáhá i na profesionální úrovni 🙂 Mohu se zeptat, kdepak máte kavárnu? Třeba bych se mohla někdy zastavit :))
      Já osobně patrové dorty vždy vyztužuji. Do spodního patra píchnu několik brček, které zastřihnu na výšku korpusu. Horní patro pak musí být na podložce a brčka zabrání, aby se nepropadl 🙂 Je to jednoduché a funguje to skvěle. Ať se podaří 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 6. 2019 v 9:41

    Zdravim, jsem tu novacek a zjistuju, ze posledni dva dny nedelam nic jineho, nez jen vybiram, jaky dort vyzkouset jako prvni 😁. Na vcerejsi oslavu tchana jsem delala dort z krehkeho testa a mel uspech jak nikdy. Zitra ma jeste syn oslavu a rada bych zkusila temhle narozeninovy. Chci se jen zeptat, jak moc ztuhne a je foremny tento krem. Chtela bych udelat par vlnek a kyticek z obarveneho kremu, jde pouzit tento nebo spis jen ciste maslovy?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2019 v 16:34

      Tak to moc ráda slyším a vítejte v klubu 🙂 Krém je dostatečně pevný na zdobení a dá se i obarvit, jen doporučuji barvy jen trochu a přidat až ke konci šlehání. Škoda dávat máslák 🙂

      Odpovědět
  • Bára
    5. 7. 2019 v 20:15

    Dobrý den Míšo, myslíte, že bych do tohoto dortu mohla použít i jogurtový krém, který máte u Vašich cupcakeků zde na blogu? Jinak dort je skvělý, dělala jsem ho mamce k narozeninám a cupcakeky jsem zase dělala ke dni matek 😀 jen jsem myslela, že bych to zkusila jakoby spojit, protože ten jogurtový krém mi strašně moc chutnal 😊 předem děkuji za odpověď 😊

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 7. 2019 v 7:01

      Báro, ano, klidně použijte jogurtový krém i do dortu 🙂 jen na finální potření bych doporučila raději to mascarpone se šlehačkou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2019 v 8:40

    Cim to delate, ze boky jsou tak uhlazene

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 7. 2019 v 18:22

      Uhlazuji nožem a nerezovou kartou, dort mám na točně a otáčím si jím.

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2019 v 8:41

    Ja je mam vzdy upatlane…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 7. 2019 v 18:22

      Chce to trochu pečlivosti a cviku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 9. 2019 v 20:48

    Dobrý den,
    jaké množství surovin by jste použila na velikost formy 26cm?
    Děkuji za odpověď a inspiraci:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 9. 2019 v 8:39

      Použila bych 1,5 násobku.

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 10. 2019 v 18:14

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je lepšie naplniť tortu deň predtým alebo ju stačí naplniť v ten deň keď sa bude konzumovať. Ďakujem.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 10. 2019 v 18:22

      Dort je určitě lepší naplnit den až dva předem, aby se rozležel.

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 1. 2020 v 15:27

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, jestli v případě, že budu dort obmazávat až druhý den, mohu použít zbytek krému z předešlého dne, nebo je lepší krém nachystat na obmazání čerstvý. Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 1. 2020 v 16:41

      Fungují obě varianty, nicméně trochu lepší je ušlehat na obmazání čerstvý krém.

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 2. 2020 v 13:50

    Dobrý den, prosím, šel by místo krému jen uslehany tvaroh s cukrem? Nebo tvaroh s mascarpone? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2020 v 6:37

      Ani jedna varianta do dortu moc vhodná není. Nicméně tvarohový krém se šlehačkou naleznete např. u příspěvku Čokoládový dort s tvarohovým krémem, ten použít můžete 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      27. 2. 2020 v 15:21

      Moc vám děkuji, mrknu 🙂.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 4. 2020 v 11:16

    Dobrý den, plánuji synovi k narozeninám upéct tento dort, vypadá moc pěkně. Akorát místo krému použiji tvarohový se šlehačkou, jaký máte u čokoládového dortu s tvarohovým krémem. Mohu tento krém použít i na ozdobu – vlnky? A pokud dort dozdobím den předem, než se bude servírovat, nerozpije se to ovoce na tom krému? Jinak ke zdobení používám látkový pytlík s nerezovou koncovkou. Když zdobím (zatím jsem použila na zakysanou smetanu a podruhé na krém ze šlehačky a pomazánkového másla), tak jak ten pytík mačkám, ždíme se mi z něj voda (nebo syrovátka). Nevíte, čím to může být a jestli se tomu dá předejít? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2020 v 7:48

      Krém si můžete libovolně měnit podle chuti. Ano, tvarohový můžete použít i na zdobení, ale nebude tak hezky hladký. Celé ovoce jako maliny a borůvky jsou v pohodě, problém může být ovoce v řezu, např. jahody nakrájené na kousky. Ty musíte potřít glazurou nebo želatinou, jinak Vám okorají a mohou pouštět šťávu do krému. Určitě doporučuji vyměnit látkový sáček za silikonový nebo jednorázový, pak nebudete mít se zdobením problém 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 4. 2020 v 13:46

    Dobrý den, prosím jak vysoký máte korpus při průměru 23 cm? Někde jsem, myslím, četla, že 8 cm. Já ho dělala už 3x a výšku mám max. 5,3 cm. Nevím, kde může být chyba. Žloutky jsem šlehala dlouho do pasty, bílky jsem šlehala do té doby, než ztuhly (nebyly přešlehané), nejdřív jsem smíchala bílky se žloutky stěrkou, pak jsem přidala mouku a pak olej. Vše jsem míchala stěrkou jen tak, aby se to spojilo. Nenapadá Vás, kde třeba může být kámen úrazu? Nemůže v tom třeba hrát roli trouba, že by moje třeba vyžadovala jinou teplotu pečení, než píšete? Ale jinak byl dort vynikající, všem moc chutnal:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2020 v 19:32

      Korpus mám obvykle kolem 7 cm, někdy více, někdy méně. Záleží na velikosti vajec a celkovém zpracování těsta 🙂 Postup máte dobrý, zkuste třeba ta větší vajíčka, velikost L 🙂 každá trouba peče jinak, to je také pravda, těžko říct.

