Menu
Bábovky a chlebíčky

Vláčný jablečný chlebíček

Na letní jablíčka si ještě chvilku počkáme, ale pokud vám doma zbylo několik starších a nevzhledných, které už stejně nikdo nechce jíst, upečte si tento skvělý chlebíček. Je krásně vláčný, voňavý a plný jablek. Perfektně se hodí ke snídani, což je má oblíbená varianta, ale určitě vás okouzlí i k odpolední kávě. 

Příprava je rychlá a jednoduchá, dokonce jsem původní záměr oddělené šlehání bílků a žloutků zavrhla a šoupla všechno do jedné mísy. Jablka těsto příjemně osladí a hlavně zvláční. Já jsem měla poměrně sladká, ale hodit se budou určitě i ta kyselejší. Množství cukru si případně upravte. Kromě ořechů, které jsou v receptu uvedeny, můžete přidat i rozinky. 

Vláčný jablečný chlebíček (menší forma ca. 25×10 cm):

3 menší vejce 

80 g třtinového cukru

50 g rostlinného oleje

135 g polohrubé mouky

65 g hladké celozrnné mouky (špaldové, pšeničné)

1 lžička jedlé sody

1 lžička skořice

špetka soli

300 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek 

50 g vlašských ořechů (hrubě mleté či nasekané)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, menší formu na chlebíček (ca. 25x10cm) vymažte a vysypte, jak máte ve zvyku.

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pak pomalu zašlehejte olej. 

Mouky smíchejte se sodou, skořicí a špetkou soli. Přisypte do vaječné pěny a dobře promíchejte. Přidejte nastrouhaná jablka a nakonec vlašské ořechy. Těsto dobře promíchejte a přendejte do připravené formy. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, špejlí si ověřte, že je chlebíček propečený. Nechte zčásti vychladnout ve formě, teprve pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. 

Před servírováním můžete lehce pocukrovat, ale není to nutné. Skvěle chutná s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Vláčný vydrží několik dní. 

Vytisknout recept

12 komentářů

  • Anonymní
    24. 6. 2018 v 17:36

    Dobrý den Míšo, tak jsem ještě dneska k rohlíčkům přidala tento chlebíček a musím říct, že za mě super, mám ráda ořechy… Děkujeme za skvělý recept. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 6. 2018 v 18:49

      Hanko, tak jste to sladkým pěkně vyrovnala 🙂 já ořechy miluju, kdyby to šlo, cpala bych je do všeho 🙂 mejte se fajn a díky za přízeň 🙂 Misa

      Odpovědět
  • Lenka/Lilienka
    28. 6. 2018 v 10:24

    Tak my jsme snědli chlebíček ještě za tepla s vanilkovou zmrzlinou. A určitě bude opakování. Moc, Míšo, děkuji za báječnou rychlovku. Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2018 v 10:19

      Lenko, díky 🙂 zmrzlina zní skvěle, já mám k němu ráda jogurt nebo zakysanou smetanu 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      22. 10. 2018 v 4:29

      Dobrý den Míšo, včera upekla dcera tento báječně vláčný chlebíček a dnes ho dojídáme ke snídani. Je skvělý. Děkujeme Jitka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2018 v 20:29

      Jitko, díky 🙂 také ho mám ráda k snídani 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      18. 11. 2018 v 7:26

      Super recept i pro chlapa, vůbec hodně dobrých receptů, žádné náhražky, máslo a vajíčka se ničím nenahradí, dneska jdu na žloutkové řezy, tak uvidím. Honza

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 11. 2018 v 6:03

      Honzo, díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 3. 2019 v 9:37

    Dělám ho tuto zimu často a je výborný. Děti ho zbožňují 🙂 Jen tedy nedávám ořechy, ty moc nemusíme.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 3. 2019 v 6:51

      Děkuji 🙂 ořechy klidně vynechte. Já je zbožňuju, takže je zase přidávám do všeho 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 2. 2020 v 12:21

    Dlouho jsem tento chlebíček přecházela – obyčejná buchta – ale je výborný. Zařazuji mezi oblíbené.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2020 v 14:19

      Obyčejné věci bývají obvykle nejlepší 🙂 děkuji.

      Odpovědět

Zanechte komentář