Menu
Dorty

Ovocný narozeninový dort č. 2

Recept na ovocný narozeninový dort byl jedním z prvních příspěvků na mém blogu. Přestože od jeho zveřejnění už uběhlo více jak dva a půl roku, stále si udržuje své prvenství v oblíbenosti. Já sama ho peču docela často a jak už to tak bývá, v průběhu času jsem si ho trochu upravila. Pevně věřím, že k lepšímu. Dnes bych se Vámi o jeho „vylepšení“, tedy novější verzi, ráda podělila 🙂

Asi největší změnou si prošel krém v dortu. Proti původní variantě se ztužovačem za studena jsem zvolila jen samotné mascarpone našlehané se smetanou. Krém je v této podobě krásně pevný, takže „vyztužení“ není potřeba. Jeho příprava je tak mnohem rychlejší a jednodušší. 

Dort není potřeba sestavovat v ráfku, ani čekat do druhé dne, než krém ztuhne. Odpadají také případné problémy se ztužovačem. V původní verzi receptu jsem použila na obmazání dortu jen našlehanou smetanu, v tomto případě používám stejný krém dovnitř i ven. Dort tak promažete i obmažete najednou 🙂 

Zatímco krém si prošel docela podstatnou změnou, korpus jsem zachovala v plné míře. Je léty prověřený a z mého pohledu na tento typ dortu dokonalý. Doporučuji péct den předem, zabalit do folie a na noc uložit do chladu. Do druhého dne krásně zvláční. 

Do dortu můžete použít čerstvé i kompotované ovoce, vyzkoušené mám obě varianty. Tento dort jsem pekla někdy v polovině července, kdy se mi podařilo sehnat ještě jedny z posledních jahod, které samozřejmě patří mezi nejoblíbenější. Já osobně ale dávám přednost spíše kompotovanému ovoci (broskve, hrušky, višně) nebo banánům. Dort tak mohu péct po celý rok bez ohledu na chuť a dostupnost ovoce.  

Drobná změna nastala i v dekoraci dortu, kdy jsem místo sušenek použila na ozdobu transfer folii s čokoládou. Bez obav ale klidě zůstaňte u sušenek 🙂

Na vanilkový korpus o průměru 23 cm si připravte:
6 vajec, bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
200 g hladké mouky
vanilkový cukr
citronová kůra/citronový olej
50 g rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech vyložený papírem.
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem.
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.

Smetanový krém:

500 g mascarpone

500 g smetany ke šlehání 35-40%

cca 150 g cukru krupice (případně více či méně podle chuti)

pár kapek citronového oleje (nemusí být)

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do pevného krému. Podle chuti případně doslaďte. 

Sestavení a dokončení dortu:

korpus a krém – viz. výše

čerstvé či kompotované ovoce, pokrájené na kousky

vaječný koňak nebo rum na prokapání

čerstvé ovoce na ozdobu

bílá čokoláda a transfer folie

meruňková marmeláda 

Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou Vám tři pláty. První plát položte na tác a lehce mázněte krémem. Předem můžete ještě lehce pokapat vaječným koňakem nebo rumem. 

Část krému přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a vyznačte krémem okraje na korpusu. Střed dortu naplňte pokrájeným čerstvým nebo kompotovaným ovocem a pomocí sáčku vmáčkněte krém i mezi ovoce. Krém uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem. Postup opakujte, zakončete třetí plátem.

Dort pomažte na bocích i na vrchu dortu. Aby byl dort hezky hladký a neprosvítal korpus, je potřeba dát silnější vrstvu krému. Já obvykle dokončuji dort už na podložce nebo servírovacím táců, aby se při přenášení nepoškodil. 

Nahoře dort ozdobte nejlépe čerstvým ovocem, ideální jsou maliny, borůvky a menší jahody. Pokud máte nějaké ovoce pokrájené na menší kousky, v řezu je potřete meruňkovou glazurou. Budou se hezky lesknout a zůstanou svěží. 

Glazuru si lehce připravíte z meruňkové marmelády (cca lžíce) a pár kapek vody. Dejte do misky a společně ohřejte v mikrovlnce. Promíchejte a pomocí menšího štětce ještě teplé naneste na ovoce.

TIP – Aby zůstal tác hezky čistý a nebyl zapatlaný od krému, podložím si dort proužky pečícího papíru. Jakmile je dort dokončený, papír lehce vytáhnu a podložka nebo tác zůstanou čisté 🙂

TRANSFER FOLIE NA ČOKOLÁDU – Boky dortu jsem tentokrát ozdobila transfer folií s bílou čokoládou. Transfer folie koupíte na cukrářských e-shopech v různých barvách a vzorech, které jsou z kakaového másla. Čokoládu rozpustíte, zchladíte na potřebnou teplotu a v tenké vrstvě nanesete na folii. Po zaschnutí pak rozříznete na potřebné tvary a folii opatrně sloupnete. Vzor z folie se přenese na čokoládu. 

recept na korpus z knihy Velká domácí cukrářka

Vytisknout recept

125 komentářů

  • KaM Patchwork
    29. 7. 2016 v 12:47

    Další mistrovské dílo Míšo, je nádherný, škoda sníst ;o), mi se ještě nikdy nepodařilo takhle rovně úplně do hladka nanést krém, máte pevnou ruku a vše v oku :o)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 7. 2016 v 20:21

      Katko, moc děkuji za Vaši chválu 🙂 to jsou jen roky praxe a desitky upecenych dortu 🙂 a trocha trpělivosti 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 7. 2016 v 19:41

    Jůůů, ten je zase krásný a precizní, Míšo! Radost a velký obdiv, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 7. 2016 v 20:23

      Mileno, moc děkuji :)) Vy umíte vždycky tak potěšit 🙂

      Odpovědět
  • Prostě máma
    2. 8. 2016 v 12:17

    Úžasný dort. Ten musím někdy zkusit upéct 🙂 Jen se chci zeptat. Korpus do chladu. Tím myslíte do ledničky ? A to glazování funguje jenom s meruňkovou marmeládou ?
    Děkuji a přeji pěkný den 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2016 v 12:22