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2020 v 17:40

    Dobrý den,

    myslíte, že je možné tento dort potáhout marcipánovou hmotou. S tím, že bych pod marcipán dala máslový krém?
    Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2020 v 18:38

      Pokud zvenku obmáznete máslovým, tak ano.

      Odpovědět
  • Hela
    19. 11. 2020 v 12:40

    Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Chci synovi k narozeninám upéct tento dort, je to ale můj první dort, tak mám obavy, jak vše dopadne. Můžete mi ,prosím, poradit, co nejlépe použít místo čerstvého ovoce, to teď v dobré kvalitě sehnat nelze (mám jen kiwi a banány). Lze na dozdobení dortu použít i kompotové ovoce (např. mandarinky, broskve a jahody) nebo raději použít mražené ovoce (např. mražená lesní směs) a vše nakonec zalít cukrářským želé od Dr. E (místo dortového želé od Dr.E.)? Lze použít i čerstvé kiwi (někde jsem četka, že se nesnese se želatinou)? Také jestli je možné tímto krémem dort i dozdobit – vlnky na vrchu dortu, a jestli lze zdobit den předem, aby vlnky držely. Dort mám v plánu upéct na tuto sobotu, takže dnes ve čt upéct korpus, v pá naplnit, obmazat dort krémem a dozdobit? Syn má také přání mít na dortu dinosaury, je možné na vrch naskládat, marcipánové figurky, které upatlám :-)?,nechce se mi celý dort potahovat marcipánem.
    Moc děkuji za rady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2020 v 16:09

      Dovnitř dortu můžete dát bez obav kompotované i mražené ovoce. Na zdobení dortu bohužel ani jedno vhodné není. Maliny i borůvky se sice dají koupit celoročně, ale jsou poměrně drahé a kvalita není úplně perfektní. Vzhledem k tomu, že to bude první dort, tak bych se želatinou raději moc neexperimentovala. A ano, kiwi a ananas se s želatinou použít nedá. Pokud chcete dort nahoře zdobit postavičkami, tak bych ovoce úplně vynechala, stačí, když bude uvnitř dortu. Krémem můžete dort i nazdobit, klidně den předem, vydrží. Nicméně postavičky dejte na dort až těsně před předáním, protože by se mohly začít rozpouštět. Přeji hodně štěstí při pečení 🙂

      Odpovědět
      • Hela
        19. 11. 2020 v 20:16

        Mockrát děkuji za rychlou odpoveď a všechny rady , jste skvělá.

        Odpovědět
  • Aneta
    4. 1. 2021 v 21:30

    Dobrý den. Chtěla bych dělat dceři k narozeninám tento dort, ale obmaz růžové ombre. Lze i z tohoto krému? A ještě bych chtěla vršek dortu polít růžovou čokoládou, aby stekala po stranách dortu. Mohla by jste mi poradit, jak to udělat a jakou čokoládu, aby byla růžová. Lze obarvit bilou čokoládu. Snad jsem se vymackla srozumitelně :). Moc vám děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 1. 2021 v 8:46

      Aneto, ano, krém můžete obarvit na růžovou, nicméně mnohem lépe se barví a pracuje s máslovým krémem, zvláště pokud budete barvit na více odstínů … doporučuji např. Sněhový máslový krém
      Stékanou polevu dělám jen z hořké čokolády, těm barevným se vyhýbám. Ale ano, můžete použít bílou čokoládu v kombinaci se smetanou a přidat kapku barvy.

      Odpovědět
      • Aneta
        5. 1. 2021 v 13:34

        Děkuji za odpověď. Pokud tedy udělám maslovy krém na obmaz, z jaké dávky by jste mi doporučila udělat smetanový krém dovnitř dortu? Poloviční bude stačit?

        Odpovědět
  • marie
    31. 1. 2021 v 15:52

    Chtěla bych udělat tento dort pro mého tříletého bratra. Mám dotaz ohledně krému a ovoce. Vidím, že nad mým komentářem jsou hodně podobné otázky, ale radši se zeptám :). Chtěla bych použít potahovací hmotu a vím, že nemůžu použít smetanový s mascarpone. Na obmazání teda sněhový máslový krém. A ten smetanový z jaké dávky, když chci dát dovnitř ? A z celé dávky sněhovo máslový? Jahody mám dát rovnou mražené nebo počkat až se rozmrazí? Či je povařit ? Předem děkuji za odpovědi. Marie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 1. 2021 v 18:55

      Ano, dort bude potřeba obmazat něčím máslový, třeba zmíněným sněhovým. Smetanový krém by měl stačit ze 2/3, máslového těžko říct, záleží jak silnou vrstvu budete dělat. Já mražené jahody do dortů nepoužívám, obsahují celkem dost vody. Pokud ale použijete drobné ovoce jako maliny či borůvky, můžete bez obav použít mražené a dát rovnou do krému.

