Menu
Kynuté těsto

Povidlák s ořechy

Na tento povidlák jsem se chystala už dlouho a měl vypadat úplně jinak 🙂 Určitě to znáte, něco si plánujete, jak to půjde pěkně od ruky a výsledek je pak úplně jiný. Já měla v hlavě dvě podoby koláče a nakonec z toho vyšel tento „hybrid“. Přesto se s vámi o recept podělím, protože chuťově je skvělý. 

Základem koláče je kynuté těsto, naplněné švestkovými povidly a sekanými ořechy. Pomyslnou třešničku na dortu mu dodává rum, který jsem přidala do těsta i do závěrečného pomazání. Ve starých receptech se místo rumu používala slivovice, takže pokud ji dáváte přednost, klidně zaměňte 🙂

Kynuté těsto: 

200 g hladké mouky (použila jsem špaldovou) 

50 g polohrubé mouky

špetka soli 

100 ml mléka 

15 g čerstvého droždí 

40 g cukru krupice 

2 žloutky 

70 g rostlinného oleje (máslová Manka)

citronová kůra nebo citronový olej

1 lžíce rumu

Do vlažného mléka dejte asi lžíci cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. 

Mouku prosejte do mísy se špetkou soli, přidejte zbytek cukru, žloutky, olej, citronovou kůru a rum. Nakonec přilijte vzešlý kvásek a vypracujte těsto. 

Dejte do mísy, lehce poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Na teplém místě nechte kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Během kynutí můžete jednou propracovat a nechat znovu kynout. 

Povidlová náplň:

švestková povidla, menší sklenička

vlašské ořechy, ca. 60-70 g

skořice, rum na ochucení povidel 

vejce na potření

plátek másla + rum na potření

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech nebo kulatou formu vyložte pečícím papírem. 

Švestková povidla můžete ochutit špetkou skořice a rumu, já měla chuťově vynikající, takže jsem nedávala nic. Vlašské ořechy nahrubo nasekejte.

Vykynuté těsto rozválejte a rozkrájejte na pruhy. Každý pruh potřete povidly, posypte ořechy a zatočte. Záleží na vás, jakým způsobem je budete skládat na plech či do formy. Můžete stočit každý pruh zvlášť a poskládat vedle sebe takové malé růžičky nebo točit všechny pruhy do spirály. Já jsem půlku těsta rozkrojila na tři větší pruhy a stočila doprostřed formy. Z druhé půlky jsem pak udělala šest menší pruhů, stočila a poskládala kolem středu.

Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až je koláč hezky do zlatova.

Mezitím si rozpusťte plátek másla, přidejte rum dle chuti a touto směsí koláč hned po vytažení z trouby potřete. Před servírováním lehce pocukrujte.  

Vytisknout recept

8 komentářů

  • Hana
    6. 6. 2018 v 5:10

    Mňam s povidly je to božské……

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2018 v 10:03

      Souhlasím 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 6. 2018 v 8:26

    Dobrý den Míšo, vyzkoušela jsem a vynikající jako vždy;-)…Mela bych na vás dotaz: jaké je množství bílé čokolády a šlehačky v případě polevy na stékaný dort? Předpokládám že je to jinak než u hořké čokolády? A pak prosba;-) zda nemáte recept na dort Neapolitan? Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 6. 2018 v 14:27

      Hanko, zdravím, to tedy byla rychlost :))
      Na polevu z bílé čokolády se obvykle dává poměr 1:3, tj. jeden díl smetany a tři díly bílé čokolády. Pokud chcete opravu bílou, je potřeba přidat i bílou barvu.
      Neapolitan dort jsem nikdy nedělala, ani přesně nevím, jak by měl vypadat 🙂 takže o recept se s Vámi nepodělím. Nicméně na netu určitě něco bude 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 6. 2018 v 15:06

    Dobrý den Míšo, o víkendu jsem pekla tento kynutý koláč s povidly. Byl výborný něco takového jsem již dlouho nejedla. Občas podle Vás něco upeču a vždy je to vynikající. Krásný den
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2018 v 6:54

      Marcelo, moc děkuji 🙂 jsem ráda, se pečení daří 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Michaela
    28. 8. 2018 v 13:41

    Dobrý den Míšo, ráda tento recept vyzkouším. Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli nemáte nějaký vyzkoušený recept na domácí švestková povidla. Letos se nám švestek urodilo opravdu hodně a do mrazáku už se nám nevejdou. Je mi líto je nechat popadat.
    Děkuji a přeji Vám krásný zbytek dne
    Michaela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 8. 2018 v 20:44

      Michaelo, osvědčený recept na povidla bohužel nemám, v minulosti jsem je zkoušela v troubě, ale výsledek mě příliš neoslovil 🙂 nicméně zrovna mám připravenou várku švestek a chci je zkusit klasicky, tzn. vařit pěkně dlouho do zhoustnutí. Recepty na netu jsou hodně podobné, jak jen ubrala množství cukru, ale jaký bude výsledek, to se teprve uvidí 🙂 každopádně z části určitě doporučuji zkusit "kleveru", tedy švestkovou omáčku. Recept najdete u mě na blogu u receptu na Cheesecake se švestkovou omáčkou 🙂 je skvělá teplá i studená a myslím, že by šla i zavařit 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář