Menu
Bábovky a chlebíčky

Tvarohová bábovka

Když jsem před časem pekla bábovku s marcarpone, říkala jsem si, že by se dala určitě podobně připravit i s tvarohem. Takže jsem to zkusila, s menšími úpravami, a skvělá bábovka je na světě. Díky tvarohu je krásně vláčná nejen po upečení, ale i další dny. Dokonce bych řekla, že je další den ještě lepší 🙂

Příprava není složitá, vejce se šlehají celá a vše pak zamícháte v jedné míse. Jen je potřeba počítat s trochu delší dobou pečení. Těsto je díky tvarohu takové hutnější, nevyběhne tolik do výšky a potřebuje více času, aby se dostatečně propeklo. Bábovku jsem upekla ve své oblíbené formě Nordic Ware Heritage Loaf. Kdo tyhle formy máte, tak mi dáte za pravdu, že se s nimi peče skvěle. 



Tvarohová bábovka (střední forma): 

5 menších vajec (velikost M)

200 cukru krupice

80 g rostlinného oleje

100 g zakysané smetany

250 g tvarohu v kostce

250 g polohrubé mouky

15 g prášku do pečiva

špetka soli

citronová kůra

rozinky máčené v rumu

Troubu předehřejte na 180 stupňů, střední bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Použila jsem formu Nordic Ware Heritage Loaf. 

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak postupně zašlehejte olej, zakysanou smetanu a tvaroh. Přidejte citronovou kůru.

Nakonec vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva a rozinky. Dala jsem tři vrchovaté lžíce. Těsto promíchejte hezky do hladka a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50-60 minut. Špejlí si ověřte, že je propečená. 

Bábovku nechte chvilku chladnout ve formě, teprve pak opatrně překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat.


Vytisknout recept


45 Comments

  • Anonymní
    4. 5. 2019 v 10:07

    ovšem ta forma na bábovku – ta je nádherná. Také takové těsto dělám a opravdu-pokud se hned nesní, tak vydrží… přeji krásné dny z Jizerek. Olina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 5. 2019 v 8:27

      Děkuji. Forma je nejen krásná, ale úžasně se v ní peče 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
    • Unknown
      5. 6. 2019 v 18:16

      A kde se da taková krasná forma koupit?

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 5. 2019 v 15:07

    Wow, ta forma je super! Bábovka bude jistě výborná, jako všechny dobroty, které podle Vašeho blogu peču (a že jich je spousta 🙂 ). Mám nějak upravit množství surovin pro klasickou formu na bábovku? Tato se mi zdá větší, ale třeba jen zkreslují fotografie. Děkuji za odpověď. Eva.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 5. 2019 v 8:29

      Evo, díky 🙂 jj forma je super, všechny jejich formy jsou kouzelné a hlavně se v nich super peče. Težko říct, co si představit pod pojmem "klasická forma" 🙂 pro představu, tato moje forma je na ca. 1,5 litru, takže zas takový obr to není 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      11. 5. 2019 v 21:18

      Super, děkuji moc, zítra zjistím objem svojí formy a případně upravím množství surovin. Vypadá tak lákavě 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 5. 2019 v 11:10

    Úžasné !!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2019 v 6:57

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 5. 2019 v 8:45

    Výborná bábovka, děkuji za recept. Jindra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2019 v 8:47

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 5. 2019 v 18:59

    Dobrý večer Míšo, bábovka byla vynikající, jen hrozinky (jelikož u nás moc nefrčí) jsem nahradila borůvkami 😉 …. Další dobrota do sbirky:-)Díky moc. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2019 v 8:47

      Hanko, díky 🙂 jasný, klidně si zaměňte dle potřeby, rozinky by se daly i vynechat.