      Odpovědět
  • Lenka
    29. 4. 2021 v 13:04

    Dobrý den,
    už jsem podle Vás upekla tři dorty a všechny měly obrovský úspěch, tak plánuji k prvním narozeninám své dcery upéct tento.
    Měla bych prosbu-ráda bych, aby byl korpus alespoň těch 8 cm vysoký a bylo dostatek krému i na obmaz, ale mám formu o průměru 26 cm. Můžete mi prosím pomoci to navýšit,přepočítat? Cukrařina je přesná práce a matematika mi moc nejde 😀
    Moc děkuji a zdravím Vás. Lenka.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 4. 2021 v 13:25

      Lenko, díky, jsem moc ráda, že se dorty díky blogu daří 🙂 na formu 26 můžete udělat klidně z 1,5 dávky. Před časem jsem dávala na IG příspěvek, jak si upravit recept na jinou velikost formy, tak můžete příště kouknout rovnou tam 🙂 najdete to ve výběrech 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        29. 4. 2021 v 22:06

        Tak nakonec z 9 vajec a je krásný, měří 6 cm. Zítra krém 🙂 Přeji hezký víkend.

        Odpovědět
  • Le
    29. 4. 2021 v 14:55

    Děkuji, na IG nejsem, tak to musím zkusit sama. I když teď vážně uvažuji o tom, že raději upeču menší dle receptu 🙂 Hezký den 🙂

    Odpovědět
  • Monika
    6. 5. 2021 v 14:24

    Dobrý den, o víkendu se chystám na tento dort. Chtěla bych se zeptat, zda můžu tento korpus rozdělit do dvou dortových forem o velikosti 22, pak bych každou rozřízla jen jednou a složila.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 5. 2021 v 7:00

      Rozdělit samozřejmě můžete, ale je to v tomto případě zbytečné. Máte formu téměř stejně velikou jako v receptu, takže můžete upéct jen v jedné a prokrojit třikrát. Výsledné pláty budou ale slabší.

      Odpovědět
  • Vanda
    16. 5. 2021 v 10:08

    Moc Vám děkuji za tento recept. Dnes jsem upekla pro dceru k 2. narozeninám a protože, to byl můj třetí dort v životě, tak jsem se bála jak to dopadne. Dopadlo to skvěle. Takže ještě jednou děkuji.

    Odpovědět
  • Marcela
    25. 7. 2021 v 19:42

    Dobrý den, moc děkuji za tento recept. . Korpus i krém chuťově vynikající Pekla jsem dětem k narozeninám a všem moc chutnalo. Jen Korpus jsem po upečení neměla úplně rovný. Pekla jsem ve formě, na dno pečící papír a boky jsem lehce potrela olejem. Trouba na horkovzduch. Co bylo špatně? Poradíte jak pecete vy? Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 7. 2021 v 8:12

      Korpus se vždy uprostřed trochu vyboulí, to je přirozené. Já boky formy ničím nevytírám a peču jen horní a dolní ohřev 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    30. 7. 2021 v 15:19

    Moc děkuji za odpověď. Přeji Vám krásné dny plné úspěchů.

    Odpovědět
  • Tereza
    20. 9. 2021 v 15:12

    Dobrý den, Míšo,
    děkuji za skvělý recept, dort všem mooc chutnal. Chci se zeptat, nyní bude mít i má sestra narozeniny a chtěla bych ho připravit na sobotu , jenže bohužel jedu na služební cestu od úterý do pátku. Je možné upéct korpus dnes po vychladnutí zabalit a nechat v lednici do pátku do rána a obmazat? Půjde to poznat na chuti, že korpus není čerstvý z předešlého dne?

    Mockrát děkuji

    Tereza

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 9. 2021 v 17:30

      Korpus obvykle nechávám i dva dny, na delší dobu raději mrazím. Nicméně když ho dáte do lednice dnes večer a v pátek ráno naplníte, tak by to mělo být také v pohodě 🙂

      Odpovědět
  • Hana
    18. 11. 2021 v 15:28

    Dobrý den, Míšo,
    chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Chci na sobotu upéct pro syna tento dort, korpus jsem právě upekla a je krásně vysoký. Můj dotaz je k plnění, lze do krému použít mražené maliny a malinové pyré, jako máte v receptu na malinové řezy, nebo jsou vhodnější kompotové jahody? Příp. lze použít do jedné vrstvy krému mražené maliny a do druhé vrstvy kompotové jahody? Syn si totiž přeje nejraději oboje, maliny i jahůdky :-). Také bych chtěla na dort položit jedlý papír, aby se papír nerozmočil, lze dort polít bílou polevou (mám koupenou bílou polevu v pecičkách)? Nerozteče se při polévání polevou krém, kterým dort obmažu?
    Mockrát děkuji a krásný den.
    Hana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 11. 2021 v 16:47

      Milá Hanko, mražené maliny můžete bez obav použít, jen musí jít rovnou z mrazáku do krému, nerozmrazovat předem 🙂 kompotované jahody jsou taky v pohodě, je je nechte dostatečně odkapat, budou obsahovat hodně vody. Jedlý papír nepoužívám, osobně bych ho dala raději na nějaký máslový krém, poleva v peckách hodně rychle tuhne a obvykle zanechá silnou vrstvu …

