Menu
Koláče

Jablečné taštičky z listového těsta

Dlouho jsem váhala, zde tento „recept“ na blog vůbec dávat. Je mi až stydno, když si uvědomím, jak je jednoduchý. Nicméně když už jsem Vám představila recept na bleskové listové těsto, tak proč si z něj hned něco neupéct. Třeba tyhle super rychlé, jednoduché a hlavně moc dobré jablečné taštičky.

Taštičky možná není tak zcela přesný název, ale přišel mi jako nejvhodnější. Každopádně hlavní roli v tomto receptu hraje dobré listové těsto. Doporučuji vyzkoušet moje bleskové nebo jakékoliv jiné domácí připravené z másla. Nezaručuji, že z kupované těsta budou taštičky stejně dobré jako tyhle 🙂

Příprava zabere opravdu jen pár minut, než se Vám rozpálí trouba, máte hotovo. Samozřejmě za předpokladu, že máte listové těsto předem připravené. Taštičky doporučuji servírovat ihned po upečení, kdy jsou nejlepší. Já jsem je jedla ještě teplé 🙂 



Jablečné taštičky z listového těsta (cca 12 ks):

1 dávka bleskového listového těsta (recept zde)

4-5 jablek

špetka skořice, kousek másla

vejce na potření

meruňková marmeláda

Troubu si předehřejte na 200 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. 

Listové těsto vyválejte do silnější placky cca 5-6 mm a rozkrájejte asi na 12 obdélníků. Rozložte je na plechy a ostrým nožem vyznačte na každém kousku okraje. Okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem. 

Jablka oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na slabé plátky. Plátky jablek obložte jednotlivé kousky těsta. Posypte skořicí a na každou taštičku dejte malý kousek másla.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 18-20 minut, až jsou hezky do zlatova. 

Ihned po vytažení z trouby potřete jablka meruňkovou glazurou. Tu si připravíte jednoduše ze lžíce marmelády a pár kapek vody. Společně zahřejte v mikrovlnce a jablka potřete. 

Servírujte nejlépe hned po vychladnutí, kdy jsou šátečky hezky křupavé a křehké. Můžete lehce pocukrovat, ale jablka jsou obvykle dostatečně sladká.

Vytisknout recept

6 Comments

  • Sim.
    28. 10. 2016 v 18:26

    A proč ho na blog nedávat? Kolikrát se doma zabýváme složitými recepty a na ty jednoduché zapomínáme. Je bezva, když takový jednoduchý nápad je připomenut. Možná se mi budete smát, ale tenhle jablečný "tálek" dostane moje maminka po štědrovečerní večeři. My ostatní milujeme anglický vánoční puding, který si (na rozdíl od Angličanů) servírujeme po štědrovečerní večeři. Letos poprvé si hodlám připravovat vlastní kreaci postavenou na domácí kandované pomerančové a citronové kůře. A maminka je konzervativní …. takže bude toto. Moc Vám děkuji za typ.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 10. 2016 v 7:48

      Simi, moc děkuji 🙂 smát se určitě nebudu, vánoční puding zní skvěle, ale u nás v rodině bych s ním asi neuspěla, většina by dala určitě přednost klasickému štrůdlu nebo těmto šátečkům 🙂 I když musím říct, že u nás obvykle na Vánoce pojídáme jen cukrovi a maminčinu vánočku 🙂 mějte se krásně. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 10. 2016 v 13:18

    Ahoj Míšo, moc děkuji za recept, těsta už jsem udělala tři a taštička z něj byly opravdu skvělé=byly hned pryč:-)
    Každý týden se těším se na další Vaše výborné recepty.
    Pěkný víkend Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 10. 2016 v 10:33

      Dášo, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že mají taštičky takový úspěch 🙂 pěknou neděli 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 10. 2016 v 14:28

    Dobrý den, upekla jsem taštičky z domácího lístkového těsta, ale těsto nelístkuje. Je takové křupavé, ale i tak jsou výborné. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 10. 2016 v 16:56

      Jano, děkuji za komentář, ano, toto těsto nelístkuje tolik jako kupované, ale mělo by 🙂 zase na druhou stranu je krásně křupavé a to se mi na něm líbí.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