      Odpovědět
  • Růžena
    9. 5. 2019 v 13:19

    Podobný recept mám taky, ale tak krásnou formu ne!
    Viděla jsem že je prodávají i tady ale trochu mě odradila jejich cena :-))

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2019 v 8:48

      Cena formy je vyšší, ale peče se v ní skvěle 🙂 navíc ty nádherné tvary 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 5. 2019 v 8:56

    Všichni si velmi chválí bábovku z herbáře od Kitchenette. Dělala jsem ji také. Ale když jsem ji nechala v otevřené troubě dojít, tak mi spadla. Poradila byste nám, jak zabránit scvrknutí? Děkuji. Nevím, kde je chyba. Jak moc nemusím tvarohové bábovky, tak chuť této byla dokonalá. Místo goji jsem dala brusinky kitchenette.cz/clanek/tvarohova-babovka-s-goji-vol-ii

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 5. 2019 v 19:34

      Myslím, že by bylo vhodnější napsat dotaz na blog, ze kterého jste bábovku pekla.

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 6. 2019 v 18:19

    Dobrý den, kde se dá prosím Vás, taková krásná forma koupit?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2019 v 20:06

      Forma je do firmy Nordic Ware, mají přímo svůj eshop 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 10. 2019 v 12:05

    Přímo luxusní bábovka. Bohužel nemohu potvrdit, jestli je druhý den lepší, protože u nás byla během chvilky pryč

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2019 v 14:05

      Tak třeba zjistíte příště :))))

      Odpovědět
  • Milena K.
    26. 11. 2019 v 18:20

    První tvarohová bábovka, která se povedla a krásně vyběhla. Úžasně vláčná. Manžel, který je bábovkový, byl nadšený. Děkuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2019 v 9:19

      Mileno, děkuji, jsem ráda, že bábovka chutnala 🙂

      Odpovědět
  • Milena K.
    26. 11. 2019 v 18:22

    No a samozřejmě jsem si objednala tu nádhernou formu. Zítra dorazí. 👍

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2019 v 9:19

      Formy jsou skvělé a krásné, dobře jste udělala 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 11. 2019 v 14:19

    Dobrý den, zrovna peču Váš citronový stékaný dort a ještě jsem se pustila do
    tvarohové bábovky, formu už také mám, jen se chci zeptat, jestli formu pouze vystříkáte olejem ve spreji nebo i vysypáváte moukou, kokosem…..
    Děkuji za recepty, jdu vždy rovnou na Váš blog …

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2019 v 16:46

      Já vymazávám máslem a vysypávám moukou nebo strouhankou. Nicméně pokud máte olej ve spreji, měl by stačit bez mouky 🙂

      Odpovědět
  • Romi
    10. 1. 2021 v 10:54

    Zdravím, chystám se na vaši tvarohovou bábovku, dávám ji šanci:) Abyste pochopila. Zkoušela jsem tvarohové bábovky už několikrát a už několikrát jsem řekla, že to je naposledy, protože se mi vždycky srazila. Mohla byste poradit, jak na to? Mám ji po dopečení nechat ještě v troubě nebo hned vyndat? Co znamená chvíli nechat vychladnout 5, 10 min? U nás bábovky nefrčí, ale říkám si, že tvarohová bude vláčná a chutnat by mohla. Ještě dotaz, myslíte, že mohu nahradit olej máslem?
    Děkuji Romi

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 1. 2021 v 11:28

      Plně Vás chápu, také si to občas u nějakého dezertu či jídla říkám 🙂 tady bych se toho nebála. Když dodržíte postup, což je mimochodem u receptu zásadní a samozřejmě suroviny, mělo by to klapnout. Základem je také fakt, aby suroviny měly všechny stejnou pokojovou teplotu, tzn. nedávat tam tvaroh či smetanu přímo z lednice … Bábovku určitě není dobré vyklápět z formy horkou, přesný čas chladnutí Vám bohužel neřeknu, neměřím a hodně i záleží na druhu formy, kterou použijete. Nicméně je to o trochu déle než zmiňovaných 5-10 minut. Myslím, že pokud přidáte rozpuštěné a zchladlé máslo místo oleje, asi to půjde, ale zkušenost nemám, takže výsledek zaručit nemohu 🙂 Osobně mám do bábovek raději olej, jsou pak vláčnější a nadýchanější … Tak držím palce, ať to tentokrát vyjde, protože bábovka za to stojí 🙂

      Odpovědět
  • Liduška
    21. 3. 2021 v 18:33

    Dobrý den, dnes jsem tuto úžasnou tvarohovou bábovku upekla k odpolední kávičce a musím říct, že je naprosto výborná. Dokonce i můj přítel si přidal a to sladké a tvaroh nemusí 😁

    Odpovědět
  • VERONIKA
    16. 9. 2021 v 20:26

    Moc děkuji za tento recept, je jednoduchý a bábovka je výborná a krásně vláčná. Dělala jsem do klasické bábovkove formy a těsto hezky vyběhlo, prostě značka ideál.

