Menu
Rolády, řezy, záviny

Vídeňský jablečný závin

Nedovedu si představit lepší moučník na začátek nového roku. Je pravda, že jsou všichni po vánočních svátcích přeslazení, ale tomuhle závinu jen málo kdo odolá. Tenké křupavé těsto, jablečná náplň plná rozinek a ořechů a úžasná vůně másla, skořice a vanilky. Nemohla jsem vybrat lépe.

Je pravda trochu pracnější, než z kupovaného listového těsta, ale chuťový zážitek vám vaši námahu určitě vrátí. Ale není třeba se bát, recept zvládnou i úplní začátečníci.

Na těsto budete potřebovat:

300 g hladké mouky + trochu mouky na podsypání

75 g rozpuštěného zchladlého másla

112 ml vlažné vody

špetka soli

Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto, můžete použít robot nebo zpracovat ručně. Těsto položte na pečicí papír do nahřátého suchého hrnce (předtím v něm nechte vařit vodu), přiklopte pokličkou a nechte půl hodiny odpočinout. Těsto se vám možná bude zdát příliš tuhé, ale po nahřátí je krásně vláčné a měkké. 

Připravte si náplň:

cca 1,5 kg jablek

rozinky (předem namočené v rumu)

ořechy nebo mandle

skořice, špetka mletého hřebíčku (nemusí být)

vanilkový extrakt nebo cukr

2 lžíce rumu

Jablka oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. V míse promíchejte se skořicí, hřebíčkem, přidejte rum, vanilku a rozinky. 


Troubu zapněte na 180 – 190 stupňů, vyložte plech pečicím papírem. 

Připravte si větší čistou utěrku, na které budete těsto válet, roztahovat a velmi dobře poslouží i k přenesení závinu na plech. Dále budete potřebovat asi 50 g rozpuštěného másla a kokos na posypání těsta.

Nahřáté těsto rozdělte na poloviny, utěrku lehce poprašte moukou a první polovinu lehce rozválejte. Slabě potřete rozpuštěným máslem a rukama vytáhněte do tvaru obdélníku velikosti plechu. Těsto musí být průsvitné, pokud jsou okraje příliš silné, odřízněte je. 

Těsto potřete částí másla, posypte 2/3 plochy kokosem (vycházejte od delší strany), na kratší straně nechce cca 3 cm volné. Poklaďte jablkovou směsí a ořechy. Volné konce na kratších stranách přehněte dovnitř závinu na náplň a těsto začněte rolovat s pomocí utěrky po delší straně s náplní. Závin pak opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, opět s pomocí utěrky. 


Stejným způsobem připravte i druhý závin. Na závěr oba potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40 minut. Před servírováním pocukrujte.

inspirace z knihy Rodinná encyklopedie pečení

Přeji hodně štěstí při pečení v novém roce 2014. Dobrou chuť!

11 Comments

  • Petra BM
    8. 10. 2016 v 12:16

    Hezký den Míšo, recept jsem vyzkoušela již několikrát, s těstem se krásně pracuje, není sladké, je krásně tenké a netrhá se . Jiný závin už dělat nebudu. 🙂 Děkuji Peťa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2016 v 16:44

      Péťo, děkuji 🙂 také ho mám moc ráda. Nicméně víš na co si občas vzpomenu? Na ten tvarohový závin s borůvkami, který si občas do práce nosila :)) to byla taky mňamka 🙂 Míša

      Odpovědět
    • Petra BM
      11. 10. 2016 v 17:45

      Tak na ten jsem úplně zapomněla…. Vidíš a máš další nápad na nádivku, ty by jsi ji vyšperkovala :). Peťa

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 10. 2018 v 19:49

    Dobrý večer. Recept jsem zkoušela již dříve. Těsto je báječné na zpracování. Jde krásně vyválet, netrhá se a dobře se roluje. Výsledkem je báječný štrůdl. Děkuji, již je v mé kuchařce.Simona

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 10. 2018 v 5:14

      Simono, díky, jsem ráda, že i "obyčejný" štrúdl neunikl Vaší pozornosti 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 10. 2018 v 11:14

    Dobrý den, včera jsem měla čas vyzkoušet tento recept. Doporučuji všem (i těm, co si moc nevěří :-)). S těstem se skvěle pracovalo. Chuť vynikající. Kdo váháte (jako já na začátku :-)), neváhejte…Lidka C.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2018 v 21:52

      Lidko C., moc děkuji za vyzkoušení i tento komentář 🙂 jsem ráda, že si tento závin našel i po letech své příznivce 🙂 určitě si to zaslouží 🙂

      Odpovědět
  • Hanka L.
    28. 2. 2021 v 20:37

    Dobrý večer Míšo, dnes jsem pekla tento závin. No to je tedy něco výborného, úplná harmonie chutí. Děkuji za skvělý recept Hanka.🤗😋

    Odpovědět
  • Lenka
    17. 11. 2021 v 20:16

    Dobrý večer, děkuji za skvělý recept, včera jsem upekla závin a všem moc chutnal. Určitě zařadím mezi oblíbené recepty 🌺

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