Delší dobu jsem měla chuť na něco kynutého, ale pořád jsem se nemohla rozhodnout, co to bude. Koláče, závin, buchty …. až jsem si v šuplíku všimla tvořítka na taštičky, které už jsem roky nepoužila. A tak nastal čas ho trochu oprášit a něco do něj vymyslet.
Těsto je sice kynuté, ale nenechává se kynout, takže to ve výsledku není takové to nadýchané, na které jsem původně měla chuť :). Ale nevadí, protože i tak jsou taštičky výborné a hlavně rychle hotové. Díky většímu obsahu másla zůstanou hezky vláčné a měkké. Pokud nemáte rádi povidla, hodit se do nich bude i tvaroh, mák nebo marmeláda.
Povidlové taštičky (19-20 ks):
200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
30 g cukru krupice
špetka soli
120 g změklého másla
2 žloutky
50 ml smetany ke šlehání
citronová kůra
20 g čerstvého droždí
3 lžíce mléka + lžička cukru krupice
——————————————–
švestková povidla
tvořítko na taštičky o průměru 10 cm
Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí, nechte vzejít kvásek.
Obě mouky prosejte do mísy, přidejte cukr a sůl, dobře promíchejte. Přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu, citronovou kůru a kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dva plechy vyložte pečícím papírem.
Těsto nenechávejte kynout a hned rozválejte na lehce pomoučněné ploše. Tvořítkem na taštičky vykrojte kolečko, dejte doprostřed lžičku povidel a taštičku uzavřete. Spotřebujte postupně celé těsto. Pokud nemáte tvořítko, okraje dobře přitiskněte a zamačkejte vidličkou.
Taštičky rozložte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte částečně zchladnout, pak lehce pocukrujte.
Vytisknout recept |
21 Comments
Anonymní
12. 3. 2020 v 18:32Míšo, už jsem s napětím očekávala nějakou vaší dobrotu :-)Víkendová volba je jasná. Díky moc a mějte se krásně v této šílené době. Hanka
Anonymní
15. 3. 2020 v 7:43Míšo, taštičky jsou skvělé, včera jsem je napekla, udělala jsem povidlové a tvarohové a dneska už je skoro po nich:-D. Díky za recept. Hanka
Víkendové pečení
17. 3. 2020 v 9:48Hanko, děkuji, s tvarohem musí být také super 🙂
Ela
15. 3. 2020 v 11:10Milá Míšo, nikdy recepty nekomentuji, ale tady musím udělat výjimku. Vaše recepty jsou skvostné, ale tyhle taštičky, to je tedy něco. Úplně se rozplývají na jazyku … Sice jsem už nesehnala běžnou hladkou mouku a těsto dělala ze špaldové, ale to vůbec neva. Jen příště musím minimálně z dvojnásobné dávky 😊
Víkendové pečení
17. 3. 2020 v 9:49Elo, moc děkuji, o to víc si Vašeho komentáře vážím 🙂 sama totiž také patřím k lidem, kteří komentáři šetří :))
Eliška
16. 3. 2020 v 19:53S těstem se nádherně pracovalo :). Plnila jsem jablečnými povidly a druhý den už nezbyl ani jeden.
Děkuji za recept, musím zapsat do kuchařky 😀
Víkendové pečení
17. 3. 2020 v 9:49Eliško, moc děkuji 🙂
Zuzana Levi
26. 3. 2020 v 16:34Upečeno na zítřejší snídani a 1/3 už není, děti se do nich pustili s vervou… moc dobré!
Víkendové pečení
26. 3. 2020 v 17:00Díky 🙂 tak zítra upečete nové 🙂
Unknown
5. 4. 2020 v 8:23Dob den, včera jsem pekla dětem a to těsto je díky většímu množství másla krásně křehké, ale i nadychane. Klukům moc chutnalo 😉💞
Víkendové pečení
6. 4. 2020 v 7:54Tak to moc ráda slyším, děkuji.
Anonymní
4. 5. 2020 v 15:26Milá Míšo, taštičky jsou výborné, těsto křehké a rychle hotové. Péct podle vašich receptů, to je vždycky sázka na jistotu. Díky, Dana
Víkendové pečení
4. 5. 2020 v 16:54Dano, děkuji 🙂
Unknown
31. 5. 2020 v 13:48Dobrý den, chci vám poděkovat za vaše recepty. Ráda peču a vaše rolády jsou bezkonkurenční. Tentokrát jem zkoušela tyto taštičky, ale všechny se mi v troubě otevřely. Nevadí, i tak jsou výborné. Pavlína
Víkendové pečení
3. 6. 2020 v 16:46Tak to mě těší 🙂 taštičky je potřeba hodně zamáčknout a nedávat příliš náplně, povidla mají občas tendenci "vyvalit" se ven.
Unknown
4. 7. 2020 v 9:03Dobrý den, dnes vyzkoušeno… upečeno v 8:00 a nyní v 10:00 už zůstal pouze 1 plech. 😃. Výborný recept. Moc děkuji a ať se daří 😃
Víkendové pečení
5. 7. 2020 v 16:29Děkuji 🙂
Jessi
4. 2. 2022 v 19:08Miloš Míšo,
mohla bych místo droždí použít zbytky domácího kvásku, z kterého dělám obvykle chléb?
Nebo je možné použít sušené droždí? Děkuji.
Míša Landová
6. 2. 2022 v 13:13Z kváskem zkušenost nemám, ale sušené droždí můžete použít bez problému.
Petra
29. 9. 2022 v 17:04Dobrý den, ty žloutky asi ničím nahradit nepůjdou. Nebo máte nějaký tip? Děkuji
Míša Landová
30. 9. 2022 v 9:00Tak určitě nějak ano, ale zkušenost nemám. Zkuste kouknout na web bezlepkovamatka.cz, peče i bez vajec.