      Zuzko, děkuji 🙂 korpus do lednice nebo chladnější místnosti (sklep, v zimě balkon :)) Ano, glazura je velmi jednoduchá, jen meruňková marmeláda a pár kapek vody. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
    • Prostě máma
      3. 8. 2016 v 13:36

      Děkuji moc za odpověď 🙂 Já jsem špatně formulovala otázku ohledně marmelády 🙂 Chtěla jsem se původně zeptat, jestli to glazování mohu udělat i z jiné marmošky.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 8. 2016 v 19:08

      Ve všech receptech jsem se zatím setkala jen s meruňkovou 🙂 nevím, jestli je to kvůli meruňkám nebo proto, že je z nich marmeláda světlá 🙂 každopadně to funguje skvěle, ideálňe když potřebujete potřít jen pár kousků 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 8. 2016 v 19:33

    Dneska jsem dělala váš dort pro svého séfa k narozeninám. Fotku posílám na mail. Jsem zvědavá jak to zítra dopadne:-)
    Chtěla jsem se zeptat, jak m uhladit krém, aby byl tak hladký jako ten váš.
    Děkuji

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 8. 2016 v 20:42

      Marcelo, zdravím Vás, dort vypadá skvěle, děkuji za fotku, určitě bude i chutnat. Na pomazání dortu používám cukrářský nůž, je hladký, rovný a dlouhý. Ale i tak to chce trpělivost a trochu cviku 🙂 uvidíte, každý další dort bude lepší a lepší :)) Míša

      Odpovědět
  • pampeliska
    13. 12. 2016 v 0:32

    Dobrý den paní Míšo, moc děkuji za úžasný recept …hlavě na krém. Dneska večer jsem pekla tento dort pro syna k narozeninám. Vzhledem k tomu, že oslavu budeme mít až zítra v podvečer a před dětmi jsem jej zítra s krémem zdobit nechtěla, rozhodla jsem se, že do krému přidám také želatinu na ztužení krému od dr. Quetker. Želatinu jsem nechala 10 minut na bobtnat, přitom mi připadlo, že už je jakoby úplně ztuhlá v rosol. Pak ji pomaleji ohřívala a když se roztopila,tak přilela 2 lžíce ananasové šťávy(ananasem jsem dort zdobila a připadlo mi, že určitě bude lepší vmíchat do směsy šťávu než tak už velice hustý krém), rychle zamíchala a hned vylela do už tak hodně hustého krému a velice rychle míchala.Přesto se mi v krému udělaly sraženiny (nedobré drobné cucky želatiny).Co jsem udělala špatně? Je to způsobeno pouze tím, že je potřeba opravdu extrémní rychlost? Sraženiny už jsem bohužel nedokázala ani vyšlehat a čím více jsem krém šlehala,tím si krém defacto ještě více ničila-do více máslovitější, žlutší, přesto cuckovité podoby.Byl nějaký způsob jak krém napravit? Stálo se vám, že by se vám krém díky želatině takto zkazil?. Díky za tipy, jak lépe pracovat s tímto typem želatiny(přijde mi zdravější než želatina za studena). Věřím, že dort bude i tak chuťově dobrý a člověk se "chybami učí" díky Pavlal

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 9:30

      Milá Pavlo, moc děkuji, i když mě samozřejmě mrzí, že se krém moc nepovedl. Myslím, že bylo zcela zbytečné přidávat želatinu, tento krém drží dobře sám o sobě 🙂 S želatinou se musí velmi opatrně a hlavně se musí přesně odměřit, pokud se jí dá hodně, krém je moc tuhý a nedobrý. Želatina po zalití ztuhne, to je v pořádku, pak se musí opatrně zahřát, ale nesmí se vařit, jen aby se rozpustila. Já pak k želatině po lžících přidávám krém, vždy dobře promíchám, aby se to dobře spojilo. Pokud je krém příliš studený, tak se právě vytvoří hrudky, kterých už se nezbavíte. Musela byste jedině celý krém zahřát, což v případě našlehané šlehačky není vhodné.
      Také radši používám klasickou želatinu, než ztužovač na studena, chce to jen cvik a pracovat opatrně 🙂 obávám se, že "pokažený" krém už spravit nelze, jak jste se snažila ty kousky rozšlehat, zřejmě jste krém přešlehala. Ale chybama se člověk učí 🙂 příště se to určitě povede 🙂

      Odpovědět
    • pampeliska
      13. 12. 2016 v 10:34

      Moc díky za tak rychlou odpověď. Co se týče používání želatiny, tak zkušenosti,které mám jsou bohužel málokdy zdařilé.Co myslíte tím, že raději používáte klasickou želatinu? Jako tu, co se zamíchá do odstáté (před tím vroucí vody), již samozřejmě nevaří a za obcasného míchání nechává chladnout a použije až relativně vychladlá…takto to myslíte? Jakou ráda používáte a do jakého množství vody/štávy? Jsem fakt začátečník, tak se omlouvám.Tento typ želatiny používám při zalévání zákusků s ovocem (obdobně jako dortové želé, které tedy tuhne mnohem rychleji a je potřeba s ním asi taky umět zacházet).Nepoužívala jsem želatinu za studena,ale želatinu na ztužení krémů od dr.quetker. Je fakt, že při vmíchávání ananasové šťávy (2 lžíce) do roztopené teplé želatiny, jsem se snažila o o velkou rychlost a hned po pár vyšlehání vlela do krému. Želatina mi ve chvíli vlévání připadla relativně fajn, tedy nesražená, ač byla přilévaná ananasová šťáva defacto taky studená. Myslíte, že ač byla dobře připravená, cucky se udělaly opravdu až ve studeném krému? Nebo je potřeba použít větší množství vleté sťávy a pak postupně zašlehavat krém. Jej, tak moc bych se toto chtěla naučit:). Omlouvám se, že můj dotaz je tak dlouhý.díky Pavla

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 15:31

      Pavlo, napište mi na Vás e-mail, abych to nemusela vypisovat tady do kometáře 🙂 diky