      Odpovědět
  • Petra
    5. 1. 2022 v 14:10

    Dobrý den, Míšo,
    předně chci poděkovat za Vaše stránky, už jsem podle Vás vyzkoušela několik receptů a všechny vždycky slaví velký úspěch 🙂
    Tentokrát jsem zkoušela tento dortík pro dceru k druhým narozeninám a dopadl fantasticky, všichni se oblizovali. Budu ho tak dělat zítra ještě jednou na další oslavu u babiček:) A mám tak jeden dotaz. Když jsem vytáhla korpus z trouby, tak byl krásně vyběhlý, podle špejle upečený, akorát byl lehce cítit vejci. Myslela jsem, že je to tím, jak je čerstvě upečený, ale „voněl“ tak i po vychladnutí a i druhý den po vytažení z lednice. Na chuti to nevadilo a pak, když se obmazal krémem, už to ani cítit nebylo. Jen mě to překvapilo.. Je to normální „vůně“ nebo jsem udělala něco špatně? Vejce byla koupená den před pečením.
    Moc děkuji a přeji krásný den 🙂
    Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 1. 2022 v 14:22

      Děkuji, jsem ráda, že se blog s recepty líbí 🙂 ano, vůně vajec může být někdy intenzivnější, ale jak píšete, časem se ztratí.

      Odpovědět
  • Katerina Hronzova
    25. 1. 2022 v 13:48

    Dobry den Miso,
    Upeceny dort predavam v patek rano, podavat se ale bude az v sobotu. Nemate tip jak dort ozdobit takhle dopredu? Mel by byt zdobeny ovocem, ale obavam ze i kdyz ovoce potru zelatinou/marmeladou, tak vic jak 24 hodin dopredu mi stejne okora. Moc dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 1. 2022 v 13:56

      Myslím, že čerstvé maliny či borůvky vydrží v pohodě i bez potření. Jahody pokud budou v řezu potřené želatinou, tak také vydrží. Ale chápu, že teď v zimě je to s ovocem i zdobením horší. Dobře vypadá třeba i mochyně nebo čerstvé fíky … 🙂 ovoce nemusí být po celém dortu, stačí jen pár kousků a doplnit třeba nějakými drobnostmi (makronky, pusinky, sušenky, čokoládky …)

      Odpovědět
      • Katerina Hronzova
        25. 1. 2022 v 14:25

        Dobry den,
        dekuji za bleskovou odpoved! Sama s cerstvym ovocem v zime moc nepracuju, tohle je na prani kamaradky. Uvnitr dortu bude poctiva marmelada, pripadne mrazene ovoce, cerstve dam jen navrch. Dekuji.
        Vase recepty jsou skvele, pecu pravidelne a vzdy se povede:)

        Odpovědět
  • Martina
    8. 2. 2022 v 14:00

    Dobrý den,
    prosím Vás, jaké množství surovin by jste použila na velikost formy 21 cm, výška 6 cm ? Jsem úplný začátečník. Nějak si nevím rady jak to má být správně, aby se to podařilo, např. aby mi nepřetekl z formy.
    Děkuji za odpověď a inspiraci:)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 2. 2022 v 17:13

      Výšku korpusu Vám nikdo neřekne přesně, záleží na mnoha faktorech (velikost vajec, šlehání, míchání). Nicméně i když korpus vyběhne trochu více, obvykle to není zase takový problém.
      Osobně bych doporučila udělat korpus ze 4-5 vajec a ostatní suroviny si úměrně k počtu vajec přepočítat. Korpus ze 4 vajec najdete např. u receptu Vanilkový dort s jahodami 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    7. 3. 2022 v 21:29

    Dobrý večer Míšo,tento dort jsem pekla,už několikrát a má velký úspěch.Tentokrát bych chtěla udělat změnu,udělat kakaový korpus a karamelový krém,tak se chci zeptat jestli by bylo možné mascarpone ochotit karamelovou ochucovací pastou,předem děkuji za odpověď Martina.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 3. 2022 v 15:46

      Martino, děkuji 🙂 bohužel nemám s ochucovacími pasty zkušenost, karamel si připravuji domácí a obvykle kombinuji s čokoládou.

      Odpovědět
  • KATEŘINA
    14. 3. 2022 v 11:55

    Dobrý den, Míšo, moc vám děkuji za super blog, peču podle vás často. Tentokrát bych chtěla upéct tento dort, jen ho dětsky ozdobit a udělat vyšší, tzn. dva korpusy. Jen jsem se chtěla zeptat, zda by podle vás vyšel pro cca 20 lidi? Nemám vůbec odhad. Děkuji a přeji krásný den. K.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2022 v 8:26

      Počet porcí je vždy individuální 🙂 nicméně v této velikosti vychází pro ca. 12-15 lidí, doporučuji tedy udělat z 1,5 dávky.

      Odpovědět
  • Martina
    12. 4. 2022 v 14:28

    Dobry den Míšo,

    Dort byl vyborny! Dekuji za recect. Chystam se jej dnes pect znova. 🙂
    U prvniho pokusu s kremem jsem pohorela. Krem se mi zdrcnul a musela jsem jej vyhodit. Na podruhe jsem radeji vyslehala slehacku zvlast a pote smichala s mascarpone.
    Nevite, kde jsem udelala chybu? Slehacku jsem mela 40% – vse primo vytazene z lednicky – nechat radeji ztemperovat na pokojovou teplotu? Kolik minut max doporucujete krem slehat?

