Menu
Kynuté těsto

Povidlové šneky se skořicí a ořechy

Klasické skořicové šneky jsou úžasná voňavá dobrota a zná je určitě každý. Ale protože mám ráda změnu, rozhodla jsem se je trochu obměnit, vylepšit. A myslím, že se mi to povedlo 🙂 Dokonce bych řekla, že tyhle s povidly a ořechy jsou ještě lepší, než ty „obyčejné“ skořicové 🙂 Ale jestli mi to nevěříte, nezbývá, než je vyzkoušet.

Základem je kynuté těsto, do kterého jsem prvně použila sušené droždí. Nevím proč, nějak jsem se mu vyhýbala. Možná proto, že jsem si nebyla jistá, kolik ho vlastně použít. A přitom se stačí podívat na balení 🙂 Nicméně pokud nemáte po ruce to sušené, klidně použijte čerstvé, dává se ho ca. třikrát více.

Z receptu je šneků poměrně hodně, takže pokud jste malá rodina nebo chcete jen pár kousků na ochutnání, klidně si je připravte z poloviční dávky.

Kompletní video k receptu najdete na mém IG či FB, níže malá ukázka 🙂

Povidlové šneky se skořicí a ořechy (24-26 ks)

Kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 5 g soli
  • 1 sáček (7 g) sušeného droždí Dr. Oetker
  • 2 lžičky skořicového cukru Dr. Oetker
  • 60 g cukru krupice
  • 240 ml vlažného mléka
  • 4 žloutky
  • 120 g rostlinného oleje

Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, sušené droždí, cukr, skořicový cukr a vše dobře promíchejte.

V misce smíchejte vlažné mléko se žloutky a olejem a vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké těsto. Lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Během kynutí jednou propracujte.

Připravte si dva plechy, které vyložte pečícím papírem.

Náplň:

  • 280-300 g švestkových povidel
  • 100 g hrubě sekaných vlašských ořechů

Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejné části a každou rozválejte na obdélník (ca. 38×25 cm). Rozetřete na ně rovnoměrně švestková povidla, posypte je asi dvěma třetinami sekaných ořechů a po delší straně zatočte do rolád. Příliš neutahujte. Pomocí nitě rozkrájejte na jednotlivé kousky o šířce ca. 2,5-3 cm. Z každé rolády je ca. 12-13 šneků, celkem tedy 24-26 kousků. Rozložte je na připravené plechy, přikryjte utěrkou a nechte 15-20 minut kynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (horní a spodní ohřev).

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka

Vejce rozšlehejte se lžící mléka, potřete šneky a posypte zbytkem sekaných ořechů. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18-20 minut.

Na dokončení:

  • 40 g másla
  • 40 ml rumu
  • 2 lžičky skořicového cukru Dr. Oetker

Máslo rozpusťte, přidejte skořicový cukr, rum a promíchejte. Touto směsí potřete šneky ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte.

Pokud je pro vás tohle množství šneků příliš, připravte si recept z poloviční dávky 🙂

25 Comments

  • Eva
    18. 9. 2021 v 8:40

    Dobrý den Míšo, to vypadá dobře jako každý váš recept. Včera jsem pekla šnečky podle vašeho receptu ma medového beránka ,ale pekla jsem hned z dvojité dávky ,protože minule jedna dávka nestačila jak se po tom zaprášilo 😃. Prostě mňamka . Krásný víkend přeji.

    Odpovědět
  • lunalinda
    18. 9. 2021 v 9:57

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč chybí na stránce možnost tisku receptu. Já bych si ráda recept vytiskla a odnesla do kuchyně, abych nemusela běhat do patra se dívat. Přepisovat se mi totiž moc nechce.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 9. 2021 v 18:16

      Jednoduše proto, že jsem ho nahrát zapomněla 🙂

      Odpovědět
    • Petra
      7. 7. 2024 v 10:09

      Tohle je neuvěřitelně drzý komentář. Všechno máte naservírované pod nosem, ale vám se jen nechce. Neskutečná ofrklost.

      Odpovědět
  • Zuzana
    19. 9. 2021 v 8:00

    Dobrý den, nemáte vyzkousene se spaldovou moukou?

    Odpovědět
  • Jana Strnadová
    19. 9. 2021 v 10:59

    Včera jsem je pekla, super recept , ostatně jako všechny od vás 👌👌👌👌

    Odpovědět
  • Jarka Kostelnikova
    21. 9. 2021 v 11:03

    Dobrý den Míšo, šlo by udělat ze se půlka upwce hned a druhá se dá přes noc do lednice a ráno jen vytáhnout a upéct čerstvoučké??? Děkuji za radu Jarka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 9. 2021 v 11:44

      Nemám vyzkoušeno, mám obavu, aby moc v lednici nenakynuly … 🙂 já je třeba dávám po upečení zamrazit a pak si vytahuju podle chuti 🙂

      Odpovědět
  • Tereza
    24. 9. 2021 v 13:59

    Dobrý den Míšo, jak dlouho jste nechala kynout prosím?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 9. 2021 v 14:02

      Dokud nebylo vykynuté. Na kynutí má vliv teplota prostředí, nedá se určit časem 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    29. 9. 2021 v 19:48

    Šneky se povedly na jedničku, jako všechno podle Míšiných receptů. Sklidila jsem velký úspěch u kolegů. Neměla jsem vlašské ořechy,tak byly s lískovými. Určitě jsem je nepekla naposledy,moc díky za recept. 👍

    Odpovědět
  • Katka M.
    11. 10. 2021 v 18:10

    Dobrý den, chtěla bych moc poděkovat za recept. Se sušeným droždím jsem měla premiéru a musím říct, že se s těstem krásně pracovalo. Mám jen jeden problém, šneci u nás nekontrolovaně mizí. 😄

    Odpovědět
  • Viki
    27. 3. 2022 v 10:39

    Dobrý deň,
    tento recept vyzerá naprosto úžasne, ako všetky Vaše recepty, zatiaľ ani jeden nesklamal, všetko bolo výborne 🙂
    Bolo by možné spraviť šneky aj s vanilkovo-pudingovou náplňou s rozinkami (priateľ to zbožňuje).
    Nemate náhodou doporučený pomer ingrediencií na túto náplň? 🙂

    Odpovědět
  • Šárka
    10. 5. 2022 v 23:59

    Výborný recept, jak na tyto šneky, tak ty s pudingem. Děkuji, že se o Vaše recepty a postup dělíte 🙂

    Odpovědět
  • Marika
    21. 6. 2024 v 12:03

    Děkuji za úžasný recept. S těstem se krásně pracuje. Moji první šneci bez použití kupovaného listového těsta 🙂. Mohu se zeptat na slanou variantu? Stačí vynechat cukr v receptu?
    Skvělé recepty pro obyčejné pekařky. Děkuji 😊.

    Odpovědět
  • Míša
    30. 6. 2024 v 11:39

    Dobrý den,
    myslíte, že šneky budou chutné i s hruškovými povidly? Švestková zrovna nemám…Děkuji za odpověď a také za výborné recepty. Mnohé jsem vyzkoušela.
    Míša

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 6. 2024 v 11:52

      Chutnat určitě budou, ale hrušková povidla jsou obvykle řidší a mám obavu, zda nebudou při pečení vytékat …

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