Menu
Cukroví

Pistáciové cukroví

Když jsem před pár lety přidala na blog recept na Pistáciové stromečky, okamžitě jste si ho oblíbili. A musím říct, že i u nás doma se od té doby pečou pravidelně každý rok. Jenomže nebyla bych to já, abych se je nesnažila nějak vylepšit 🙂 A teď nemám na mysli jen vzhled, ale především chuť. Protože ta je pro mě vždy na prvním místě a vychází z kvalitních surovin.

A jak moc jsem tedy tohle cukroví změnila? Celkem zásadně 🙂 V původním receptu jsem použila jako náplň sněhový máslový krém ochucený pistáciovou pastou. Kdysi jsem používala pasty ochucovací, dnes už vím, že ty 100%, jsou prostě někde jinde. Ať už jde o chuť, ale především o složení. No a místo másla jsem udělala ganache z bílé čokolády.

Zelenkavá pistáciová poleva na stromečcích vypadá velmi efektně a musím říct, že přestože se jedná o tukovou polevu, chuťově mi přišla vždy velmi příjemná. Přesto jsem do tohoto updatu použila polevu z belgické čokolády, kterou stačí naředit jen lehce kakaovým máslem a na ozdobu přidala sekané pistácie.

Poslední změna se týká samotného těsta, do kterého jsem místo vlašských ořechů dala pistácie. Je to přeci pistáciové cukroví 🙂 Takže teď je pistáciemi opravdu nabité, protože jsou úplně všude 🙂 Chuť je výrazně pistáciová a to tady přeci jde.

Všechny suroviny na cukroví, tedy pistáciovou pastu, bílou čokoládu, mleté i sekané pistácie, ale také kakaové máslo či mouku, koupíte např. na Diana svět oříšků 🙂

Pistáciové cukroví (ca. 50 ks)

Pistáciové těsto:

Ze všech surovin vypracujte těsto, zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.
Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na tenký plát a vykrajujte libovolné tvary. Klaďte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) cca. 8-10 minut.

Pistáciový krém:

Čokoládu rozpusťte a zalijte teplou smetanou. Promíchejte, přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Na závěr vmixujte máslo. Krém dejte do misky, zakryjte folií (položte ji přímo na krém) a nechte několik hodin v chladu odležet.

Před plněním krém stěrkou promíchejte, přendejte do sáčku s řezanou špičkou a cukroví naplňte. Dejte do lednice ztuhnout.

Čokoládová poleva:

Čokoládu rozpusťte, přidejte kakaové máslo a vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout. Jednotlivé kousky cukroví máčejte v polevě a ještě před zatuhnutím posypte sekanými pistáciemi.

Skladujte v uzavřené dóze v chladu a nechte rozležet.

TIP – cukroví plňte a zdobte polevou až těsně před svátky a udržujte v chladu, aby vydrželo čerstvé 🙂

82 Comments

  • Petra
    30. 11. 2021 v 13:07

    Dobrý den, úplně jste mi kápla do noty ☺️ Chystala jsem se na původní recept, ale pořad to nebylo ono, ze stejných důvodu, jak píšete. Řekla bych, ze je teď ideálně “vytuněný” 😄
    Děkuji, Petra

    Odpovědět
  • petra
    30. 11. 2021 v 17:12

    Pěkný den, Míšo, mockrát děkujeme za další úžasný recept, mohu se zeptat, jak dlouho dopředu se může toto cukroví péct díky náplně..? moc děkuji Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 11. 2021 v 17:22

      Upéct si můžete 2-3 týdny předem, ale doporučuji plnit až těsně před svátky, právě kvůli náplni.

      Odpovědět
  • Hanka
    30. 11. 2021 v 18:16

    Máte to moc krásné. Koupila jsem si ale už suroviny na stromečky, tak u nich zůstanu, ale do těsta dám místo ořechů pistácie.
    Nooo možná mi to stejně nedá 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 11. 2021 v 18:43

      Myslím, že oba recepty se dají krásně zkombinovat 🙂

      Odpovědět
      • Markéta
        29. 10. 2022 v 8:04

        Určitě ano, dělávám těsto s pistáciemi, k tomu máslový krém s domácí pistáciovou pastou a nahoru dávám bílou čokoládu, kterou si trošku obarvím zelenou gelovou barvou. Posypu pistáciemi a je to dokonalé. Moc děkuji za úžasný recept ♥️

        Odpovědět
    • Marie
      19. 12. 2023 v 19:02

      Dobry den, Miso, 🙏 mne to vubec nedrzi pohromade to testo, proste nejde rozvalet, jakoby se uplne rozsype. Stalo se to jeste nekomu? Cim to muze byt?