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 2. 2017 v 22:19

    Dobrý den,
    chystám se dělat Váš narozeninový dort pro 3-leté dítko. Chtěla bych se poradit, jestli je možné tento typ dortu potáhnout marcipánem. Pokud ano, mohu krém použít pod marcipán nebo je nutné použít jiný? Slyšela jsem, že potahovací hmoty se "nemají rády" se šlehačkou. Děkuji, Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2017 v 7:21

      Marcelo, zdravím Vás, pokud krém použijte pouze dovnitř dortu a zvenku obmažete máslovým krémem, můžete dort i potáhnout 🙂 Ano, máte pravdu, potahovací hmoty (marcipán i fondán) nemají rády vlhko, takže smetanové či tvarohové krémy mohou tyto hmoty rozpustit. Ale pokud dort pomažete něčím máslovým, bude to držet 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 3. 2017 v 13:04

    Konečně! Konečně má zase někdo v okolí narozeniny, a já se na něj mohu vrhnout 🙂 Koukám po něm už delší dobu, takže na konec týdne mám plán jasný. Zvažuji, že do každého patra dám jiné ovoce, tak snad to nebude moc překombinované. Vypadá vážně krásně, jaro si tou dávkou ovoce odstartujeme báječně 🙂 Děkuji za recept, nemůžu se dočkat 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2017 v 17:37

      Moniko, zdravím 🙂 takové nadšení, to moc ráda slyším 🙂 ovoce klidně namíchejte, jen škoda, že ještě není to naše sezonní. Ať se dort povede 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 4. 2017 v 15:30

    Paní, Miluško. Smekám před Vámi – krásný design, výborné a moderní recepty. Vše co jsem od Vás vyzkoušela upéct, se povedlo na jedničku. Mohla bych mít otázku ke krému z mascarpone a šlehačky? Vždy když jím celý dort obmažu v silnější vrstvě, aby byl celý bílý, tak do druhého dne se mi na něm objeví jakoby "okoralá", lehce zaschlá či nažloutlá místa. Nemáte na to nějakou vychytávku nebo to prostě tento typ krému dělá? Mockrát děkuji za odpověď, zdraví, Helena.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2017 v 6:32

      Heleno, moc děkuji za milá slova 🙂 jsem ráda, že se pečení podle mě daří 🙂 řekla bych, že vrstva krému asi nebude dostatečně silná. Když pomažu jen slavší vrstvoh, tak se mi stává nečo podobného, jak píšete. Nebo by mohl být problém ještě ve značce mascarpone, ale to se mi nezdá. Případně můžete dort obmazat jen lehce, nechat několik hodit chladit a pak obmazat teprve finální vrstvou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2017 v 20:02

    Dobrý den, korpus jsem pekla tak, jak radíte u jiných receptů s mokrou utěrkou okolo formy, a třebaže korpus byl krásně upečený a vysoký, po vyndání z formy jsem viděla, že po okrajích je nedopečený. Pokus o následné dopečení nedopadl valně. po vracení do formy je vidět,že se tak o 1/3 smrsknul.Vaše recepty používám s nadšením, ale dnes jsem zklamaná.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 20:17

      Dobrý večer, mrzí mě, že se korpus nepovedl. Utěrku doporučiji hlavně u kakaových receptů, u tohoto vanilkového to není potřeba, ale nemělo by to být naškodu. Podle toho jak popisujete nedopečené okraje, byla zřejmě příliš mokrá nebo hodně silná utěrka kolem formy … důvodem může být i druh formy … jakou jste použila?

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 4. 2017 v 20:31

      Dobrý večer, to je rychlost :). Použila jsem teflovou formu a utěrka byla asi opravdu dost silná. Chtěla jsem být super dobrá a asi jsem to přehnala. Korpus jsem už prořízla, kraje jsou takové opatlané a nepevné, tak zkouším ještě dopéct.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 20:43

      Teflonova forma by měla být v pohodě, já peču obvykle jen v ráfku. Uterku mám nastrihanou na pruhy o výšce formy, na konci pečení je úplně sucha. Případně můžete v průběhu pečení sundat a dopect bez 🙂 Ale mohu Vás uklidnit, také se mi občas něco nepovede, tak snad Vás tohle neodradí od dalšího pečení 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2017 v 20:40

    ve středu jsem pekla rohlíčky s makovou náplní a dnes jsem si to ještě zopakovala, jsou úžasné. Ten korpus budu muset ještě jednou vyzkoušet bez utěrky, bude určitě výborný jako všechno, co jsem už vyzkoušela.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 20:44

      Děkuji :)))

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2017 v 20:49

    To víte, že neodradí. Já se nevzdávám. Po upečení každého nového dezertu podle vašeho receptu mám chuť zkusit další. Korpus jsem okrájela a uložila do chladu. Však on ten dort určitě bude nakonec skvělý. Dobrou noc.

    Odpovědět
  • Světluška
    11. 5. 2017 v 8:43

    Dobrý den, z dortu jsem nadšená, tak uvidíme, zda se vydaří alespoň z poloviny jako Vám, Miluško. Chtěla bych se jen ujistit, že krém z uvedeného množství bude dostačující i na závěrečné dokončení, aby byla vrstva opravdu silná a zda je možné použít čokotransfer přímo na boky celého dortu nebo ji v různých tvarech přiložit až v tuhé m stavu? Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2017 v 19:49

      Světluško, zdravím, děkuji za nadšení z dortu 😉 ano, krém by měl stačit i na obmazání, ale samozřejmě hodně záleží, jak moc krému dáte dovnitř dortu a kolik Vám zbyde na obmazání. Myslím, že transfer folii můžete klidně použít rovnou na dort, zřejmě máte na mysli pruh kolem celého obvodu 🙂

      Odpovědět
    • Světluška
      12. 5. 2017 v 9:38

      Děkuji za rychlou odpověď – jste skvělá 🙂 Ano, myslela jsem pruh kolem obvodu dortu. Korpus už je v lednici a večer se vrhnu na jeho dokončení, tak držte palce, ať má oslavenec zítra radost a boule za ušima 🙂

