Menu
Cheesecaky

Brownie cheesecake

Nejsem příliš velkým zastáncem cheesecaků s různými příchutěmi, ať už je to čokoládový, kávový nebo třeba ovocný. U mě vítězí klasika 🙂 Přirozená chuť sýra je v koláči prostě skvělá sama o sobě. Tím samozřejmě nechci říct, že ty „ochucené“ jsou špatné 🙂 jen já jsem jim nějak nepřišla na chuť. 

 

Nicméně protože mám ráda změnu, občas zkusím obměnit i tu klasiku. Jako třeba v tomto případě, kdy jsem nahradila „klasickou“ sušenkovou vrstvu čokoládovým těstem. V kombinaci se sýrovou náplní je to celkem povedená kombinace. Podobně jsem to před časem zkusila s „Mrkvovým cheesecakem“ a mělo to velký ohlas. Věřím, že i tato verze vám bude chutnat. 

Brownie cheesecake (průměr ca. 17 cm)


Brownie základ: 

60 g másla 

60 g hořké čokolády 55-60% 

90 g cukru krupice 

1 vejce 

30 ml mléka 

50 g hladké mouky 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, formu o průměru ca. 17 cm vyložte pečícím papírem. 

Máslo a čokoládu společně rozpusťte, opatrně v kastrůlku. Přidejte cukr a dobře promíchejte. Přendejte do misky, přidejte vejce a mléko, dobře zašlehejte. Stačí ruční metličkou. Nakonec vmíchejte mouku. 

Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut. Špejlí si ověřte, že je propečené. 

Vyndejte z trouby a nechte chladnout ve formě. Teplotu v troubě snižte na 170 stupňů a připravte si sýrovou náplň. 

Sýrová náplň: 

350 g krémového sýra typu Lučina, Philadelphia … (použila jsem Cream Cheese z Lidlu) 

70-80 g cukru krupice

1 lžíce hladké mouky 

2 vejce 

80 g zakysané smetany 

vanilkový extrakt 

Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. 

Sýr prošlehejte s cukrem a lžící mouky, postupně zašlehejte obě vejce. Šlehejte při nízkých otáčkách, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt, promíchejte. 

Směs nalijte na předpečený brownie základ a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů na 15 minut. Poté snižte teplotu na 120 stupňů a dalších 50-60 minut dopékejte. Cheesecake by měl být pevný, nicméně střed se může trochu třást. 

Cheesecake můžete nechat chladnout v pootevřené troubě, po pár minutách chladnutí ořízněte vnitřní boky formy. To zabrání, aby při chladnutí cheesecake nepopraskal. 

Nechte zcela vychladnout, pak dejte na několik hodin do lednice, ideálně přes noc. Můžete ozdobit čerstvými malinami nebo jiným ovocem. 

recept na brownie vrstvu z webu https://www.rock-the-kitchen.de/

Vytisknout recept

15 komentářů

  • Anonymní
    23. 6. 2018 v 15:12

    Mrkvový mám zrovínka v troubě 🙂 Tak na tento se také moc těším 🙂 Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 6. 2018 v 8:14

      Katko, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 6. 2018 v 16:23

    Už ho mám v troubě:) vypadá fakt skvěle:) už se na něj těším 🙂 Simča

    Odpovědět
  • Zuzka
    13. 7. 2018 v 9:04

    Dobrý den,
    vaše stránky jsou pro mě mustr pokud jde o pečení, moc Vám za Vaše recepty děkuji. Zejména Red Velvet už jsem pro přátele pekla stokrát, všichni ho milují.
    Cheesecake se mi zatím nikdy nepovedl, tak bych chtěla zkusit Váš recept.
    Jen se chci zeptat, proč v tomto receptu, narozdíl od toho "klasického" s ovocem, máte smetanu zakysanou a ne ke šlehání. Původně jsem chtěla zkombinovat tento korpus s náplní na ten ovocný, jen se bojím, aby těsto bez korpusového okraje drželo tvar. Velmi Vám děkuji za případnou odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2018 v 10:36

      Zuzko, zdravím Vás, jsem ráda, že se recepty líbí 🙂 V jaké smyslu se Vám předchozí cheesecaky nepovedly? Důležité je použít opravdu sýr (ne tvaroh), péct při nízké teplotě delší dobu a nechat pořádně vychladit 🙂 Receptů je hodně, do některých se dává smetana, do jiných zase zakysanka, některé jsou jen ze sýra. Rozdíly nejsou až tak výrazné 🙂 já osobně mám nejradši ten klasický 🙂 pozor, tento s brownie je podstatně menší, než ten klasický, pokud byste chtěla sýrovou vrstvu zaměňovat 🙂

      Odpovědět
    • Zuzka
      28. 7. 2018 v 11:07

      Ano, myslím, že předchozí neuspechy byly asi zpusobene nahrazováním cream cheese. Paradoxne jednou jsem se placla přes kapsu a koupila Philadelphii a ten byl snad nejhorší 😀 receptů je na internetu prostě až moc, ale už je nepotřebuji. Byl prý fantastický, bohužel jsem neochutnala, ale obdarovana že mě hned tahala recept a nepřežil ani dopoledne 😀
      Takže vám moc moc děkuji 🙂

      Jinak se mi právě v ledničce chladí karamelovy základ krému. Zítra peču "ultimate chocolate cake" – těsto obsahující majonézu a pivo – ale chtěla jsem nahradit krém, tak jsem opět zavítala k Vám a úspěch. Můj první karamel mě sice potrapil, ale zatím to vypadá dobře, tak vám pak napíšu, jak dopadlo zaslehavani pod recept 🙂
      Krásný den 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 7. 2018 v 18:43

      Zuzko, tak to jsem moc ráda, že se cheesecake povedl 🙂 teď už to snad bude jen dobré 🙂
      Karamelový krém je můj favorit, jestli tedy děláte ten s mléčnou čokoládou, je sice trochu náročnější, ale výsledek určitě stojí za to 🙂 budu se těšit na referenci 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 8. 2018 v 9:26

    mohu se zeptat, zda formu vymazáváte a vysypáváte něčím, nebo používáte pečící papír. Nebo nic? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 8. 2018 v 11:00

      Já vykládám pouze dno formy pečícím papírem (je tu uvedeno v receptu). Boky nechávám jen tak 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 9. 2018 v 20:29

    Dokonalý! Manžel už nechce žádný jiný dezert. �� Díky za vaše stránky. Kdyz hledám, co budu péct,jdu na jistotu k vám. Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 9. 2018 v 17:14

      Lucko, moc děkuji za přízeň i důvěru, velmi si toho vážím 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 11. 2018 v 21:30

    Dobrý den,je možné použít i mascarpone jako kremovy sýr Lučina atd.?Děkuji za odpověď Eliška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2018 v 17:48

      Eličko, do cheesecaku mascarpone moc nedoporučuji, nemá typicky sýrovou chuť a má i trochu jinou konzistenci 🙂 Lučina nebo sýry podobného typu jsou vhodnější 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 5. 2019 v 12:04

    Dobrý den, mám prosbu, jak mám upravit poměr ingredienci na 30cm formu? Mám v tom vždy hokej, nemáte náhodou nějaký tahák na koeficient poměru? Moc děkuji Simona

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 5. 2019 v 18:16

      Simčo, zdravím, tahák nemám, vystačím si s matematikou 🙂 na formu 30 cm budete potřebovat 2,5-3x násobek původního receptu.

      Odpovědět

Zanechte komentář