O víkendu jsem byla na hrnčířských trzích v Berouně a kromě jiného jsem si koupila i formu na bábovku. Konečně jsem objevila tu správnou, ať už jde o velikost, tvar i celkový vzhled. Byla jsem z ní tak nadšená, že jsem ji hned musela vyzkoušet. V pečení bábovek totiž moc nevynikám, málokdy se mi povede tak, jak bych chtěla. Ale možná to vždycky bylo jen špatnou formou 🙂
Receptem Vás asi moc nepřekvapím, podobných je hodně, ale u nás doma je to ten nejoblíbenější. Žádná mramorová nebo ořechová bábovka, ale obyčejná „světlá“. Nutno podotknout, že je krásně vláčná a jemná. Díky třtinovému cukru má medově zlatou barvu. A nebo to bude tím rumem? 🙂
Pokud neradi vymazáváte a vysypáváte formu, zvlášť pokud je bábovka hodně členitá, mám pro Vás jeden tip. Stačí smíchat ve stejném poměru mouku, olej a ztužený tuk a touto směsí bábovku vymazat. Funguje to perfektně. Směs si můžete uchovávat hotovou v lednici a použít na jakoukoliv formu, nejen na bábovku.
Směs na vymazání formy:
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce ztuženého tuku, změklého
Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití.
Na menší bábovku si připravte:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
špetka soli
3 menší vejce (velikost „M“)
3/4 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku rostlinného oleje
200 g zakysané smetany, pokojové teploty
citronový olej nebo kůra z chemicky neošetřeného citronu
2-3 lžíce rumu
(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte připravenou směsí (nebo jak jste zvyklí).
V misce smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.
Ve větší míse společně vyšlehejte vejce a cukr do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte citronovou kůru nebo pár kapek oleje.
Střídavě přidejte mouku a zakysanou smetanu, mouku ve třech, smetanu v dvou dávkách. Vždy dobře promíchejte. Nakonec přilijte dle chuti rum.
Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte dalších cca 30 minut, až je bábovka hotová. Zjistíte pomocí špejle.
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
Před servírováním pocukrujte.
Vytisknout recept |
15 Comments
Anna
9. 5. 2016 v 20:40Bábovka je moc pěkná a určitě i moc dobrá. Také jezdím do Berouna na trhy. Vždy tam najdu něco, co nutně potřebuji 🙂
Víkendové pečení
10. 5. 2016 v 11:10Anno, děkuji 🙂 tak to jsme na tom podobně, jak jde o věci do kuchyně, tak je všechno nutné 🙂
Cara C.
13. 5. 2016 v 19:13Vypadá nádherně! 🙂 já tedy používám silikonovou formu – na vysypávání jsem pako 😀
Víkendové pečení
13. 5. 2016 v 21:50Díky 🙂 já právě na pečení silikon moc nemusím 🙂 ale za studena je super. M.
Anonymní
16. 5. 2016 v 13:10Moc jste mě potěšila, protože bábovku dělám skoro stejně,takto jsem si ji vypracovala během let sama od sebe, jen ještě dávám do šlehaných vajec pár lžic horké vody. A všichni jsou spokojení:).
PS: na trzích v Berouně jsem si tentokrát pořídila tzv.štrúdelník, abych měla na čem servírovat vaši bezé roládu 🙂 Zdraví Ivana
Víkendové pečení
16. 5. 2016 v 16:21Ivano, děkuji, tak to jsem ráda, že i jinde se peče taková "obyčejná" bábovka 🙂
Štrůdelník?? Tak to neznám :)) slyším poprvé, ale určitě bude perfektní 🙂 bude se Vám hodit, chystám další roládu 🙂
Marie
19. 5. 2016 v 8:01Míšo, krásná forma taková babičkovská 😊, bábovku upeču Marťovi to je náš malý bábovkový král!!!Pa Maru
Víkendové pečení
19. 5. 2016 v 9:23Maruš, díky 🙂 jj přesně jako po babičce 🙂 a super se v ní peče. Jo, naše bábovka Marťas 🙂 ten si určitě dá 🙂
Marie
19. 5. 2016 v 10:08Mám skoro stejný tvar, ale ze silikonu a jsem taky spokojená, tam nemusím vymazávat nikdy 😊
Unknown
16. 11. 2017 v 10:37Míšo tak tuhle rychlovku jsem dala do uzliku muzovi a dětem na víkendovou lyzovacku😉takže neposoudim chut, ale voněla bajecne😊 Lenka🙋
Víkendové pečení
16. 11. 2017 v 11:16Lenko, zdravím, věřím, že jim bábovka přijde k chuti 🙂 je to klasika 🙂
Eva
8. 4. 2022 v 9:07Výborná bábovka,krásně vláčná a moc pěkně voní!Dělám díky Vám často a všem moc chutná 😊Evča🙋🏼♀️
Míša Landová
8. 4. 2022 v 16:34Děkuji 🙂
Šárka
7. 10. 2023 v 17:14Dobrý den. Snad nejlepší bábovka, a že jsem jich už ochutnala! Včetně receptů od Vás 🙂 Děkuji! Jste sázka na jistotu 🙂
Míša Landová
9. 10. 2023 v 11:27To jednoduché bývá občas nejlepší 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5