      Odpovědět
  • janka
    3. 6. 2017 v 7:06

    Ahoj, super receptik. Ked chcem upiect korpus s priemerom 26 cm, tak jasne, ze upravim mnozstva, ale je potrebne upravit aj cas pecenia? A bude v pohode, ked nedam citronovu koru? Dakujem.:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2017 v 19:55

      Janko, zdravím, čas pecení bude možná o pár minut delši, doporučuji ověřit šepjli a hlídat 🙂 citronovou kůru lze vynechat, ale je to škoda, hezky korpus provoní 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 6. 2017 v 8:34

    Dobrý den ten dort vypadá skvěle budu hned zítra zkoušet.Chtěla jsem se zeptat,jak je ten dort ve finále cca vysoký?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 6. 2017 v 11:22

      Výška dortu je cca 8 cm.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 7. 2017 v 11:07

    Dobrý den Míšo,mám na Vás prosbu nebo dotaz. Mám na tento víkend objednaný tento dort, jenže bohužel vyvstal problém s čerstvým ovocem, protože už je nesehnatelné…Mohla byste mi prosím poradit nějakou jinou variantu, kam by třeba mohlo přijít i mražené ovoce a byl by to super dort???
    Moc a moc Vám děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2017 v 11:45

      Zdenko, zdravím, ještě minulý týden jsem kupovala čerstvé jahody, maliny i borůvky … ale je pravda, že nabídka už není tak široká. Dovnitř dortu dejte klidně kompotované ovoce, mražené by šlo taky, ale max. maliny nebo borůvky a lépe předem rozmrazit.
      Na zdobení můžeme použít broskve či meruňky, hroznové víno nebo třešně, myslím, že je všeho pořád ještě dost 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 8. 2017 v 8:55

    Moc děkuji za recept! Úžasný! Dort jsem promazala navíc malinovým džemem a prolożila čerstvými malinami místo jahod a byl prostě famózní! Ještě jsem ho na přání oslavence potahovala fondánem 🙂 děkuji! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2017 v 18:50

      Děkuji 🙂 jsem ráda, že se dort povedl a chutnal 🙂 možností náplní je mnoho, maliny zní také skvěle 🙂 jen mi přijde škoda, potahovat fondánem 🙂 ale přání oslavence se nedá odmítnout 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 8. 2017 v 12:41

    Dobrý den, chci se zeptat zda na tento krém můžu polít čokoládu ? takový ten stékavý efekt, nevím jestli mi rozumíte 😀 předem moc děkuji za odpověď:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 8. 2017 v 13:53

      Ano, dort je možné polít čokoládou, ať už celý nebo jen stékaný 🙂 přesně vím, co máte na mysli, tyhle dort jsou teď v módě 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      7. 8. 2017 v 14:50

      mockrát děkuji za rychlou odpověď 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 8. 2017 v 16:17

    Plánuji udělat s banány, snad to bude taky dobré 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 8. 2017 v 11:18

      Banány jsou také fajn, jen je potřeba vzít v úvahu, že rychle hnědnou 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      11. 8. 2017 v 17:07

      já je chci dát jen dovnitř a nahoru jiné ovoce :-))

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 8. 2017 v 18:14

      Tak jsem to pochopila 🙂 ale banány zhnědnou i uvnitř dortu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 8. 2017 v 10:49

    Hezký den, chtěla jsem se zeptat. Kdybych chtěla udělat kakaovou verzi Vašeho piškotu, stačí jen část mouky nahradit kakaem?
    Děkuji za odpověď, zdraví, Helena.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 8. 2017 v 11:22

      Heleno, zdravím, ano, můžete, recept najdete v tomto příspěvku, skvělý je také tento korpus vikendovepeceni.cz/2015/11/parizsky-dort.html#more nebo vikendovepeceni.cz/2016/11/svarcvaldsky-dort.html 🙂

      Odpovědět
  • Kač
    28. 8. 2017 v 9:51

    Dobry den, planuji vas dort upect synovi k narozeninam a chci se zeptat…pokud korpus pecu den predem,jak doporucujete – rozriznout ho pred ulozenim do lednice nebo az dalsi den tesne pred pripravou? A jeste-ma forma ma 24,5cm… Myslite,ze je mnozstvi potreba zasadne upravovat? Bude to muj prvni dort,tak zatim tapu. 🙂 dekuji moc za odpoved! S pozdravem Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2017 v 18:16

      Katko, zdravím, korpus rozkrojte až druhý den, než budete plnit 🙂 pokud máte trochu vetší formu, dort bude jen o trochu nižší, myslím, že není třeba upravovat, max navýšit korpus o jedno vajíčko a poměrem k němu všechno ostatní 🙂

      Odpovědět
    • Kač
      8. 9. 2017 v 18:40

      Děkuji mnohokrát za odpověď, moc doufám, že se povede. 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 9. 2017 v 17:25

    Dobrý den, moc se mi Vaše recepty líbí, tak jsem se rozhodla vyzkoušet jako první tento dort. Ale korpus mi vůbec nevyskoil a je široký pouze cca 2 cm. Myslíte, že je třeba upéct ještě jeden korpus a dát do dortu oba na sebe

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 9. 2017 v 19:44

      Dobrý večer, to mě mrzí, zřejmě jste udělala někde chybu … korpus by měl být min. 6 cm vysoký. Použila jste uvedený rozměr dortové formy? Dodržela jste přesně postup i suroviny? Netuším, kde jinde by mohl být problém … Ano, budete muset upéct ještě jeden, v dortu jsou tři pláty …

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 1. 2018 v 7:50

    Dobrý den!Moc děluji za recept. Dort jsem dělala dceři k 3.narozeninám a všichni se olizovali až za ušima 😀 Krém je naprosto dokonalý- jak chuťově, tak se s ním i skvěle pracovalo. A korpus je také skvělý! Díky, díky, díky!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 1. 2018 v 20:01

      Tak to moc ráda slyším 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 2. 2018 v 13:13

