Klasické skořicové šneky jsou úžasná voňavá dobrota a zná je určitě každý. Ale protože mám ráda změnu, rozhodla jsem se je trochu obměnit, vylepšit. A myslím, že se mi to povedlo 🙂 Dokonce bych řekla, že tyhle s povidly a ořechy jsou ještě lepší, než ty „obyčejné“ skořicové 🙂 Ale jestli mi to nevěříte, nezbývá, než je vyzkoušet.
Základem je kynuté těsto, do kterého jsem prvně použila sušené droždí. Nevím proč, nějak jsem se mu vyhýbala. Možná proto, že jsem si nebyla jistá, kolik ho vlastně použít. A přitom se stačí podívat na balení 🙂 Nicméně pokud nemáte po ruce to sušené, klidně použijte čerstvé, dává se ho ca. třikrát více.
Z receptu je šneků poměrně hodně, takže pokud jste malá rodina nebo chcete jen pár kousků na ochutnání, klidně si je připravte z poloviční dávky.
Kompletní video k receptu najdete na mém IG či FB, níže malá ukázka 🙂
Povidlové šneky se skořicí a ořechy (24-26 ks)
Kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 5 g soli
- 1 sáček (7 g) sušeného droždí Dr. Oetker
- 2 lžičky skořicového cukru Dr. Oetker
- 60 g cukru krupice
- 240 ml vlažného mléka
- 4 žloutky
- 120 g rostlinného oleje
Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, sušené droždí, cukr, skořicový cukr a vše dobře promíchejte.
V misce smíchejte vlažné mléko se žloutky a olejem a vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké těsto. Lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Během kynutí jednou propracujte.
Připravte si dva plechy, které vyložte pečícím papírem.
Náplň:
- 280-300 g švestkových povidel
- 100 g hrubě sekaných vlašských ořechů
Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejné části a každou rozválejte na obdélník (ca. 38×25 cm). Rozetřete na ně rovnoměrně švestková povidla, posypte je asi dvěma třetinami sekaných ořechů a po delší straně zatočte do rolád. Příliš neutahujte. Pomocí nitě rozkrájejte na jednotlivé kousky o šířce ca. 2,5-3 cm. Z každé rolády je ca. 12-13 šneků, celkem tedy 24-26 kousků. Rozložte je na připravené plechy, přikryjte utěrkou a nechte 15-20 minut kynout.
Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (horní a spodní ohřev).
Na potření:
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
Vejce rozšlehejte se lžící mléka, potřete šneky a posypte zbytkem sekaných ořechů. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18-20 minut.
Na dokončení:
- 40 g másla
- 40 ml rumu
- 2 lžičky skořicového cukru Dr. Oetker
Máslo rozpusťte, přidejte skořicový cukr, rum a promíchejte. Touto směsí potřete šneky ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte.
Pokud je pro vás tohle množství šneků příliš, připravte si recept z poloviční dávky 🙂
25 Comments
Eva
18. 9. 2021 v 8:40Dobrý den Míšo, to vypadá dobře jako každý váš recept. Včera jsem pekla šnečky podle vašeho receptu ma medového beránka ,ale pekla jsem hned z dvojité dávky ,protože minule jedna dávka nestačila jak se po tom zaprášilo 😃. Prostě mňamka . Krásný víkend přeji.
Míša Landová
18. 9. 2021 v 9:03Šneky prostě frčí 🙂
lunalinda
18. 9. 2021 v 9:57Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč chybí na stránce možnost tisku receptu. Já bych si ráda recept vytiskla a odnesla do kuchyně, abych nemusela běhat do patra se dívat. Přepisovat se mi totiž moc nechce.
Míša Landová
19. 9. 2021 v 18:16Jednoduše proto, že jsem ho nahrát zapomněla 🙂
Petra
7. 7. 2024 v 10:09Tohle je neuvěřitelně drzý komentář. Všechno máte naservírované pod nosem, ale vám se jen nechce. Neskutečná ofrklost.