    Odpovědět
  • Sarka
    6. 6. 2022 v 17:12

    Dobry den. Upeceno, testo pri peceni krasne nabehlo, ale po vytazeni z trouby spadlo, uvnitr s „brouskem“-srazeny tuzsi pruh, takze bohuzel neni to krasne testo, ale mne chutna. Kde jsem udelala chybu?
    Suroviny mely stejnou teplotu, pekla jsem na 175°C, jak jsem kontrolovala propeceni, tak I
    parkrat propichla, takze neco pary mohlo ven. Spis asi chyba pri priprave. Vajicka mela velikost L, cukru jsem dala 150 g (delam snad u vseho, aby nebylo tak sladke), slehala jsem vajicka s cukrem dlouho, zaslehala jsem ale I mouku, nevmichala sterkou, jestli timto? Rozinek nebylo moc a vymackala jsem prebytecnou tekutinu.
    Dekuji, normalne se mi tohle nestava, tak nevim, cim to. Forma byla obdelnik, ne babovkova, ale tim to byt urcite nemuze.
    Snad poradite, aby priste byla I k nabidnuti nekomu jinemu🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 6. 2022 v 19:38

      Cukr plní někdy i jinou funkci, než jen sladivost, a pokud jste použila větší vejce, svůj podíl by to mít mohlo. Nicméně na vině může být i zašlehání mouky robotem, šlehání na příliš vysoké otáčky, nebo kombinace více faktorů dohromady… tvarohové bábovky jsou obecně hodně náchylné 🙂

      Odpovědět
      • Šárka
        11. 6. 2022 v 14:49

        Nedalo mi to a včera jsem upekla znovu, vše super, povedla se skvěle 🙂 Mouku jsem zapracovala stěrkou.

        Odpovědět
  • Dana T.
    31. 8. 2022 v 14:54

    Děkuji za recept, bábovka je výborná! 🙂

    Odpovědět
  • Radka
    21. 11. 2022 v 6:22

    Málokdy peču nevyzkoušené recepty, ale tentokrát jsem udělala výjimku a musím říct, že bábovka byla výborná. Vlastně jsem stihla ochutnat jen jeden kousek a byla pryč 😆😄

    Odpovědět
  • Jana
    9. 5. 2023 v 11:40

    Dobrý den, Míšo,
    bábovka byla výborná. Pekla jsem ji po několikáté a pro tentokrát jsem si na ni koupila stejnou formu Nordic Ware. Bábovka udělala uprostřed bouli a praskla, tak bylo těžké ji naservírovat hezky na mísu. Jen bych se chtěla zeptat, jestli máte nějaký tip, jak ji dokonale upéct. Při jaké teplotě? Nakonec jsem ji seřízla, ale přišlo mi to škoda.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 5. 2023 v 17:45

      Teplota pečení je uvedena v receptu 180 st., určitě doporučuji péct na horní a dolní ohřev. Pokud Vám trouba peče hodně, můžete teplotu zpočátku i snížit.

      Odpovědět
  • Lucie Vetchá
    21. 6. 2023 v 21:34

    Mám to úplně stejně 🙆. X receptů vyzkoušeno a vždy sražená skončí v koši🥺. A to si myslím, že jsem zkušená pekařka 🤔. Ale tvarovová bábovka se mi ne a ne povéct😡

    Odpovědět
  • Katka
    3. 2. 2024 v 12:31

    Dnes upečeno a je skvělá! Děkuji za báječný recept, Míšo 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