    Dobry den, moc se mi libi Vase stranky a recepty. Pred 14ti dny jsem delala svuj prvni dort s pudinkovym kremem nastavovanym kasi a ozdobeny po obvodu kytkami z maslovobilkoveho kremu. Byl dobry ale prisel mi moc "tezky". Synkovi bych k narozeninam chtela udelat dort se zrcadlovou polevou. Ten se musi zmrazit. Myslite ze by krem se slehackou (aby byl lehci) byl vhodny? Poradite mi prosim pripadne krem ktery by to zvladl? Dekuji moc. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2018 v 15:44

      Martino, zdravím Vás, se zrcadlovou polevou na velký dort nemám zkušenost, takže v tom Vám asi moc neporadím 🙂 dělala jsem zatím vždy jen malé dortíky, které obsahují buď želatinu nebo vysokoprocentní čokoládu. Mrkněte na net, určitě nějaký vhodný recept najdete 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 3. 2018 v 11:18

    Dobrý den,nejprve velký obdiv. Vaše dorty jsou prostě úžasné. Chtěla bych se zeptat, zda bych tento krém mohla použít do nahého třípatrového svatebního dortu. Mám strach, že dolní patro nebude dost pevné. Moc děkuji za odpověď. Zdraví Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2018 v 16:37

      Ivano, velké díky za Váš obdiv 🙂 tento krém je poměrně pevný, zvláště pokud použijete 40% smetanu. Já patrové dorty vždycky vyztužuji, abych předešla případným "nehodám" 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 4. 2018 v 6:32

    Dobrý den, mám dotaz, prášek do pečiva do těsta nedáváte? 🙂 Děkuji za odpověď.Denisa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2018 v 9:48

      Deniso, zdravím, ne, prášek v tomto receptu není 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 4. 2018 v 10:41

      Děkuji, ptám se proto, že jsem včera pekla a těsto mi vůbec nevyběhlo, ale vyřeším to jako paní o pár komentářů výše a upeču dnes další 🙂 mám to také cca 2 cm vysoké a použila jsem formu 24cm. Akorát jsem se teda odchýlila od postupu a to tak, že sníh jsem dělala pouze z bílků, cukr dala ke žloutkům a pak jsem k ním přidala mouku, olej a až nakonec sníh. Do toho receptu mi totiž mluvila babička, protože ona to tak dělá odjakživa. Dnes si do toho už povídat nenechám a udělám to přesně, jak píšete vy 🙂 A teda zapomněla jsem na utěrku kolem formy. Zkrátka Pat a Mat v kuchyni 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2018 v 11:13

      Ano, to znám 🙂 babička mi dříve také mluvívala do pečení. Některé recepty se připravují způsobem, jaký popisujete, ale to je spíše bábovkové těsto. Proto Vám korpus vyběhl tak málo 🙂 zkuste se držet postupu, věřím, se to povede. U tohoto vanilkového není nutná ani utěrka kolem formy, ale určitě s ní nic nezkazíte. 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 4. 2018 v 11:22

      Moc Vám děkuji za rady, jestli se povede, tak Vám pošlu foto 🙂

      Odpovědět
  • Soňa
    2. 5. 2018 v 13:02

    Dobrý den, musím nejprve říct, že máte uplně skvělé stránky o pečení a opravdu precizně vytvořené dezerty. Chtěla jsem se zeptat, chtěla bych tento recept použít na narozeninový dort, můžu pak nahoru přidat čokoládovou polevu, kterou jste použila v posledním receptu u citronového dortu, myslím tu s efektem stékání a nazdobit ho taky makronkama, ovocem, pusinkama apod.? Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 5. 2018 v 18:36

      Soňo, zdravím a děkuji 🙂 jsem ráda, že se blog líbí. Ano, klidně dejte na dort stékanou polevu, makronky i ovoce, stejně to mám i u Bezlepkového jahodového dortu a ten je s podobným krémem jako tento 🙂

      Odpovědět
    • Soňa
      3. 5. 2018 v 8:05

      Děkuji za odpověď, brzy vyzkouším 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 7. 2018 v 12:03

    Dobry den, prosim o radu. Potrebuji upect dva dorty. Vybrala jsem si, ze vyzkousim tento vas dort. Potrebuji jeden na sobotu a druhy na nedeli. Vydrzi mi ten druhy kdyz ho upecu s prvnim dortrm uz v patek? Ovoce nahoru mam v planu davat az ten den, kdy se bude servirovat. Dekuji moc. Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 7. 2018 v 12:35

      Katko, zdravím, ano, tomuto dortu svědčí rozležení, takže bez problému vydrží. Určitě je dobré, že budete ovocem zdobit až v den servírování 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      18. 7. 2018 v 11:27

      Dekuji za odpoved. Muzu se zeptat zda tento krem po zatuhnuti po bocich nepraska? Nekde jsem cetla, ze muze praskat. Dekuji

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 7. 2018 v 19:09

      Dort je potřeba obmazat silnější vrstvou, pak to bude ok 🙂 případně omazat jen lehce, nechat do druhého dne a teprve pak máznout načisto 🙂

      Odpovědět
  • Vlaďka
    12. 7. 2018 v 18:30

    tak jsem ho dnes také vyzkoušela! Je výborný! Lehký, nadýchaný a člověk se jím nezaplácne! Moc děkuji za recept! Nevím, jak se vkládá fotka, tak bez fota :-/

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2018 v 9:25

      Tak to ráda slyším 🙂 fotku mi můžete poslat do majlu nebo na FB, tady se obávám, že to nejde 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 10. 2018 v 15:16

    Dobrý den, prosím o radu, ráda bych upekla tento dort dcerce k narozeninám, na vrch bych jí chtěla dát obrázek z jedlého papíru, nerozpusti se mi ten papír? Popřípadě jak ho tam "naštelovat" prosím? Děkuji Martina 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 10. 2018 v 5:55

      Martino, zdravím, obávám se, že tento krém je dost vlhký pod papír. Já osobně bych použila jako podklad trochu máslového krému. Nicméně řiďte se pokyny výrobce jedlého papíru, tam by to mělo být uvedeno 🙂

      Odpovědět
  • Lenka Misíková
    6. 10. 2018 v 20:17

    Moc děkuju za skvělý recept! Pekla jsem dnes poprvé podle Vašeho receptu a vše vyšlo – krásný vysoký korpus, bez 'boulí', po dni odležení krásně zpevnil a dobře se prokrajoval. Do krému jsem ubrala cukr, protože jsem promazávala meruňkovou marmeládou a jako ovoce jsem použila kompotované meruňky. Množství krému bylo dost na vnitřní plnění i na vnější obmazání. Dort je určený pro milovnici makronek, tak jsem je použila na ozdobu místo čerstvého ovoce. Ochutnávat se bude zítra, ale já jsem nadšená už teď, tak jsem se chtěla podělit….ještě jednou DÍKY☺!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2018 v 16:01

      Lenko, díky 🙂 mám radost i za Vás, že se všechno povedlo 🙂 věřím, že jste si na něm pochutnali.