      Odpovědět
      • Míša Landová
        19. 12. 2023 v 20:57

        Máte dobře navážené suroviny? Pistácie mleté nikoliv mixované? Odleželé a studené těsto?

        Odpovědět
      • Pavlína
        20. 12. 2023 v 23:50

        Měla jsem ten samý problém, těsto se drolilo a sypalo. Nakonec jsem ho zpracovala tak, že jsem vždycky ty drobky naplácala do hromádky, opatrně rozválela, vykrájela a opatrně podebrala obracečkou a přenesla na plech. Byl to boj, ale po upečení už drží a chuťově je také super. Teď se těším na náplň.

        Odpovědět
  • Zuzana
    30. 11. 2021 v 19:53

    Dobrý den,

    moc prosím o radu, myslíte, že by se dalo nahradit kakaové máslo třeba kokosovým olejem? Nebo jakou byste případně doporučila náhradu? Moc vám děkuji a přeji krásné svátky!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 11. 2021 v 20:19

      Ano, určitě můžete, už jsem to doplnila jako alternativu do receptu 🙂

      Odpovědět
      • Zuzana
        30. 11. 2021 v 20:24

        Moc děkuji za odpověď, už se na ně těším!

        Odpovědět
  • Jana
    30. 11. 2021 v 21:41

    Znamenité, už jsem vyzkoušela loni, když jste tento recept uvedla v pořadu Sama doma….a letos tomu nebude jinak. Vaše pistáciové cukroví ( a nejen to) má přední místo na mém seznamu 😉

    Odpovědět
  • iveta
    1. 12. 2021 v 9:32

    Dobrý den, moc prosím o radu. Cukroví krémem plním vždy dva dny před Vánocemi a vydrží až do Silvestra v chladu. Používala jsem vždy do cukroví jen pudinkovo-máslový krém a mám vyzkoušené, že ten týden vydrží. Raději mám ale tyto smetanové krémy, jen mě nikdy nenapadlo použít je do cukroví. Vydrží prosím taky ten týden v chladu? A ještě otázka, před plněním krém jen promíchat nebo myslíte vyšlehat?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 12. 2021 v 12:42

      Pokud naplníte před svátky, bez problému vydrží. Z mého pohledu je méně náchylný na „zkažení“, než ten pudingový 🙂 Krém se nešlehá, pouze promíchá, je to uvedeno v receptu.

      Odpovědět
  • Markéta
    1. 12. 2021 v 10:11

    Tak já letos poprvé pekla stromečky podle původního receptu :), ale protože pistáciové tak i v původním receptu jsem nahradila ořechy pistáciemi 🙂 Jediné co mě překvapilo v původním receptu, že tam není žádný žloutek/vejce. Už se těším až budou naplněné a ochutnám je komplet

    Odpovědět
  • Iveta
    1. 12. 2021 v 10:13

    Nádherné. Vypadají lépe než stromečky. Bude ještě do Vánoc kupónek do Diana – svět oříšků? Nebo mám objednávat rovnou a nečekat?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 12. 2021 v 12:43

      Sleva 5% platí stále 🙂 kupon je tady na webu na úvodní straně.

      Odpovědět
      • Iveta
        1. 12. 2021 v 15:20

        Děkuji. Já ho ovšem nevidím, možná na PC nebo jiný prohlížeč by pomohl. Ale na tabletu ho nemám vůbec vidět. Jestli to je zařízením nebo tím, že nemám google, ale Firefox, to nemám tušení.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          2. 12. 2021 v 8:09

          Zobrazuje se na všech zařízeních stejně a nemyslím, že by měl vliv prohlížeč 🙂 slevový kód je MISA5 a zobrazuje se ve čtvercovém banneru Diana 🙂

          Odpovědět
          • Iveta
            2. 12. 2021 v 12:36

            Já ho tam opravdu ale nemám. Jediný kupón, co vidím, je pouze u máslových sušenek s rumem a skořicí, ten je ovšem na 10% a nefunguje. Vůbec netuším, v čem můžu mít chybu. Zkusím se někoho zeptat.

  • martina
    1. 12. 2021 v 18:23

    Dobrý deň,
    mám otázku ohľadom počtu kúskov. Napísali ste 50, mysleli ste už spojených 50 ks?
    Zvyknem piecť viac druhov vianočného pečiva, ale s menším počtom.
    Tak aby som vedela, či mám uvedenú gramáž vydeliť dvoma 🙂
    Ďakujem
    Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 12. 2021 v 8:06

      Vždy je uvedeno počet hotového cukroví či dezertů, v tomto případě tedy slepených 50 kousků. Nicméně hodně záleží, jak velké vykrajovátko zvolíte 🙂

      Odpovědět
  • Bára
    2. 12. 2021 v 11:35

    Dobrý den Míšo,
    jakými pistáciemi posypat – solené nebo nesolené?
    U nás již každý rok děláme pistáciové stromečky a pistáciové kuličky.
    Děkuji. Bára

    Odpovědět
  • Kateřina
    3. 12. 2021 v 21:32

    Dobrý den, jak prosim pracovat s kakaovym máslem. Jeste jsem o nem neslysela ale viděla jsem ze se prodává také v pecickach. Ty se rozpustí a přidají k čokoládě ? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 12. 2021 v 7:38

      Ano, kakaové máslo se prodává v peckách nebo v prášku. Přidává se obvykle do rozpuštěné teplé čokolády, mícháním se rozpustí a čokoládu naředí. Ale stačí opravdu jen malé množství.

      Odpovědět
  • Lucie
    5. 12. 2021 v 10:44

    Dobrý den Míšo,
    moc děkuji za vylepšený recept, zamýšlela jsem původní stromečky také „vytunit“ o 100% pistáciovou pastu, kterou mám již dva týdny zakoupenou:-). Protože peču více dávek, chtěla jsem moc poprosit o info, zda Vámi uvedený krém vyjde cca přesně na těch 50ks, abych věděla z jaké dávky mám připravit a nechybělo mi nebo naopak moc nepřebývalo. Díky a přeji krásný adventní čas.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2021 v 17:00

      Počet kusů je orientační, záleží jak velké zvolíte vykrajovátko a jak silné těsto budete válet 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        5. 12. 2021 v 19:18

        Moc děkuji, já měla na mysli množství krému na tu jednu dávku. Jestli spotřebujete vše nebo vám zbyde. Chtěla bych dělat z trojité dávky, tak zda i ten krém mám udělat z trojité dávky:-)

        Odpovědět
        • Míša Landová
          6. 12. 2021 v 9:39

          Omlouvám se, špatně jsem si přečetla 🙂 i množství krému je orientační, protože ze zkušenosti vím, že každý plní jiným množstvím 🙂 pokud Vám krém zbyde, dá se zamrazit a použít třeba na makronky.

          Odpovědět
  • Aneta
    9. 12. 2021 v 8:33

    Hezký předvánoční čas, Míšo.
    Moc děkuji za recept. Už jsem si ho přepsala do kuchařky od Vás- už jich tam pár mám a chybí mi tam další prázdné stránky 😀
    Byla jsem rychlejší, než jsem dočetla do konce a už jsem si udělala krém.. Co teď s tím? Do mrazáku na těch 10 dní? Nebo stačí lednička? 🙂 jsem trdlo..
    Děkuju moc!

    Odpovědět
  • Barbora
    9. 12. 2021 v 22:29

    Dobry den,mohu se zeptat,zda se da krem nahradit jiz hotovym kremem „pistacie a bila cokolada“ od firmy goodie? Nesehnala jsem pistaciovou pastu,tak bych to chtela risknout s timto. Dekuji mnohokrat za Vasi radu s uzasne receptiky.

    Odpovědět
  • Lenka
    10. 12. 2021 v 14:27

    To musím vyzkoušet, vypadá úžasně. A to jsem chtěla letos upéct jen pár druhů…

    Odpovědět
  • Kristýna
    14. 12. 2021 v 10:47

    Dobrý den, Míšo, chystám se vylepšené pistáciové cukroví vyzkoušet a mám dotaz – pokud bych chtěla v ganachi vynechat pistáciovou pastu, je třeba nějak upravit poměry, aby dobře držela? Děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 12. 2021 v 12:45

      Pokud pastu vynecháte, tak pistáciové cukroví tak trochu ztrácí smysl 🙂 recept je potřeba si upravit, poměr čokolády a smetany ca. 2:1 v závislosti na použitém druhu bílé čokolády.

      Odpovědět
      • Terka
        18. 12. 2021 v 17:42

        Jen k tomu přidám, neměla jsem pastu, tak jsem umixovala pistácie (cca těch 70 g). Je to také výborné.

        Odpovědět
  • Jana
    15. 12. 2021 v 14:15

    Míšo, včera upečeno, dobře to chutná i bez krému. Doufám, že budu mít ještě co plnit. Díky Jana

    Odpovědět
  • Zlatka
    15. 12. 2021 v 21:00

    Dobrý den,
    Cukroví vypadá opravdu lákavě. Dnes zkouším dle receptu. Máte zkušenosti s bezlepkovou variantou, ať jen neolizuji prsty.
    Děkuji Zlatka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 12. 2021 v 11:53

      S bezlepkem v tomto případě bohužel zkušenost nemám.

      Odpovědět
      • M
        17. 12. 2021 v 8:08

        Dobrý den,
        na pečení tohoto cukroví se teprve chystám o víkendu a už se na něho moc těším. Vše, co jsem od paní Míši zatím vyzkoušela, vždy náramně chutnalo. Vanilkové hvězdičky, pistáciové kuličky a linecká kolečka jsem už několikrát pekla pro mého vnoučka, velkého alergika, právě bez pšeničné mouky. Místo ní používám buď asi 2/3 pohankové a 1/3 žitné nebo 1/3 pohankové a k ní trochu žitné, rýžové, mandlové, ovesné, kukuřičné, … Čím víéce druhů, tím se mi zdá lepší. Výsledek byl vždy zdařilý, s kupovou směsí se nadá srovnávat. Snad se podaří i Vám nebo někomu dalšímu a paní Míši moc děkuji za vynikající, podrobně popsané a inspirativní recepty.
        Maruška

        Odpovědět
  • Kristýna
    16. 12. 2021 v 23:16

    Proč myslíte, když jsou pistácie v těstu i na posyp? To je snad pořád pistáciové cukroví, no ne? 🙃 Děkuji každopádně za radu!

    Odpovědět
  • Pavla
    17. 12. 2021 v 14:31

    Dobrý den, zkoušela jsem poprvé a chuťově jsou excelentní. Při přípravě mě trochu potrápily – nejsem žádná extra pekařka, ale zlobila jsem se s nimi více než s jinými druhy. Připalovaly se mi, lámaly se a náplň byla dost tuhá, i když byla půl dne před plněním venku z lednice. Ve stejné várce jsem dělala lískooříšková kolečka a s těmi všechno šlo o poznání lépe. Nicméně, budu je muset udělat znovu, protože ta chuť je zkrátka neopakovatelná 🙂 snad mi to příště půjde líp.

    Odpovědět
  • Terka
    18. 12. 2021 v 17:40

    Dobrý den, Míšo,
    prosím o pomoc. Pustila jsem se do tohoto cukroví, dělala jsem stromečky a po naplnění (cca 40 ks) mi zůstalo hodně krému. Asi polovina dávky. Lze tento krém zamrazit? Vzhledem k tomu, jak kvalitní (a drahé) suroviny tam jsou, tak je mi líto jej vyhodit, ale už se mi ani moc nechce péct další dávku nebo makronky. Díky za radu a Vaše recepty! Jsou super.

    Odpovědět
    • Terka
      18. 12. 2021 v 17:44

      Už čtu výše v komentářích, že lze mrazit. Takže vyřešeno… Díky a hezké svátky.

      Odpovědět
  • Magdaléna
    19. 12. 2021 v 22:30

    Dobrý den,
    pistácie máme velmi rádi, ale cukroví jsem z nich ještě nepekla, moc děkuji za recept, chystám se na ně. Mohu se zeptat, jestli i u těchto oříšků platí, že se zvýrazní chuť, pokud je před použitím trošku opražím?
    Díky za radu!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 12. 2021 v 7:46

      Pistácie jsou velmi citlivé na teplotu, v tomto případě bych pražení vynechala.

      Odpovědět
  • Eva
    22. 12. 2021 v 23:29

    Moc děkuji za super recept. Cukroví je opravdu top! Chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné dát zbytek pistáciové pasty do mrazáku?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 12. 2021 v 18:52

      Pasta má obvykle dlouho trvanlivost a není třeba ji mrazit. Ale samozřejmě záleží na výrobci a datu spotřeby.

      Odpovědět
  • Jitka
    26. 12. 2021 v 16:33

    Cukroví je fantastické, mělo úspěch. Jednu chybu ale mělo, udělala jsem ho málo 😉
    Moc díky za recept, příští rok peču znovu a z větší dávky.

    Odpovědět
  • Helena
    28. 12. 2021 v 10:49

    Dobrý deň vďaka za recept a teším sa na dslsie ale neviem prečo mi popraskala poleva

    Odpovědět
  • Michaela
    3. 2. 2022 v 22:13

    Dobrý den paní Míšo,
    Prosím kolik mám dát na polevu kakaového másla v pecickach??? Vy používáte v prášku, ale já mám pecičky. Je to stejný poměr nebo jiný? Je nějaký návod k použití k těmto pecickam…teprve s nimi začínám.
    Cukroví je mňamka, už mi chybí jen poleva 😉
    Děkuji pěkně.
    Michaela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 2. 2022 v 8:23

      Přesnou váhu Vám bohužel neřeknu, dávám vždy od oka, ať už prášek či pecičky. Přidávám po malých kouskách postupně, až začne poleva řídnout. Stačí opravdu málo, zkusila bych tu lžičku 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    7. 12. 2022 v 11:43

    Dobrý den, prosím kolik mam použít čokolády pokud nemám Velvet ale callebaut W2 28% ? Děkuji 😊

    Odpovědět
  • Jana
    8. 12. 2022 v 15:48

    Míšo, jaké pistácie používáte? Předpokládám, že nesolené, ale mají být i nepražené? Na webech jsem našla nesolené jen natural, tedy nepražené a ze zkušenosti vím, že například nepražené arašídy nám vůbec nechutnají. Děkuji za odpověď Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2022 v 16:49

      Já používám pistáciovou mouku, resp. už namleté pistácie, případně si melu pistácie, které kupuju bez šlupek a upřímně, nestudovala jsem, jestli jsou pražené či nikoliv 🙂
      Nejsem si jistá, ale nepražené arašídy by se podle mě ani moc neměly jíst, jsou určeny na další zpracování 🙂

      Odpovědět
  • Jirka
    18. 12. 2022 v 17:18

    My používáme nepražené pistácie a jsou skvělé.

    Odpovědět
  • Vendula
    27. 12. 2022 v 17:46

    Dobrý den,
    Zkoušela jsem letos tento Váš recept a musím říct, že žádné jiné cukroví, co jsem letos pekla nezmizelo, tak rychle jako toto pistáciové. Jediná věc co se mi moc nepodařila byl krém, měla jsem ho moc hustý a nešel nanést zdobičkou. Chtěla bych poděkovat za vynikající recept. S dovolením si ho uložím do své sbírky receptů.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 12. 2022 v 11:48

      Tak to jsem moc ráda, děkuji 🙂 příště zkuste nechat krém chvíli při pokojové teplotě, než s ním budete zdobit.

      Odpovědět
  • Vendula
    5. 1. 2023 v 16:46

    Dobrý den,

    myslíte, že je tento krém vhodný i na zdobení cupcakes ?

    Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Jana
    2. 2. 2023 v 21:47

    Míšo, prosím, toho másla na krém opravdu jen 20 g, ty pistacie solené nebo nesolené ? Děkuji za odp.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 2. 2023 v 10:15

      Není to máslový krém, ale ganache, proto jen tak málo másla 🙂 používám pistáciovou mouku a ta je určitě nesolená.

      Odpovědět
      • Jana
        3. 2. 2023 v 22:01

        Děkuji❤️🙂 máte krásné úplně všechno ❤️👍

        Odpovědět
  • Dagmar
    17. 11. 2023 v 16:58

    Dobrý den,
    mohu kakaové máslo v čokoládové polevě vynechat, nebo nahradit jinou surovinou, třema máslem.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 11. 2023 v 18:13

      Kakaové máslo nejde dost dobře nahradit a určitě ne máslem, pokud chcete, aby poleva ztuhla. Alternativou je kokosový tuk.

      Odpovědět
  • Dagmar
    26. 11. 2023 v 18:25

    Dobrý den, mohu se ještě zeptat na bílou čokoládu Callebaut Velvet . V Dianě svět oříšků mají jen 2,5 kg balení a ani jinde jsem nenašla menší balení, počítám tak 500g. Dá se tedy nahradit jinou čokoládou. Děkuji

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