    Dekuji moc za odpoved. 🙂
    Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 4. 2022 v 16:40

      Krém jste zřejmě přešlehala a dost tomu pomohla i ta 40% smetana. Mascarpone je samo o sobě dost tučné, takže mu stačí ta 33% smetana. Klidně můžete šlehat vše současně, jen je potřeba šlehat pozvolna, při nižší rychlosti a krém hlídat 🙂 jinak z toho bude máslo 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    19. 5. 2022 v 23:08

    Dobrý den, recept na korpus je báječný ❤️ Jen se chci zeptat, pokaždé když jsem dělala krém tak z mascarpone je prostě zažloutlý. Jak dosáhnout té bílé barvy? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 5. 2022 v 8:21

      Záleží na druhu mascarpone, některá jsou více nažloutlá. Nicméně i fotka trochu zkresluje 🙂

      Odpovědět
  • Gabina
    24. 5. 2022 v 22:41

    Dobrý den. Vaše stránky jsou pro mě jedna báseň. A te to dort lahůdka. Pekla jsem minulý rok a všichni se oblizovali. Snacha peče už dýl. Letos se chystám udělat 3d bagr. Takže bude pro mě oříšek to upéct na plechu, abych dobře zvolila poměr ingrediencii ( a to jeden plech bude světlý a druhý tmavý 🤣🤣🤣 abych to mela ještě lehčí) a pak vyrezala a složila do požadovaného tvaru 🤣🤣🤣 Můj dotaz čím potahnout? Marcipan si netroufám. Přemýšlela jsem o maslovym sněhovým- s tim ze bych ho obarvila na žlutou barvu a cadt udělala kakao- aby to trochu vypadalo nebo to nakombinovat s cokoladou?( Ze bych si pripravila ruzne tvary-okna, dveře a jen prilepila na maslovy krém??? Nebo je i jiná jednodušsi varianta, kterou zvládne začátečník??? Moc děkuji za odpověď a moc Vám fandím.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:17

      Pokud nechcete dort potahovat fondánem či marcipánem, tak je máslový krém ideální. Dobře se barví a můžete s ním třeba nastříkat i ta okna či dveře 🙂 případně je můžete udělat z čokolády jak navrhujete, ale jednodušší bude dle mého názoru ten krém 🙂

      Odpovědět
  • Gabina
    27. 5. 2022 v 19:31

    Děkuji za odpověď. Fondan mě nenapadl, ale i pod něj musím stejně dát maslovy krém, že ano?

    Poradila byste, prosím, jaká je spotřeba marcinapu nebo fondanu ( třeba na tento narozeninový dost? Na svůj bych si to přepočítala. Kdybych nakonec se rozhodla pro potahovaci hmotu). Moc děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 5. 2022 v 10:17

      Ano, pod všechny potahovací hmoty je potřeba buď máslový krém nebo čokoládová ganache. Spotřeba potahovky je hodně individuální, záleží právě zda je to marcipán či fondán a jak silný ho budete mít. Na tento dort počítejte min. 600 g, ale hmoty je potřeba vždy více, protože část pak dole okrojíte.

      Odpovědět
  • Michaela
    8. 6. 2022 v 13:46

    Dobrý den paní Míšo,
    Chystam se potáhnout dort marcipanem a místo máslového krému, bych použila čokoládovou ganache. Bojím se, že nebude dost tuhá jako másl. krém. Máte s ganache určitě zkušenosti. Já mám od vás vyzkoušený máslový krém a ten je krásné tuhý. Jaký máte postup u čokoládove ganache.
    Děkuji pěkně.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 6. 2022 v 20:27

      Určitý druh ganache se dá použít i na obmaz dortu pod potah. Obvykle je poměr 1:1 hořká čokoláda a smetana, rozpustit, promíchat, nechat za občasného míchání lehce ztuhnout a pak dort potřít. Nicméně k ovocným dortům se moc nehodí, tam je lepší ten máslový 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    19. 6. 2022 v 9:09

    Dobrý den, ráda bych se zeptala. U jiného dortu píšete, že kdybyste tento krém použila i na obmaz, popraskal by (na obmaz jste použila bílkovo maslovy krém). Tady u tohoto dortu ale používáte krém stejný jako je uvnitř.. Takže popraská nebo nepopraska? Děkuji za odpověď, Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 6. 2022 v 8:34

      Krému musíte dát silnější vrstvu, aby neprosvítal korpus, případně ho obmazat slabě nahrubo a až druhý den novou vrstvou načisto. Pokud dáte jen slabou vrstvu krému, korpus natáhne vlhkost a dort bude vypadat okoralý a místy popraskaný. Vždy záleží na postupu a vzhledu dortu 🙂

      Odpovědět
  • Nikol
    2. 7. 2022 v 23:39

    Dobrý den, poradíte mi prosím, jak si nejlépe časově rozdělit přípravu? (oslava v neděli, chci dvoupatrový)
    1) v pátek upéct korpus, v sobotu naplnit krémem a v neděli dozdobit?
    2)v sobotu korpus + naplnit krémem (třeba dopoledne korpus, večer krém) a v neděli dozdobit?
    3) v sobotu korpus, v neděli naplnit a ozdobit?
    Předem děkuji a moc se těším, až dort vyzkouším 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 7. 2022 v 9:23

      Přípravu dortu je dobré rozfázovat do více dní, já bych klidně začala už ve čtvrtek s pečením korpusu a následně promazala. U dvoupatrového dortu také záleží, zda budete sestavovat každé patro zvlášť nebo obě najednou na sebe … každopádně finální zdobení bych určitě nechala na neděli.