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 10. 2018 v 16:09

    Dobrý den, mám dotaz ohledně náplně – chtěla bych na jednu vrstvu dat rozmackane jahody s cukrem – co bych mela pridat, aby to drzelo? Stacilo by povarit se lzici pudingu? Nebo radeji zelatinu? Dekuji za opoved. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2018 v 17:30

      Jano, zdravím, pokud použijete čerstvé jahody, tak stačí jen pokrájet a vmáčknout do krému. Mražené jsem nikdy nedávala, jahody obsahují obvykle dost vody, takže bude potřeba buď svařit do hustější konzistence nebo zahustit škrobem (případně pudingem. jak píšete).

      Odpovědět
  • Michaela
    10. 10. 2018 v 21:03

    Dobrý den Míšo, syn bude mít narozeniny a jako dort si přeje tank (budeme potahovat fondánem). Chtěla bych se Vás zeptat, jestli je tento druh těsta vhodný do ráfku a jestli se budou z něj dobře vykrajovat jednotlivé tvary tanku (myslím tím, jestli není třeba křehký jako Váš výborný Red Velvet).
    Děkuji za odpověď.
    Michaela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 10. 2018 v 10:23

      Michaelo, zdravím, ano, tento korpus můžete upéct v ráfku, těsto není tekuté. Myslím, že bude vhodný i na krájení menších částí, jen bych ho nechala do druhého dne rozležet 🙂

      Odpovědět
    • Michaela
      15. 10. 2018 v 10:26

      Míšo moc děkuji, dort jsme o víkendu vyzkoušeli nanečisto, příští víkend bude naostro :-). S těstem se pracovalo moc pěkně. Tank se vydařil. Jen jsme místo ovoce použili pod krém kyselejší marmeládu a bylo to moc dobrý. Vaše recepty jsou prostě skvělé a inspirativní. Mohu se vás ještě zeptat – pekla jsem podle vás borůvkové cupcakes. Poprvé se mi povedli, podruhé taky a po třetí se mi srazily. V troubě byly výstavní. Vyndala jsem je z trouby a drc byly sražený ještě dřív než jsem je stihla přendat na chladící mřížku. Nevíte čím by to mohlo být. Chtěla bych je totiž upéct k tomu tanku, naplnit marmeládou a potáhnout maskáčovým fondánem 🙂
      Děkuji. Mějte se krásně

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 10. 2018 v 14:44

      Tak to jsem ráda, že se dort na zkoušku povedl 🙂 věřím, že i na ostro to půjde skvěle 🙂
      Ohledně cupcakes mě napadá jedině, zda jste neměla přešlehané těsto …. nešlehala jste ho příliš dlouho? Jinak netuším, nikdy se mi nestalo. Případně zkuste recept na vanilkové cupcakes u příspěvku Narozeninové cupcakes 🙂

      Odpovědět
  • Katyc
    4. 12. 2018 v 18:52

    Dobrý den, chystám se na tento dort ve čtvrtek a chci se zeptat kde kupujete smetanu. U nás jsem viděla maximálně 33%. Dá se nahradit i něčím jiným?? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2018 v 7:38

      Katko, zdravím, klidně použijte smetanu 33%, jde to s ní také dobře 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 12. 2018 v 0:17

    Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat,jestli by šlo dát na dort ovocné želé. Syn ho miluje :). A případně, jestli ho dát přímo na korpus, nebo podmazat krémem. Moc děkuji. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2018 v 8:04

      Martino, zdravím, ano, myslím, že by šlo dát nahoru i želé, jen bude potřeba dort nechat dort v ráfku, než želé ztuhne, aby nezteklo dolů. Já bych ho dala na krém 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      11. 12. 2018 v 14:25

      Děkuji, tak to vyzkouším 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    20. 1. 2019 v 16:26

    Dobrý den Míšo, chtěla jsem Vás poprosit o radu ohledně formy na pečení. Přemýšlím o nastavitelném ráfku, např. od Tescomy, nejsem si jistá, zda to bude dobrá investice…..dá se posunutím nastavit průměr formy, varují, že z těchto forem vytéká těsto. Jakou používáte vy, formu, potřebuji docílit vyššího korpusu při jednom pečení ( nyní mám jen 6,5 cm vysokou a musím 2 x ,, zadělávat"), děkuji moc za odpověď Vlaďka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 1. 2019 v 19:01

      Vlaďko, zdravím, já mám dva nastavitelné ráfky (jeden z Tchiba, druhý z Orionu), oba už dlouhá léta a jsem s nimi spokojená. Drží dobře, jsou více jak 8 cm vysoké a klasické piškotové těsto na dortový korpus jimi neproteče. Je pravda, že se hůře myjí a korpus se musí vykrojit opatrně, ale zase Vám stačí jedna forma na více velikostí.
      Kromě těchto nastavitelných ráfků mám ještě několik pevných v různých velikostech, které jsou také skvělé. Proti těm nastavitelným se lépe myjí a korpus se krásně vykrojí 🙂 pokud chcete, pošlete mi majlík, dám Vám tip, kde za dobré ceny koupit 🙂
      Některá těsta ale v ráfcích nepeču, např. red velvet nebo mrkvový, tam používám raději klasickou dortovou formu s vyjímatelným dnem. Nicméně i na ráfek se dá udělat provizorní dno z pečícího papíru nebo alobalu 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    26. 1. 2019 v 12:11

