Menu
Koláče

Jablečný koláč

Přestože máme na zahrádce jen jednu jabloň, množství jablíček nás letos doslova zaplavilo. A protože jsou to jablka letní, je potřeba je rychle „zlikvidovat“. Takže kromě povidel, křížal, jablečného závinu a oblíbených Hraběnčiných řezů, přišla řada i na tento jablečný koláč, tzv. apple pie. 

Koláč je typický dvěma vrstvami máslového těsta, které mezi sebou skrývají vrstvu jablek. Peče se hodně v Anglii a Americe, obvykle se podává ještě teplý a servíruje se s porcí vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Jenže …. já nemám ráda teplé ovoce, takže moučníky s ovocem uvnitř jím zásadně studené a bez zmrzliny 🙂 

Těsto není žádnou novinkou, na blogu jsem ho už použila na malé jablečné koláčky. Je krásně křehké, plné máslové chuti i vůně, a téměř bez cukru. Jablka jsou obvykle dostatečně sladká sama o sobě, takže ani náplň není nutné sladit.

Na koláč o průměru cca 22-23 cm si připravte:

240 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

1/2 lžičky soli

1 lžíce cukru (krupice nebo třtinový)

150 g studeného másla, nakrájeného na kostičky

60-80 ml ledové vody

Těsto můžete „zadělat“ ručně, ale nejlépe se připravuje ve food procesoru nebo v mixovací nádobě k tyčovému mixéru. 

Do nádoby dejte mouku se solí a cukrem a krátce promixujte. Přidejte ztuhlé máslo pokrájené na kostičky a párkrát promixujte, až se vytvoří drobenka. 

Přilijte část připravené studené vody a opět párkrát zmáčkněte mixér. Nenechávejte mixér běžet, jen pulsně několikrát tiskněte. Přidejte opět trochu vody a znovu promixujte. Těsto se zcela nespojí, ale když vezmete kousek do ruky, mělo by se mazat a držet pohromadě. To je ta správná chvíle těsto vyklopit na podložku a rukama vytvarovat do polokoule. Žádné hnětení a dlouhé zpracování těsta, to by bylo jen na škodu. 

Těsto rozdělte na dvě části (jedna trochu větší), z každé vytvarujte silnější placku, zabalte do folie a dejte asi na 30 minut chladit do lednice. 

Jablečná náplň:

6-8 středních jablek

špetka skořice a mletého hřebíčku

pár kapek citronové šťávy

vejce na potření koláče

Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronem a posypte kořením, promíchejte. Podle chutí můžete přisladit, ale myslím, že je to zbytečné. 

Troubu předehřejte na 210 stupňů, připravte si vyšší koláčovou formu o průměru 22-23 cm.

První část těsta (tu trochu větší) rozválejte na velikost větší, než je koláčová forma, tak aby těsto tvořilo i okraj. Opatrně přeneste do formy a vytvarujte okraje. 

Naplňte pokrájenými jablky a lehce je zatlačte do formy. Nebojte se dát jablek pořádný kopec, protože při pečení se jejich objem zmenší, zvlášť pokud použijete ta letní. 

Vyválejte i druhou část těsta a přeneste na koláč. Okraje lehce přimáčkněte k sobě. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a ostrým nožem udělejte několik otvorů. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40 – 45 minut, jablečná náplň by měl uvnitř koláče bublat. Koláč nechte vychladnout ve formě, jak už jsem zmínila výše, můžete servírovat ještě teplý. 

inspirace z webu http://www.joyofbaking.com/

Vytisknout recept

12 Comments

  • Anonymní
    3. 8. 2016 v 16:20

    Obdivuji Vaše polévané a potahované dortíčky a dorty, Míšo, ale Vy máte dar udělat i z jablečného koláče takové krásné počtení:-) Já se prostě těším nejen na dobrůtky, ale i na Vaše jasné, stručné, přesto velmi milé komentáře:-) Mějte se hezky, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 8. 2016 v 19:13

      Mileno, moc Vám děkuji 🙂 jsem ráda, že alespoň někdo to čte :)) Někdy si říkám, jestli sem mám takové obyč koláče a buchty vůbec dávat, ale nemůžu dělat jen samé dorty 🙂 i já mám občas chuť na obyčejnou buchtu 🙂 mějte se fajn a díky za přízeň, moc si toho vážím. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 8. 2016 v 7:24

    Pani Milo, mate krasne stranky a ja je budu s chuti navstevovat a zkouset plno vasich dobrot.Preji krasny den, s pozdravem Jana 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 8. 2016 v 14:57

      Jano, moc děkuji 🙂 budu se těšit na Vaše další návštěvy i připadné komentáře, pokud něco vyzkoušíte. Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 9. 2016 v 18:20

    Dnes jsem tento koláč udělala, je naprosto výborný. Také jsem dělala tvarohovy s boruvkami. Děkuji za vaše recepty, jsou skvělé a těším se, až upecu něco dalšího 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 9. 2016 v 18:34

      Děkuji, jsem moc ráda, že se povedlo a chutnalo :)) budu ráda, když zkusíte i něco dalšího a dáte vědět. Děkuji. Míša

      Odpovědět
  • GreenMagritte
    3. 12. 2016 v 20:37

    Dobrý den, dnes jsem měla chuť na koláč s jablky a zkoušela tento. Povedl se krásně, ze zbytku jsem udělala klasickou mřížku a vypadal moc hezky. Potírala jsem mlékem a pekla 15 minut na 200, pak asi 20 minut na 170. Nikdy mě nenapadlo dělat těsto ve foodprocesoru, ale opravdu mě to usnadnilo práci (až na to jeho umývání :). Taktéž doporučuji přidávat vodu ochlazenou ledem a těsto dát místo do lednice na chvíli do mrazáku. S těstem se pracovalo moc hezky, vůbec se netrhalo, pro jistotu jsem však vyválela přes mikroténový sáček. Děkuji za další hezký recept do sbírky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2016 v 9:09

      Děkuji, tak to jsem moc ráda, že se koláč povedl a chutnal :)) děkuji také za Vaše tipy a zkušenosti s pečením 🙂 pěknou neděli.

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 9. 2017 v 19:49

    Zdravím, tak jsem vyzkoušela zase další Váš receptik a opět s velkým úspěchem. Koláče máme rádi a tento je rychlý, jednoduchý a báječně chutná. Zařazen do oblíbených. Mějte se krásně a přeji mnoho nových inspiracích. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2017 v 16:28

      Hanko, moc děkuji 🙂 ano, receptů na dobré koláče není nikdy dost 🙂 a pokud jsou ještě jablíčka z vlastní zahrádky, je to super 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    13. 4. 2021 v 13:02

    Dobrý den, Míšo. Peču podle vašich receptů hodně často a musím říct, že jsou opravdu skvělé. Dnes jsem zkoušela tento jablečný koláč a hned jsem ochutnala…asi půl koláče 🙏😁Určitě ho zařadím mezi své oblíbené. Moc děkuji za parádní recept 😊

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