      Odpovědět
  • Eva Jiroutová
    5. 7. 2022 v 22:19

    Dobrý večer Míšo,
    před několika dny jsem objevila Vaše stránky . V pátek jsem tedy upekla Váš narozeninový dort. Dort sklidil veliký úspěch . Do krému jsem přidala trochu citronové šťávy a krém potom nebyl tak hustý , ale i tak byl výborný . Mám příště použít raději citronovou kůru ? Už se těším až vyzkouším další recepty . Vše vypadá nádherně .

    Odpovědět
  • Vladimír
    8. 7. 2022 v 13:07

    Dobrý den Míšo, peču tento dort manželce ke 40 narozeninám. Jak velký by měl být korpus po upečení? Poprvé jsem špatně vyšlehal bílky rovnou s cukrem a vyběhl mě na 4cm výšku. Zkusil jsem tedy znovu, bílky šlehal do cca 70% pak pomalu přisypával cukr, ale výsledek je stejný, tzn. výška korpusu cca 4,5cm. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 7. 2022 v 7:53

      Korpus je min. 6-7 cm vysoký. Základem je opravdu pevný sníh, je asi jedno, zda šleháte současně s cukrem nebo přisypete později. Každopádně bych to určitě svěřila robotu, ruční šlehač větší množství dost dobře nezvládne. Také je potřeba mouku vmíchat jen ručně stěrkou, nikoliv šlehačem či robotem 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    9. 7. 2022 v 23:24

    Dobrý večer Míšo,peču podle vašich receptů čím dál tím víc dortů,hodně jsem se od Vás naučila,díky za to🙂.Potřebovala bych poradit,budu péct opět třípatrový svatební dort,krém bude z mascarpone a šlehačky,ale tentokrát chtějí obvod dortu jen lehce obmáznout,aby prosvítaly korpusy,tak nevím jestli můžu krém použít i na obmazání a nebo radši zvolit jiný Martina.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 7. 2022 v 7:56

      Na polonahý dort je lepší na obmaz nějaký máslový krém. Ten smetanový okorá …

      Odpovědět
  • Martina
    10. 7. 2022 v 21:29

    Míšo děkuji za radu,tak na ten obmaz použijí vâš sněhovo máslový krém,budu ho dělat poprvé,tak snad se mi povede😉ještě se zeptám,každé patro mám dât chladit a pak teprve obmazat krémem a asi na tři patra mi nebude stačit jedna dávka krému,omlouvám se za další dotazy,přeji hezký večer Martina.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 7. 2022 v 7:39

      Já osobně bych zachladila a možná bych zvážila i mantinely z máslového krému … množství krému Vám bohužel neřeknu, podobný dort jsem dělala kdysi jen jednou a už si nepamatuji. Každopádně jedna dávka bude podle mě málo 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    12. 7. 2022 v 22:11

    Míšo,moc moc děkuji za rady,mantinely určitě udělám,doufám,že se mi povede Bílkovo mâslový krém,budu ho dělat poprvé,koupila jsem si i teploměr,protože teplotu bych neodhadla,zatím vše co jsem pekla podle Vâs tak se mi povedlo,tak doufám,že tomu bude i nadále.Přeji hezký zbytek večera a budu se těšit na nové recepty🙂.

    Odpovědět
  • Lucie
    16. 7. 2022 v 15:50

    Dobrý den,můžu poprosit jak upravit recept na formu 26 cm.mockrat děkuji

    Odpovědět
  • Alča
    27. 7. 2022 v 12:31

    Dobrý den, Míšo, Vaše dorty jsou úžasné 😊🙂Pekla jsem nedávno dcerce narozeninový a měl velký úspěch. Tentokrát se chystám péči zase, ale potřebovala bych tmavý krém. Mohu do toho mascarpone se šlehačkou vmíchat čokoládu? Jinak bude také potahováný tím krémem. Myslíte, že to půjde? Moc děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Zuzana
    12. 8. 2022 v 11:01

    Dobrý deň prajem, ja sa Vám chcem veľmi pekne poďakovať za všetky Vaše recepty. Či už z knižky, tak aj z blogu, zatiaľ všetko čo som upiekla bolo skvelé. Veľká vďaka za tento recept – korpus je NESKUTOČNÝ a krém je tiež výborný. Práve som tortu dala do chladničky na zajtrajšiu oslavu, tak verím, že všetko bude ok 🙂 veľké ďakujem!!!!

    Odpovědět
  • Milada
    30. 8. 2022 v 13:58

    Dobrý den, nikde jsem se nedočetla kolik je zhruba potřeba ovoce. Nemám tolik zkušeností a nevím, zda mám koupit 200g, 500g nebo víc. Vím, že asi bude záležet i na typu ovoce, ale alespoň orientačně. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 8. 2022 v 20:45

      Ano, velmi těžko se odhaduje, záleží nejen na druhu ovoce, ale také jak moc ho do dortu i navrch dáte. Myslím, že ca. 500 g by mělo stačit.

      Odpovědět
  • Jana
    22. 9. 2022 v 11:36

    Dobrý den, mohu tento korpus vyuzit i na potahovany dort s maslovym kremem? pripadne uvnitr dortu tento krem a na vrch a po okrajich maslovy? dekuji moc.