    Dobrý den Míšo, mohla bych dát mezi korpusy kompotované maliny? Většinou dávám krájené broskve, ale chtěla bych změnu. Jinak tedy musím říct, že dort peču již po několikáté. Vynikající. Moc děkuji za vaše recepty. Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2019 v 13:32

      Marcelo, klidně dejte do dortu maliny nebo jakékoliv jiné ovoce, které máte po ruce a chutná Vám 🙂 já dávám maliny mražené, lépe drží tvar, než ty z kompotu. Skvělé jsou kompotované višně nebo hrušky 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    26. 1. 2019 v 21:17

    Míšo a to je nechám jen rozmrazit a hotovo? Vím ptám se blbě:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 1. 2019 v 5:41

      Nerozmrazovat 🙂 rovnou z mrazáku vmáčknout do krému 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    27. 1. 2019 v 8:30

    Děkuji a krásnou neděli

    Odpovědět
  • Anonymní
    1. 4. 2019 v 13:56

    Dobrý den, opět se chystám péct podle Vás, ale měla bych dotaz, zda lze na tento dort udělat ještě poslední vrstvu a to čokoládovou polevu (běžně dávám protahovací hmotu,ale ráda bych změnu)?? Ale potřebovala bych,aby byla opravdu pevná,protože jde o narozeninový dort pro syna a navrch budu ještě připravovat marcipánove ozdoby(auta…).Dáte mi radu na tu čokoládu? děkuji, Jooo a jste fakt skvělá �� Klára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2019 v 16:17

      Kláro, díky, ano, tento dort jsem několikrát polévala čokoládovou polevou, ale vždy dávám v poměru 1:1 hořkou čokoládu se smetanou, tedy tzv. ganache polevu. Chuťově je skvělá, ale neztuhne úplně, nicméně drobné dekorace na ní drží bez problému.
      Samotnou čokoládu bych moc nedoporučovala, bude Vám při polévání na dortu rychle tuhnout 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      2. 4. 2019 v 17:18

      Děkuji za odpověď…Jj,tu čokoládu se smetanou již znám z Vašich receptů…Tak snad to dobře dopadne.. Hezky den

      Odpovědět
  • Unknown
    13. 5. 2019 v 21:29

    Moc Vás zdravím a smekám hluboce klobouk před Vámi i těmito webovými stránkami, skrz které vyzrazujete světu fantastické sladké recepty. Také vy máte velký podíl na tom, že naše již rok otevřená a myslím, že dobře fungující kavárna dobře funguje. Když nám odešla cukrářka, musela jsem se pustit do pečení sama a posléze jsem zasvětila také sestru. Inspiraci beru ze 70% z Vašich stránek, moc díky za know how, není to běžné, že se někdo takhle podělí…vše, co podle Vás upeču většinou dopadne na jedničku a je zařazeno na stálý dezertní lístek našho podniku 🙂 opravdu moc děkuji a ještě jednou smekám.
    Tento dort se chystá, péct na výročí našeho pěveckého sboru. Ráda bych jej ale udělala patrový, mám ale strach z propadnutí patra. Mohla byste mi poradit nějaké typy či rady, aby se povedl? Bude na první pokus. Na patro jsem jej ještě nepekla….moc zdravím a přeju vše dobré! Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2019 v 19:20

      Lenko, moc děkuji za krásný komentář 🙂 jsem moc ráda, že Vás můj blog tak inspiruje a pomáhá i na profesionální úrovni 🙂 Mohu se zeptat, kdepak máte kavárnu? Třeba bych se mohla někdy zastavit :))
      Já osobně patrové dorty vždy vyztužuji. Do spodního patra píchnu několik brček, které zastřihnu na výšku korpusu. Horní patro pak musí být na podložce a brčka zabrání, aby se nepropadl 🙂 Je to jednoduché a funguje to skvěle. Ať se podaří 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 6. 2019 v 9:41

    Zdravim, jsem tu novacek a zjistuju, ze posledni dva dny nedelam nic jineho, nez jen vybiram, jaky dort vyzkouset jako prvni 😁. Na vcerejsi oslavu tchana jsem delala dort z krehkeho testa a mel uspech jak nikdy. Zitra ma jeste syn oslavu a rada bych zkusila temhle narozeninovy. Chci se jen zeptat, jak moc ztuhne a je foremny tento krem. Chtela bych udelat par vlnek a kyticek z obarveneho kremu, jde pouzit tento nebo spis jen ciste maslovy?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2019 v 16:34

      Tak to moc ráda slyším a vítejte v klubu 🙂 Krém je dostatečně pevný na zdobení a dá se i obarvit, jen doporučuji barvy jen trochu a přidat až ke konci šlehání. Škoda dávat máslák 🙂

      Odpovědět
  • Bára
    5. 7. 2019 v 20:15

    Dobrý den Míšo, myslíte, že bych do tohoto dortu mohla použít i jogurtový krém, který máte u Vašich cupcakeků zde na blogu? Jinak dort je skvělý, dělala jsem ho mamce k narozeninám a cupcakeky jsem zase dělala ke dni matek 😀 jen jsem myslela, že bych to zkusila jakoby spojit, protože ten jogurtový krém mi strašně moc chutnal 😊 předem děkuji za odpověď 😊

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 7. 2019 v 7:01

      Báro, ano, klidně použijte jogurtový krém i do dortu 🙂 jen na finální potření bych doporučila raději to mascarpone se šlehačkou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2019 v 8:40

    Cim to delate, ze boky jsou tak uhlazene

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 7. 2019 v 18:22

      Uhlazuji nožem a nerezovou kartou, dort mám na točně a otáčím si jím.

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2019 v 8:41

    Ja je mam vzdy upatlane…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 7. 2019 v 18:22

      Chce to trochu pečlivosti a cviku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 9. 2019 v 20:48

    Dobrý den,
    jaké množství surovin by jste použila na velikost formy 26cm?
    Děkuji za odpověď a inspiraci:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 9. 2019 v 8:39

      Použila bych 1,5 násobku.

