Velikonoce tu máme za pár dnů a tak je čas promyslet, co se bude péct. Vím, že ty letošní budou trochu jiné, ale o důvod víc, si je trochu zpříjemnit. Ať už si vyrobíte doma nějakou hezkou velikonoční dekoraci, budete s dětmi malovat vajíčka nebo jako v mém případě si upečete něco dobrého.

Recepty na kynutý mazanec mám na blogu dva a oba určitě stojí za vyzkoušení. Nicméně ten tvarohový mě už delší dobu lákal a vzhledem k faktu, že droždí je teď tak trochu nad zlato, nebylo nad čím váhat. Tvarohový mazanec je snadný na přípravu a chuťově je možná i lepší, než ten kynutý. Díky tvarohu, který tam mimochodem není vůbec cítit, vydrží krásně vláčný několik dní.
Klasický kynutý mazanec se před pečením nahoře nařezává do kříže. Dočetla jsem se, že u tohoto tvarohového se to nedoporučuje, protože těsto se pak obvykle rozjede do stran a mazanec praskne. Radu jsem poslechla, nenařízla, nicméně i tak mi mazanec trochu popraskal 🙂
Tvarohový mazanec:
150 g změklého másla
150 g moučkového cukru (případně více dle chuti)
2 vejce + 1 žloutek
250 g měkkého tvarohu
500 g hladké mouky
15 g kypřícího prášku do pečiva
citronová kůra
rozinky máčené v rumu
sekané mandle
+ vejce na potření
Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Změklé máslo prošlehejte (utřete) společně s cukrem, pak přidejte vejce a žloutek. Po částech vmíchejte tvaroh a přidejte citronovou kůru. Přisypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozinky a část sekaných mandlí. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, ze kterého vytvarujte bochánek.
Přeneste ho na plech, pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypte zbytkem sekaných mandlí. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut, zhruba po 20-25 minutách snižte teplotu na 160 stupňů. Špejlí si ověřte, že je propečený. Mazanec nechte zcela vychladnout, pak zabalte do folie a nechte 1-2 dny rozležet. Před servírování můžete pocukrovat.


![]() |
Vytisknout recept |
13 Comments
Anonymní
4. 4. 2020 v 19:29Zdravím Míšo,
recept vypadá velmi lákavě. Kynutý mazanec doma nemusíme, takže tento tvarohový je dobrá alternativa. Jen se chci zeptat – měkký tvaroh je tvaroh v alobalu???
Díky moc Sylva
Víkendové pečení
5. 4. 2020 v 6:45Sylvo, myslím, že v tomhle případě je to jedno, jestli použijete tvaroh v kostce nebo ten vaničkový 🙂
Anonymní
9. 4. 2020 v 19:00Dobrý deň, práve ho pečiem 🙂 Rozležať by sa mal v chlade alebo pri pokojovej teplote? Veľmi chválim Váš jablkový cheesecake, je spojením tradičného s novým 🙂 ja mám rada cheesecake, moja mama jablkový koláč, takto sme vždy spokojné obe 🙂 Ďakujem.
Víkendové pečení
10. 4. 2020 v 12:40Určitě bych nedávala do lednice, klidně při pokojové teplotě.
Anonymní
10. 4. 2020 v 10:55Dobrý den, mazanec je v troubě. Podle úplně stejného receptu peču vánoční tvarohovou štolu. Je výborná a manžel ji má radši než klasickou vánočku. U nás se tedy určitě rozležet nestačí. Ani v chladu, ani v teple. 🙂 Alena
Víkendové pečení
10. 4. 2020 v 12:41Ano, musím přiznat, že mi taky chutná o trochu více, než klasický kynutý mazanec.
Anonymní
13. 4. 2020 v 10:44Mazanec se vůbec nepovedl, recept nezařazuji mezi oblíbené ….
Marta
13. 4. 2020 v 14:50Mazanec upekla dcera a je opravdu vynikající! Lepší než kynutý.
Víkendové pečení
14. 4. 2020 v 8:33Skvělé, díky 🙂
Veronika Viziblová
14. 4. 2020 v 16:05Opět luxusní recept!je výborný!!
Víkendové pečení
15. 4. 2020 v 9:00Děkuji.
Martina Krpenská
14. 4. 2020 v 16:28Dobrý den,
Chtěla bych za sousedy pochválit recept. Jsou to cizinci, tak jsem jim o Velikonocích věnovala kousek naší tradice. Byl ještě teplý když jsem jim ho nesla, o půl hodinky později psali, že už nezbyde ani na snídani a to je pro kuchaře/cukráře ta nejlepší pochvala.
Děkujeme, Míšo, za vaše recepty a ještě víc za zkušenosti.
Těším se na další kurz. Krásné dny Vam přeji. Martina
Víkendové pečení
15. 4. 2020 v 9:01Martino, je skvělé, jak se se sousedy dělíte 🙂 a jsem moc ráda, že mazanec chutnal.