    Odpovědět
  • Jana
    14. 11. 2022 v 15:20

    Dobrý den, můj dotaz bude asi jako od hlupáka. Ale troubu mám nastavit na spodní i vrchní ohřev. Nebo jen spodní. Děkuji Jana

    Odpovědět
  • Jana
    14. 11. 2022 v 16:43

    Mnohokrát děkuji za tak rychlou odpověď. Právě se peče, jsem zvědavá a napnutá, zda se povede. Děkuji

    Odpovědět
  • Míša Knápková
    22. 2. 2023 v 9:03

    Dobrý den, kolik gramů/kusů ovoce je do dortu potřeba? Předem moc děkuji:-)

    Odpovědět
  • Veronika Ch.
    23. 2. 2023 v 12:35

    Dobrý den Miso,
    moc Vás prosim o radu. Kamarádka mě požádala abych ji upekla svatební dort.Chtěla bych ji udělat tento vás dort. Chce ho ozdobit živými kvetinami a s tím nemám zkušenosti. Mohu tam jen květiny položit či zapichnout? Nebo na to ještě potebuji něco speciálního? A vydrží květiny v ledničce na dortu už den předem? Moc dekuji. S pozdravem Veronika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 2. 2023 v 14:35

      V první řadě je potřeba mít jedlé květy, resp. takové, které nejsou jedovaté nebo chemicky ošetřené … já jsem květy použila jen párkrát a vždy jsem je na dort jen pokládala, bez stonku. V lednici vydržely bez problému.

      Odpovědět
      • Veronika Ch.
        26. 2. 2023 v 14:27

        Moc děkuji.

        Odpovědět
  • Lucie
    28. 2. 2023 v 12:32

    Dobrý den, děkuji za skvělý recept. Pekla jsem dort poprvé a díky Vašemu krásně popsanému postupu se povedl a měl velký úspěch. Chtěla bych se ještě zeptat, bylo by možné část smetany nebo mascarpone nahradit jogurtem? Mám moc ráda lehce nakyslé jogurtové krémy. Děkuji a přeji pěkný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 2. 2023 v 15:03

      Rádo se stalo 🙂 Jogurt má malý obsah tuhu a hodně vody, nelze ho tedy v tomto případě použít, krém by zřídl a nedržel. Nicméně můžete zkusit krém třeba z tvarohu nebo zakysané smetany, který najdete na mém blogu u jiných dortů či cupcakes.

      Odpovědět
  • Klára H.
    21. 3. 2023 v 10:28

    Dobrý den paní Míšo,
    plánuji synovi k třetím narozeninám upéct tento dort. Pečlivě jsem pročítala i komentáře ohledně jedlého papíru, takže už vím, že je pod něj zapotřebí použít máslový krém. Nicméně ráda bych se zeptala, zda myslíte, že je vhodné zkombinovat oba krémy? Dovnitř bych dala původní smetanový a nahoru a po bocích máslový? Bude to chuťově dobré? Velice Vám děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2023 v 19:44

      Ano, můžete klidně zkombinovat, případně stačí dát ten máslový jen nahoru pod papír.

      Odpovědět
  • Kamila
    27. 3. 2023 v 10:12

    Dobrý den, neokorá mi dort zvenku do druhého dne? Budu dělat den předem. Díky za odpověď

    Odpovědět
  • Pavlína
    4. 5. 2023 v 9:06

    Dobry den,moc se mě líbí váš recept na dort a ráda bych ho udělala dceři k prvním narozeninám 😊. Myslíte,že můžu vevnitř dort naplnit místo jahod banány? Děkuji za odpověď ♥️

    Odpovědět
  • Adriana
    17. 5. 2023 v 10:31

    Dobrý den,

    chystám se péct tento dort a měla bych dotaz – je možné jahody nebo maliny dát rozmixovat přímo do krému?

    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 5. 2023 v 11:59

      Rozmixované ovoce, zvláště pak jahody, pustí hodně vody a krém Vám naředí. Nedělala bych 🙂

      Odpovědět
      • Adriana
        17. 5. 2023 v 12:05

        Děkuji za rychlou odpověď! 😊

        Odpovědět
  • Aneta
    31. 5. 2023 v 12:02

    Dobrý den,
    můžu se zeptat jestli chápu správně preklopit dort na mřížku vzhůru nohama? A jak dlouho zhruba necháváte chladnout po vydání z trouby, než oriznete? Děkuji.
    Hezký den 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 5. 2023 v 12:25

      Ano, chápete správně. Korpus by neměl být horký, můžete klidně nechat i vychladnout úplně, než vyříznete.

      Odpovědět
  • Irena
    1. 6. 2023 v 19:05

    Míšo tady přidáváte olej až nakonec a ve videu zašleháváte do žloutků je v tom nějaký rozdíl?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 6. 2023 v 12:14

      U většího množství je lepší přidat do žloutků, lépe se zapracuje 🙂 nicméně obě varianty jsou možné.

      Odpovědět
  • Lucie
    15. 9. 2023 v 22:23

    Dobrý den Míšo,
    Mohlq by jste mi prosím poradit tvarohový krém na tento dort?můžu použít třeba krém z receptu Pruhovany Míša dort?hodí se na tento korpus?jde s ním dobře pracovat i na potření na povrchu? Dekuji

    Odpovědět
  • Veronika
    28. 9. 2023 v 17:29

    Dobrý den,
    Dnes jsem dělala od Vás tento dort .Podle pokynů jsem jela přesně .
    Jen při krému -postupovala podle receptu a krém se mi srazil 🥺.
    Chtěla bych se zeptat mascarpone a smetana musí být při pokojové teplotě?Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 9. 2023 v 9:55

      Krém se srazí, pokud nejsou suroviny dobře vychlazené nebo pokud ho přešleháte. Vše musí být vždy přímo z lednice.

