Menu
Dorty

Rolovaný tvarohový dort s perníčky

Je prosinec, doba adventu a předvánočního šílenství 🙂 Většina z nás řeší dárky, výzdobu a vánoční cukroví. Nicméně i v téhle době je potřeba občas upéct dort nebo prostě jen tak něco ke kávě. A když už máte doma napečené perníčky, můžete je skvěle použít na dekoraci dortu, cupcakes nebo jiných dezertů. Bylo by fajn, kdyby i uvnitř byl dort perníkový, ale u nás prostě frčí tvaroh 🙂

Dort je v podstatě „světlá“ varianta Pruhovaného Míša dortu, který už na blogu je. Základem je piškotový plát na roládu, který je stočený do spirály a tím vytvoří při řezu hezkou mozaiku. Dort tak zvládnete připravit v mnohem kratší době, než s klasickým korpusem, protože plát je rychle upečený i vychladlý.

Pro zajímavější chuť i vzhled jsem dort doplnila marmeládou. Vybírejte nějakou kyselejší jako je třeba višeň či rybíz a při roztírání na plát ji dobře vetřete do korpusu.

Rolovaný tvarohový dort s perníčky (8-10 porcí)

Piškotový plát:

  • 4 vejce, velikost M
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g hladké mouky
  • citronová kůra

Troubu předehřejte na 220 stupňů (horní/dolní ohřev), velký plech (ca. 40×30 cm) vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte s polovinou cukru do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte se zbytkem cukru a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty stěrkou lehce spojte a přidejte prosátou mouku.

Dobře promíchejte a rozetřete na připravený plech. Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-10 minut, až je plát hezky do zlatova. Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který lehce poprašte moukou nebo moučkovým cukrem.

Po upečení stáhněte plát i s papírem z horkého plechu a otočte na připravený papír. Nechte takto zcela vychladnout, teprve pak opatrně sloupněte papír.

Tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu ve vaničce (tučný)
  • 250 g jemný tvarohu v kostce (tučný)
  • 250 g mascarpone
  • 80-120 g smetany ke šlehání 33%
  • 80 g cukru krupice
  • vanilkový cukr/extrakt/pasta
  • džem – višeň nebo černý rybíz

Oba tvarohy, mascarpone a cukr společně promíchejte (prošlehejte). Já jsem použila pádlovou (plochou) metlu od robota. Přidejte vanilku a nakonec přilijte podle potřeby smetanu. Výsledná konzistence by měla být jemná a krémová, ale ne řídká. Hodně záleží na druhu použitého tvarohu. V případě potřeby si krém přislaďte.

Sestavení dortu

Okraje piškotového plátu seřízněte do roviny a celý plát pomažte marmeládou.

Zhruba 300 g tvarohového krému si dejte stranou na finální obmaz (do lednice) a zbytek rovnoměrně rozetřete na marmeládu. Plát rozkrájejte na stejně široké pruhy ca. 5-6 cm. Rozměřte si to podle velikosti vašeho plátu. Berte v úvahu, že čím užší pruhy budou, tím bude dort nižší, ale větší, nebo naopak.

První pruh stočte do rolády a postavte na pečící papír, dortovou podložku nebo tácek. Další pruhy přikládejte kolem prvního stočeného pruhu dokola. Každý pruh vždy lehce přimáčkněte. Nakonec celý dort stáhněte nastavitelným ráfkem, čímž si vytvoříte pravidelný kruh, a dejte do lednice alespoň na 1-2 hodiny ztuhnout.

Následně sejměte ráfek a celý dort obmažte krémem, který jste si dali stranou. Pokud je krém hustý, můžete do něj přilít trochu smetany a ručně metličkou našlehat.

Dort ozdobte dle vlastní fantazie perníčky, kořením, sušeným ovocem nebo třeba smrkovými větvičkami či šiškami. Nechte do druhého dne rozležet.

2 Comments

  • M
    6. 2. 2022 v 22:17

    Dobrý den,
    chtěla jsem nějaký výjimečný bílý dort pro manžela k jejich letošnímu prvnímu setkání firmy. Při hledání ispirace mne zaujal tento. Navíc jsem rolovaný už kdysi zdárně upekla, jen s máslovým krémem. Nyní jsem zvolila podle Vás korpus i náplň, vše si rozložila do tří dnů, připravila si z potahové hmoty oranžovo – černé logo firmy (proto jsem obmazala sněhovým máslovým krémem) a další oranžové zdobení. Jen pro dokonalé barevné sladění jsem natřela plát džemem mandarinkovým. Vše se dařilo, až do momentu stáčení. První pruh ještě dobré, protože byl „vleže“. Při naklonění dalších, z nich krém začal celkem sjíždět. Tak nevím, jestli to způsobil nevhodný džem nebo jen má ne úplně dokonalá rychlost práce? Na řezu určitě nebudou dostatečně zřetelné barevné pruhy, ale jinak chuťově vše vynikající a věřím, že spolupracovníci budou zítra i tak spokojeni.
    Děkuji moc za Vaši práci. Zatím se mi podle Vašich podrobných a přesných popisů vše zdařilo a všem chutnalo, ikdyž to mnohdy nevypadá tak krásně jako na fotkách.
    Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 2. 2022 v 10:30

      Milá Maruško, těžko říct, zda jste zvolila nevhodný džem nebo ho dala příliš, případně málo vmázla do korpusu. Na vině může být i velké množství krému … nicméně i tak se určitě dort povedl a udělal radost 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