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 10. 2019 v 18:14

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je lepšie naplniť tortu deň predtým alebo ju stačí naplniť v ten deň keď sa bude konzumovať. Ďakujem.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 10. 2019 v 18:22

      Dort je určitě lepší naplnit den až dva předem, aby se rozležel.

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 1. 2020 v 15:27

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, jestli v případě, že budu dort obmazávat až druhý den, mohu použít zbytek krému z předešlého dne, nebo je lepší krém nachystat na obmazání čerstvý. Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 1. 2020 v 16:41

      Fungují obě varianty, nicméně trochu lepší je ušlehat na obmazání čerstvý krém.

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 2. 2020 v 13:50

    Dobrý den, prosím, šel by místo krému jen uslehany tvaroh s cukrem? Nebo tvaroh s mascarpone? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2020 v 6:37

      Ani jedna varianta do dortu moc vhodná není. Nicméně tvarohový krém se šlehačkou naleznete např. u příspěvku Čokoládový dort s tvarohovým krémem, ten použít můžete 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      27. 2. 2020 v 15:21

      Moc vám děkuji, mrknu 🙂.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 4. 2020 v 11:16

    Dobrý den, plánuji synovi k narozeninám upéct tento dort, vypadá moc pěkně. Akorát místo krému použiji tvarohový se šlehačkou, jaký máte u čokoládového dortu s tvarohovým krémem. Mohu tento krém použít i na ozdobu – vlnky? A pokud dort dozdobím den předem, než se bude servírovat, nerozpije se to ovoce na tom krému? Jinak ke zdobení používám látkový pytlík s nerezovou koncovkou. Když zdobím (zatím jsem použila na zakysanou smetanu a podruhé na krém ze šlehačky a pomazánkového másla), tak jak ten pytík mačkám, ždíme se mi z něj voda (nebo syrovátka). Nevíte, čím to může být a jestli se tomu dá předejít? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2020 v 7:48

      Krém si můžete libovolně měnit podle chuti. Ano, tvarohový můžete použít i na zdobení, ale nebude tak hezky hladký. Celé ovoce jako maliny a borůvky jsou v pohodě, problém může být ovoce v řezu, např. jahody nakrájené na kousky. Ty musíte potřít glazurou nebo želatinou, jinak Vám okorají a mohou pouštět šťávu do krému. Určitě doporučuji vyměnit látkový sáček za silikonový nebo jednorázový, pak nebudete mít se zdobením problém 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 4. 2020 v 13:46

    Dobrý den, prosím jak vysoký máte korpus při průměru 23 cm? Někde jsem, myslím, četla, že 8 cm. Já ho dělala už 3x a výšku mám max. 5,3 cm. Nevím, kde může být chyba. Žloutky jsem šlehala dlouho do pasty, bílky jsem šlehala do té doby, než ztuhly (nebyly přešlehané), nejdřív jsem smíchala bílky se žloutky stěrkou, pak jsem přidala mouku a pak olej. Vše jsem míchala stěrkou jen tak, aby se to spojilo. Nenapadá Vás, kde třeba může být kámen úrazu? Nemůže v tom třeba hrát roli trouba, že by moje třeba vyžadovala jinou teplotu pečení, než píšete? Ale jinak byl dort vynikající, všem moc chutnal:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2020 v 19:32

      Korpus mám obvykle kolem 7 cm, někdy více, někdy méně. Záleží na velikosti vajec a celkovém zpracování těsta 🙂 Postup máte dobrý, zkuste třeba ta větší vajíčka, velikost L 🙂 každá trouba peče jinak, to je také pravda, těžko říct.

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2020 v 17:40

    Dobrý den,

    myslíte, že je možné tento dort potáhout marcipánovou hmotou. S tím, že bych pod marcipán dala máslový krém?
    Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2020 v 18:38

      Pokud zvenku obmáznete máslovým, tak ano.

      Odpovědět
  • Hela
    19. 11. 2020 v 12:40

    Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Chci synovi k narozeninám upéct tento dort, je to ale můj první dort, tak mám obavy, jak vše dopadne. Můžete mi ,prosím, poradit, co nejlépe použít místo čerstvého ovoce, to teď v dobré kvalitě sehnat nelze (mám jen kiwi a banány). Lze na dozdobení dortu použít i kompotové ovoce (např. mandarinky, broskve a jahody) nebo raději použít mražené ovoce (např. mražená lesní směs) a vše nakonec zalít cukrářským želé od Dr. E (místo dortového želé od Dr.E.)? Lze použít i čerstvé kiwi (někde jsem četka, že se nesnese se želatinou)? Také jestli je možné tímto krémem dort i dozdobit – vlnky na vrchu dortu, a jestli lze zdobit den předem, aby vlnky držely. Dort mám v plánu upéct na tuto sobotu, takže dnes ve čt upéct korpus, v pá naplnit, obmazat dort krémem a dozdobit? Syn má také přání mít na dortu dinosaury, je možné na vrch naskládat, marcipánové figurky, které upatlám :-)?,nechce se mi celý dort potahovat marcipánem.
    Moc děkuji za rady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2020 v 16:09

      Dovnitř dortu můžete dát bez obav kompotované i mražené ovoce. Na zdobení dortu bohužel ani jedno vhodné není. Maliny i borůvky se sice dají koupit celoročně, ale jsou poměrně drahé a kvalita není úplně perfektní. Vzhledem k tomu, že to bude první dort, tak bych se želatinou raději moc neexperimentovala. A ano, kiwi a ananas se s želatinou použít nedá. Pokud chcete dort nahoře zdobit postavičkami, tak bych ovoce úplně vynechala, stačí, když bude uvnitř dortu. Krémem můžete dort i nazdobit, klidně den předem, vydrží. Nicméně postavičky dejte na dort až těsně před předáním, protože by se mohly začít rozpouštět. Přeji hodně štěstí při pečení 🙂

      Odpovědět
      • Hela
        19. 11. 2020 v 20:16

        Mockrát děkuji za rychlou odpoveď a všechny rady , jste skvělá.

        Odpovědět

Zanechte komentář