      Odpovědět
      • Veronika
        29. 9. 2023 v 12:20

        Moc Vám děkuji 🌼

        Odpovědět
  • Marcela
    17. 10. 2023 v 11:58

    Dobrý den, moc prosím o radu…Budu takový dort péct poprvé, tak bych se ráda zeptala – když nemám chladící mřížku, jak s korpusem po upečení ideálně pracovat? Další dotaz je, když budu dávat dovnitř čerstvé ovoce, například jahody, tak kolik zhruba jich potřebuju? :-)) Budu dávat dovnitř i na ozdobu a nemám na to vůbec odhad 🙂 … A třetí dotaz je, jestli můžu dort obmazat večer, dát do lednice, a ráno dozdobit ovoce a vézt na oslavu? Moc děkuji za rady 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 10. 2023 v 10:05

      Tak nechte korpus vychladnout ve formě. U ovoce těžko říct, ne vždy se dají použít všechny kousky, ale viděla bych to min. 500 g. Na ozdobu můžete případně vždy dokoupit, když bude potřeba 🙂 Osobně doporučuji tzv. dvojitý obmaz, tzn. dort naplnit a jen lehce máznout a po několika hodinách udělat obmaz na čisto silnější vrstvou. Zabrání se tak okorání dortu. Jinak určitě je fajn dekorovat až v den servírování 🙂

      Odpovědět
  • Veronika Ch.
    21. 10. 2023 v 15:33

    Dobrý den Míšo,
    děkuji moc za recept na tento úžasný dort. Už jsem ho pekla snad stokrát, patří mezi mé oblíbené, krásné se s ním pracuje. Chtěla jsem se zeptat, zda nevadí, když se dort na chvíli zamrazí? Chtěla bych ho polít zrcadlovou polevou a dočetla jsem se, že by dort měl být předtím zamražený. Mám strach, abych něco nepokazila. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Veru

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 10. 2023 v 20:50

      Problém by to být neměl, ale záleží, jaké máte uvnitř ovoce, aby nepustilo vodu. Moc zkušeností se zrcadlovkou nemám, ale podle mě se mrazit nemusí, stačí, když bude dobře vychlazený.

      Odpovědět
  • Martina
    15. 11. 2023 v 22:22

    Dobrý den Míšo,chtěla bych místo jahod,které teď už nemohu sehnat ,použít malinový rozvar,mám s ním korpus prolít a pak dát krém a nebo krém a na něj rozvar,nevím co bude lepší,předem děkuji za radu Martina.

    Odpovědět
  • Kateřina
    17. 1. 2024 v 18:42

    Dobrý den prosím chtěla bych se zeptat po sestavení dortu a slabém obmazu můžu takto bez zakrytí dat dort vychladit do lednice do druhého dne kdy budu dělat finální obmaz nebo ho mám zakrýt fólií? Děkuji předem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 1. 2024 v 22:24

      Já dávám nezakrytý, on právě pěkně „okorá“ a finální obmaz už pak hezky drží.

      Odpovědět
  • Kateřina
    28. 1. 2024 v 19:05

    Dobrý den, budu péct úplně poprvé a ráda bych vyzkoušela tento recept. Mám ale formu jen 19 cm. Mohla bych vás poprosit o radu, zda mohu použít stejné množství ingrediencí nebo v jakem poměru případně upravit ingredience a dobu pečení? Moc děkuji, Kateřina

    Odpovědět
  • Kate
    30. 1. 2024 v 21:41

    Moc vám děkuji za recept. Dnes jsem poprvé pekla – můj úplně první dort a povedl se! Byl výborný:)

    Odpovědět
  • Romana
    22. 2. 2024 v 22:07

    Dobrý večer,

    zítra se chystám na svůj první dort (pro dceru k narozeninám – takže se prostě musí povést :-)). Našla jsem Váš recept a ráda bych se Vás zeptala, jestli lze do korpusu i do krému použít moučkový cukr místo cukru krupice. Pokud ne, musím zítra koupit krupici :-). Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 2. 2024 v 9:43

      Bohužel, v obou případech jedině krupici nebo krystal 🙂

      Odpovědět
      • Romana
        23. 2. 2024 v 18:07

        Moc děkuji za rychlou odpověď… krupice koupena, jdu na to, snad se dílo podaří 🙂

        Odpovědět
  • Veronika
    17. 4. 2024 v 15:34

    Zdravím Míšo, jenom bych se chtěl zeptat, zdali tento dort vydá cca pro 10 lidí? Peču pro více lidí poprvé a nechci péct dorty dva. Děkuji.

    Odpovědět
  • Andrea
    22. 4. 2024 v 13:55

    Hezky den,Míšo
    Chystam podle vase receptu upect dort dceri k narozeninam
    Ale ted k otazce. Muzu na tento dort jako obmaz pouzit maslovy krem,podle vaseho recpetu?
    Je to moje poprve

    Odpovědět
  • Viki
    26. 4. 2024 v 14:33

    Dobrý deny , moc bych prosila o radu, co dělat s přebytečným krémem? Lze jej například zamrazit?

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