Zuzana
19. 9. 2021 v 8:00Dobrý den, nemáte vyzkousene se spaldovou moukou?
Míša Landová
19. 9. 2021 v 18:17Na tenhle recept nemám.
Jana Strnadová
19. 9. 2021 v 10:59Včera jsem je pekla, super recept , ostatně jako všechny od vás 👌👌👌👌
Míša Landová
19. 9. 2021 v 18:17Děkuji, Jano 🙂
Jarka Kostelnikova
21. 9. 2021 v 11:03Dobrý den Míšo, šlo by udělat ze se půlka upwce hned a druhá se dá přes noc do lednice a ráno jen vytáhnout a upéct čerstvoučké??? Děkuji za radu Jarka
Míša Landová
21. 9. 2021 v 11:44Nemám vyzkoušeno, mám obavu, aby moc v lednici nenakynuly … 🙂 já je třeba dávám po upečení zamrazit a pak si vytahuju podle chuti 🙂
Tereza
24. 9. 2021 v 13:59Dobrý den Míšo, jak dlouho jste nechala kynout prosím?
Míša Landová
24. 9. 2021 v 14:02Dokud nebylo vykynuté. Na kynutí má vliv teplota prostředí, nedá se určit časem 🙂
Jitka
29. 9. 2021 v 19:48Šneky se povedly na jedničku, jako všechno podle Míšiných receptů. Sklidila jsem velký úspěch u kolegů. Neměla jsem vlašské ořechy,tak byly s lískovými. Určitě jsem je nepekla naposledy,moc díky za recept. 👍
Míša Landová
29. 9. 2021 v 20:25🙂 🙂 🙂
Katka M.
11. 10. 2021 v 18:10Dobrý den, chtěla bych moc poděkovat za recept. Se sušeným droždím jsem měla premiéru a musím říct, že se s těstem krásně pracovalo. Mám jen jeden problém, šneci u nás nekontrolovaně mizí. 😄
Míša Landová
12. 10. 2021 v 7:54Díky 🙂 ano, přestože nejsou příliš rychlí v pohybu, mizí rychle 🙂
Viki
27. 3. 2022 v 10:39Dobrý deň,
tento recept vyzerá naprosto úžasne, ako všetky Vaše recepty, zatiaľ ani jeden nesklamal, všetko bolo výborne 🙂
Bolo by možné spraviť šneky aj s vanilkovo-pudingovou náplňou s rozinkami (priateľ to zbožňuje).
Nemate náhodou doporučený pomer ingrediencií na túto náplň? 🙂
Míša Landová
27. 3. 2022 v 13:09Děkuji 🙂 šneky si můžete obměnit dle potřeby. Jedny s pudingovou náplní mám i na blogu – Pudinkoví šneci s rozinkami 🙂
Šárka
10. 5. 2022 v 23:59Výborný recept, jak na tyto šneky, tak ty s pudingem. Děkuji, že se o Vaše recepty a postup dělíte 🙂
Míša Landová
11. 5. 2022 v 18:05Děkuji 🙂
Marika
21. 6. 2024 v 12:03Děkuji za úžasný recept. S těstem se krásně pracuje. Moji první šneci bez použití kupovaného listového těsta 🙂. Mohu se zeptat na slanou variantu? Stačí vynechat cukr v receptu?
Skvělé recepty pro obyčejné pekařky. Děkuji 😊.
Míša Landová
21. 6. 2024 v 12:49Skvělé 🙂 ano, slaná varianta bude fungovat stejně i bez cukru.
Míša
30. 6. 2024 v 11:39Dobrý den,
myslíte, že šneky budou chutné i s hruškovými povidly? Švestková zrovna nemám…Děkuji za odpověď a také za výborné recepty. Mnohé jsem vyzkoušela.
Míša
Míša Landová
30. 6. 2024 v 11:52Chutnat určitě budou, ale hrušková povidla jsou obvykle řidší a mám obavu, zda nebudou při pečení vytékat …
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5