Menu
Kynuté těsto

Povidlové taštičky

Delší dobu jsem měla chuť na něco kynutého, ale pořád jsem se nemohla rozhodnout, co to bude. Koláče, závin, buchty …. až jsem si v šuplíku všimla tvořítka na taštičky, které už jsem roky nepoužila. A tak nastal čas ho trochu oprášit a něco do něj vymyslet. 


Těsto je sice kynuté, ale nenechává se kynout, takže to ve výsledku není takové to nadýchané, na které jsem původně měla chuť :). Ale nevadí, protože i tak jsou taštičky výborné a hlavně rychle hotové. Díky většímu obsahu másla zůstanou hezky vláčné a měkké. Pokud nemáte rádi povidla, hodit se do nich bude i tvaroh, mák nebo marmeláda. 

Povidlové taštičky (19-20 ks):
200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
30 g cukru krupice
špetka soli
120 g změklého másla
2 žloutky
50 ml smetany ke šlehání
citronová kůra
20 g čerstvého droždí
3 lžíce mléka + lžička cukru krupice
——————————————–
švestková povidla
tvořítko na taštičky o průměru 10 cm

Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí, nechte vzejít kvásek. 
Obě mouky prosejte do mísy, přidejte cukr a sůl, dobře promíchejte. Přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu, citronovou kůru a kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. 
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dva plechy vyložte pečícím papírem. 

Těsto nenechávejte kynout a hned rozválejte na lehce pomoučněné ploše. Tvořítkem na taštičky vykrojte kolečko, dejte doprostřed lžičku povidel a taštičku uzavřete. Spotřebujte postupně celé těsto. Pokud nemáte tvořítko, okraje dobře přitiskněte a zamačkejte vidličkou. 
Taštičky rozložte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte částečně zchladnout, pak lehce pocukrujte. 


Vytisknout recept


21 Comments

  • Anonymní
    12. 3. 2020 v 18:32

    Míšo, už jsem s napětím očekávala nějakou vaší dobrotu :-)Víkendová volba je jasná. Díky moc a mějte se krásně v této šílené době. Hanka

    Odpovědět
  • Anonymní
    15. 3. 2020 v 7:43

    Míšo, taštičky jsou skvělé, včera jsem je napekla, udělala jsem povidlové a tvarohové a dneska už je skoro po nich:-D. Díky za recept. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2020 v 9:48

      Hanko, děkuji, s tvarohem musí být také super 🙂

      Odpovědět
  • Ela
    15. 3. 2020 v 11:10

    Milá Míšo, nikdy recepty nekomentuji, ale tady musím udělat výjimku. Vaše recepty jsou skvostné, ale tyhle taštičky, to je tedy něco. Úplně se rozplývají na jazyku … Sice jsem už nesehnala běžnou hladkou mouku a těsto dělala ze špaldové, ale to vůbec neva. Jen příště musím minimálně z dvojnásobné dávky 😊

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2020 v 9:49

      Elo, moc děkuji, o to víc si Vašeho komentáře vážím 🙂 sama totiž také patřím k lidem, kteří komentáři šetří :))

      Odpovědět
  • Eliška
    16. 3. 2020 v 19:53

    S těstem se nádherně pracovalo :). Plnila jsem jablečnými povidly a druhý den už nezbyl ani jeden.
    Děkuji za recept, musím zapsat do kuchařky 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2020 v 9:49

      Eliško, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana Levi
    26. 3. 2020 v 16:34

    Upečeno na zítřejší snídani a 1/3 už není, děti se do nich pustili s vervou… moc dobré!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2020 v 17:00

      Díky 🙂 tak zítra upečete nové 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 4. 2020 v 8:23

    Dob den, včera jsem pekla dětem a to těsto je díky většímu množství másla krásně křehké, ale i nadychane. Klukům moc chutnalo 😉💞

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 4. 2020 v 7:54

      Tak to moc ráda slyším, děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 5. 2020 v 15:26

    Milá Míšo, taštičky jsou výborné, těsto křehké a rychle hotové. Péct podle vašich receptů, to je vždycky sázka na jistotu. Díky, Dana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2020 v 16:54

      Dano, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    31. 5. 2020 v 13:48

    Dobrý den, chci vám poděkovat za vaše recepty. Ráda peču a vaše rolády jsou bezkonkurenční. Tentokrát jem zkoušela tyto taštičky, ale všechny se mi v troubě otevřely. Nevadí, i tak jsou výborné. Pavlína

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2020 v 16:46

      Tak to mě těší 🙂 taštičky je potřeba hodně zamáčknout a nedávat příliš náplně, povidla mají občas tendenci "vyvalit" se ven.

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 7. 2020 v 9:03

    Dobrý den, dnes vyzkoušeno… upečeno v 8:00 a nyní v 10:00 už zůstal pouze 1 plech. 😃. Výborný recept. Moc děkuji a ať se daří 😃

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:29

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jessi
    4. 2. 2022 v 19:08

    Miloš Míšo,

    mohla bych místo droždí použít zbytky domácího kvásku, z kterého dělám obvykle chléb?
    Nebo je možné použít sušené droždí? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2022 v 13:13

      Z kváskem zkušenost nemám, ale sušené droždí můžete použít bez problému.

      Odpovědět
  • Petra
    29. 9. 2022 v 17:04

    Dobrý den, ty žloutky asi ničím nahradit nepůjdou. Nebo máte nějaký tip? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 9. 2022 v 9:00

      Tak určitě nějak ano, ale zkušenost nemám. Zkuste kouknout na web bezlepkovamatka.cz, peče i bez vajec.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